maandag 24 september 2018

Mijmering 85 Herfstmenu en zorg voor zaad, stek, toekomstig voedsel en nageslacht....

Beste mensen,

Strak staan de stammen maar de takken bewegen
van stilte naar storm...
Onbeschreven herfstblad dat neerdaalt aan mijn voeten, zijn een gedicht....

Annemiek.
 
85 Consumindermijmering 2018.
 
Tip.
 
De herfst is gestart, mijn lievelings jaargetijde en ik heb genoten van de vele regen die gisteren viel. Tien cm diep is de aarde in mijn tuin nog droog dus het hemelwater was zeer welkom al is het niet overal zo.... De nachten worden kouder en de cactussen en lidcactus die de zomer buiten doorbrachten werden naar binnen gehaald. De lidcactus krijgt wat vloeibare plantenmest en zal knoppen gaan maken en bloeien nog voor de kerst. Je zal het zien. Dit jaar krijgt hij geen grotere pot dat is vorig jaar gebeurd. Hij past net nog op de vensterbank en als de knoppen erin komen mag hij aan het zonlicht op de salontafel.
 
Tip 2
Op de tuintafel komt een kan met de laatste bloeiende andijvie en wat ik nog vind van bloei in de tuin. Ik zie dat de top van een tomatenplant brak en worden de groene tomaten die nog aan de planten hangen met stengel in een bak gelegd binnenshuis. Ze kleuren echt nog wel al zal het lang duren.... weet ik uit ervaring.
 
Tip 3
De geraniums die ik in augustus stekte zijn aan gegaan en hebben wortelkluitjes. De nachten worden koud dus kregen ze een plek op de vensterbank binnenshuis boven... Vorstvrij en in het licht want ze hebben nog wat zon nodig. De knoppen worden steeds afgeknipt en eenmaal per week wat water, niet teveel om ze kort en gedrongen te houden. Nieuwe planten voor zomer 2019.
 
Enkele geraniums die tijdens de hittegolf getopt moesten worden zal ik met bak en al op de zolder van Consuminderhuis Molenberg laten zetten. De planten kunnen het tweede jaar mee in zomer 2019 op het plein en de winterzorg is droog en vorstvrij opslaan plus eenmaal per week water geven. Zoiets vergeet ik niet...
 
Of de grootste bak daar ook naar toe gaat weet ik nog niet. Dat is zwaar voor de mannen al zal ook hij prachtig zijn volgend jaar op het plein... Ik heb er vandaag nog van gestekt dus als je dat nog wil...gewoon proberen. Wie niet waagt, die niet wint... Ze mogen de al gewortelde stekken op de vensterbank binnen gezelschap houden. Zoals je ziet...Stekken of overhouden wat je maar wil. Misschien wil je volgend jaar gewoon nieuwe kopen maar mis je de vreugde van het opkweken... Nu nog stekken doe je zo: De onderste blaadjes van stekken verwijderen en ze diep in een potje potgrond zetten. Goed aandrukken en water geven. Daarna direct binnen zetten en eenmaal per week water geven.
 
Tip 4
Ik heb wat chioggia zaad van de doorgeschoten plant geknipt en in een mandje te drogen gelegd onder het afdak. Net voor de regen had ik die af moeten knippen en te druk geweest. komt goed.....alles hoeft niet steeds te lukken.
 
Tip 5
De moestuinborders heb ik aan moeder natuur over gelaten toen ik even te druk was en zie... de rode sperziebonen zijn oogst klaar. Te laat gezaaid en toch... De kleintjes zullen ook nog wel tot oogst komen tot in oktober en zie... de herfst brengt zelfs een courget en het hangt van het weer af of er meer komen. Weer een weetje voor het volgend jaar. Gewoon proberen een tweede keer bonen sla snijbiet en courget zaaien in augustus op beschutte plekjes.
 
De tuin door dwalend met Floor besluit ik bij de boontjes een pureetje te maken van pastinaak met aardappel. Dat kan ook aardappel met koolraapje zijn of knolselderij restjes. In de voortuin staat een rijtje pastinaak die geen water kreeg tijdens de zomer en wie weet hoe ze eruit zien... De riek erbij en met enkele kleintjes komt een dikke boven. Gratis oogst van eigen geteeld zaad. 
Wat een rijkdom die twee rijen... voor pastinaaksoep en leidsche stamppot maar nu even voor puree. De bonen waren ook van eigen geteeld zaad en onder het afdak hangt een streng uitjes, heerlijk voor bij de bonen. In de vriezer zijn nog groenteburgers en is het menu compleet.
 
De pastinaken worden met regenwater afgeschrobd en met de kaasschaaf geschild inclusief de rode Desiree aardappel ook van eigen teelt en pootgoed. Gewassen en in kleine stukken gesneden worden ze met weinig water plus iets zout samen opgezet.  De boontjes iets later van puntjes ontdaan en eventueel middendoor. De uien worden geschild en klein gesneden. De bevroren vega burger moet 8 minuut weet ik en leg ik al in het pannetje met een beetje zonnebloemolie bevroren en wel. De deksel erop en kan even later het gas eronder op hoge stand. Halverwege omkeren en temperen indien nodig. Na acht minuut is de burger ontdooit en bruin plus warm van binnen.
 
De boontjes beetgaar worden afgegoten door het vergiet en in het pannetje komt een klontje roomboter of margarine en de uien om te fruiten... De boontjes komen even later erbij en wat nootmuskaat geraspt van een noot veel lekkerder dan uit het busje. De aardappel en pastinaak worden indien nodig afgegoten en gepureerd met de mixer. Wat nootmuskaat, klontje boter en wat melk tot de gewenste dikte mixen. In de voorraadkast staat nog eigen gemaakte appelmoes en ik heb al lange tijd niet meer zo lekker gegeten. Alles uit eigen tuin op een gedeelte van de vega burger na en de boter en nootmuskaat en daalt weer een groot stuk dankbaarheid neer...
 
Tip 6 en mijn leventje...
De supers PLUS waar we de uiterste datum producten van krijgen schonken twee strengen knoflook die niet meer zo krakend vers waren. We hebben een streng bollen in teentjes uit elkaar gehaald en als presentje mee willen geven aan de gasten van de opening Molenberg. Het voorbeeld van planten stond erbij maar er was niet veel animo zag ik om een teen knoflook in het goei pak te steken. Maakt niet uit want ze worden toch wel gepoot in een rijtje in mijn moestuintje. De potten op het rek waarin in het voorjaar de sla stond kregen een laagje potgrond erbij en knoflookteentjes waar heerlijke groene sprietjes uitkomen met zachte knoflook smaak. Over enkele weken kan in de kookworkshop knoflook kruidenkaas gemaakt worden.....Doe je mee met knoflook poten?
 
Een waterig zonnetje schijnt door het zijraam van de woonkamer en verwarmt de kamer van 17 tot 18.5 graden en dat is genoeg. Een fleecevest aan en de slofjes met in de avond een gewatteerde deken op schoot op de bank waar Floor heerlijk op mag rollebollen en haar nagels inzetten. Ze geeft zoentjes op mijn mond als ik zomaar warm ingenesteld in slaap val en ze aan haar aaisessie wil beginnen. Als ik doe of ik nog slaap bonkt ze met haar kopje wat harder. Ik heb geleerd mijn handen te verbergen als ik even onderuit ga want ze gaat bijten in “die dingen” die aaien kunnen en het even niet doen. Ze is helemaal blij met de herfst en de hele dag op onderzoek rondom het huis. Haar allergie is laag door de lagere temperatuur denk ik en dat merk je... Dat heet gelukkig zijn....
 
Annemiek.