Langs de levensweg wachten mensen op een beetje
zon
op een mens... misschien zoals jij....
om te delen....of te luisteren zonder oordeel.
Annemiek
Mijmering 12 2021.
Tip
In gedachten loop ik regelmatig door mijn huis bedenkend
wat beter kan.
Dat deed ik toch al... zal je denken, jawel maar ongemerkt zijn weer
spullen in de kast beland en je gevoel veranderd ook steeds weer.
Noodzaak om om
het kwartaal je kasten en lades weer even
door te nemen. Wat je nu bewaren wil gooi je over een maand of zo misschien wel weg.
door te nemen. Wat je nu bewaren wil gooi je over een maand of zo misschien wel weg.
Neem de flessen biologische wijn die al jaren staan. Ik
heb niet zoveel met wijn en voor een glaasje een hele fles aan te breken is
zonde...
De wijn wordt doorgegeven en zet ik op de doorgeefplek op tafel. Daar
komen meer spulletjes bij en opeens heb ik ruimte
in de kast...
in de kast...
Opruimen kan
trouwens het beste als je de hele kast of lade leegmaakt.
Ik vond twee flessen
olijfolie en het zilveren vorkje van mijn zoon en posters gemaakt van foto’s uit
mijn jeugd.
Moet je die voeten zien... De nonnen
zullen wel hebben gedacht “zet die stevige meid maar op het stoeltje.”
Je merkt
het al de valkuil is mijmeringen naar hoe het toen was... Werk aan de
winkel!
Het dressoir in de gang werd nog eens nagekeken en
dierbaar spul verhuisde naar de kamerkast.
Ruimte was gewenst in het dressoir
voor de pannen uit de keukenkast waar ik een bedoeling bij had.
De tussenplank
ging uit de kast en heb ik plaats voor mijn benen als de trippelstoel bij het
keukenblok staat.
De kast daarnaast wordt later leeg gemaakt.
Ik kan steeds
korter mijn lijf overeind houden en zittend werken aan mijn aanrecht wordt een
vereiste.
Helemaal in de ban van het ruimen werden de kastjes boven
het aanrecht uitgeruimd en ontdekte ik een nest meelmijten in een pak tarwemeel.
het aanrecht uitgeruimd en ontdekte ik een nest meelmijten in een pak tarwemeel.
Ik ben zo iemand die meel van een molen bewaard als aandenken wel tien jaar
lang.
Heel interessant zo’n nest moet ik zeggen.
Het pas gekochte zelfrijzend bakmeel ging in een plastic
doos met deksel.
De bovenste planken kom ik niet aan en mag de hulp doen komende
dinsdag.
Ze houden niet eens van rijst zag
ik...
De diepe lade werd weer opgeruimd en de dozen van
etiketten voorzien met grote letters zodat ik ze bij slecht zicht ook kan lezen.
Opeens stond nootmuskaat met een C en mistte een
S...ik
laat het maar zo om glimlachjes te ontlokken als ik de lade open.
laat het maar zo om glimlachjes te ontlokken als ik de lade open.
Wat moet ik met zoveel koekjes uitstekers en zoveel laurierblad
jeneverbes en vier halve verpakkingen pleisters.
Opgeruimd bleek de lade
overzichtelijker en de boven lade idem.
Overzicht en minderen is
beter voor concentratie storing.
Ik kan goed naar mezelf kijken en weet dat ik nog maar
twee dingen tegelijk kan en bij koken in dezelfde ruimte moet blijven.
De pan was zo toegetakeld
dat hij onbruikbaar leek en heb ik hem bij het oud ijzer gezet.
De vorst kwam en
zie daar... de aangebakken troep lag als een vaste bevroren laag in de pan en de
pan gered. Het is maar dat je het weet.
Waar zout en soda niet had geholpen
hielp vorst...
Tijd om te koken en zuurkool al la Annemiek op het
menu.
Ingrediënten:
Zuurkool
aardappels
klontje boter
scheut melk
zout
nootmuskaat
1 appel.
Werkwijze:
De zuurkool zonder zout in een aparte pan met
een beker water opzetten.
Aan de kook op laag gas garen en halverwege de bonen
bij de zuurkool leggen.
De bonen zijn uit de vriezer en 24 uur geweekt en
voorgekookt in porties ingevroren. Gemak dient de mens.
voorgekookt in porties ingevroren. Gemak dient de mens.
Beide pannen eventueel
afgieten en de aardappels stampen tot puree met nootmuskaat en een klontje
boter.
De zuurkool en bonen omscheppen en ondertussen heb je de appel in
schijfjes gebakken in iets olie in een pannetje.
De appel hoeft niet geschild
als je hem goed afwast. De
zuurkool is voor twee dagen... en heerlijk met mosterd/honing saus.
zuurkool is voor twee dagen... en heerlijk met mosterd/honing saus.
Als nagerecht heb ik twee kommetjes custard gemaakt, een
voor morgen en een warm voor vandaag.
Ik neem altijd minder suiker als op het
pak staat en halveer die aangepaste hoeveelheid ook nog eens.
De helft strooi ik
op de warme custard in de kommetjes om velvorming te voorkomen...
Enkele tipjes waar je misschien iets mee kan?
1. Die van een bodempje water koken in de pan voordat je
melk erin kookt ken je al.
2. Koop eenmalig een potje peperkorrels met ingebouwd
molentje en hergebruik het potje door half peperkorrels en half zeezout erin te kieperen. Twee vliegen in een klap.
molentje en hergebruik het potje door half peperkorrels en half zeezout erin te kieperen. Twee vliegen in een klap.
3. Met bibberhandjes strooi je nooit peper als je de
pepermolen vult met een trechter.
4. bewaar lege potjes met strooidekseltje om regelmatiger
fijn zaad te zaaien zoals sla wortel enz. in de moestuin.
Tip zoveel.
De bol rood “garen” ligt altijd op tafel en ik heb een
tweede
mezenbol netje gemaakt van twee verdiepingen.
mezenbol netje gemaakt van twee verdiepingen.
De mezen zijn er helemaal
weg van en hebben meer houvast dan aan een netje met een bol heb ik gemerkt.
Het
roodborstje is ook weer van de partij en mistte ik al. Ze woont zo ongeveer op
het hofje...
Twee mensen in crisis op het programma deze week en weer
heftige gevallen.
De meneer van vorige week hebben we we heel goed kunnen helpen
door een inboedel te brengen plus de kinderkamers van drie kinderen in te
richten.
Alles erop en eraan kon jeugdzorg groen licht geven zodat de kinderen
in hun vaders huis kunnen slapen.
Floor zomer 2020. |
Meneer heeft co ouderschap en hoe blij hebben
we het hele gezin gemaakt. Meneer had tussendoor veel gesolliciteerd terwijl hij
laminaat legde en latexte en jawel...
Afgelopen maandag kon hij beginnen bij een
bedrijf en vrijdag kan ik het laatste ontbrekend stuk van zijn inboedel
binnenhalen... Een zwarte “leren” bank en moet hij maar eens komen kijken... Ik
kan weken blij blijven van zoiets...
Annemiek