donderdag 20 juli 2023

Mijmering 59 Workshop taart bakken, courgetsoep, geurzakjes maken en een afdak voor peanuts…

Beste mensen,

Leven is mensen en dingen omhelzen en weer loslaten,

niets en niemand bezitten en juichen om elke ster die uit de hemel valt...

Dat heet vrijheid…

Annemiek.

Mijmering 59 2023.

Tip… Een groene courget is aan de maat in de border en kan een courgetsoepje van gemaakt. 

Daar zijn vele variaties van en ik hou het simpel…

Ingrediënten courget soep (basis)

1 grote courget (ik had een middelmaat)

1 gesnipperde ui

Teentjes knoflook

1 liter water

2 groentebouillontabletten

1 aardappel (hoeft niet)

Werkwijze: De gesnipperde ui fruiten in iets olijfolie en even later de gesnipperde knoflook
 tenen mee fruiten. 

Water erbij en de in stukken gesneden courget (met schil.)

De aardappel schillen, wassen en in stukjes gesneden toevoegen plus de bouillonblokken. 

Aan de kook brengen en garen op laag pitje. 

De staafmixer erdoor en serveren met brood.

Tip 2… Slagroomtaart.

Ingrediënten voor de biscuit:

8 eieren

70 gram suiker klaarzetten in een schaaltje

110 gram suiker klaarzetten in een schaaltje

120 gram bloem in een kom droog mengen met 80 gram maïzena en snuf zout.

Springvorm van 24 cm doorsnee of 28 cm (dan wordt de taart lager en groter)

Werkwijze: De springvorm invetten met boter of margarine en met bloem bestuiven. 

De eieren een voor een splitsen boven een beker of theeglas.

De dooier komt in een kom. 

Het eiwit in een tweede kom. 

Er mag absoluut geen eigeel bij het eiwit komen daarom splits ik
boven een glas. 

Als het mislukt kieper je het ei bij het eigeel…

maar telt het ei wel mee.

Verwarm een pannetje met water tot heet. 


Zet op het aanrecht en zet de kom met eigeel erop met de 70 gram suiker. 

Klop met de mixer tot het eigeel wit is en bellen boven komen. 

Deze manier van eigeel op warmte kloppen heet “au bain Marie.” 

Dek de kom af met een theedoek.

Klop met schoongemaakte gardes van de mixer het eiwit tot sneeuw. 

Voeg al doende de 110 gram suiker toe. 

Als de sneeuw niet uit de kom valt als je hem op de kop houdt is het eiwit goed.

De oven nu voorverwarmen op 175 graden!

Meng heel voorzichtig met een houten lepel het eigeel door het eiwit,

terwijl je in gedeeltes de bloem/maïzena door een zeef toevoegt…

Het beslag in de springvorm scheppen, glad strijken en in de oven. 

Je kan met dit recept ook biscuitbodems maken, 

zie voorbeeld het kleine vormpje.  

Ongeveer 50 minuut in de oven. 

Met een breinaald in de biscuit steken om te controleren of hij gaar is. 

De naald moet droog eruit komen…

Ingrediënten vulling slagroomtaart:

Een potje aardbeienconfituur van eigen oogt. 

Je kan ook taartvulling fruit kopen bij de LIDL.

(Bij de bloem bakpoeder afdeling)

zakje amandelschaafsel

4 doosjes slagroom (een dag van te voren al gekoeld in de koelkast) of 1 liter verse slagroom (te duur)

4 volle theelepels suiker

4 zakjes klopfix oftewel slagroomversteviger (zeker als het warm is)

Werkwijze: De biscuit heb ik thuis gebakken 

en de taart opmaken werd door de kindjes van Fatima en Ahmed
gedaan tijdens een workshop. 

Een mooie vakantiedag invulling.

Ibtisam knipte de doosjes slagroom open 

en Suaad deed ze in een kom. 

Areeg klopte de slagroom met de suiker en de klopfix 

terwijl Haneen de amandelschaafsel roosterde in een koekenpan.

Haneen sneed de biscuit overdwars open en bestreek de beide helften met slagroom. 

De aardbeien confituur kwam op een helft en kwamen de helften weer op elkaar. 

Haneen besmeerde de zijkant waarna de taart door de amandelen werd gerold.

Het leek ons op dat moment een goede zaak de taart en de slagroom even te koelen in de koelkast,

gezien de hoge temperatuur in de keuken.

Qammar, Suaad en Annemiek gingen onder de party tent het spelletje "eten koken"  spelen. 

Qammar plukte en verzamelde in haar emmertje hedera blaadjes. 

De kruiden waren wat bloemetjes en de blaadjes moesten gescheurd

en geroerd volgens de kindjes.

We noemden het mengsel spinazie soep. 

Tussendoor hebben we de taart verder opgespoten en omdat geen mens kon wachten 

werd de taart aangesneden en voor de helft opgegeten. 

Suaad merkte op dat een flink stuk voor “de grote baas” gereserveerd
moest worden,

die aan het werk was bij ARRIVA. 

Qammar deed met hulp de afwas 

en van Ibtisam kreeg ik het recept en werkwijze hoe je broodjes bakt op een BQ. 

Ik had haar daar afgelopen week mee aan de slag gezien en was verbijsterd…

Tip 3… Geurzakjes maken.

De lavendel inmiddels gedroogd kan o.a. verwerkt in geurzakjes. 

Ik neem daar de oudere lavendel voor die inmiddels verkleurd in bakjes ligt. 

(blijft de geur verspreiden)  In de bakjes kwam de nieuwe.

Geurzakjes kan je naaien van restjes kant en/of vitrage of haken. 

Ze delen hetzelfde euvel… 

de lavendel boven erin valt eronder weer uit… 

Omdat ook beige/witte panty’s tot mijn gekregen voorraadje behoren werd de lavendel in de voet van een panty gedaan.

Dicht geknoopt met een draadje katoen kwam die voet in het pracht gehaakte zakje. 

Lintje erdoor en opgehangen in het toilet. 

Als je een grote boodschap hebt gedaan en e.e.a. met water doorgespoeld 

en je handen gewassen kan je het lavendelzakje tussen je vingers knijpen. 

De lavendel geeft bij bewegen zijn geur vrij…

Natuurlijk ook prachtig in de lingerie lade… 

tussen de beeldige bh’tjes en slipjes. 

Ik heb dat dus wijselijk achterwege gelaten met mijn sport bh tjes en de onderbroekjes van Ulla Popken…

Tip 4…en mijn leventje…

De post bracht een pracht cadeautje van een anonieme mevrouw. Ik neem aan dat het een mevrouw is en heel hartelijk dank voor de panty kousjes. Ze komen doorlopend van pas bij hofje van Deursen…

Iets anders… Ik herken nog steeds in de werkwijze van Ahmed de consumindergedachte. Hij maakte
vier gaten in de grond waarin aluminium palen kwamen gekocht bij LOTRACO in Landgraaf. De trottoirtegels die over waren bij de moestuin “Het Laand” werden in stukken geklopt. Die troep kan je trouwens overal gratis afhalen misschien wel bij een van je buren.

De palen werden in de gaten klem gezet met de stukken tegels en kwam cement in de gaten… Natuurlijk minder cement dan zonder de tegelstukken. Die cement kan je voor 3,25 per grote zak kopen bij bouwmarkten. Er hoeft alleen water bij en roeren.

De palen stonden toen in “gewapend beton.” Dat moet twee of drie dagen harden… Tussen de palen wordt binnenkort een passend stuk canvas met nestelgaten gespannen ( voor weinig te koop bij bouwmarkten.)

Dat spannen gebeurd met staaldraad.

Omdat twee palen iets lager werden gezet loopt de regen aan die kant eraf. Onder het “afdak” komt de droogmolen en de fietsen voor de acht kids en kan gewerkt worden. Ahmed zou Ahmed niet zijn als de canvas open en dicht kan geschoven… Ik volg de werkzaamheden op de voet…

Daarna wordt de plastic schuur afgebroken en dat die nog niet is weggewaaid verbaasde me al… De klussers van het gezin hebben wel een flink stuk taart verdiend…

Annemiek