woensdag 15 juli 2020

Mijmering 57 recepten bietjes salade en rabarbermoes in potten plus douchen zonder warm water uit de kraan...

 
Beste mensen,
 
Geluk is jezelf bij de kraag pakken
en trots zijn met het resultaat....
 
Annemiek.
 
Mijmering 57 2020.
 
Tip
Opgeven doen we niet... ik moet mezelf geen zielenpoot gaan vinden. We nemen op een volwassen manier de tegenvallers.
 

Oké... De mokerslagen waren extreem hard bij het uitkappen van sleuven in de badkamer muur, de hele dag door na een doorwaakte nacht en bracht zware hoofdpijn. Geen gezeur Annemiek. De mannen hadden het veel zwaarder met de deur dicht met z’n tweeën in die kleine ruimte waar je geen hand voor ogen zag door de stof...
 
De mannen kwamen regelmatig grijs bepoedert al hoestende de trap af de voordeur uit en zaten even op het stoepje...om bij te komen. Ondanks de mondkapjes die voor dit werk geschikt en verplicht zijn. 

Ik heb drinken gebracht tijdens de klus die de hele dag duurde en ik heb de mannen afgestoft met de plumeau... 

Hun kopkes en de rest. De pauzes met koffie werden opgeleukt door mega stukken kruimeltaart... Die had ik de dag ervoor nog gebakken...Alleen al dat je met ze meeleeft doet goed.
 
Floor ging op de vlucht en is helemaal van streek de nacht van maandag op dinsdag niet thuis gekomen. Ze heeft zo haar dagelijks ritueel waar niets van komen kon en om drie uur in de ochtend heb ik het arme wicht binnen gehaald... Toen zat ze voor de keukendeur. 


Dinsdag is het me gelukt om haar om 20.00 uur binnen te loodsen en lag ze in mijn bed op verhaal te komen en heb ik enkele uurtjes in de sta-op-stoel geslapen...verschil moet er zijn. Ze kan niet tegen al dat lawaai...en wie wel. 
 
Maar vandaag...Yess... wordt opgebouwd en komen de leidingen in de uitgekapte sleuven in de muur. Toen de mannen gisteren vertrokken was er alleen koud water... enne het regende en mijn haren moesten gewassen met al dat stof. Geen gezeur Annemiek. Pannen water op het gas en haren wassen boven de gootsteen. In mijn blootje in de douchestoel in de regen...want dit lijf zal schoon moeten...
 
Met shampoo hoofd en ingezeept lijf... Een emmer lauw water bij de hand om af te
spoelen. Mijn haren uitspoelen lukte niet echt en heb ik later weer binnen mijn hoofd nogmaals onder de koude kraan gehouden... 

Het leert ons dat opgeven alleen zieligheid brengt en doorzetten je kracht vermeerderd....Moeilijke drempels nemen brengt trots.... en oefening baart kunst. Iedereen mag in de put gaan zitten zolang je maar wil... als je maar nooit de steunpunten vergeet om weer uit die put te komen.
Tip 2
De dikste bietjes werden geoogst inclusief wat wortels en al meegegeven aan een
mevrouw. De rest komt in etappes naar de broodlijn. Verser dan vers door Song aangereikt. Als je vergeten bent hoe je bietjes moet bereiden (ze zijn nu volop te koop op de markt) volgt hierbij het recept:
 
Ingrediënten:
Bietjes
1 dikke ui
kruidenazijn of gewone azijn
scheut olijfolie
peper/zout
schepje suiker als je zoet/zuur wil.
 
Werkwijze:
De bladeren drie cm boven de biet afsnijden of knippen en de biet eventueel wassen. Ook de punt eraan laten zodat ze niet gaan “bloeden.” 

 Opzetten in een pan met zoveel water dat ze net onder staan. Zout erbij hoeft niet en kan je het water later
afgekoeld eventueel als gietwater voor je terras planten gebruiken of in de tuin. 

Aan kookpunt de bieten op laag gas 20 minuut laten garen. Gas uit en de pan laten staan met de deksel erop. De bietjes garen nog na in het langzaam afkoelende water.
 
Je kan er ook voor kiezen de bietjes tien minuut te garen op gas en de pan in een gewatteerde deken wegzetten. Dat deden ze vroeger ook om gas te sparen. 

Dat noemden ze de hooikist of hooimadam https://mamasjungle.nl/hooimadam/ 
Al hou ik niet van dingen die in de weg staan...In je bed kan ook nog onder het dekbed.... Na anderhalf uur zijn de bietjes wel gaar...

 

Wat je ook doet de gare bieten in de pan zonder deksel af laten koelen tot handwarm en kan je de schillen onder water met je handen eraf wrijven. Dat is alles... De bieten even na laten drogen en de ui fijn snipperen. De bieten met een kartelmes in dunne schijfjes snijden en samen met de ui in een kom doen. Kruidenazijn of gewone azijn en een scheut olijfolie met peper/zout en  eventueel suiker en omscheppen. Zet de kom maar weg in de koeling met een bord op de kom want een consumindermens gebruikt geen afdekfolie....
 
Tip 3
Rabarber inmaken in potten.
 
Ingrediënten:
Rabarber 
suiker naar smaak
1 pak 2:1 geleisuiker
op een mega grote pan rabarber stukken. 
 
Werkwijze:
De rabarberstengels oogst je van de plant met een
draaiende beweging. De stengels in z’n geheel wassen en daarna in kleine stukjes snijden. 

De draden die daarbij loskomen eraf trekken. De rabarber opzetten met een beker water op een mega grote pan (zie foto) en op half/hoog gas aan de kook brengen zodat de rabarber niet aanbrand. 

Ik had even niet opgelet en het gas had eerder op een laag pitje gemoeten. Het resultaat was iets aangezet en als je
dat merkt alles over kiepen in een andere pan waarna de aangezette pan naar buiten ging en een laag regenwater en iets SUNSODA in de pan werd gezet. De tijd deed het werk en na een halve dag was het aanzetsel los en kon de pan zo mee in de afwas....
 
Terug naar de rabarber waar op het laatst (als hij gaar is en ongeveer vloeibaar) de staafmixer erdoor ging. Het pak geleisuiker kwam erbij en op goed geluk twee bekers suiker. Even omscheppen en weer aan kooppunt brengen. 

De rabarber moes vier minuten aan kookpunt houden op laag gas. Even proeven of nog suiker erbij moet naar jou smaak. De rabarber kokend heet in schone potten gieten en dat ging bij mij via de melkkoker die een tuit heeft. 

Het kan ook met een maatbeker of een glazen koffiekan die altijd vuurvast zijn... De potten tot de rand vullen, deksel erop en op de kop zetten... Als ze afgekoeld zijn kunnen de
potten in de voorraadkast...
 
Wat die dag op het menu stond? bietjes salade en rabarbermoes met gebakken aardappels die eerst vier minuut in de schil waren voorgekookt...

In de wok bakken in schijven of stukken in zonnebloemolie.... Wat blaadjes sla erbij die ik nog vond in de tuin... Dit jaar heb ik vier soorten aardappels rode
Desiree en Vitelotte Noir plus roseval en nog wat Frieslanders... 

Nee ik heb geen dure zeldzame soorten pootaardappels gekocht... We kregen bakjes zeldzame soorten van de PLUS die tegen Kerst werden verkocht en over waren. 

Ik heb de Vitelotte en de Roseval eruit gehaald en bewaard tot maart in een vorstvrije koele schuur. In maart gingen ze
in de grond...en hebben we vijf keer zoveel of zo... Natuurlijk zal ik dit jaar weer kleinere van elk soort overhouden en in maart volgend jaar weer als pootaardappels gebruiken... 

Met de Frieslanders en Rode Desiree doe ik dit al jaren...
 
Tip  en mijn leventje...
De mannen installateurs leren veel van hergebruik water  al moest ik ze leiden... In de pan die in de week stond met de SUNSODA konden ze hun stoffige handen en armen afwassen. Met de gieter met regenwater gevuld heb ik die ingezeepte handen en armen afgespoeld. In het glazen reservoir op de vensterbank stond drinkwater dat aangelengd met siroop voor frisdrank zorgt, water voor koffie en soep als het water afgesloten was. Met regenwater werden de wortels afgeschrobd voor de soep en met een miniem beetje drinkwater nagespoeld. 
 
De tomaten en paprika idem.... en de tuinkruiden heb ik eens over geblazen... De mannen zijn heel blij met de soep en als ik iets voor ze maak moeten ze het helemaal opeten... verdeeld over de dag. Dus soep opwarmen en taart afsnijden en frisdrank pakken... 

De koffie maak ik zelf en ze weten inmiddels dat ze geen kopje in de kan mogen laten... dat is verkwisten... Ze zetten de koffiemelk steeds in de koelkast en voelen zich kind aan huis...
Er was nog een plekje in de puinbak en hebben ze wat kapotte stenen glas en tegels die ik kwijt moest geruimd... Voor wat hoort wat...hebben ze gedacht.
 
En die soep? 
Was dwars door de tuin beginnende met een gesnipperde ui fruiten en iets later twee tenen knoflook gesnipperd erbij.
Afblussen met twee liter water en vier blokken groente bouillon
2 dikke of drie kleinere wortels in stukken
1 gele paprika in stukjes
2 stengels bleekselderij in reepjes
2 tomaten die twee minuut in de soep hebben gelegen. Eruit scheppen en vallen de schilletjes er zo vanaf. De tomaat in stukken gesneden weer in de soep.

Ik had nog wat erwtjes en tuinbonen in de vriezer die bij de soep kwamen. Uit de tuin kwam een takje tijm en wat oregano bieslook en selderijblad plus lavas. Alles in stukjes geknipt. Het takje tijm ging in zijn geheel in de soep en vallen de blaadjes vanzelf eraf. Het takje vind je wel weer bij het opscheppen en kan weg...
 
Alweer een stukje verder komt rust en de kapperij voorbij als de mannen de leidingen gaan opbouwen... Morgen komt de tegelzetter/stukadoor en de elektricien... Dan ben ik buitenshuis werken en als ik thuis kom is er de verrassing van wat alweer klaar zal zijn...
 
Annemiek.