donderdag 27 januari 2022

Mijmering 7 Sparen, quiche maken van restjes, schoonmaaktip voor gehandicapten of luierikken en fotoapparaat soap...

Beste mensen,

Geluk is...
Handen die je vasthouden als je gaat vallen
en ogen waarin je zoveel herkent...

 Annemiek.
 
Mijmering 7 2022.
 
Tip.
Ik kom even erop terug dat januari en februari maanden zijn waarin geen automatische afhoudingen van BSGW en eigen bijdrage zorgverzekering plaatsvinden. 

Nou ja... voor mensen die zo slim zijn dit zo te hebben geregeld. Deze betalingen starten in maart en betekend dat je alvast in jan/febr. 100 euro op je spaarrekening kan zetten. Daar maak je natuurlijk direct  werk van... want jezelf uitbetalen doe je het eerst.
 
Tip 2
De laatste 15 jaar heb ik in cursussen mensen leren budgetteren en hen daarna geleerd hoe van bewindvoering en budgetbeheer af te komen.

 Natuurlijk nadat ze grip op geld  en leven hadden verworven.  

 Bewindvoering kost als je hoge schulden hebt gemiddeld 170 euro per maand en 115,00 als de schulden (bijna) zijn opgelost.

Dat bedrag bijstellen “vergeten” de bewindvoerders wel eens. Budgetbeheer kost ook al gauw 75 euro per maand en daarvoor regelt de budgetbeheerder de vaste lasten voor je van je eigen geld.... 


Wat overblijft krijg je op je rekening. Na een cursus kan je dat zelf  allemaal regelen en kan je gaan bedenken wat je met 900 euro extra per jaar (kosten budgetbeheer) offe die ruim 2000 euro(bewindvoering kosten) kan gaan doen. 

Natuurlijk eerst een bodem in de spaarpot leggen...
 

Het grootste succes heb ik behaald met mensen leren huneigen bewindvoerder te zijn en dat kost hooguit 3.25 euro per maand. 

Jawel... de kosten van een bankpas. Op de hoofdrekening komt je inkomen binnen, de toeslagen plus eventueel kinderbijslag. Daarvan regel je bij de bank dat automatisch alle vaste lasten worden afgehouden.
 
Daarbij zet je vast dat wekelijks(elke maandag) een bedrag leefgeld op de nevenrekening wordt overgeschreven. 

Daar moet je een week van leven en op is op. Jawel op maandag want op vrijdag kom je wellicht in de verleiding dit op te maken aan weekend uitjes. 

Succes verzekerd en kom je nooooooooit meer in de schulden. Die pinpas van de hoofd rekening, je zogenaamde werkrekening verknip je maar of verstop hem op een plek waar je hem nooit meer vind. Dat is bij mij niet moeilijk...
 
Tip 3
Dinsdag schoonmaakdag...
De SUNSODA gisteren gemaakt werd klontjesvrij met de mixer en werden gelijk twee flaconnetjes ermee gevuld. Een voor bovenverdieping en een voor beneden...
 
Als je beter geen trapladdertjes kan beklimmen en omvalt als je bukt kan je nog heel veel... met truuks. Het kleine vloerwissertje is een fantastische uitkomst. Maak een warm sopje en leg een  flink nat schuursponsje (bedekt met pure SUNSODA op het schuurvlak) op het doekje van het wissertje. 

Daarmee kan je moeiteloos hoge kastdeurtjes en tegelwandjes en zelfs de onderrand van het keukenblok insoppen. Als je het laatste vlak hebt ingezet is het vuil van het eerste vlak wel losgeweekt.
 
Met een raamtrekker op stok werden de vlakken afgetrokken en met het lapje van het vloertrekkertje en sop nog eens na gesopt en gedroogd. Een ouwe schone theedoek om de raamtrekker om na te drogen... 

Alle keukenvlakken blinken als een spiegel... in amper een kwartier zonder bukken of klimmen.... Komende week neem ik de hoge vlakken van de afzuigkap onder handen...
 
Tip 4
Natuurlijk kan je om snel de juiste sleutel te vinden, van die felgekleurde dopjes kopen bij de slotenmaker/sleutelwinkel. Ik had nog drie flesjes nagellak waarmee ik de sleutels bewerkte. en kost niets. De hele sleutelkop rood of half offe twee buitenste streepjes... Welke sleutel bij welk slot hoort kom ik morgen wel achter in het CMP en sleutel herkennen gaat echt niet langzamer dan met gekleurde hoesjes...
 
Tip 5
Die kleine pruts vaatdoekjes in moeilijk te bewegen handen kan je beter vervangen door dweilen van hetzelfde soort middendoor te knippen. Zijn je vaatdoeken toch altijd nog het dubbele van afmeting van de prutsdoekjes. Ik gebruik die riant formaat vaatdoeken ook als afdruiprek en hoef je zo’n ding ook niet te kopen of schoon te houden of een plek voor te hebben.
 
Nog zoiets... de overhanddoek werd geruimd van het
nostalgische handdoekenrekje. De boerenbonte handdoeken mogen gezien worden en hoef ik niet meer moeilijk te doen met natte handen achter overhanddoeken te graaien.
 
Tip 5
Een vriendin kwam lunchen en heb ik een quiche gebakken van het laatste polletje rode snijbiet in de border. Was een beetje weinig zag ik op het laatst en heb die ene puntpaprika in stukjes erbij gedaan... Receptje?
 

Ingrediënten voor de vulling:
Snijbiet in welke kleur dan ook of spinazie
Verder kan je van alles als vulling gebruiken zoals broccoli roosjes of prei met of zonder paprika. 

Alle groente even voor koken en bladgroente in de wok laten slinken... ook prei. Terug naar het recept... 

De stengels snijbiet werden  gewassen in reepjes geknipt  en in zonnebloemolie gegaard. 

Half gaar werd de gewassen/gesneden bladeren toegevoegd en laten slinken op hoog gas. 

Peper zout toevoegen. Daarna uitzetten...Nu het deeg... 

Ingrediënten voor het deeg:
 
250 gram (bio) volle yoghurt of kwark
8 eetlepels zonnebloemolie
4 eetlepels melk
snuf zout
1 ei
1 zakje bakpoeder.
 
Bloem...
 
Werkwijze:
De oven voorverwarmen op 180 graden. Alle ingrediënten zonder de bloem in een kom met een garde mengen. 

Ongeveer een vierde kilo pak bloem erbij en met de hand kort en snel kneden. 

 Bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen en de bol deeg uitrollen met de deegrol...tot een dunne plak. 


Mijn tip is de bak of vorm van de quiche op het deeg zetten een omtrek maken en een flinke rand daarom heen het deeg uitsnijden. (zie foto).
Het deeg in de vorm op bakpapier en in de hoeken teveel deeg afknippen.
 
De eieren kunnen in een kom los geslagen en gemengd met het nodige geraspte kaas en een doosje slagroom. 


De groente erdoor scheppen en zag ik dat te weinig groente was. Een puntpaprika nog in de koelkast werd gewassen gedeeld en gesnipperd. 

Kan zo erbij en hoeft niet voorgegaard. Diepvrieserwtjes zou ook nog kunnen... Maar hoefde niet. De groente plus ei/room werd op het deeg verspreid en in de oven gezet... 


Bleef nog een stuk deeg over maar mijn energie was op... Deeg in een plastic broodzak zo in de vriezer... 

Zaterdag zal ik daar wat kaneelbroodjes van bakken en hoe dat werkt met bevroren deeg?
 
Deeg uit de vriezer op vrijdagavond laat in een kom leggen zonder plastic zak. Een bord op de deeg/kom en

zaterdagochtend is het deeg ontdooid en gerezen... Even op/kneden met wat bloem en gebruiken... 

Omdat dit deeg zonder suiker is dus hartig kan gerust een schep suiker erbij gekneed als het voor jambroodjes of kaneelbrood wordt gebruikt...
 
Mijn leventje...
Meestal doe ik een jaar met een foto apparaat en ik koop steeds
hetzelfde soort bij dezelfde winkel. 

Dit keer werd het anderhalf jaar en al een tijd zit een vlek op de lens aan de binnenkant die jullie zeker al eens hebben gezien.

 Ik probeer die vlek meestal op een plek te krijgen waar hij niet zo opvalt op de foto. 

Inmiddels is het apparaat afgesleten en zat het aan/uit knopje
vast. Daar zat een stukje deeg tussen zag ik dat ik met een schilmesje eruit heb gewurmd. Daarbij brak een stukje van het apparaat en kon ik nog steeds fotograferen. 

De uitschuifbare lens schoof  gisteren niet meer automatisch uit en heb ik daar eens aan gedraaid. 

Schijnbaar te ferm want hij schuift nu niet meer in. Helemaal zat van alle teksten die op het schermpje verschijnen en geen beeld

ging ik gisteren maar eens kijken voor een nieuw apparaat... Ik ben bekend bij meneer de winkelier en hij zal alles precies zo afstellen als ik hem opdraag... en het draagbandje van het oudje aan het nieuwe apparaat zetten voor om mijn hals. 

Die service heb je niet als je een foto apparaat op internet besteld... Ietsje duurder maar gewoon bij meneer langs gaan als je panne hebt is een grote rust... als je vlekken op inwendige lenzen wil laten verwijderen bijvoorbeeld... 


Enne hou zwagers weg van je apparaat die alles op andere standen zetten en je weer naar de foto zaak moet omdat je niks snapt van foto apparaten... Inmiddels ben ik gisteren na mijn werk door gefietst naar Heerlen centrum naar de fotozaak. Binnen 5 minuut een nieuw foto apparaat gekocht dat ik in de regen kan laten liggen... Nou jaaaa... 

Annemiek zonder fotoapparaat kan immers niet. Heb ik vanmorgen meneer Geri weer moeten bellen want ik was vergeten hoe ik dat waterdichte schuifje moet openen om te kunnen opladen... Meneer legde het uit en sloot het gesprek af met de woorden: “Tot volgend jaar.” Oh ja... de laatste foto’s zijn met het nieuwe apparaat en die 100 op de spaarbank kan weer terug... Jonge jonge...
 
Annemiek