zondag 2 september 2018

Mijmering 79 De tweede moestuin ronde, bonensla en een leuk verhaaltje....

Beste mensen,

Zelfs de kampioen horde lopen verliest zijn run mettertijd.
Dus luister naar je lijf...

Annemiek.
 
79 Consumindermijmering 2018.
 
Tip.
Elke zomer is weer anders en eigenwijs dat ik ben, werd na de hittegolf en de grote droogte opnieuw ingezaaid. Alsof het einde maart en niet juli was. Even wat helpen met opgevangen regenwater gieten en zie... sla en snijbiet oogst/klaar en de boontjes in de bloei. Of de courget het red weet ik niet. De mannelijke bloemen zitten erin nu de vrouwen nog en kunnen de bijtjes aan het bevruchten....  De sla en snijbiet kan al geoogst en beide soorten net boven het groeipunt afgeknipt werpen nieuwe blaadjes. Hittegolven zullen er steeds meer zijn en droogte dus een goede tip voor volgende jaren....
 
Tip 2
Tijdens de droogte en hittegolf heb ik een diep geultje in het stof/moestuin getrokken en wat boontjes gezaaid. Eenmaal water gegeven in het geultje en geultje dicht, moeder natuur moest er verder maar naar kijken. Het zou wel niets worden maar zie.... Pracht gele slaboontjes. Ze kwamen na de hittegolf op en groeiden zonder zorg tot stevige planten.... De worteltjes werden niets.... maar enkele knolsoorten weer wel....Een glaskoolraapje en twee chioggia’s op het menu plus de sla boontjes daar horen gebakken aardappeltjes bij. Aardappels-groenten-..... kastanje champignons op het menu.
 
Gele boontjes sla oftewel sla/boontjes of was boontjes.
 
Ingrediënten:
Gele boontjes
1 ui of enkele kleintjes
yoghurt dressing
peper/zout
scheutje olijfolie
 
Werkwijze:
De boontjes met de schaar van puntjes ontdoen en middendoor snijden of knippen. De ui pellen en samen met de boontjes en weinig water plus zout opzetten op hoog gas. Aan de kook de kookwekker op 10 minuut en op laag gas sudderen. Afgieten door een vergiet en af laten koelen. Het kookwater opvangen en direct op je stoepje over onkruid gieten...
 
Na afkoelen boontjes, de ui klein snijden en niet teveel yoghurtdressing plus scheutje olijfolie en peper/zout mengen met de boontjes. In de koelkast.... met een bordje op de kom.
 
Glaskoolraapje/chioggia rauwkost   of wat rauwe worteltjes als je geen chioggia hebt.
 
Ingrediënten:
1 Glaskoolraapje
2 chioggia of worteltjes
peper/zout
olijfolie
kruidenazijn of gewone azijn
wat zoet honing vliesbloesemsiroop of suiker
 
Werkwijze:
De knolletjes schillen en van houterige stukken ontdoen. De knolletjes raspen en mengen met olijfolie peper/zout en de azijn plus iets zoets.... In een kom met een bord erop de smaakjes laten intrekken in de koelkast.
 
Er waren wat kleine piepertjes over die ik speciaal sorteer om in de schil te bakken. Eerst wassen en laat ik ze in iets water in een pannetje aan het kookpunt komen en zet het gas dan uit. Na tien minuut afgieten en kunnen ze in de wok gebakken in zonnebloemolie. Ongekookt bakken kan ook.... wat je maar wil. Wat zeezout erover en naaldjes rozemarijn meebakken maar hoeft niet. De champignons werden afgeborsteld en even onder de kraan afgespoeld, in vieren gesneden en gebakken in iets zonnebloemolie. Zout en kerriepoeder naar smaak erop. Champignons en aardappeltjes bakte ik tegelijk...
 
Mijn leventje...
De nazomer is prachtig en de temperatuur zo aangenaam. De moestuin brengt verrassingen zoals piepkleine viooltjes plantjes tussen de grote. De zaadjes die na de bloei kwamen heb ik steeds middenin de ketel aan de voet van de grote viooltjes gestrooid zonder er verder naar om te kijken. Misschien worden ze nog groot voor de winter en kunnen verplant. Viooltjes zijn winterhard en ze horen op mijn hofje als de kou toeslaat. Om niet te vergeten dat de lente weer komt....
Floortje speelt de hele dag buiten en nieuwsgierig als ze is volgt ze mijn werkjes... jammer dat ze niet af kan wassen... 
 
Ik volg tegenwoordig de stem van mijn lichaam en ga eventjes plat als de moeheid toeslaat. Dat heb ik van Floor geleerd die opeens op de wilde wingerd blaadjes een dutje doet. Paracetamol en doordrammen is er niet meer bij. We hoeven de overtreffende top niet meer te halen die we bereikten twintig jaar geleden of zo. Doet me denken aan dat Carnaval gebeuren in de Jubileumhal van de Philips top ( toen ik 18 was) en ik de bedrijfskantine draaiende hield.. Toen kon ik nog werken als een paard maar toch kwam het mannetje met de hamer.
Ik weet niet hoeveel personeel aanwezig was om de hossende mensen van drankjes en hapjes te voorzien. De personeelskantine was 24 uur open waar koffie/thee, broodjes, soep en.. en werd geserveerd om weer wat energie op te doen. Vervanging was er niet en de meesten moesten 24 uur achter elkaar achter de bar, de snacks en opruimen. waarna je het gevoel hebt een kater te hebben van vermoeidheid. De steeds zatter wordende menigte kon niet naar buiten want dan kon je er niet meer in. Dat zorgde voor ongewenste taferelen in de hal, tegen pilaren en achter de coulissen. Tussen de opgerolde tennisnetten lag een stel waar ik net niet de nek over brak. Een meneer van de raad van bestuur met een wulpse mevrouw die volgens mij niet zijn echtgenote was.

We mochten na afloop ook een wijntje drinken en ik nam een cola met een dubbele tic. In die tijd kon ik wel wat hebben maar na al die werkuren dus niet. Een taxi bracht ons thuis en ik ben de twee trappen op gekropen en zo in mijn bed gerold met mijn serveerstersuniform nog aan. Onder de schuine balken stonden de bedden van de “meiden” naast de strijkplank de stofzuiger en de Kerstzooi achter het schot. De verwarmingsketel en de echtelijke kleerkast die we hadden “geërfd” waar de kleren van de “meiden” nu inlagen. Ik zie het zo voor me.... Door het open trappengat kwamen geluiden van de dag die ik niet heb gehoord en ze hebben me maar laten slapen... Die tic was de hamerslag geweest en die taxi chauffeur heeft me uit de taxi moeten trekken en aangebeld hoorde ik later. Ik kan het me niet meer herinneren maar ons moeder wel.... Mijn thuiskomst met drankkegel gaf een zeer vertekend beeld.... Dat is wel meer voorgekomen in mijn leven.... terwijl ik een gewoon braaf hardwerkend meiske was. Nou jaaaa... 
 
Annemiek.