Geluk is jezelf bij de
kraag pakken
en trots zijn met het resultaat....Annemiek.
Mijmering 57 2020.
Tip
Opgeven doen we niet... ik moet mezelf geen zielenpoot
gaan vinden. We nemen op een volwassen manier de tegenvallers.
Oké... De
mokerslagen waren extreem hard bij het uitkappen van sleuven in de badkamer
muur, de hele dag door na een doorwaakte nacht en bracht zware hoofdpijn. Geen
gezeur Annemiek. De mannen hadden het veel zwaarder met de deur dicht met z’n
tweeën in die kleine ruimte waar je geen hand voor ogen zag door de stof...
De mannen kwamen regelmatig grijs bepoedert al hoestende
de trap af de voordeur uit en zaten even op het stoepje...om bij te komen.
Ondanks de mondkapjes die voor dit werk geschikt en verplicht zijn.
Ik heb
drinken gebracht tijdens de klus die de hele dag duurde en ik heb de mannen
afgestoft met de plumeau...
Hun kopkes en de rest. De pauzes met koffie werden
opgeleukt door mega stukken kruimeltaart... Die had ik de dag ervoor nog
gebakken...Alleen al dat je met ze meeleeft doet goed.
Floor ging op de vlucht en is helemaal van streek de nacht
van maandag op dinsdag niet thuis gekomen. Ze heeft zo haar dagelijks ritueel
waar niets van komen kon en om drie uur in de ochtend heb ik het arme wicht
binnen gehaald... Toen zat ze voor de keukendeur.
Dinsdag is het me gelukt om
haar om 20.00 uur binnen te loodsen en lag ze in mijn bed op verhaal te komen en
heb ik enkele uurtjes in de sta-op-stoel geslapen...verschil moet er zijn. Ze
kan niet tegen al dat lawaai...en wie wel.
Maar vandaag...Yess... wordt opgebouwd en komen de
leidingen in de uitgekapte sleuven in de muur. Toen de mannen gisteren
vertrokken was er alleen koud water... enne het regende en mijn haren moesten
gewassen met al dat stof. Geen gezeur Annemiek. Pannen water op het gas en haren
wassen boven de gootsteen. In mijn blootje in de douchestoel in de regen...want
dit lijf zal schoon moeten...
Met shampoo hoofd en ingezeept lijf... Een emmer lauw
water bij de hand om af te spoelen. Mijn haren uitspoelen lukte niet echt en heb
ik later weer binnen mijn hoofd nogmaals onder de koude kraan gehouden...
Het
leert ons dat opgeven alleen zieligheid brengt en doorzetten je kracht
vermeerderd....Moeilijke drempels nemen brengt trots.... en oefening baart
kunst. Iedereen mag in de put gaan zitten zolang je maar wil... als je maar
nooit de steunpunten vergeet om weer uit die put te komen.
Tip 2
De dikste bietjes werden geoogst inclusief wat wortels en
al meegegeven aan een mevrouw. De rest komt in etappes naar de broodlijn. Verser
dan vers door Song aangereikt. Als je vergeten bent hoe je bietjes moet bereiden
(ze zijn nu volop te koop op de markt) volgt hierbij het recept:
Ingrediënten:
Bietjes
1 dikke ui
kruidenazijn of gewone azijn
peper/zout
schepje suiker als je zoet/zuur wil.
Werkwijze:
De bladeren drie cm boven de biet afsnijden of knippen en
de biet eventueel wassen. Ook de punt eraan laten zodat ze niet gaan “bloeden.”
Opzetten in een pan met zoveel water dat ze net onder staan. Zout erbij hoeft
niet en kan je het water later afgekoeld eventueel als gietwater voor je terras
planten gebruiken of in de tuin.
Aan kookpunt de bieten op laag gas 20 minuut
laten garen. Gas uit en de pan laten staan met de deksel erop. De bietjes garen
nog na in het langzaam afkoelende water.
Je kan er ook voor kiezen de bietjes tien minuut te garen
op gas en de pan in een gewatteerde deken wegzetten. Dat deden ze vroeger ook om
gas te sparen.
Dat noemden ze de hooikist of hooimadam https://mamasjungle.nl/hooimadam/
Al hou
ik niet van dingen die in de weg staan...In je bed kan ook nog onder het
dekbed.... Na anderhalf uur zijn de bietjes wel gaar...
Rabarber inmaken in potten.
Ingrediënten:
Rabarber
suiker naar smaak
1 pak 2:1 geleisuiker
op een mega grote pan rabarber stukken.
Werkwijze:
De rabarberstengels oogst je van de plant met een
draaiende beweging. De stengels in z’n geheel wassen en daarna in kleine stukjes
snijden.
De draden die daarbij loskomen eraf trekken. De rabarber opzetten met
een beker water op een mega grote pan (zie foto) en op half/hoog gas aan de kook
brengen zodat de rabarber niet aanbrand.
Ik had even niet opgelet en het gas had
eerder op een laag pitje gemoeten. Het resultaat was iets aangezet en als je dat
merkt alles over kiepen in een andere pan waarna de aangezette pan naar buiten
ging en een laag regenwater en iets SUNSODA in de pan werd gezet. De tijd deed
het werk en na een halve dag was het aanzetsel los en kon de pan zo mee in de
afwas....
Terug naar de rabarber waar op het laatst (als hij gaar is
en ongeveer vloeibaar) de staafmixer erdoor ging. Het pak geleisuiker kwam erbij
en op goed geluk twee bekers suiker. Even omscheppen en weer aan kooppunt
brengen.
De rabarber moes vier minuten aan kookpunt houden op laag gas. Even
proeven of nog suiker erbij moet naar jou smaak. De rabarber kokend heet in
schone potten gieten en dat ging bij mij via de melkkoker die een tuit heeft.
Het kan ook met een maatbeker of een glazen koffiekan die altijd vuurvast
zijn... De potten tot de rand vullen, deksel erop en op de kop zetten... Als ze
afgekoeld zijn kunnen de potten in de voorraadkast...
Wat die dag op het menu stond? bietjes salade en
rabarbermoes met gebakken aardappels die eerst vier minuut in de schil waren
voorgekookt...
In de wok bakken in schijven of stukken in zonnebloemolie.... Wat
blaadjes sla erbij die ik nog vond in de tuin... Dit jaar heb ik vier soorten
aardappels rode Desiree en Vitelotte Noir plus roseval en nog wat
Frieslanders...
Nee ik heb geen dure zeldzame soorten pootaardappels gekocht...
We kregen bakjes zeldzame soorten van de PLUS die tegen Kerst werden verkocht en
over waren.
Ik heb de Vitelotte en de Roseval eruit gehaald en bewaard tot maart
in een vorstvrije koele schuur. In maart gingen ze in de grond...en hebben we
vijf keer zoveel of zo... Natuurlijk zal ik dit jaar weer kleinere van elk soort
overhouden en in maart volgend jaar weer als pootaardappels gebruiken...
Met de
Frieslanders en Rode Desiree doe ik dit al jaren...
Tip en mijn leventje...
De mannen installateurs leren veel van hergebruik water al moest ik ze leiden... In de pan die in de week stond met de SUNSODA konden ze
hun stoffige handen en armen afwassen. Met de gieter met regenwater gevuld heb
ik die ingezeepte handen en armen afgespoeld. In het glazen reservoir op de
vensterbank stond drinkwater dat aangelengd met siroop voor frisdrank zorgt,
water voor koffie en soep als het water afgesloten was. Met regenwater werden de
wortels afgeschrobd voor de soep en met een miniem beetje drinkwater nagespoeld.
De tomaten en paprika idem.... en de tuinkruiden heb ik
eens over geblazen... De mannen zijn heel blij met de soep en als ik iets voor
ze maak moeten ze het helemaal opeten... verdeeld over de dag. Dus soep opwarmen
en taart afsnijden en frisdrank pakken...
De koffie maak ik zelf en ze weten
inmiddels dat ze geen kopje in de kan mogen laten... dat is verkwisten... Ze
zetten de koffiemelk steeds in de koelkast en voelen zich kind aan
huis...
Er was nog een plekje in de puinbak en hebben ze wat
kapotte stenen glas en tegels die ik kwijt moest geruimd... Voor wat hoort
wat...hebben ze gedacht.
Was dwars door de tuin beginnende met een
gesnipperde ui fruiten en iets later twee tenen knoflook gesnipperd
erbij.
Afblussen met twee liter water en vier blokken groente
bouillon
2 dikke of drie kleinere wortels in stukken
1 gele paprika in stukjes
2 stengels bleekselderij in reepjes
2 tomaten die twee minuut in de soep hebben gelegen. Eruit
scheppen en vallen de schilletjes er zo vanaf. De tomaat in stukken gesneden
weer in de soep.
Ik had nog wat erwtjes en tuinbonen in de vriezer die bij
de soep kwamen. Uit de tuin kwam een takje tijm en wat oregano bieslook en
selderijblad plus lavas. Alles in stukjes geknipt. Het takje tijm ging in zijn
geheel in de soep en vallen de blaadjes vanzelf eraf. Het takje vind je wel weer
bij het opscheppen en kan weg...
Alweer een stukje verder komt rust en de kapperij voorbij
als de mannen de leidingen gaan opbouwen... Morgen komt de tegelzetter/stukadoor
en de elektricien... Dan ben ik buitenshuis werken en als ik thuis kom is er de
verrassing van wat alweer klaar zal zijn...
Annemiek.