woensdag 3 februari 2021

Mijmering 10 Groente/tomaten/minestrone soep, Limburgse knapkoek en de boerderije...

 Beste mensen,

Vrienden zijn die zeldzame mensen die vragen hoe het met je gaat
en geïnteresseerd zijn in het antwoord....
 
Annemiek.
 
Mijmering 10.
 
Tip:
De zon schijnt na dagenlang regen opeens eventjes zomaar in de middag. 

De geur van Limburgse knapkoek in mijn huis,

die net de oven uitkomt brengt geluksgevoel... Een fijn telefoongesprek en alles tezamen kan een mens er weer tegenaan.... 

Aan de slag van Deursen! Van alle restjes groente in de vriezer plus de tomaten en een ui maakte ik groente soep die uiteindelijk groente/tomaten/minestronesoep werd... 

en steeds weer vond ik iets dat erin moest komen. In de tuin
lag nog een hoopje kleine wortel en pastinaak die ik vergeten was (nou ja...) en wie het kleine niet eert is het grote niet weert... 
 
Ingrediënten:
Enkele wortels
eventueel pastinaak
knolselderij of
andere knol
1 ui
enkele tenen knoflook 
eventueel selderij groen
1 paprika
wat diepvries erwtjes of tuinboontjes als je hebt
misschien wat bleekselderij als je hebt
1 doosje gezeefde tomaten
enkele bevroren tomaten
als je hebt
3 groente bouillonblokken
peper
rest pasta spaghetti of zo.
 
Werkwijze:
Fruit de gesnipperde ui in iets zonnebloemolie en fruit even later de gesnipperde knoflook mee. 
Afblussen met anderhalve liter water en de bouillonblokken erbij. 

De wortels en pastinaak heb ik geschild met de dunschiller... gewassen en in stukjes gesneden toegevoegd. 

Dat was een heel werk omdat het grut zo klein was.
 
Eigenlijk kan je van alles wat je aan groente hebt toevoegen en in de vriezer lagen enkele stukken glaskoolrabi en tomaten
die over waren gebleven. 

De groente ging klein gesneden in de soep en de tomaten heb ik in een zeef in de soep gehangen tot de schil losliet. 

De schil verwijderd en kon de klein gesneden tomaat erbij en de klein gesneden paprika... 

Te weinig tomaat naar mijn zin en heb ik het pakje gezeefde tomaten erbij gekieperd. 

Het “vlees” ontbrak en kon een zakje bevroren witte voorgekookte bonen als vleesvervanger erbij en vond ik nog wat erwtjes in de vriezer. 

Eigenlijk had ik best zin in een dikke soep en werd de

groentesoep via tomatensoep opeens minestronesoep omdat enkele gebroken spaghetti staafjes erbij kwamen... concentratiestoring moet je maar denken...

Heerlijk... en heb ik twee bakjes soep in de vriezer gezet voor luie dagen of... dagen vol werk.
 
Tip 2
Kijk jij ook wat meer TV in de winter enne...sinds de lockdown? Er zijn reclame boodschappen waarbij ik steeds
weer mijn vingers in mijn oren druk en mijn ogen sluit. 

Ik heb een oplossing bedacht en tijdens de blokken reclame over maandverband en schimmelige doosjes... 

over auto’s, tandpasta tegen bloedend tandvlees en wat voor ellende nog... 

trek ik de capuchon van mijn woonmantel over mijn hoofd en duik in de lade van de administratie. 

De lade heb ik op tafel gezet en zoek alvast de
belastingpapieren uit. 

De nodige stukken die op MIJN OVERHEID staan heb ik al uitgeprint. Het e.e.a. wordt nog eens doorgekeken en klaar gelegd voor de accountant want ik ga zelf niet meer belastingaanslagen invullen met die PGB en zo... 

Nog meer reclameblok bezigheden? Datums doorgeschreven in mijn agenda en naadjes van onderbroekjes versteld. 

Een gat in een sok dichtgetrokken en een kopje koffie gemaakt. Ik vijl mijn nagels en probeer hier en daar een haar uit te trekken zonder mijn gezicht te verinneweren (nieuw woord) en dat allemaal tijdens die vervelende reclameblokken.
 
Tip 3
Tijdens de regendagen heb ik in etappes de rotan meubels buiten gezet. 

Als extra gingen nog enkele gieters vol regenwater uit de regenton erover heen. Het stof spoelde eraf en de rotan wordt weer soepel en breekt minder snel. 

Na een dagdeel in de regen heb ik ze weer binnen gezet... zonder kussens die de dag erop weer erin gingen...
 
Tip 4
Alweer een pak melk leeg heb ik wederom een zaaibakje met deksel ervan geknipt. 

De paprika werd gezaaid en kon ik met een pincet de zaadjes aan de potgrond toevertrouwen. 

Een laagje potgrond erop, aandrukken en even sproeien met water. 

Het zaaidoosje staat naast de peterselie op de vensterbank
en heb ik de tafel iets naar voor getrokken zodat de warmte van de radiator de onderkant doosjes verwarmd...

Ik maak tegenwoordig de zaadzakjes aan de onderkant open vouw na gebruik het zakje dubbel om en steek met een kopspeld het gevouwen stukje goed vast. 

Tip 5
De kiemgroente heeft opeens vier blaadjes en werd
ij
lings kruidenkaas gemaakt van wat uitgehangen yoghurt en knoflookstengels gezocht in den gaard...

Ik weet opeens niet of je die kiemgroente met of zonder wortels moet eten en heb ik ze net boven de wortels afgeknipt. 

Mijn cracker besmeerd met kruidenkaas werd rijkelijk belegd met ongeveer 1800 broccoliplanten waarvan de

voedingswaarde aanwezig is in het laagje kiemgroente op de cracker. 

Jawel... ik heb ze zelf geteld....nou ja... zo ongeveer. 

Waar ze naar smaken? Naar gezondheid denk ik...

En nu het recept van echte Limburgse knapkoek....
 
Ingrediënten:
150 gram bloem
350 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram boter of margarine
200 gram suiker
1 ei
snuf zout
scheut melk.
 
Werkwijze:
De oven voorverwarmen op 180 graden.
De bloem en 300 gram zelfrijzend bakmeel heb ik met de suiker en het zout vermengd in een grote kom. 

Het ei, de melk en de boter erbij en met twee messen de boter in kleine stukjes snijden. 

Ik nam deze keer blue band. Met de hand kneden en steeds zelfrijzend bakmeel toevoegen tot het deeg loslaat van je handen. 

Je kan het deeg tot een plak uitrollen en de knapkoek als een grote koek in een vlaaivorm bakken en na het bakken in stukken breken. 

Ik stak met de deksel van een pot grote koeken uit het deeg die op een bakblik werden gelegd op bakpapier.
 
De koeken werden met losgeklopt ei (uitgeblazen ei) bestreken (met je vingers) en bestrooid met suiker. 

Dat kan ook met een mengsel van evenveel kaneel met suiker. In de oven en tot lichtbruin bakken. 

Bij de geur en de smaak van de knapkook (knapkoek) komt vanzelf het boerderij tafereel van weleer bij me boven... 

Moe gewerkte mannen en vrouwen rondom de tafel met het gebloemde zeil, aan de koffie met knapkook. 

Altijd wel ergens een zweem van mest en weten dat de varkensketel nog moest worden gekookt door Ida. 

Het erf en de schuren waar poezen liepen die moesten jongen of net een nestje kittens  hadden...

en achter de schuur de kippenstal met het weiland als kippenren waar hoogstam fruitbomen stonden. 

Ik was er kind aan huis samen met Nelleke Odekerken mijn vriendin. 

Nelleke was jarenlang verliefd op Jan de boerenzoon waarvan we op de tractor mochten, twee giechelende meiden in de puberteit...God weet waar naar toe. 

Ik heb haar liefde voor Jan nooit begrepen en het is ook niets geworden. 

Jan trouwde een boerendochter uit Grevenbeeg (Grevenbicht) en Nelleke trouwde laat... met een dierenarts in het heuvelland...  
 
Annemiek.