donderdag 18 februari 2021

Mijmering 14 De dooi, de lente, de aarde vol leven, de inkuil en de laatste winter ratatouille...

Beste mensen,

De weg is het doel
Je bent onderweg om te genieten van de schoonheid
en de wijsheid die je onderweg tegen komt.
Soms een regen of hagelbui en altijd weer DE ZON.....
die je warm en blij maakt en licht in je leven brengt...
 
Annemiek
 
Mijmering 14 2021.
 
Tip.
En dan...heeft de dooi in samenwerking met de zon het ijs gesmolten en zit de vorst nog maar een schop diep in de aarde. 

De sneeuwklokjes bloeien in het hart van de sering/hortensia en de krokusjes steken hun kopjes boven de grond. 

In de berg dood blad in de grote potten schitteren jonge
groene blaadjes van de aardbei plantjes en mijn Floor mag weer buiten spelen en haar energie eruit rennen...
 
In de schuur is wateroverlast van smeltend ijs en de pootaardappels kregen wat vocht mee... 

Ze zijn in de zon, het licht en de wind gezet en uitgezocht...

Een enkeling is zelfs bevroren en de goeikes werden weer
droog in de schuur gezet. 

Ze hebben al kleine uitlopers en dat is ook de bedoeling...

Voor 19 maart gaan ze de grond in... De Desireetjes en de Vitelottes
 
Nee... het zijn geen originele pootaardappels maar mooie exemplaren overgehouden van oogst 2020. 

De vitelotte noir kost 7.25 euro de kilo als pootaardappel maar ik kocht ze tegen Kerstmis bij de LIDL voor een paar euro de 3 kilo voor het Kerstdiner en ja... bewaarde ze in de schuur om als pootaardappel te gebruiken...
 
Tip 2
De peterselie kwam nog onverwacht snel op in de
melkpakken en de deksel te laat open waardoor ze lange stengels kregen... 

Direct afharden door alleen eenmaal per dag kort sprayen drukt de stengelgroei en komt goed. 

De paprikaatjes komen ook al op en zal ik eerdaags de tomaten zaaien.... 


Allemaal binnenshuis want het zijn warmte minnende groenten die na eind mei pas buiten mogen...
 
Tip 3
Komende zaterdag zal de vorst verder uit de grond gaan en vanaf nu kan er gespit worden. 


Dit jaar brengen we geen verse of oude stalmest in de aarde, omdat de boer afgelopen jaar inferieur materiaal leverde.

Door stro en mest te hakselen en herfstblad zag ik... wie weet wat nog erin was verwerkt en was het effect ver onder de maat en ook nog duur. 

We gaan over op koemestkorrels via een grootverbruiker in ons bestuur heel betaalbaar (lees gratis) en plaatselijk toe te passen in hogere of net lagere dosering. 
Naar wat het gewas nodig heeft...
 
Tip 4
Song heeft in de herfst op mijn advies een dikke laag herfstblad op de moestuin gelegd, van de hele straat verzameld in de bladbakken... 


De grond in CMP Molenberg was/is keihard en heeft nu een humus toplaagje door dit blad. In blad zit looizuur en daarom hebben we kalk gestrooid tussen het blad. 

Omdat we geen verse mest inbrengen hoeft de aarde maar een schop diep omgespit te worden en blijft het bodemleven daaronder in tact en.... de humuslaag aan de oppervlakte.


 Daarbij de koemestkorrels die na het spitten erop komen en je zal zien dat we door die actie de moestuin grond verbeterden...Humus houd het water vast tijdens hittegolven  Misschien heb je iets aan de tips?
 
Tip 5
De topinamboer wordt volop geoogst en een mooie middelmaat knol weer op dezelfde plek 30 cm diep in de
aarde gezet. Een stokje erbij... 

De volgende week de volgende oogstplek op dezelfde manier. Zo oogst en poot je tegelijkertijd de topinamboer...

Die ene poot knol groeit door het jaar heen tot wel 5 kilo knollen en kan vanaf oktober weer geoogst. Kost je helemaal niets...
 
Tip 6
De inkuil werd gecontroleerd en is vorstvrij gebleven. De groente die erin zit is meer dan ik dacht en wordt nu opgemaakt. 

Wat winterwortels werden opgedoken en chioggia. Ik kocht
een courgetje en maakte een ratatouille waarvan de verhoudingen niet helemaal klopten. 

Het maakt niet uit... Het smaakte verrukkelijk... Wat erin ging?
 
Ingrediënten:
Wortels
1 courget
3 chioggia
aardappels
1 ui
teentjes knoflook
1 paprika
peper/zout
olijfolie
salie tijm rozemarijn
enkele tomaten die ik niet had.
 
Werkwijze:
De ui gesnipperd in iets olijfolie aanfruiten en de gesnipperde knoflook erbij. De gewassen courget met schil in stukken. 

Ik had nog een halve paprika die het laatste in stukken werd toegevoegd. 

De wortel en chioggia werden eerst in regenwater afgeschrobd geschild in drinkwater afgespoeld en in stukjes
toegevoegd. 

De aardappel geschild gewassen en volgde dezelfde weg. In de tuin vond ik nog tijm die overleefde en zelfs wat salieblad en de winterharde rozemarijn... 

Peper en zout en mistte ik de tomaten... Geen nood. 

De rest gezeefde tomaten over van de pizza had ik in het pakje ingevroren. 

 Er kon zo een dikke plak vanaf gezaagd met het kartelmes en doet het ook... Het klopt niet helemaal maar nood breekt wet en had ik toch een gezond groente menu op tafel...gedeeltelijk uit eigen tuin.
 
Mijn leventje...
In CMP Molenberg werd gestart met spitten in de moestuin nadat een deel van de laatste pastinaken werden geoogst.

Een zestal blijven in de grond tegen de schutting waar ze rustig in hun tweede jaar kunnen doorschieten, bloeien plus zaad krijgen voor oogst 2022. 

Song stond te springen om te starten met spitten en heeft in
een ochtend een derde van het perceel omgespit. 

Dit jaar maar een schop diep. Net genoeg om de laag herfstbladeren die inmiddels humus is geworden in de grond te brengen. 

Volgende week worden de koemestkorrels erover gestrooid alsof we zaaiden...
 
De erwtjes die we voor/zaaiden steken hun kopjes al boven de aarde in de voor/zaai bakjes in Songs office. 

Het glas ligt nog op de bakken en de condens die tegen het glas slaat valt weer in de bakjes op de aarde. 

De plantjes krijgen dus GEEN water. Als de plantjes het glas raken mag het glas eraf...


Dan begint het afharden en proberen we de stengels zo kort mogelijk te houden door niet te gieten maar heel zuinig te sprayen met een sprayflacon. 

Na het vierde blad mogen de plantjes in de volle grond... Dat zal in de maand maart zijn. 

We vervroegen daardoor de oogst met wel zes weken. 

Door vorig jaar de droogbonen op tijd voor te zaaien kregen we zelfs een tweede oogst in de nazomer aan dezelfde planten. 

Dat proberen we dit jaar weer te bereiken... Wie zegt dat moestuinieren niet spannend is heeft het mis...
 
Annemiek