woensdag 12 september 2018

Mijmering 82 De capuchon op de woonmantel en een bak en mand vol panceeltjes

Beste mensen,

Wie veel heeft en weinig geeft,
toont zijn armoe.
Wie weinig heeft en daarvan geeft
toont zijn rijkdom....

Annemiek.
 

82 Consumindermijmering 2018.
 
Tip.
Zoals beloofd vandaag de versie wollenwinterwoonmantel met capuchon van de woonmantel van gisteren. Neem een trui of vest met een capuchon en leg de capuchon op dubbel stof. Dat was voor mij het rug en voorpand van de paarse trui. Kijk goed want je moet ze dubbel hebben dus vier delen capuchon. De panden van mijn trui waren net iets te klein dus maakte ik een kleinere capuchon zoals je ziet zonder naad ruimte geknipt. Het kon net.... Twee delen uit voor en twee delen uit rugpand.
 
Naai de ronde kanten aan elkaar en heb je twee “mutsen.” Als je ze in elkaar schuift met de linkse kanten naar binnen zie je al hoe het worden moet. De kant waar het koordje door moet kan ook aan de binnenkant genaaid worden. Doe maar eens en keer de muts weer naar rchts. Je kan nu een stiknaadje leggen en heb je een tunneltje waar het lint door komt maar..... Eerst een stukje terugslaan aan kop en einde van het tunneltje waar het lint ingaat...en uitkomt. Dat kan nu niet gaan rafelen en is mooi afgewerkt. Tunneltje naaien en alweer iets verder.....
 
Voor de beginnelingen is het gemakkelijker de onderkant van de muts ook van binnen dicht te naaien en laat 20 cm open om de muts te keren. Na het keren naai je dat stukje dicht, eventueel met de hand. Je hebt nu een losse muts die je eventueel met drukkers op de woonmantel zet of gewoon op drie of vijf plaatsen vastnaait.
 
Ik heb het anders gedaan. De muts aan de woonmantel genaaid met de naaimachine van middenvoor naar middenvoor. Van de rolkraag  trui heb ik een klein opstaand kraagje gemaakt en dat was gemakkelijk omdat een kant zelfkant was en zo ertegenaan kon genaaid, zonder zoompje. De foto’s vertellen je meer dan 100 woorden..... Van een stukje trui dat over was heb ik een koordje genaaid, met een veiligheidsspeld gekeerd en door de capuchon geregen. Een stukje van het lint werd lus en goed dubbel vast genaaid.
 
Tip 2
We kregen in het consuminderhuis een pracht grote vierkant tuinbak binnen die precies op de stoel past die terug naar de natuur mag gaan. De mannen moeten daar nog een plank voor verzagen (die op de stoel ligt.) Natuurlijk zit er een afwateringsgat in de bak en onderin kwamen wat potscherven en wat vulling. Daarop potgrond en een partijtje winterharde viooltjes. Panceeltjes zou de woensdagvriend zeggen. Hun lieve gezichtjes opgeheven naar het licht.... Ze zijn nu overal te koop. Rondom de viooltjes heb ik wat mos gestopt voor de leuk en de stoel komt op het plein voor de deur van het consuminderhuis...ook gewoon voor de leuk. Aan de rugleuning komt nog een bloembakje of wat anders of de hoed van mos die ik ooit eens maakte......en in ieder geval hoefijzers om het geluk in te vangen.
 
Tip 3
De mand van wilde wingerdtakken die ik twee jaar geleden maakte, kreeg een plekje in de stiltetuin van het consuminderhuis Molenberg. De mand kreeg nieuwe potgrond en ook een partij viooltjes erin. Met wat zonnebloemolie werden de randen van twijgen  met een oude afwasborstel weer goed ingevet en werd de plastic zak die in de mand zit weg gestopt. Samen met de potgrond rond de viooltjes werden alle ongerechtigheden bedekt met een lading mos. De blommen en potgrond werden goed doordrenkt met water en zijn de mand en bak een streling voor het oog. De mand is gemaakt op een fietswiel en een stuk spandraad door de spaakgaatjes vormt de mandrand naar voren. Een stuk gaas erin en vullen met een plastic vuilniszak waar onderin plastic potten als vulmiddel inkomen. anders wordt de mand te zwaar. Tussen gaas en vuilniszak kwam een dikke laag mos.... Het is het mos van een geverticuteerd gazon en gedroogd in de zon kan het droog opgeslagen en gaat jaren mee om stukken mee te
maken. Een stuk gevlochten touw werd de ophanglus waar een strik opkwam van uitgeplozen touw. een maal per week water geven is voldoende......... De mand gaat wel tien jaar mee als je de takken randen eenmaal per jaar met gebruikte frituurolie ruim insopt.....Binnenkort maak ik een nieuwe en zal  de truuks aan je leren....
 
Mijn leventje....
Theo en ik hebben boodschappen gedaan voor de officiĆ«le opening consuminderhuis Molenberg 21 september.  Natuurlijk bakken we zelf vlaai voor bij de koffie en wat taartjes denk ik ook wel. Al tellende kwamen we op 150 euro minder uitgaven als we het gebak zelf bakken en dat kan natuurlijk met hulp heel goed. Ik kom steeds weer op nieuwe ideetjes en naamkaartjes maken we zelf van blanco extra dik
papier waar een gaatje in komt met de perforator en Truus de naam van de persoon erop schrijft en de instantie waarvan men is.

( Truus bij deze de vraag)  Een snelle Jelle mevrouw of meneer kan het kaartje met een veiligheidsspeld op de kleding van de gasten spelden. Is wel zo handig want deze schele kan moeilijk gezichten onthouden. Bovendien hebben vele vrouwen elke keer een andere kleur haar of zijn opeens gaan anti koolhydraten of aan het stress eten  Je wil niet weten hoe vaak ik mensen tegen kom die me bekend voorkomen en ik ze niet kan plaatsen. Ik heb geleerd om te vragen: “En...hoe gaat het nu met je?” Want meestal zijn het mensen van het Consuminderhuis. Mensen praten graag over zichzelf en al luisterende kan ik ze dan wel plaatsen als het kwartje gevallen is. De stomste truuk heb ik uitgehaald toen ik een mevrouw aansprak met de zin: “Go...u lijkt sprekend op ..... U bent zeker haar moeder.”Nee.......ze was het zelf!
 
Annemiek