De
schoonheid van eenvoudig leven op deze aarde is niet te koop
Zij behoort toe aan wie haar ontdekt, begrijpt en haar weet te genieten....
Op dit punt beland zal geld nog maar weinig waarde voor je hebben.....
Annemiek.
Mijmering 54 2024.
De kamferfoelie tegen het gaas, die licht en
zon tegen hield werd tot aan de grond weggesnoeid…
Inmiddels zijn de frambozenstruiken zo hoog dat mijn zijgevel tuintje geen inkijk meer heeft.
Wat een weelde nu het beter weer gaat worden en hebben Flooren ik elk moment van de dag privacy en altijd ergens zon
of schaduw op het hofje…
Tip… Werk aan voorraad vleesvervanging… Voorgekookte witte bonen in porties ingevroren betekend altijd kant-en-klare vleesvervangers bij de hand.
Gedroogde witte bonen zijn bij Turkse winkels meestal heel betaalbaar.
Zet ze een nacht in de week… Twee bekers witte bonen in 5
bekers water zijn na een nacht een mega hoop bonen dus neem een ruime kom.
Opzetten in ruim water, aan de kook brengen en op lagere pit garen.
Na tien minuut de warmtebron uit.Leg eventueel een handdoek, ouwe
jas of kookmuts over de pan.
Gratis nagaren…
Afgieten afkoelen en in porties verdeeld invriezen…
De bonen kunnen door salades, wok gerechten,puree en soepen als extra “vlees” vervangers.
Natuurlijk ook als
balletjes bij groente en aardappels.
Tip 2… Drie venkelknollen op de markt voor 1,50 omdat ze niet zo vers meer waren. Deze keer is goedkoop geen miskoop en aldoende leert men...
Niets mis met die die knollen en werden ze thuis gekomen direct verwerkt tot goed gevulde romige venkelsoep.Ingrediënten:
1, 2 of drie venkelknollen(een flinke is al genoeg)
2 aardappels
2 groentebouillonblokken
Halve liter melk
Halve liter water.
1 dikke aardappel of 2 kleintjes.
Afblussen met het water en de in stukken gesneden venkelknollen toevoegen.
De aardappels schillen, wassen en in stukjes gesneden toevoegen,
plus de halve liter melk. Bouillonblokken erbij en aan de kook brengen…Uitzoeken op welk laag pitje de melk niet overkookt en de
soep net aan de kook blijft.
Een houten lepel tussen deksel en pan leggen helpt
tegen overkoken…
In bord of soepkop wat fijn groen van de venkel leggen en eventueel een
scheutje room of
koffiemelk,
maar hoeft niet…
Iets
verder 4 doosjes voor 2 euro (die al in ontbinding zijn) en uit Spanje komen.
Niet doen!! Slecht voor het milieu(ze hebben reisgeld gekost)
geen smaak aan en in de avond kan je ze al weggooien, dus weggegooid geld.
De Hollanders (aardbeien) zijn iets te vroeg geplukt en mogen uitgebreid na kleuren/rijpen op een schaal op de tuintafel…
Daarna zijn ze nog dagen te bewaren in de koelkast… elke euro waard en ze komen van dichtbij,
deze zelfs uit Limburg.
veel mee doen naast handappel…
Zo blij
dat ik weer naar de markt kon.
Tip 4… Elke dag haal ik de meest rijpe aardbeien uit de schaal in de koelkast.
Deze keer werden ze een lunchgerechtje…Een peer in stukjes in een wijde soepkom, aangevuld met in stukken gesneden aardbeien en een beetje yoghurt.
Suiker hoeft
daar niet bij…
Binnendoor langs de akkers is het een
kippen eindje. November 2023 ben ik het laatst op die
markt geweest en het was
een blije ontmoeting in de vroegte…
Net vroeg genoeg om langs de kramen te fietsen en de
kwaliteit en prijzen te vergelijken. Met mijn driewieler kan ik stil blijven
staan en vanuit de
hoogte alles overzien…Een half uurtje later was ik alweer
weg…voor de drukte startte…
Meer zon in de tuin door snoeien. |
Op de markt kosten groente vaak een derde of de helft dan
in de supermarkt en daarvoor mag het B kwaliteit of kromme groente zijn. Ze
hebben mijn voorkeur…
De oregano was afgelopen winter bevroren in mijn tuin. Ik had hem te laat verplaatst.
Dus werd een nieuwe plant bij de plantenkraam gekocht
en acht knolselderij plantjes. Die ga ik eens lekker vetmesten met veel koemest
korrels…Leuk omdat weer eens mee te maken…
Fatima en Ahmed kregen nog een gift waarvan boodschappen
werden gekocht… en blije gezichtjes bracht… Ze bedanken daarvoor...Binnenkort meer nieuws…
Annemiek.