maandag 22 februari 2021

Mijmering 15 Voorjaar in de winter met voorjaarssalade in zonneschijn, vrienden en tuinklussen met Floor als opzichter...

Beste mensen,

Wie iets voor de medemens wil betekenen
moet ertussen staan zonder oordeel
of veroordelen...
 
Annemiek
 
 Mijmering 15 2021.
 
Tip.
Een lentedag middenin de winter is een Godsgeschenk na zolang binnen moeten blijven en weinig beweging. 

Onze conditie is sowieso laag na afgelopen corona winter. Ruim je tuin op, kijk het tuingereedschap na en maak de tuinplanning zou ik zeggen en werk aan je conditie. 

Ik heb dat zo gedaan en het was als een hergeboorte in de zon. Floor kreeg weer een flashback van vorige herfst, viel in haar rol en speelde opzichter. Ze volgde het werk op de voet...eh poot.
 
Tip 2
De kruisbesstruik heeft nog geen blad en kon ik precies zien waar de struik gedeeld kan worden... ze wordt te dik net als ik... 

Iets verderop werd een kuil gemaakt en het afgestoken deel van de struik werd erin gezet met water. 

Als je verse mest hebt... maak de kuil dan wat dieper, de mest onderin.

een klein laagje aarde erop zodat de wortels van de struik niet verbranden door directe aanraking met de mest. 

Koemestkorrels rond de struik strooien kan ook als het pootgat gesloten is.... Op de aarde, water erop gieten en de tijd doet de rest.
 
Tip 3
In de bodem van mijn bijen/vlindertuin zit een rijkdom aan opkomende plantjes en zaad dat ik elders vind en erin strooi.

 Alles door elkaar heen en werden stengels en takken van planten gesnoeid waarvan dichtbij de aarde al de nieuwe plant uitloopt. 

Een heel veld irissen loopt uit onder het gedroogde blad en hebben we het blad weggetrokken om licht en lucht te
brengen rond de jonge uitlopers. 

Knippen hoeft niet als je kleine bosjes blad neemt en het blad met korte stevige rukjes eraf trekt. 

De bos gedroogd blad ligt na te drogen op mijn hofje en alle zomer buitenmandjes van Floor worden ermee gevuld inclusief haar prieeltje...Het is zacht en warm onder het kontje
van mijn geliefd poezenkind...
 
Tip 4
De stoepjes werden van onkruid ontdaan en drie stompen hout die ik jarenlang niet weg kreeg zijn afgezaagd tot net onder de grond en met aarde toegedekt. 

De tijd doet de rest ... Een mega stuk aarde rond de bramen en frambozen struiken werd tot 80% ontdaan van zevenbladwortels, wel een container vol. 

Deze soort plant neemt je tuin zonder moeite helemaal over. Uitgeroeid krijg je hem nooit want elk centimetertje wortel die blijft zitten wordt razendsnel weer een plant...maar het is weer bij te houden...
 
De bijentuin wordt nooit omgespit, ik zou de wondere wereld van planten en zaden maar beschadigen. 

Alleen bij flinke bossen kweekgras wordt de riek diep in de aarde gedreven en de aarde ietsje opgelicht maar NIET OMGESPIT waardoor de wortels van het gras beter uitgetrokken kunnen worden. 

De bloedzuring komt al op en moest ik even een blaadje grazen uit de border...
 
Tip 5
Voor de geweldige vrienden die me kwamen helpen heb ik
voorjaarssalade gemaakt. Die maak je vroeg in de ochtend en kan tegen 17.00 uur in de middag zo uit de koelkast gehaald en met warm stokbrood op tafel gezet... Dan begint de gezelligheid van moe gewerkte mensen in heerlijk samenzijn.
 
Ingrediënten:
aardappels (neem vastkokende)
3 a 4 stengels bleekselderij
zeker 5 gekookte eieren
blik perziken
3 a 4 tomaten
peper/zout
kruiden zoals tijm en ietsje salieblad
handvol rozijnen als je hebt
fles Calvé yoghurtdressing
1 doosje slagroom..
 
Werkwijze:
Schil de aardappels met de dunschiller... was ze en snij ze in
stukken die in de eiersnijder passen. 

Zet ze op met water en leg de eieren tussen de aardappels. Wat zout erbij en tot kookpunt laten komen. 

Vanaf kookpunt 8 minuut koken en de eieren uit de pan nemen en de aardappels nog even door laten koken tot iets meer dan beetgaar.
 
De eieren schrikken onder koud water en de aardappels afgieten en beiden buiten laten afkoelen. 

De bleekselderij van slierten ontdoen en de brede delen in de lengte doorsnijden. De stengels in heel dunne stukjes snijden en in een kom kiepen. Halve fles yoghurtdressing erover en omscheppen.
 
De inmiddels afgekoelde aardappels door de eiersnijder
halen zodat je schijfjes hebt. 

Dezelfde aardappel direct gekeerd nog een keertje door de eiersnijder halen zodat je reepjes aardappel krijgt. Zie foto....

De reepjes blijven mooi in vorm omdat ik vastkokende aardappels nam en ze niet te lang liet garen...  
 
Ook de eieren tweemaal door de eiersnijder en alles in de kom met de klein geknipte kruiden en peper/zout. 

Voorzichtig omscheppen en meer yoghurtdressing toevoegen naar smaak. 

Het pakje slagroom lobbig kloppen in een kom en op de salade scheppen. 

Alles voorzichtig omscheppen en eventueel nog verder op smaak brengen. 

Zet maar in de koeling om de smaakjes verder in te laten trekken. 

Net voor je aan tafel gaat voor ieder een bordje maken met wat slablaadjes erop en een bergje van de voorjaars salade. 
Schijfjes tomaat erbij en bovenop een of twee halve perziken en/of wat je nog erbij wil leggen... 

Wat yoghurtdressing erover en op tafel zetten... met warm stokbrood in mandjes of op schalen. Met je mooiste servies en servetjes... zomaar middenin de winter op je terras.

Heerlijk genieten met elkaar in besloten kring na gedane tuinklussen...
 
Mijn leventje...
In de winter van mijn leven leer ik nog steeds en deze troel die nooit iemand in haar heiligdom het hofje en de tuin liet werken... liet voor de eerste keer hulp toe van vrienden. 

De regie kon ik natuurlijk nog niet loslaten en het was alsof Floor me toesprak: “Kijk de andere kant uit als ze met haar poten op de jonge rucola gaat staan."  "Enne... luister niet als de opkomende pastinaken en teunisblommen gillend de doodstrijd aangaan.”


Trouw aan mijn halfvolle glas keek ik naar de topinamboerstengels die werden geruimd en het irisblad dat werd geplukt en de paadjes die schoon werden gemaakt.  
 
Ik werd dol van geluk toen die oude grote stomp verdween door krachtige mannenspieren aangepakt en ik voortaan de woekering van hedera gemakkelijker weg kan halen tussen de bramenstruiken. 

Ik hoorde bijna het zevenblad kermen dat met bossen werd uitgespit en bedacht dat ik wellicht dit voorjaar geen soep van het blad zou kunnen maken... welk blad? Maar oh zo fijn!
 
Vandaag zou ik verder gaan want ik voelde geen spierpijn, nou ja nauwelijks en vannacht goed geslapen was ik om 9 uur weer op Molenberg voor een klus. 

De vogels werden weer van voer voorzien en de opkomende erwtjesplantjes gesprayd in de bakjes op Songs dressoirtje. 

Pracht korte stengeltjes hebben ze en het eerste blad zit eraan te komen. 


Weer thuis ben ik wat stijfjes aan de mijmeringen begonnen en viel ik om 12 uur in de middag rechtop in slaap. 
Het mannetje met de hamer sloeg mijn hoofd op het toetsenbord en ben ik in de sta-op-stoel gekropen. 

Vier uren lang diep in slaap met Floor op mijn buik, de keukendoor wijd open en de ramen op kiep... De frisse lucht om mijn oren onder mijn dekentje opgeborgen dromend van al het tuinwerk wat ik in die tijd had willen doen... 

Dat komt morgen heb ik Floor vertelt en we kijken daar verlangend naar uit...
 
Annemiek