“Hij die de sla laat
groeien,” stuurt soms
zomaar iemand op je pad, om als het donker wordt
een paar sterren voor je aan te steken.
Annemiek.
Mijmering 4 2022.
Tip.
Een beetje minder vroeg mijn bed uit troost ik mezelf met
het feit gedoucht en aangekleed direct aan klussen te zijn begonnen.
Was
draaien en alle ramen tegen elkaar open. De diepvries in gedoken en besloten
dagelijks wat in ingevroren fruit op te duiken en in een kommetje in de koelkast
te zetten.
Het bevroren fruit koelt de koelkast en slaat de motor niet aan eh...
minder vaak.
Het fruit gebruik ik voor het dagelijkse bakje havermout dat ik
eet. Soms als lunch en soms later in de dag... hoe het uitkomt...
Tip 2
Het diepvries duiken bepaald mijn dag en ik besluit een
kruisbessentaartje te maken...
Enne asperge soep dan zijn die lange stelen ook
weg uit de vriezer en hoef ik geen boodschappen te doen vandaag...
Zandtaartdeeg oftewel linzendeeg:
Ingrediënten:
250 gram boter (had ik niet en werd blue
band.)
150 gram suiker
1 zakje bakpoeder
1 ei
scheut melk
ongeveer 1 kilo bloem.
Werkwijze:
Ongeveer 1 pond bloem met de suiker zout en bakpoeder
droog mengen in een deeg kom.
De oven voorverwarmen op 180 graden en een taartbodem vorm
invetten met boter en bestuiven met bloem.
Met je handen het deeg kneden en steeds bloem toevoegen
tot het deeg loslaat van je handen.
De lap in vieren vouwen en in de vorm leggen.
Mooi in het gleufje laten zakken en overtollig deeg afrollen. In de oven op 180
graden lichtbruin bakken.
Je kent de linzenstukjes wel die zijn van
hetzelfde deeg gemaakt en gevuld met abrikozenpulp of light jam.
Ik maakte
linzen harten gevuld met pompoenmarmelade.
Je kan ze in een trommel bewaren al zal je
bij mij na
twee dagen geen linzenhart meer vinden...
twee dagen geen linzenhart meer vinden...
Een zak kruisbessen uit de vriezer heb ik half ontdooit in
een pannetje gekiept.
Aan de kook brengen en (inmiddels helemaal ontdooit) in
een
glas twee eetlepels water met een afgestreken eetlepel aardappelzetmeel omroeren.
glas twee eetlepels water met een afgestreken eetlepel aardappelzetmeel omroeren.
Bij de kruisbessen gieten en voorzichtig omscheppen.
Op hoog gas de zetmeel
laten binden tot het doorzichtig is.
Ik hou niet van die synthetische slagroom en heb twee
doosjes echte slagroom met de mixer stijf geklopt met twee schepjes suiker.
Tijdens het mixen over
de kom een oude theedoek dat spettert het niet.
Als wegwerp spuitzak gebruik ik
puntzakken van het KRUIDVAT van drop.
Dat geeft me de vrijheid om af en toe
drop te kopen nietwaar...
Puntje van de zak knippen en spuitstukje erin.
Natuurlijk is een hele taart
teveel en twee doosjes slagroom eveneens...
De helft van de taart werd
opgespoten en de andere helft in delen ingevroren.
Na drie uur kan je de stijve toefjes in een plastic zak doen en blijven ze mooi in vorm.
Elk weekend haal ik in de ochtend een stuk taart uit de vriezer, zet een toef slagroom erop en zet het bordje in
de koelkast... Enkele uren later is het smullen...
En die halve taart met slagroom? Die gaat op aan bezoek morgen en wordt de zondag in het zuiden gevierd vandaag...
Tip 3.
Rest nog de aspergesoep.
Ingrediënten:
halve liter water
halve liter melk
twee groentebouillonblokken
1 kleine ui
klontje boter en zonnebloemolie
Werkwijze:
Niet echt bruin laten worden en met het water en de melk
afblussen en op hoog gas.
De half ontdooide asperges zijn gemakkelijk te snijden
en kunnen in de soep zodra ze gesneden zijn.
Alles aan de kook brengen met de
houten lepel tussen pan en
deksel om te voorkomen dat het overkookt.
deksel om te voorkomen dat het overkookt.
Vanaf
kookpunt op laag gas 30 minuut sudderen.
Ik had nog een open doosje slagroom
waarvan een scheutje in de soep kan in de soepkop.
Eenvoudige Salata Nicoise:
Ingrediënten:
Bonte sla (tri color)
gekookt ei
tomaat
beetje tonijn
eventueel boontjes als je hebt
peper/zout
olijfolie/kruidenazijn
honing of suiker
Je kent de drie soorten sla wel met wortels eraan... In de
zomer zet ik ze direct in de tuin.
In de winter in ruim water in een pot op de
vensterbank. De sla groeit verder en je hebt er lang van...
Wat slablaadjes van
de plant plukken en wassen.
Pluk altijd aan de buitenkant. Het ei heb je al
eerder gekookt.
De sla in stukken scheuren en mengen met olie/kruidenazijn
beetje honing en de kruiden die je wil.
Ik heb stengels knoflook in stukjes
erbij gedaan en bloedzuring
miniblaadjes uit de tuin. Alles mengen en tomaat ei eventuele gekookte boontjes erop en de tonijn.
miniblaadjes uit de tuin. Alles mengen en tomaat ei eventuele gekookte boontjes erop en de tonijn.
De boontjes had ik niet...
Eventueel met nog een beetje olijfolie besprenkelen en met de soep als
voorgerecht met grof bruinbrood eten...
Mijn leventje...
Vanaf het oprichten van de consuminderhuizen heb ik steeds
mensen trachten op te leiden zodat continuïteit werd gegarandeerd. Ik was daar heel precies in zodat niet veel mensen het in mijn ogen goed deden... Gaandeweg de jaren heb ik dat losgelaten en heb vrede gesloten met het feit dat ieder die ik opleidde dit werk naar eigen inzicht en kunnen verricht...
mensen trachten op te leiden zodat continuïteit werd gegarandeerd. Ik was daar heel precies in zodat niet veel mensen het in mijn ogen goed deden... Gaandeweg de jaren heb ik dat losgelaten en heb vrede gesloten met het feit dat ieder die ik opleidde dit werk naar eigen inzicht en kunnen verricht...
In Molenberg heb ik
afgelopen jaren steeds meer van mijn taken gedelegeerd naarmate mijn energie
minderde. Alles wat een
ander kon en kan stootte ik af tot mijn werk voor 90% was overgenomen door de vrijwilligers aangestuurd door Diny Wolgens en Marischka Visser. Door Homa en Jamila... door Gerda de Wijs en Dana Ost.
ander kon en kan stootte ik af tot mijn werk voor 90% was overgenomen door de vrijwilligers aangestuurd door Diny Wolgens en Marischka Visser. Door Homa en Jamila... door Gerda de Wijs en Dana Ost.
Afgelopen weken
heb ik besloten ook de workshops niet meer te begeleiden en dat was het laatste
dat ik liet vallen...
Wat ik (nog) NIET LAAT VALLEN is de
begeleiding van de logistiek en mijn crisis team... Het opvangen van de mens in
grote nood en ze verder helpen en aanmoedigen op hun moeilijke weg uit de
afgrond onderweg naar veilige haven.
Daarbij hoort het persoonlijk begeleiden
van vastgelopen mensen, die ik door mijn levenservaring en hun problemen
herkennend, een zetje kan geven op hun weg naar het arbeidsproces of studie. Naar
meer eigenwaarde en grip op hun leven...
Dit laatste wil ik zo lang mogelijk
blijven doen en hoort ook de begeleiding van Song bij die me zeer dierbaar is...
Ik denk aan samen tuinieren in rust en knutselen op het plein in de zon.
Werken
met mijn crisis en logistiek team... mannen met zware rugzakjes die zo hard
werken omdat ze bij ons zeer gewaardeerd worden. Ik heb besloten dit werk buiten
openingstijden te doen op woensdagen... Waarom?
Om groeiruimte te geven aan
alle dierbare vrijwilligers die zonder mij NOG sterker worden in hun werk tijdens
openingstijden... donderdag en vrijdag... Ik kan de consuminderhuizen eindelijk
grotendeels loslaten en denk op deze manier ervoor te zorgen dat mijn kindje
toekomst heeft...omdat de leiding sterker wordt zonder Annemiek direct in de buurt
Enne de mijmeringen? Gaan nog heel lang gewoon verder kabbelend door mijn leventje...
Annemiek.