vrijdag 21 januari 2022

Mijmering 5 2022 Overdracht, spitskoolstamppot en lente middenin de winter plus Ahmed en zijn kids...

 Beste mensen,

Een ongeluk zit in een klein hoekje....
in de rest zit het geluk....
Ook als je de meeste boterhammen al hebt gesmeerd...

Annemiek.
 
Mijmering 5 2022.
 
Tip.
Heb jij je eindejaar/nieuwjaar administratie al bijgewerkt? 


Binnenkort begint weer de zorg voor de belastingaangifte 2021. Fijn als alles dan snel te vinden is. Maak maar een tijdmanagement klus van je administratie bijwerken. 

Om 9 uur in de ochtend starten en zeker drie uur gestaag doorwerken. Iedereen bewaart op de manier die bij hem/haar past. In klappers of in dozen... als het maar overzichtelijk is en dat is maatwerk.
 
Bij mij is dat in het administratie kastje in hangende ordners. Daarop ontbraken nog enkele voor mij duidelijk leesbare opschriften. De klus is nu geklaard en elk nieuw document stop ik voorin de ordner zodat alles automatisch op volgorde ligt. 


Een tip is schilders afplakband. Je kan erop schrijven en dus heel fijn om insteekhoezen, klappers en ordners van tekst te voorzien. 

Ook te gebruiken (beschreven met datum) op diepvrieszakjes en doosjes met  voedsel in de vriezer. Een briefje op de deur? Het schilders plakband is gemakkelijker te verwijderen dan het  plastic soort.

 
Tip 2.
Afgelopen week bracht een lieve mevrouw een laptop voor een gezin met kinderen om op school te gebruiken. Mevrouw had de laptop leeg laten maken en er was ook een lading  groente zaaigoed bij. 

Dat was  voor mij de start van het voor/zaaien en zijn de tuinbonen gezaaid. Nee niet binnenshuis maar buiten in de
zogenaamde “koude kas.” 

Ik hou niet van bakken met glas erop die het hele jaar in de weg staan  en maak een tijdelijke kas die zo weer is opgeruimd. 

Deze keer een hergebruik piepschuim bak en komt de bak met de zaailingen onder het afdak te staan...
Heel eenvoudig van hergebruik materiaal. Een bananendoos

met gedroogd blad van de irissen uit de voortuin op de bodem. Daar de piepschuim bak in en in de ruimte tussen bak en bananendooswanden weer iris blad. Dikke glasplaat erop.
 
In de piepschuim bak een bodempje potgrond waarin strak tegen elkaar closetrolletjes werden gezet. Daar gooi je potgrond overheen en zet de bak enkele keren hard neer. 

De potgrond zakt de closetrolletjes in, nogmaals herhalen tot de
rolletjes helemaal vol zitten. In elk rolletje een tuinboon op z'n kant erin steken. 

Nog een laag potgrond tot de rolletjes niet meer te zien zijn. Aandrukken en water over de bak verdelen. Hoeveel? Ongeveer een eetlepel per rolletje. 

Daarop een glasplaat en neemt de tijd en moeder natuur je taak over. Geen water geven en soms bevriest de hele boel. 

De kindjes kunnen het hebben en het zijn ook de enigste soort. Ik noem ze ijsbeertjes... Maak het wonder mee van kleine blaadjes die opkomen als de tijd daarvoor is aangekomen...
 
Tip 3
Als je in januari de whisteria oftewel de blauwe regen snoeit heb je de hele zomer bloei tussen de bladeren. 

Het eerst komen de bloemen daarna het blad waartussen weer bloemen verschijnen. Snoei maar terug tot de helft is meestal wel voldoende of alleen de lange uitschieters als je welig groen wil. 

Deze heftige groeier kan je in de zomer rustig bijsnoeien... Ik probeer hem onder het afdak boven het hek van mijn zus te laten groeien en langs de buitenkant afdak... We zullen zien.
 
Tip 4
Opeens kreeg ik zin in een spitskool stamppotje en dat past helemaal bij de topinamboer oogst van deze tijd. Hierbij het recept:
 
Ingrediënten:
Half aardappels half topinamboer
of alles aardappels.
1 spitskooltje
zout/peper
nootmuskaat
klontje boter
eventueel scheut melk
 
Werkwijze: Was de spitskool en snij middendoor en in fijne reepjes tot rondom de stronk. 

Snij de reepjes nog een keer middendoor voordat je ze in de
vergiet kiepert. 

Wassen hoeft niet meer en zou alleen vitaminen verlies betekenen. De topinamboer en aardappels schillen wassen en in kleinere stukken snijden. 

Met een beker water en iets zout opzetten. Aan de kook brengen op hoog gas en op laag gas laten garen. 


De laatste 8 minuten de koolreepjes bij de knollen voegen en weer op hoog gas aan de kook laten komen. Na 8 minuut kijken of alle kookvocht is verdampt en eventueel afgieten. Als je het goed doet hoeft dat afgieten niet. 

De stamper erdoor, een klontje boter en nootmuskaat. Ik heb twee vega burgers erbij gebakken van eigen maaksel en met honing/tijm/mosterd gegeten.

 
Mijn leventje...
Gisteren heb ik de coördinatie van consuminderhuis Molenberg overgedragen en ben nu alleen nog leiding van de logistiek/crisis team en de moestuinen. 

Dertien vrijwilligers die gezamenlijk mensen in crisis direct helpen aan wat maar nodig is. Tevens geef ik kring/cursus 51 een kring voor gevorderden. Zolang het kan en het fijn

voelt. Diny en Marischka hebben de coördinatie overgenomen van het consuminderhuis met 22 vrijwilligers.
 
De eerste vrijdag vrij in tientallen jaren en herken ik het gevoel dat ik had toen ik mijn zoon voor de eerste keer naar school bracht. 

Ik sta helemaal achter deze beslissing die ik maakte en mijn gevoel en verstand zitten net niet op een lijn. 


Dat maakt dat ik net als toen, niet de klussen aanpak die ik wilde doen maar een beetje rond daas. 

Oh ja... ik geniet van vandaag even niet op de fiets de berg op en het weekend niet oververmoeid tegemoet gaan, zodat de zaterdag als herstel dag al afviel. 

Ik geniet van Floortje die blij haar “moeder” om haar heen heeft

en ik samen met haar na het eerste kopje koffie een tweede op mijn gemakje drink. De meesjes bekijk en mevrouw roodborst die zaadjes komen pikken en rustig aan ga ik me verzorgen... maar eerst een stukje mijmeringen waarin ik steeds weer deel...wat in me leeft en op het puntje van mijn tong ligt...

Hoe het gaat met Ahmed en vooral de kinderen? Daar wordt regelmatig naar gevraagd... 

Of ze nog niet naar Nederland komen? Nogmaals het verhaal in een notendop. 
De oudste zoon en dochter komen het eerst en wachten we op groen licht van de IND. Dat zal voor de een voor 14 februari zijn en voor de ander 25 februari. 

Alle mogelijke formulieren en bergen moeilijkheden zijn overwonnen. Bergen geld heeft dat gekost aan advocaatkosten en onder ede vertaalde documenten die van Jemen en Somalië moesten komen. De prijzen zijn daar heel erg hoog want iedereen wil eraan verdienen. 

Om de beurt hebben we elkaar opgepept als we het even niet meer zagen zitten. De moeder van Ahmed die de kinderen in Somalië “verzorgt” is inmiddels zo ziek dat ze bedlegerig is en de kinderen brengen de dagen binnenshuis door in de beperkte ruimte die overeind bleef na de bombardementen.
 
Eigenlijk al jaren zolang de oorlog duurt, een oorlog die nooit zal eindigen. Buiten is levensgevaarlijk omdat de meisjes door soldaten worden opgepakt voor “ik moet er niet aan denken” en de jongens lopen kans opgepakt te worden en opgeleid tot kind soldaat. Daar moet je ook niet aan denken. 

Ik hoop dit voorjaar mee te mogen maken dat de twee oudsten in Nederland arriveren en Ahmed heeft beloofd dat ik mee mag met hem en Fatima om de kinderen in Schiphol af te halen. Deze twee 18 en 17 jarigen lopen het grootste gevaar. Daarna komen de kleinere kinderen. Waarom in twee delen? Dat is een te lang verhaal en later meer daarover omdat het schrijven daarover me niet in de koude kleren gaat zitten...
 
Annemiek