zondag 16 juli 2023

Mijmering 58 De gesloten poort, hergebruik verpakkingsmateriaal, zandtaartjes deeg, het vrolijke hert en de rijkdom van vriendschap en de juiste communicatie…

Beste mensen, 

Het leven is een kostbaar heerlijk iets

je kunt niet gaan zitten toekijken...je moet er middenin duiken

Annemiek

Mijmering 58 2023.

Tip… Pompoen planten laten klimmen vraagt zorg. Je zal ze moeten vastbinden want de rankjes zijn niet sterk genoeg. 

Wederom werd een panty aan slierten geknipt en waar ik bij kan, 

de stengels aan gaas en hek gebonden. 

Zeer nodig want het waait flink…

Soms kan ik met de steel van een schuimspaan de stengels door het gaas heen, naar me toe trekken. 

Op een plek heeft de stengel zich met haar achterste door het gaas
gewurmd. 

Daar kan ik niets meer aan redden en ben benieuwd hoe moeder natuur dit oplost. 

Ik blijf er mooi vanaf…

Tip 2… Broodje versieren… en diertjes aan de lunch. 

Als ik met mijn bakje voor de lunch langs de border loop, 

oogst ik altijd wel een komkommertje, 

een blad sla en wat tomaatjes. 

Bloemetjes van de bernagie om het af te maken. 

Broodje smeren, plakjes kaas en sla  erop, 

schijfjes komkommer en de blommen… 

als ik aan tafel ga, eten de beestjes mee…

Floor haar slokje melk en twee dikke hommels aan de bloemetjes van de huislook.

Tip 3… Snijbloemen uit de voortuin, 

hier en daar eentje gesnoeid valt niet op. 

De citroenmelisse en munt woekeren in de kruidenborder en daar wordt wel driftig gesnoeid. 

Kruiden tussen blommen in een vaas
kan heel goed en het ruimt wat op… 

Als je ze aanraakt geven ze hun geur vrij…

Suf gegroeide/bloeiende eenjarige planten in pot of de tuin gewoon afknippen tot 15 cm boven de pot of grond, 

het activeert de plant zich te vernieuwen…

De tweede zomer ronde, dus doe je best..

De oregano heb ik ook maar eens gekortwiekt… 

De stengels waren lang en houterig geworden. 

Uitlopen doet hij vanzelf…

Het kleine vaasje niet vergeten zocht ik gele blommen in verschillende kleurschakering. 

Daar komen ook een paar kruidenstengels tussen…

Tip 4…De bladeren van de chioggia oftewel Italiaanse biet  (toen ik ratatouille maakte) werden in een glas water gezet. 

Dat kan de dag erna verwerkt in een groentepannetje want bietenblad kan je eten. 

Verder was er nog een aardappel wat boontjes en een paprika die wilde gaan rimpelen. 

We gooien geen goei eten weg.

In de koelkast nog wortelen en in de schuur rode uien die ook op moeten… Zo kwam ik een eind… 

De rest van het recept ken je nog wel… In het midden een ei en is het weer genieten…

Tip 5… Nog meer overzicht in de kleerkast door beschreven stukjes schilders plakband op de legplanken. 

Verder hengel ik bij vrienden (als ze al iets kopen) naar verpakkingsmateriaal van bijvoorbeeld de HEMA, 

om te hergebruiken.



De zakjes zijn prachtig om korte broekjes en leggings in te bewaren.

Een stukje schilders plakband met tekst erop en je weet wat erin zit…

De verpakking van gordijnen van KARWEI hebben zelfs een ritsje.

 Van de zotte natuurlijk… 

maar nu ze er toch zijn, worden ze gebruikt om ziekenhuis nachtponnen in te bewaren. 

Ze hoeven maar klaar te liggen voor als je onverwacht wordt opgenomen.

In het dagelijks eh nachtelijk leven draag ik ouwe verschoten T-shirts… die zijn goed genoeg.

Ik heb een beautycase van SAMSONITE uit de zeventiger jaren en ben daar zeer aan gehecht. 

Daarin liggen spulletjes die ik nodig heb voor onverwachte opname…

Een lijstje in een hoesje vertelt wat nog erbij moet en waar het ligt…

Tip 6…Kleding blijft langer mooi als je ze minder vaak draagt en wast, 

dus bij thuiskomst  van weggeweest trek ik altijd mijn ouwe kloffie aan en hang de shirtjes van links op een kleerhanger aan de kast te luchten, 

vlakbij een open raam.

De van links gekeerde shirtjes in de kast had ik al eerder aan en komen helemaal rechts op de roei, 

voor een tweede of derde uurtje…voor ze weer worden gewassen.

Tip 7…Tijdens een luie weekend dag puur genieten besluit ik een zandtaartdeegje te maken. 

Daar kan je zoveel mee… 

Bijvoorbeeld bodempjes van maken die je in een herbruikbaar plastic zakje weken kan bewaren.

Bij aangekondigd bezoek kan je die bodempjes beleggen met bijvoorbeeld kruisbessen. 

Daarvan heb ik een heel arsenaal in de vriezer los ingevroren dus op maat te gebruiken…

De kruisbessen laten ontdooien en opkoken. 

In een kopje een beetje water en een theelepeltje aardappelzetmeel oproeren. 

Dat bij de kruisbessen en op laag pitje laten binden. 

Naar smaak suiker toevoegen.

Geen maïzena gebruiken want dat blijft wit en taartina is te duur…

Ik doe geen moeite meer om taartjes met slagroom op te spuiten (wapperende handjes) 

maar smeer de slagroom dik erop en bestrooi met geroosterd amandelschaafsel. 

De amandeltjes die over zijn kunnen in een leeg jampotje…

Wat je ook van zandtaartdeeg kan maken?

koekjes met of zonder ongezouten pinda’s erop. 

Deze keer maak ik een langwerpige zandtaart gevuld met rabarbermoes en kruimels bovenop. 

Net uit de oven wordt die taart in vierkantjes gesneden. 

Ook deze taart kan je wel een week bewaren al haalt hij dat niet…

Ingrediënten zandtaartdeeg:

Bloem (start met 500 gram)

1 zakje bakpoeder

1 ei

150 gram suiker

250 gram boter of margarine (ik nam van ieder de helft) op kamertemperatuur.

Snuf zout

Scheut melk.

Werkwijze: De bloem bakpoeder zout en suiker droog mengen met een houten lepel in een grote kom.

De boter en ei plus scheut melk erbij en de boter in kleine stukjes snijden met twee messen.

Met de hand verder kneden en bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen. 

Ruim de helft van het deeg heb ik uitgerold tot een dunne lap voor de
zandtaartvorm.

De vorm erop gezet en rondom snijden is het gemakkelijkste. 

Ik gebruik bakpapier meerdere malen zoals je ziet. 

Beleg de bakvorm ermee en leg de lap deeg in de vorm.

Op dit moment de oven voorverwarmen op 180 graden!

Een lapje deeg werd uitgerold om reepjes van te snijden voor de zijkanten van de bakvorm… 

Boetseren is er niets bij… 

Een potje rabarbermoes op het deeg  en voilà… 

Rest me nog kruimels te maken maar eerst een bodempje om met kruisbessen te beleggen.

Het deeg dat daarvan overbleef leek me wat weinig. 

Dat vermeerder je door wat bloem over de kruimels te gooien, 

terwijl je met twee messen kruimels van het deeg snijdt. 

Een beetje suiker kan ook nog en zie… het was genoeg.

Bakken tot lichtbruin… de laatste tien minuut de oven uit, en gaart het spul gratis na…

Als het gebak nog warm is in vierkantjes snijden…

Mijn leventje… Mijn lieflijk hofje houd me vast en zeker nu mijn moeder de natuur de poort voor maanden heeft gesloten… 

Ik kan alleen nog de voordeur en achterpoort gebruiken.

Deze hang naar kluizenaar zijn druk ik af en toe de kop in en spreek af met dierbaren… 

Met Samira en Petra door het heuvelland op weg naar het Hijgend Hert
waar we gaan lunchen… 

Een wereld van verschil toen we in de winter daar zijn geweest… 

De sfeer is uitermate goed en de conversatie heel wisselend en boeiend tussen de drie vriendinnen.

Wat zijn we rijk met elkaar…  een van de thema’s is familiebanden en waar ligt de grens van uitlatingen accepteren, 

miscommunicatie en via omwegen “horen zeggen.”

Met elkaar spiegelen brengt duidelijkheid waar we weer iets mee kunnen. 

Je moet het zelf doen, maar niet alleen.

Mensen maken zichzelf en/of elkaar ziek door niet goed te communiceren of niet assertief te zijn. 

Je kan het beste de frustratie bespreken waar je het opliep en niet met anderen die het weer rond vertellen… 

Elk woord dat uit een nauwe vaas (je mond)  komt, kan er nooit meer in…
Wordt bewerkt, aangedikt en tegen je gebruikt.

Velen kunnen beter voor eigen deur vegen, en beseffen dat we allemaal iets goeds en iets lelijks hebben en daarom is het beste mild te zijn voor de medemens.

Niets boeiender dan mensen… Het is heerlijk mensen om je heen te hebben die eerlijk en oprecht met humor en zelfspot met elkaar kunnen brainstormen… tot de oplossing zich aandient, en daar moet je keihard aan werken…

Annemiek.