dinsdag 18 september 2018

Mijmering 83 Officiele aanstaande opening, feest tipjes, slipjes en al een kijkje achter de coulissen......

Beste mensen,

Een mens is als een diamant,
Hoe meer facetten door het leven geslepen zijn
Hoe meer schittering...

Annemiek.
 
83 Consumindermijmering 2018.
 
Tip...
Er wordt hard gewerkt in Consuminderhuis Parkstad Molenberg. Aanstaande vrijdag de 21e is de officiële opening. Dat is de reden waarom de mijmeringen even minder vaak komen....Veel overleg werd gepleegd en waar de een niet aan dacht daar komt de ander mee. Wat niet af komt vegen we onder het tapijt achter het loket in de entree. Onze consuminderhuizen zijn altijd in groei en nooit klaar en dat hoort zo. Flexibel zijn en maatwerk leveren De regels hanteren en uitzonderingen maken die de regels bevestigen.
 
Je zult het net zien.... afgelopen week twee crisis gezinnen en dat gaat voor. Er werd een inboedel gebracht bij een oudere meneer en een inboedel bij een jonge vrouw. De jonge mevrouw kwam bij ons werken want voor wat hoort wat..... De oudere meneer heeft even rust nodig en meestal komt het grootste stuk verwerking pas als men tussen de spulletjes zit en blij denkt te kunnen zijn....Als een koe met zeven magen gaan de geholpen mensen herkauwen... Alle leed passeert de revue en juist dan heb je afleiding nodig. Dus... zetten we ze aan het kleertjes op maat leggen en onderbroeken sorteren. Stofzuigen en afwassen na de pauze. Flauwekullen op het plein en heerlijk koffie leuten.... Gewoon in het “moederhuis” of op het plein in Molenberg. Gratis shoppen in onze voorraad wat je nog nodig hebt. Dat gekke poppetje of die knuffel die je zelf nooit zou kopen. Een spaarvarken of een kaarsje. Het tafelkleed of het ladenkastje voor de administratie.... Maar ik dwaal af...
 
De aanstaande opening Molenberg!! Ik heb afgelopen zondag vijf kruimeltaarten gebakken ... eigenlijk zes maar eentje is tegen het raam van de achterdeur terecht gekomen toen ik even mijn lijf niet onder controle had. Dat kan gebeuren als je moe wordt en ik kon de onderste helft kruimeltaart van de drempel plukken en de vulling met een pannenkoekmes van het stoepje scheppen. Heb zoveel mogelijk vulling weer op de bodem gekieperd en de taart al voor een deel in stukken opgegeten gedurende de laatste twee dagen. “Drek schuurt de maag.” De vijf goede pracht kruimeltaarten waar niets mee mis is, zitten in de vriezer in Molenberg en ben ik aan het biscuit bakken begonnen. Dat is gemakkelijker met alle truuks die ik inmiddels ken.....
 
Jawel... de onder platen van twee springvormen zijn weer zoek. Die blijven achter in het consuminderhuis als ik een taart bak voor de bestuursvergaderingen. Ze zullen wel ergens in het consu huis in de keukenkasten liggen maar heb ik nu niets aan. We doen het met wat er is en worden de middel en kleine springvormen ingezet en een vlaaiplaat. Twee vlaaiplaten biscuit op elkaar is ook een taart nietwaar... dus als je bakken wil en geen springvorm hebt kan het ook zo... Met slagroom en taartvulling metsel je alles aan elkaar. Doen met wat er is...
 
Tip 2
We hebben de workshopruimte onder de loep genomen en tafels verschoven. Van vele bonte katoenen overgordijnen in pasteltinten werden meterslange tafellakens gemaakt met bijpassende dek servetten. Dat wordt afzetruimte voor bordjes/kopjes en schalen. De handwerktafel krijgt een mooi gestreken beddenlaken waar aan de punten knopen in worden gelegd. Daarop wordt de koffie/thee uitgegeven en het gebak. De pauze tafel wordt de drankentafel en alle servies en glazen staan klaar. Er is een extra koelkast en lieve vrijwilligers uit Landgraaf zijn mee komen helpen om de klus te klaren... Er werd gestoft en gestofzuigd en nog een pleetje ontkalkt...
 
Je gelooft het niet maar er werden nog drie kleerkasten tot rek verbouwd op plekken waar geen mens denkt nog een kast te kunnen plaatsen. De laatste kunstwerkjes werden opgehangen en deze keer komt een persoonlijke noot in het consuminderhuis. In de pauze ruimte zijn gedichten van eigen werk opgehangen op een prikbord. In de cursus ruimte die tijdelijk tot handwerkwerkruimte werd gebombardeerd zijn voorbeelden te zien uit ons draaiboek consuminderkringen en een communicatie workshop van Gabrielle van Consuminderhuis GevenNemenDelen Brunssum. De "Genoegjes van Heleen" liggen ter inkijk...ook de laatste nieuwe en tot slot het knal stuk van ons huis. Een pracht wandkleed gemaakt door de handwerk dames van Consuminderhuis Landgraaf voor Molenberg. Knalrood en bijpassend bij de leren fauteuiltjes van de entree... Je mag het al een beetje bekijken op de foto en misschien een keertje voor de echt als je op bezoek komt. Er komt een kaartje bij wie tijd kennis en energie leverde voor het ontwerpen en maken. Zeker weten de hoofdmoot door Nel van helden. Gerry en Gertie denk ik wel....en Fieke naaide de voering en de lussen. We hebben het kleed opgeperst en met zorg opgehangen als kers op de taart in de entree....Een wandkleed is een uniek cadeau en het onze beschrijft waarvoor het consuminderhuis staat. Je zou ook een wandkleed kunnen maken van de jeugd van je kind voor als hij/zij de deur uitgaat. Ik ken mensen die van lapjes van kinderkleding zoiets maakten.
 
Tip 3
Truus maakte kaartjes van wat dikker papier dat we eens kregen. Bij de entrees voor en achter worden de namen van de gasten erop geschreven en met een veiligheidsspeldje aan hun kleding bevestigd. Met al die wisselende kapsels en kleuren haar weet je toch niet meer wie van welke organisatie is. Je ziet mensen soms te weinig waar je digitaal veel contact mee hebt. Iedereen kent de tanarts, maar de tandarts kent niet iedereen.... De vrijwilligers hebben gele kaartjes en die werden gelamineerd om blijvend te gebruiken. Met een perforator kwamen gaatjes in de kaartjes en kost geen kneup. Wel zo gemakkelijk op recepties en bruiloften als je niet weet wie ouders schoonouders gescheiden ouders stiefouders en... en zijn. Sommige kleinkinderen hebben zes of acht opa’s en oma’s......Je weet het soms allemaal niet en doet me denken aan toen ik als kind bij de fanfare was en we bij feestelijkheden een serenade gaven. Het was de zoveelste keer en na de serenade moesten we zoals gewoonlijk de rij langs en handjes geven. “Van Harte gefeliciteerd” moest je dan zeggen... Dat hoorde zo. Wist ik veel dat het die ene keer een afscheid was van een oud bestuurslid dat was overleden en je iets anders hoorde te zeggen...
 
Tip 4
We hebben in het consuminderhuis nog naar een kanten sexy nieuw slipje gezocht en in elke geruimde inboedel zit wel zoiets nietwaar. Ik zag dat de nieuwwaarde werd gecheckt door in het kruisje te kijken. Waarom dat slipje?  Al een tijdje heb ik een antieke onderbroek uit de tijd toen de elastiek nog uitgevonden moest worden. De onderbroek sluit met linten en knopen en hebben we geëtaleerd onder glas op een bedje hooi met de data erbij 1918-2018. Leuk om te zien. Er komt nog een handgemaakte nachtpon bij te hangen uit dezelfde tijd.
 
Tip 5
Het recept van de biscuit... ik nam het elke keer driemaal en vulde wat ik had aan vormen. Onderstaande hoeveelheden zijn dus voor een grote biscuit taart voor tien personen.
 
Ingrediënten:
8 eieren
70 gram suiker
Nog eens 110 gram suiker
120 gram bloem
80 gram maïzena.
 
Slagroom en taartvulling zoals zelfgemaakte light aardbeienjam of vers fruit....plus geschaafde amandel.
Werkwijze:
Weeg alle ingrediënten precies af ( maïzena en bloem mag bij elkaar) en verwarm de oven voor op 180 graden. Splits de eieren per ei boven een glas of beker want er mag geen spiertje geel bij eiwit komen en als er eentje mislukt kieper dan maar bij het eigeel. Eigeel en eiwit in verschillende schalen. Verwarm ondertussen een steelpannetje water om het eigeel au bain Marie (verwarmt) te kunnen kloppen. Giet het warme water in een kom en zet de kom met eidooiers erin plus de 70 gram suiker. 
Klop met een mixer de massa tot room wat wel even duurt. De luchtbellen moeten opkomen dan is het goed. Leg een theedoek over de kom en was de gardes goed af. Ik doe dat door in een kannetje water de gardes te laten draaien. Goed drogen met de theedoek en het eiwit stijf kloppen. steeds een beetje suiker erbij van de 110 gram. Als het eiwit op sneeuw lijkt en niet meer uit de kom loopt is het goed. Ik heb een mega kom van een lampetstel waar ik grote hoeveelheden beslag in meng en de kom werd voorverwarmd door het hete water erin de gieten en weer eruit. Goed drogen en mengen maar...De sneeuw en het eigeel dat nu romig is en de bloem/maïzena door een fijnmazig zeef in etappes met een houten lepel erdoor scheppen. Heel rustig scheppen met zo weinig mogelijk beweging de zaak door elkaar mengen. Het beslag in een beboterde springvorm (of zo) die met bloem werd bestrooid. Ongeveer 50 minuut in de oven en met een breinaald erin steken om erachter te komen of je biscuit gaar is. Elke oven is anders dus let op en na een keer weet je het wel...
 
Mijn leventje....
De vulling erin en opmaken doen Monique en ikke op donderdagmiddag... Nog de laatste loodjes leggen en vooral genieten van deze pracht locatie waar de workshops al bijna vier maanden draaien. Na de opbouw moest de sfeer worden gelegd en nog wat verbeterd. De herfst nadert en kruiden kunnen worden omgezet van de moestuin Landgraaf/mijn eigen tuin... naar de stilte tuin in Molenberg. Bossen lavendel en rabarber... Veel munt en tijm plus lavas en salie... Daar verheug ik me alweer op... maar eerst de stilte... om even bij te komen van een toch wel drukke tijd...
 
Annemiek.