zondag 23 september 2018

Mijmering 84 Verslag ter plaatse van de officiele opening van consuminderhuis Parkstad Molenberg...

Beste mensen,

Het geluk is niet een mooie vlinder waar je achteraan moet zitten.
Het geluk is als een schaduw die je wordt gegeven als zegening rust op je werk,
want altijd kijkt er iemand mee...
Wellicht “hij die de sla laat groeien?”

Annemiek.
84 Consumindermijmering 2018.
 
De officiële opening van Consuminderhuis Parkstad Molenberg..... en ik zou alle foto’s wel willen doorsturen maar dat kan nu eenmaal niet. Het is uitstekend gegaan met inzet van vrijwilligers en kerngroep leden van beide teams consuminderhuizen Parkstad Landgraaf en Molenberg... en het bestuur. Mensen waar je van op aan kan, met oog voor detail... Met grote dankbaarheid kijk ik daarop terug en we zijn weer een stapje verder. De officiële opening is vooral netwerken en in mijn presentatie heb ik beschreven hoe de budget/consuminderkringen werken. Grip op geld en leven en juist dat laatste is zo belangrijk voor de mens die groeien wil. (of nog niet weet dat hij/zij groeien wil en zal.) Afspraken zijn gemaakt voor presentaties bij Alcander (maatschappelijk werk Heerlen) en de sociale dienst. De korte lijnen zoals we die in landgraaf kennen.
 
In mijn presentatie werden de voorbeelden aangehaald o.a. van de coördinator Consuminderhuis Parkstad in Landgraaf Jozé Schlosser die niet tot de doelgroep behoord maar thuis een beetje half achter de rododendron oftewel de geraniums doorbracht. Stilstand is achterstand en ze staat nu weer middenin het leven. Ze heeft in de “kring” een enorme groei doormaakt en haar capaciteiten ontwikkelt waardoor ze dit mens zo ongeveer voorbij is gegroeid. Ik kijk met bewondering naar haar maar zeker ook naar Monique de frêle coördinator in groei van Molenberg. Ze wordt bijgestaan door George Debets met zijn alziende ogen en mezelf... (op de vrijdagen) en ze groeit hard....onze Monique.
Mijn hart gaat uit ...

naar al deze mensen die klaarstaan als het nodig is om de handen uit de mouwen te steken, nu en later... om de doelgroep boven water te houden... Velen zijn ervaringsdeskundig in alle shit die een mens kan meemaken (inclusief ikzelf) en dat merk je ook wel... Bij mindere dagen dragen we elkaar. We maken mensen sterk, in hun eigen kracht te gaan staan en geven daar zelf het voorbeeld van.
 
Ik werd aangenaam verrast door Marischka, Homa, Gerda, George, Fieke, Monique, Diny (leiding kledingafdeling) die heel lang bleven, o.a. de dag voor de opening om de laatste loodjes aan te pakken. Het pracht werk van Truus die last minute overal kaartjes bij verzorgde....en Suzan hoofd catering Landgraaf en kerngroep lid en wat al niet....eigenlijk duizendpoot die voor deze gelegenheid persoonlijk de koffie kwam zetten en dan heb ik rust....Jelena die overal tegelijk was en Ik voelde me gedragen en ondersteunt door al deze mensen en het liep zoals verwacht...probleemloos.... Aicha van de kledingafdeling heeft nog gestofzuigd en Leo heeft twee hortensia’s in de border gezet en de aarde op geschoffeld in de regen. Monique zag dat er nog geen gebrande amandelen op de taarten lagen en heeft dit in orde gebracht. Ik was te gestrest voor de gebruiksaanwijzing van de inductie kookplaat. Hansie bevestigde borden met parkeer aanwijzingen aan lantaarnpalen en Gerard... die geweldige man deed van alles en nog wat.... maar veel. George zijn ogen zijn overal en klaar om in te grijpen bij elk malheur en aanwezig bij de ontvangst van de gasten.
 
Gerry zou de wethouder Sociale zaken Peter van Zutpen ondersteunen bij het wandkleed onthullen en met Gerry heb ik ook al een bijzondere band die dateert van 38 jaar geleden. Ze moet over enkele dagen weer eens geopereerd worden en ze is een voorbeeld van wat een mens WEL nog kan. Ze heeft haar glas bijna altijd halfvol. De kracht van het positieve denken
ondanks haar handicaps en de officiële opening was dan ook “haar feestje” zoals ze aangaf en terecht. Gerry geeft handwerk les op donderdag in landgraaf en op vrijdag in Molenberg. Ze heeft Kerst al in haar hoofd en slingers kerstklokjes met lampjes gehaakt...(zie foto)
 
Op de late avond voor de opening heb ik nog de kruidenkaas gemaakt van een flinke bos bieslook en tijm uit eigen tuin plus uitgehangen yoghurt en peper/zout. Die moest nog intrekken tijdens de nacht. 

Ik heb de zondagse BH nog klaar gelegd die alles op de juiste hoogte brengt en de bijpassende zaken erbij gelegd zoals de pantykousjes en de gepoetste laarsjes. De mooie crème pantalon en de top met de punten en de bobbels die zo heerlijk maskeert. De make-up zou nog bijgewerkt moeten worden net voordat de gasten binnen kwamen maar dat heb ik niet meer gehaald. Opeens startte de trein en liep als een tierelier. Het welkomstwoord van onze voorzitter Jos Arts en de speech van Nanda Veldhuijzen van Wonen Zuid.... Nanda... zo heerlijk vol humor, waardering, respect en wat al niet dat ik zo uit de losse pols mijn presentatie erachter aan kon gooien. Als iemand me maar stoppen wil anders klets ik drie dagen door vol enthousiasme.... Ik wilde al gaan rondleiden maar het wandkleed moest nog worden onthult... Foutje... en kwam het goed. Ze trekken me wel aan mijn jasje nietwaar....
 
Doodmoe (ikke dan) maar voldaan hebben we na de gebeurtenis nog bij elkaar gezeten. De koffie en taart en kwamen nog mensen van landgraaf kijken. De gezelligheid alom en overleg wanneer de afwas moest gedaan... Diny won en ik ben haar daar dankbaar voor.... Direct maar afwassen en weg is weg. Ik heb wat rond zitten schreeuwen ervoor zorgend dat iedereen wat taart en/of kruidenkaas mee naar huis kreeg. De “champagne” werd verzorgt en kan terug gebracht (consuminderen) en de fris kan bewaard tot de kerst nietwaar.
 
Open flessen werden verzwolgen en ik wil de sap flessen terug om kruidenazijn in te maken dus bij deze.... De water flacons worden verbouwd tot minikasjes voor plantjes trechters en gieters dus bewaren Monique... De koffiedrap wordt anti slak middel in de moestuin en met de papieren servetjes die in de stokbroodmandjes lagen kunnen we de neus snuiten of de bibs afvegen. Ik heb er al een zooi meegenomen om te hergebruiken. De prachtige boeketten die Gerda maakte van bloemen uit de tuin ( ze moest de tuin van de buren verzorgen tijdens hun vakantie) werden direct verzameld ontmanteld en het water van de vazen uit het raam gemieterd. 
 
Gerda hing de bossen op aan de kast zodat ze drogen en over twee weken maak ik daar droog boeketten van die een jaar goed blijven en komen ze weer in de vazen.... Hergebruik en duurzaamheid.... Sigi nam de sedum mee om in een vaas te zetten thuis en Monique de olijfjes die overbleven waar haar kinderen gek op zijn. Ikzelf heb een half kommetje kruidenkaas en een stuk taart om bij na te genieten.. Het was een dag met een gouden randje waar naar toe werd gewerkt en uitgekeken. Ik trek me een week terug om te bezinnen (de mijmeringen gaan door) en voor te bereiden voor de presentaties en daardoor samenwerking met de partners. De consuminderkringen en de workshops,  er is veel te doen op dit vlak en ik kreeg daar ruimte voor door de twee coördinators die voortkwamen uit de consuminderkringen waardoor we hebben bewezen dat het werkt.... Met dank aan het bestuur die zaken regelt waar ik niet goed in ben en met dank aan mijn zusje en haar man ( Ger en Gerry) en Floor niet te vergeten...die me op de achtergrond steunen... Ik ben een rijk mens....
 
Annemiek