zondag 16 januari 2022

Mijmering 4 Diepvries duiken, kruisbes taartje, linzenhart, salata nicoise en een weggetje in de stilte inslaan...

Beste mensen, 

 “Hij die de sla laat groeien,” stuurt soms
zomaar iemand op je pad,
om als het donker wordt
een paar sterren voor je aan te steken.

 Annemiek.
 
Mijmering 4 2022.
 
Tip.
Een beetje minder vroeg mijn bed uit troost ik mezelf met het feit gedoucht  en aangekleed direct aan klussen te zijn begonnen. 

Was draaien en alle ramen tegen elkaar open. De diepvries in gedoken en besloten dagelijks wat in ingevroren fruit op te duiken en in een kommetje in de koelkast te zetten. 

Het bevroren fruit koelt de koelkast en slaat de motor niet aan eh... minder vaak. 

Het fruit gebruik ik voor het dagelijkse bakje havermout dat ik eet. Soms als lunch en soms later in de dag... hoe het uitkomt...

 
Tip 2
Het diepvries duiken bepaald mijn dag en ik besluit een kruisbessentaartje te maken... 

Enne asperge soep dan zijn die lange stelen ook weg uit de vriezer en hoef ik geen boodschappen te doen vandaag... 

Je begrijpt het al... uitstel kopen en diepvries duiken spaart je
portemonnee...
 
Zandtaartdeeg oftewel linzendeeg:
 
Ingrediënten:
250 gram boter (had ik niet en werd blue band.)
150 gram suiker
1 zakje bakpoeder
snuf zout
1 ei
scheut melk
ongeveer 1 kilo bloem.
 
Werkwijze:
Ongeveer 1 pond bloem met de suiker zout en bakpoeder droog mengen in een deeg kom. 

Ei en de boter erop en met twee messen de boter in stukjes
snijden. 

De oven voorverwarmen op 180 graden en een taartbodem vorm invetten met boter en bestuiven met bloem.
 
Met je handen het deeg kneden en steeds bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen. 

Twee derde van het deeg tot een bal kneden en uitrollen tot een
dunne deeg lap. 

De lap in vieren vouwen en in de vorm leggen. 

 Mooi in het gleufje laten zakken en overtollig deeg afrollen. In de oven op 180 graden lichtbruin bakken.
 
Met het overtollig deeg kan je kleinere taart vormpjes beleggen of koekjes uitsteken. 

Je kent de linzenstukjes wel die zijn van hetzelfde deeg gemaakt en gevuld met abrikozenpulp of light jam. 

Ik maakte linzen harten gevuld met pompoenmarmelade. 

Ze werden wat grof en te dik maar ze waren reuze lekker bij de koffie... 

Je kan ze in een trommel bewaren al zal je bij mij na
twee dagen geen linzenhart meer vinden...
 
Een zak kruisbessen uit de vriezer heb ik half ontdooit in een pannetje gekiept. 

Aan de kook brengen en (inmiddels helemaal ontdooit) in een
glas twee eetlepels water met een afgestreken eetlepel aardappelzetmeel omroeren.

Bij de kruisbessen gieten en voorzichtig omscheppen. 

Op hoog gas de zetmeel laten binden tot het doorzichtig is. 

Dat duurt twee minuut... De kruisbessen buiten zetten om af te koelen.
 
Ik hou niet van die synthetische slagroom en heb twee doosjes echte slagroom met de mixer stijf geklopt met twee schepjes suiker. 

Tijdens het mixen over de kom een oude theedoek dat spettert het niet. 


Als wegwerp spuitzak gebruik ik puntzakken van het KRUIDVAT van drop. 

Dat geeft me de vrijheid om af en toe drop te kopen nietwaar...

Puntje van de zak knippen en spuitstukje erin. 

De zak in een hoge pot zetten dan vult hij gemakkelijker.

Natuurlijk is een hele taart teveel en twee doosjes slagroom eveneens... 

De helft van de taart werd opgespoten en de andere helft in delen ingevroren.

de slagroom die over was daarvan heb ik toefjes gespoten op bakpapier en in de vriezer gezet. 

Na drie uur kan je de stijve toefjes in een plastic zak doen en blijven ze mooi in vorm.

Elk weekend haal ik in de ochtend een stuk taart uit de vriezer, zet een toef slagroom erop en zet het bordje in de koelkast... Enkele uren later is het smullen...

En die halve taart met slagroom? Die gaat op aan bezoek morgen en wordt de zondag in het zuiden gevierd vandaag...


 
Tip 3.
Rest nog de aspergesoep.
 
Ingrediënten:
ruim 1 pond asperges
halve liter water
halve liter melk
twee groentebouillonblokken
1 kleine ui
klontje boter en zonnebloemolie
 
Werkwijze:
De ui gesnipperd fruiten in een scheut zonnebloemolie en een stukje boter. 

Niet echt bruin laten worden en met het water en de melk afblussen en op hoog gas. 

De half ontdooide asperges zijn gemakkelijk te snijden en kunnen in de soep zodra ze gesneden zijn. 

Alles aan de kook brengen met de houten lepel tussen pan en
deksel om te voorkomen dat het overkookt. 

Vanaf kookpunt op laag gas 30 minuut sudderen. 

Ik had nog een open doosje slagroom waarvan een scheutje in de soep kan in de soepkop.
 
Tip 4

Eenvoudige Salata Nicoise:
 
Ingrediënten:
Bonte sla (tri color)
gekookt ei
tomaat
beetje tonijn
eventueel boontjes als je hebt
rode uien ringen (was ik vergeten)
peper/zout
olijfolie/kruidenazijn
honing of suiker
 
Je kent de drie soorten sla wel met wortels eraan... In de zomer zet ik ze direct in de tuin. 

In de winter in ruim water in een pot op de vensterbank.  De sla groeit verder en je hebt er lang van... 


Wat slablaadjes van de plant plukken en wassen. 

Pluk altijd aan de buitenkant. Het ei heb je al eerder gekookt. 

De sla in stukken scheuren en mengen met olie/kruidenazijn beetje honing en de kruiden die je wil. 

Ik heb stengels knoflook in stukjes erbij gedaan en bloedzuring
miniblaadjes uit de tuin. Alles mengen en tomaat ei eventuele gekookte boontjes erop en de tonijn. 

De boontjes had ik niet... Eventueel met nog een beetje olijfolie besprenkelen en met de soep als voorgerecht met grof bruinbrood eten...
 
Mijn leventje...
Vanaf het oprichten van de consuminderhuizen heb ik steeds
mensen trachten op te leiden  zodat continuïteit werd gegarandeerd. Ik was daar heel precies in zodat niet veel mensen het in mijn ogen goed deden... Gaandeweg de jaren heb ik dat losgelaten en heb vrede gesloten met het feit dat ieder  die ik opleidde dit werk naar eigen inzicht en kunnen verricht... 

In Molenberg heb ik afgelopen jaren steeds meer van mijn taken gedelegeerd naarmate mijn energie minderde. Alles wat een
ander kon en kan stootte ik af tot mijn werk voor 90% was overgenomen door de vrijwilligers aangestuurd door Diny Wolgens en Marischka Visser. Door Homa en Jamila... door Gerda de Wijs en Dana Ost. 

Afgelopen weken heb ik besloten ook de workshops niet meer te begeleiden en dat was het laatste dat ik liet vallen...
 
Wat ik (nog) NIET LAAT VALLEN is de begeleiding van de logistiek en mijn crisis team... Het opvangen van de mens in grote nood en ze verder helpen en aanmoedigen op hun moeilijke weg uit de afgrond onderweg naar veilige haven. 

Daarbij hoort het persoonlijk begeleiden van vastgelopen mensen, die ik door  mijn levenservaring en hun problemen herkennend, een zetje kan geven op hun weg naar het arbeidsproces of studie. Naar meer eigenwaarde en grip op hun leven... 

Dit laatste wil ik zo lang mogelijk blijven doen en hoort ook de begeleiding van Song bij die me zeer dierbaar is... Ik denk aan samen tuinieren in rust en knutselen op het plein in de zon.

Werken met mijn crisis en logistiek team... mannen met zware rugzakjes die zo hard werken omdat ze bij ons zeer gewaardeerd worden. Ik heb besloten dit werk buiten openingstijden te doen op woensdagen... Waarom? 

Om groeiruimte te geven aan alle dierbare vrijwilligers die zonder mij NOG sterker worden in hun werk tijdens openingstijden... donderdag en vrijdag... Ik kan de consuminderhuizen eindelijk grotendeels loslaten en denk op deze manier ervoor te zorgen dat mijn kindje toekomst heeft...omdat de leiding sterker wordt zonder Annemiek direct in de buurt
Enne de mijmeringen? Gaan nog heel lang gewoon verder kabbelend door mijn leventje...
 
Annemiek.