Beste mensen,
Thuis...
Alsof je een plek bereikt
om je heen kijkt en weet dat je thuis bent...
Alsof je dit al kende voor je het zag...
Er geweest was voordat je er zou komen...
Zo thuis voelt een consuminderhuis....
Annemiek
Tip:
De vorst brengt rijp op takken en een sneeuwdekentje
bedekt de aarde zo ver ik kijken kan... Te glad om met de fiets naar Molenberg
te gaan en ik besluit een taartje voor de vogels te gaan “bakken.” Misschien een
tip voor jou want alles is hergebruik dus kost niets...nou ja.....op het
vogelvoer na....
Ingrediënten:
Een ronde rechte bak of pot.
mos (het liefst spagnum)
gekleurde besjes
zaadbolletjes van hedera
vogelvoer
Werkwijze:
Zoek mos op muurtjes of stukjes in grasveldjes... kopen
hoeft echt niet, wie zoekt die vind. Wikkel met sterk naaigaren de lappen mos om
de zijkanten van de pot. Leg bovenop ruim mosplakken en wikkel het garen door
aan boven en onderkant pot. Het hoeft maar een beetje vast te zitten...
De besjes waren gedroogd en
misschien heb je besjes van hulst of dop pinda’s ergens liggen. Alles is goed wat vogeltjes eten...als eetbare decoratie.
In het midden heb ik zonnebloemzaad gelegd dat nog onder het afdak lag en strookjes vogelzaad waartussen de zaadbolletjes van de hedera werden gelegd. Het lijken wel slagroom toefjes en je vind ze nu overal aan de hedera... Ziet er feestelijk uit nietwaar....
misschien heb je besjes van hulst of dop pinda’s ergens liggen. Alles is goed wat vogeltjes eten...als eetbare decoratie.
In het midden heb ik zonnebloemzaad gelegd dat nog onder het afdak lag en strookjes vogelzaad waartussen de zaadbolletjes van de hedera werden gelegd. Het lijken wel slagroom toefjes en je vind ze nu overal aan de hedera... Ziet er feestelijk uit nietwaar....
De taart kan zelfs op een hoog taartplateau op voet als je
wil en zoals je ziet heb ik een melk kannetje suikerpot plus theepot erbij
gezet... Ze doen landelijk aan en vol gestopt met de resten mos vonden in het
roomstelletje vetbollen nog een plekje.... Voor elk wat
wils...
Koolmeesjes voor de vetbollen en vogelvoer. De merels houden van hederazaadjes en wie weet wie nog aan komt schuiven bij mijn “theekransje met taart.”
Koolmeesjes voor de vetbollen en vogelvoer. De merels houden van hederazaadjes en wie weet wie nog aan komt schuiven bij mijn “theekransje met taart.”
Hergebruik gaat verder dan je denkt... De gaspitten goed
ingebrand geef ik de tijd met een beetje afwasmiddel erop in een nat vaatdoekje
gewikkeld. Leg maar in een bakje en giet nog wat water erop. De dag erna kan het
vuil met weinig moeite snel verwijderd worden met een schuursponsje...
Het
afwasmiddel dat in het doekje zit kan je een afwas mee doen door de vaatdoek uit
te spoelen onder de warme kraan boven de afwasbak, als je afwaswater neemt.
Na
de afwas wordt het sop gebruikt voor het gasfornuis en het aanrecht. Daarna de
wc bril en het wasbakje snel gesopt, waarna kan het vaatdoekje en het schuursponsje
gedroogd worden op de keukenradiator en daarna de was in...
Het sopje wordt gedeeltelijk over gegoten in de mop emmer
waarmee met de mop de keuken en WC vloer zo nodig wordt bijgewerkt. Het water in
de mop emmer blijft nog even staan in een hoekje omdat ik nooit schijn te kunnen katheteren zonder te knoeien...
De rest sop in de afwasbak daarmee werd de gootsteen nog gesopt... nou ja de afvoerbak of hoe dat heten mag.
Als je telt werd het afwasmiddel sop zes keer hergebruikt...
Zoals je weet kan een klein yoghurt emmertje gevuld met azijn jaren hergebruikt worden...Om de douchekop steeds weer opnieuw te ontkalken. Je hangt de douchekop in het emmertje een dagdeel lang.
De rest sop in de afwasbak daarmee werd de gootsteen nog gesopt... nou ja de afvoerbak of hoe dat heten mag.
Als je telt werd het afwasmiddel sop zes keer hergebruikt...
Zoals je weet kan een klein yoghurt emmertje gevuld met azijn jaren hergebruikt worden...Om de douchekop steeds weer opnieuw te ontkalken. Je hangt de douchekop in het emmertje een dagdeel lang.
Tip 3
Het koude water dat ik opvang in de melkkoker voordat de
keukenkraan warm water geeft? Daar wordt mee gekookt en koffie gezet of zoals
vandaag de lampetkan mee gevuld waarin takken van de magnolia komen te staan.
De bloemknoppen zitten erin en de houterige stelen goed insnijden of knippen met de
snoeischaar zodat ze splijten.
Zo nemen ze gemakkelijker water op. Met een hamer voorzichtig platslaan kan ook.... Ook alweer gratis uit de tuin en neem je takken die te dicht staan en niet gemist worden.... Gewoon wat ruimte in de boom maken...
Zo nemen ze gemakkelijker water op. Met een hamer voorzichtig platslaan kan ook.... Ook alweer gratis uit de tuin en neem je takken die te dicht staan en niet gemist worden.... Gewoon wat ruimte in de boom maken...
Tip 4
De spitskool was 99 cent per stuk en ook dan neem je de
zwaarste... Spitskool stamppot op het menu maar niet gekookt zoals onze moeders
dat deden.... Brrrrr...
Alle koolsoorten... ook spruitjes vanaf kookpunt
acht minuut koken dan ligt niets zwaar op de maag en heb je ook
geen weeë koolstank in je huis... Alle koolsoorten beetgaar iis verrukkelijk en
in de winter is kool goedkoop.
Maak een puree van bloemige aardappels...of zoals ik...
een op een gemengd met topinamboer. De gewassen knollen klein gesneden in een
pan met een beker water, een zakje witte bonen uit de vriezer
met iets zout aan de kook brengen.
Ik heb er een ei bijgelegd...nou ja niet ik heb dat ei gelegd...je snapt het wel! Op laag gas 10 minuut garen en het ei na acht minuut eruit vissen..
Ik heb er een ei bijgelegd...nou ja niet ik heb dat ei gelegd...je snapt het wel! Op laag gas 10 minuut garen en het ei na acht minuut eruit vissen..
De kooktijd gebruik je om de spitskool te snijden... De hele kool afspoelen en eventueel een blad verwijderen. Daarna niet meer wassen dat is alleen maar vitamineverlies. Een helft werd gesneden... De andere helft ging in een lege
broodzak in de groentelade van de koelkast.
Als de tien minuut van de aardappels om zijn... kieper je de koolreepjes in de pan en schept om op hoog gas. Als de hele reutemeteut weer kookt acht minuut laten garen. De kool is dan beetgaar en het vocht opgenomen als het goed is. klontje boter nootmuskaat en de stamper erdoor. Eventueel nog peper/zout...
Als de tien minuut van de aardappels om zijn... kieper je de koolreepjes in de pan en schept om op hoog gas. Als de hele reutemeteut weer kookt acht minuut laten garen. De kool is dan beetgaar en het vocht opgenomen als het goed is. klontje boter nootmuskaat en de stamper erdoor. Eventueel nog peper/zout...
De helft is voor morgen en opgewarmd nog
lekkerder dan vandaag. De vleesvervangers zijn de witte bonen en het ei...
Gezonder kan het niet...Als je bedenkt dat de spitskool 25 cent kostte per dag
en de topinamboer gratis is (die woekert in de tuin) zal die paar aardappels en consorte, natte vingerwerk de hele kluit 50 cent per dag hebben gekost...
Elke dag eet ik twee stuks fruit en drink een beker warme
melk met cacao of oploskoffie (koffie verkeerd) In de winter een kop soep als
lunch en vandaag was daar een hard broodje bij van zaterdag. Je kon een varken
een oog ermee uitgooien (gezegde)
Het zaagmes kwam eraan te pas en nee ik heb geen tand afgebroken. Een hap in je mond en een slokje koffie erbij en komt het goed... We gooien niets weg.
Het zaagmes kwam eraan te pas en nee ik heb geen tand afgebroken. Een hap in je mond en een slokje koffie erbij en komt het goed... We gooien niets weg.
Mijn leventje...
Met spanning volgen we het nieuwe Consuminderhuis in Den
Helder met de naam FUNdament. Wat een prachtnaam want consuminderen leren en
beheersen brengt grip op geld en leven en heeft je bestaan een sterk fundament.
Vier dames van de top van dit nieuwe consuminderhuis zijn afgelopen vrijdag in
consuminderhuis Parkstad Molenberg geweest. Ik heb ze zoveel mogelijk vertelt...
rond geleid en ze mochten zelfs een deel van een budgetkring mee volgen....
De kringleden van kring 50 gaven toestemming. Ze mogen mailen en vragen want ze mogen altijd in onze “keuken” kijken. Wij hebben geen geheimen... Het is een eer deze mensen te volgen en we wensen hen een behouden vaart.... Achteraf werd ik pas emotioneel en kwam het besef dat dit huis /idee eens is gestart bij Marion van de Broek secretaris van dit huis. Ze leest al lange tijd de mijmeringen (vandaar) en was al eerder bij ons om ideetjes op te doen....Na een poosje willen onze coördinators een kijkje gaan nemen... We dragen het nieuwe Consuminderhuis een warm hart toe.....
De kringleden van kring 50 gaven toestemming. Ze mogen mailen en vragen want ze mogen altijd in onze “keuken” kijken. Wij hebben geen geheimen... Het is een eer deze mensen te volgen en we wensen hen een behouden vaart.... Achteraf werd ik pas emotioneel en kwam het besef dat dit huis /idee eens is gestart bij Marion van de Broek secretaris van dit huis. Ze leest al lange tijd de mijmeringen (vandaar) en was al eerder bij ons om ideetjes op te doen....Na een poosje willen onze coördinators een kijkje gaan nemen... We dragen het nieuwe Consuminderhuis een warm hart toe.....
Annemiek