vrijdag 3 mei 2024

Mijmering 53 Bienestich en zachte bodem, pastasalade met tonijn, opruimen en plantjes poten plus zaaien...

Beste mensen,

Het zoeken naar geluk in materiele zaken of geld is een nutteloze bezigheid.

Geluk is een natuurlijke grondtoon in jezelf, een sfeer,
het is niet te koop want gekocht geluk is van korte duur en meestal van klatergoud.
Geluk valt buiten het domein van denken...

Annemiek

Mijmering 53 2024.

Tip…Een hoge kartonnen doos werd uit elkaar gehaald en de kleppen eraan gelaten. 

Ze brengen schaduw aan de courget/pompoenplanten die op de vensterbank staan.

Met bamboestokjes in de bloempotten blijft het karton overeind. 

De planten moeten nog even groeien, het liefst niet in de kokende zon…

Bij het vierde blad gaan ze in de volle grond en krijgen ook nog een huisje mee…ter bescherming tegen slakken… wordt vervolgt…

Tip 2… Even wat druk is een snelle gezonde maaltijd zo gemaakt. Een banaan, peer enkele tomaatjes, een stronkje witlof en het sap van een halve citroen. Een scheutje olijfolie en peper/zout…

De peer met schil in blokjes snijden en laat ik zelfs het klokhuis erin. Goed voor de stofwisseling…


Alleen het steeltje en kroontje eraf en de peer goed wassen…

Het sap van de citroen voorkomt het bruin worden van de witlof en de banaan en brengt extra vitamientjes.  Alles in schijfjes/ stukjes snijden en mengen…  grof boerenbrood erbij…

De overgebleven halve citroen in een klein bakje met bordje erop voor morgen want citroen heb je bijna
dagelijks nodig.

Nog een snelle hap? Enkele tomaten en gekookte eieren, peper/zout en wat yoghurtdressing

 is ook zo’n frisse maaltijd voor pracht zomerdagen in mei…

Tip 3…Dit jaar groente binnenshuis voor/zaaien was lonend. 

Buiten in de volle grond zaaien kan nu pas door lang aanhoudende kou.

Naast de bonenplanten die eindelijk buiten mochten werd een lijntje bonenzaad in de grond gelegd. 

De planten zullen een maand eerder bonen oogst geven dan het zaad…

De slakkenplaag was gigantisch en gelukkig heb ik veel zaad over en kon opnieuw zaaien. 

Tot mijn verbazing krijgen de spruitkoolplantjes in het zaaibed nieuwe blaadjes op de kaalgevreten stengeltjes die waren blijven staan. 

Wat een wonder… Slakken gaan echt niet in de zon liggen dus zitten (even?) verborgen. 

In de avond loop ik patrouille om de grote te vangen, 

de kleine zie ik niet eens en hopen we op minder vraatzucht.

Tip 4… Hoe leuk zijn kievit oftewel paardenbonen. 

De planten zijn grove groeiers met prachtige knalrode bloemen. 

Ze klimmen langs stokken en laat ik nu bij het opruimen nog wat lange stokken hebben gevonden.

Klimbonen  vragen amper plaats en heb ik de stokken aan de leuning langs het trapje vastgebonden. 

Vijf bonen bij elke stok, tien cm diep in de aarde… Snijbonensoepje in de herfst van eigen oogst. 

De bonen langer laten hangen brengt droogbonen eind oktober…die je jaren kan bewaren…

Tip 5… Tijdmanagement verder opruimen en werd een bak in het hoekje achtertuin/hofje gezet. 

Alles wat stok is werd erin verzameld en de reserve klinkers daarachter opgestapeld. 

Opgeruimd staat netjes…Verder vond ik een plank die net iets korter is dan de plank die in de rozenboog zit. Die korte bevalt me beter…

Gewoon verwisselen vrouw van Deursen en de lange plank aan Ahmed meegeven. 

Die is gek op planken en bewaard alles…Hergebruik en doorgeven…

Tip 6… Het hofje en de zonneschijn houden me vast en boodschappen doen is niet mijn ding. 

Er zijn nog tomaten en altijd ui die gesnipperd wordt gefruit en komen de tomaatjes in stukken gesneden erbij. 

Peper/zout en op het laatst een eitje als roer ei erdoor. 

Nog even stollen en met de bekende grove snee brood een volmaakte maaltijd…

Dit was mijn vaders lievelingsmaaltijd en tevens zoenoffer voor Marie als ze met veel tegenzin aan haar huwelijksplichten had voldaan. 

Dit gebeurde op zondagmiddagen als het kroost wandelen werd gestuurd. 

Vader zal wel niet gestoord willen worden denk ik wel… en kregen we geld mee voor een ijsje… 

Ik had al heel jong door. Dat we een heel lange tijd weg moesten blijven…

 Tip 7…Bienenstich en een zacht bodempje.

Ingrediënten:

8 eieren

70 gram suiker afwegen

Nog eens 110 gram suiker afwegen

120 gram bloem afwegen

80 gram maïzena afwegen.

Voor het afwerken taartje:

Twee doosjes slagroom schepje suiker en twee zakjes “zhanesteiff” (koop ik goedkoop in Duitsland)

Amandelschaafsel (roosteren in de koekenpan.)

Potje taartvulling (bij mij was dat zelfgemaakte frambozenconfituur.)

Werkwijze: De eieren splitsen… 

een voor een boven een kommetje of beker. 

Eigeel en eiwit in twee verschillende kommen en er mag geen spiertje geel bij het wit komen.

Het eigeel met de 70 gram suiker romig en luchtig kloppen. 

Dek de kom met een theedoek af…

Maak de gardes schoon, 

klop het eiwit stijf en voeg de 110 gram suiker in gedeeltes toe.

De oven voorverwarmen op 175 graden

Geklopt eigeel/eiwit/bloem en maïzena heel voorzichtig met een houten lepel mengen. 


De bloem/maïzena door een fijne zeef. Genoeg beslag voor een bienenstich en een zachte biscuitbodem.

In 50 minuten gaar al werkt elke oven anders. 

De biscuitbodem werd direct uit de vorm getikt 

en van de basis van het taartje werd de ring van de springvorm verwijderd. 

De plaat blijft zitten wat gemakkelijker is met afwerken.

Na afkoelen werd de basis taart open gesneden en de twee helften besmeert met slagroom. 

Op een helft kwam de taartvulling en werden de helften verenigd. 

De zijkanten plus bovenop bestrijken met slagroom.

Dat heb ik gisterenavond allemaal gedaan 

omdat de vulling in de taart een nacht moet intrekken. 

Vanmorgen werd het amandelschaafsel geroosterd in de koekenpan 

en afgekoeld over bovenkant taart. 

De zijkanten zou ook moeten maar was met trillende handen even te moeilijk…

Tip 8… pastasalade met tonijn…

Ingrediënten:

1 beker elleboogjes pasta of ander klein soort

2 stengels bleekselderij

Half handje witte rozijnen

1 blikje tonijnstukken in water

Yoghurtdressing

Voor de afwerking: blaadje sla klein blikje abrikoos of perzik eventueel tomaat en een gekookt ei.

Werkwijze: De pasta koken volgens gebruiksaanwijzing afgieten en af laten koelen. 

Het ei kan meegekookt.

De bleekselderij van draden ontdoen en in smalle reepjes snijden. 

In een kom de macaroni en de bleekselderij mengen met zoveel yoghurtdressing als nodig.

De tonijn afgieten en voorzichtig omscheppen met de rest. 

Peper toevoegen maar geen zout, 

dat zit genoeg in de tonijn. 

De salade koel wegzetten en wordt hij compacter.

Per persoon bordjes maken met wat voor jou maar lekker is…en wat je hebt.

Mijn leventje… Buiten bezig zijn zolang de zon schijnt met af en toe een pauze in een stoel 

waarin ik met een glimlach alle moois bekijk en dat is heel veel.

 Vroeger liep ik zo uit bed in een nachtpon de tuin in en werkte urenlang 

voordat ik me ging douchen en verzorgen.

Nu loop ik in mijn onderbroek en T-shirt zo uit bed naar buiten omdat de onderbroekjes op fietsbroekjes lijken alleen is het katoen. 

Ik gebruik ze dan ook als korte broeken voor thuis… en ben ik toch “aangekleed.”

Door het taartje te bakken ben ik weer een stukje meer mijn eigen zelf van voor de heupbreuk. 

Het tuinwerk is mijn therapie en daardoor steeds langer kunnen staan en soepeler lopen.

Bezig zijn maakt mijn wereld weer groter 

al moet ik de afwas vaak laten staan tot de dag erop. 

In de avond nog proberen af te wassen dan zou mijn servies sneuvelen. 

Hoe minder je doet hoe meer je slaapt en ergens ligt… 

Dan blijft je kringetje klein, dus pak aan, ga buiten je comfortzone 

en ben trots op jezelf…

Hoe heerlijk is het daarna om uit te rusten

Annemiek