maandag 8 februari 2021

Mijmering 11 Voerhuisje van allerlei, luxe soep, slot ontdooien, kiemgroente en erwten voorzaaien...

Beste mensen,

Als na jaren vluchtgedrag je identiteit verschuift
van de denkbeeldige persoon naar je werkelijke ik...
Als het kind wordt samen gevoegd met de volwassen vrouw...
lost een leven van lijden op als mist in de zon...
 
Annemiek
voor Selma
 
Mijmering 11 2021.
 
Tip
Een mega vogelhuisje op bijvoorbeeld je tuintafel maak je van een miniset tafeltje dat je eventueel aan een kant dichtmaakt door iets ertegenaan te zetten. De vogeltjes bekijken mijn “afdakje” vanuit de seringenboom en ze overleggen nog of ze de voederplaats aan gaan doen. 

Omdat Floor binnen blijft heb ik op de klinkertjes van het hofje een hoopje fijn gesneden brood gelegd. Dat was over en heb ik van Jamila gekregen. 


Twee grote eksters kwamen daarop af en die moet ik niet als vaste bezoeker want Floor zoekt daar in de zomer altijd ruzie mee...Als de grote vogels komen... blijven de kleintjes weg denk ik... Ik heb zo’n ekster wel eens een mereljong zien opeten die op vliegles was... 

Natuurlijk kan je van meer spul tijdelijke vogelvoerplekken maken. Als ze maar voldoende open zijn en een dakje hebben...
 
Het roodborstje een trouwe bezoeker heeft haar voerplekje hoog en droog in het voerhuisje op de plank in de rozenboog. Het huisje werd gemaakt door een jonge meneer die ik aan een fiets kon helpen en hij een bijbaantje kon houden met vakkenvullen. Ik was heel gelukkig met het huisje...en zo lief Dat hij dacht aan iets terugdoen.
 
Tip 2
Het slot van de schuur was bevroren waar de mezenbollen liggen en de aardappels die ik nodig had... Hoe maak je zo’n slot open en mijn zus dacht met een aansteker die ik niet heb. Een kaars dan maar? Met veel moeite hield ik een theelichtje brandende in de wind en de vlam kwam niet echt tegen het slot. Ik heb nu wel kaarsvet druipers op de deur.

Op zoek naar een aansteker in de rommel lade en heb ik er toch eentje gevonden. Dat hielp... en probleem opgelost.
 
Tip 3
Van de laatste asperges in de vriezer heb ik luxe asperge soep gemaakt, maar dat mag ook champignon of bloemkoolsoep zijn.
 
Ingrediënten:
1 kilo asperges
1 ui
1 liter water
halve liter melk
1 aardappel
3 groentebouillonblokken
 
Werkwijze: De gesnipperde ui aanfruiten in een scheutje olie en een klontje boter. De ui niet bruin laten worden en afblussen met het water en de melk. 

De bouillonblokken erbij en de in stukjes gesneden half ontdooide asperges.

 
Je wil bloemkoolsoep? Dan een flinke bloemkool wassen, in stukken snijden en in de soep inclusief de stronk. 

Bij champignonsoep 4 a 500 gram champignons afborstelen even onder kraan afspoelen en in kleine stukken snijden. 

Na het fruiten van de ui, de champignons mee fruiten maar niet bruin laten worden. 


De groenten in de soep en 20 minuut mee laten koken op een laag pitje... De blender erdoor en op smaak maken met eventueel peper/zout. In de soepkop kan een scheutje room op de soep...
 
Tip 4
Bij de soep heb ik een boterham met kruidenkaas gegeten. Dik bedekt met kiemgroente en ben ik al een stapje verder met kiemgroente telen.

 Je doet al doende ervaring op... De bakken waren te groot voor een mens omdat elke dag kiemgroente eten net teveel is voor mij, al zijn ze reuze gezond.
 
Verder is keukenrol met gloor gebleekt en wil ik niet meer gebruiken. 

Bovendien worden mijn teelveldjes drastisch kleiner... een deksel is al genoeg en werd op laagjes ongebleekte filterzakjes papier gezaaid. 

Jawel... ik zaaide in de deksel van een pot waarin ik met een hete breinaald (in gasvlam verhit)) gaatjes heb gesmolten.
 
De deksel als voorbeeld maat op het filterzakje,  rondjes uitgetekend en vele rondjes uitgeknipt die precies in de deksel pasten. 

De deksel paste weer op een laag glazen bakje gevuld met water zodat het papier plus zaden (sla zaden) altijd vochtig blijven.

Een kommetje werd eroverheen gezet en is het zaad vochtig en donker maar of het donker wel vereist is kom ik wel achter... Hoezo? Ik maakte een tweede proef...

 
Ik heb in een groter theezeefje zonnebloemenzaden gestrooid en het zeefje gewoon in een bakje water gehangen... 

Niks donker maar alleen een glazen schijfje op de zeef zodat niets erin valt...

Zonnebloemenzaad kiemt langzaam en daar houden we
rekening mee.... wordt vervolgt...
 
Wat ik verder nog leerde? Dat de huistemperatuur er niet toe doet. 

Zuinig stoken betekend niet langzame kiemgroente groei. Ik nam broccolizaad en dat kiemt lang... 

Beter is koel kiem zaad te nemen en de moestuiniers onder ons weten wat koelkiemers zijn. 

Jawel de groente die het eerste gezaaid worden in het voorjaar... radijs mosterdzaad snijbiet melde ook... denk ik wel en sla en rode bietjes.
 
Ik bedenk opeens dat ik afgelopen week de zaden in Song zijn zadenkast heb uitgezocht... 

Wat nog erin lag was verjaard en heb ik in de prullenbak gegooid die hij gelukkig nooit leegmaakt... 

Daar zal ik nog eens induiken en ga in deksels kiemgroente telen van oud zaad op zijn dressoirtje voor het raam.
 
Tip 5
We hebben zes maal 23 closetrolletjes met per stuk 3 erwtjes gezaaid in bakken.

 Dat zijn 414 erwtenplantjes die werden voor gezaaid... 

Ze kunnen wat kou verdragen en staan op Song zijn dressoirtje in Songs office voor het raam. Een stuk glas erop en voilà... Hoe je voor moet zaaien?
 
In een bakje een laag potgrond van 10 cm waarin de closetrolletjes strak tegen elkaar worden gezet. In onze
bakjes passen 23 rolletjes. 

Daarop potgrond gooien en de bak hard neerzetten. De aarde zakt in de rolletjes en nogmaals herhalen. Het beste is als je boven de rolletjes nog ruimte in de bakjes hebt voor de uitlopende plantjes. 

Als de rolletjes vol aarde zitten drie erwtjes per rolletjes in de
aarde drukken en met een laagje potgrond afdekken en aandrukken. Een ruim kopje of klein bekertje water over de rolletjes verdelen en glas op de bakken leggen. Geen water meer geven tot de plantjes opkomen.
 
De erwten gaan na 10 dagen kiemen al zal het bij koude langer duren denk ik wel. 

Songs office is niet verwarmt maar wel vorstvrij en dat is ideaal om in voor te zaaien.

 In closetrolletjes zaaien is volmaakt omdat alle drielingplantjes hun eigen wortelhuisje hebben en ook met z’n drieën in een pootgat komen in de volle grond in maart....
 
Mijn leventje....
Voor/zaaien en de vogels de winter door helpen tezamen. Volgende maand start de lente en in de staart van de winter schuilt het venijn. Ik zaai ook verder op de vensterbank thuis...

Bij elk leeg pak melk knip ik van
het lege pak een zaaibakje voor de warmte minnende groente zoals peper paprika en wat kruiden. Het dekseltje dicht en met elastiekjes gesloten. De pakken liggen voor de helft op de vensterbank en leunen tegen de eetkamertafel met de radiator eronder waar warme lucht (nou jaa 17 graden) vandaan komt. 

Door de pakken dagelijks te keren krijgt elke helft pak om de dag directe warmte... Zo vind ik elke keer weer iets nieuws uit en de punt paprika wil ik nog zaaien dus staat warme chocolademelk straks op het programma...En ja de data van de twee rechtse pakken moet maand 2 zijn... foutje.
 
Floor is heel baldadig omdat ze niet buiten kan eh wil. Ze is al ouder en houd niet van vorst. Ze bemoeit zich overal mee en zit overal aan als een gepensioneerde man die opeens thuis zit en kritiek op alles heeft... Ze klimt over de TV de kast in, of zit voor het beeld. Ze eet van gedroogde hortensia en gebruikt de leren bank als krabpaal. Het wicht is al in de voorjaars rui en misschien moet ik een wollen pakske voor haar kale vachtje breien binnenkort... Een matrozenpakske lijkt me leuk... met een blauw broekske en tuniek en een wit kraagje met zo’n open revers waar een strepen hemmetje te zien is... een rond wit petje met Koninklijke Marine erop....met een lintje eraan...  Zorg dat je erbij komt...bij de marine moet je zijn...
 
Annemiek