Zelfs de kampioen horde lopen verliest zijn run
mettertijd.
Dus luister naar je lijf...
Annemiek.
79 Consumindermijmering 2018.
Elke zomer is weer anders en eigenwijs dat ik ben,
werd na de hittegolf en de grote droogte opnieuw ingezaaid. Alsof het einde
maart en niet juli was. Even wat helpen met opgevangen regenwater gieten en
zie... sla en snijbiet oogst/klaar en de boontjes in de bloei. Of de courget het
red weet ik niet. De mannelijke bloemen zitten erin nu de vrouwen nog en kunnen
de bijtjes aan het bevruchten.... De sla en snijbiet kan al geoogst en beide
soorten net boven het groeipunt afgeknipt werpen nieuwe blaadjes. Hittegolven
zullen er steeds meer zijn en droogte dus een goede tip voor volgende jaren....
Tip 2
Tijdens de droogte en hittegolf heb ik een diep
geultje in het stof/moestuin getrokken en wat boontjes gezaaid. Eenmaal water
gegeven in het geultje en geultje dicht, moeder natuur moest er verder maar naar
kijken. Het zou wel niets worden maar zie.... Pracht gele slaboontjes. Ze kwamen
na de hittegolf op en groeiden zonder zorg tot stevige planten.... De worteltjes
werden niets.... maar enkele knolsoorten weer wel....Een glaskoolraapje en twee
chioggia’s op het menu plus de sla boontjes daar horen gebakken aardappeltjes
bij. Aardappels-groenten-..... kastanje champignons op het menu.
Gele boontjes sla oftewel sla/boontjes of
was boontjes.
Ingrediënten:
Gele boontjes
yoghurt dressing
peper/zout
scheutje olijfolie
Werkwijze:
De boontjes met de schaar van puntjes ontdoen en
middendoor snijden of knippen. De ui pellen en samen met de boontjes en weinig
water plus zout opzetten op hoog gas. Aan de kook de kookwekker op 10 minuut en
op laag gas sudderen. Afgieten door een vergiet en af laten koelen. Het
kookwater opvangen en direct op je stoepje over onkruid gieten...
Na afkoelen boontjes, de ui klein snijden en niet
teveel yoghurtdressing plus scheutje olijfolie en peper/zout mengen met de
boontjes. In de koelkast.... met een bordje op de kom.
Ingrediënten:
peper/zout
olijfolie
kruidenazijn of gewone azijn
wat zoet honing vliesbloesemsiroop of
suiker
Werkwijze:
De knolletjes schillen en van houterige stukken
ontdoen. De knolletjes raspen en mengen met olijfolie peper/zout en de azijn
plus iets zoets.... In een kom met een bord erop de smaakjes laten intrekken in
de koelkast.
Er waren wat kleine piepertjes over die ik speciaal
sorteer om in de schil te bakken. Eerst wassen en laat ik ze in iets water in
een pannetje aan het kookpunt komen en zet het gas dan uit. Na tien minuut
afgieten en kunnen ze in de wok gebakken in zonnebloemolie. Ongekookt bakken kan
ook.... wat je maar wil. Wat zeezout erover en naaldjes rozemarijn meebakken
maar hoeft niet. De champignons werden afgeborsteld en even onder de kraan
afgespoeld, in vieren gesneden en gebakken in iets zonnebloemolie. Zout en
kerriepoeder naar smaak erop. Champignons en aardappeltjes bakte ik
tegelijk...
Mijn leventje...
De nazomer is prachtig en de temperatuur zo
aangenaam. De moestuin brengt verrassingen zoals piepkleine viooltjes plantjes
tussen de grote. De zaadjes die na de bloei kwamen heb ik steeds middenin de
ketel aan de voet van de grote viooltjes gestrooid zonder er verder naar om te
kijken. Misschien worden ze nog groot voor de winter en kunnen verplant.
Viooltjes zijn winterhard en ze horen op mijn hofje als de kou toeslaat. Om niet
te vergeten dat de lente weer komt....
Floortje speelt de hele dag buiten en
nieuwsgierig als ze is volgt ze mijn werkjes... jammer dat ze niet af kan
wassen...
Ik volg tegenwoordig de stem van mijn lichaam en ga eventjes plat als
de moeheid toeslaat. Dat heb ik van Floor geleerd die opeens op de wilde wingerd
blaadjes een dutje doet. Paracetamol en doordrammen is er niet meer bij. We
hoeven de overtreffende top niet meer te halen die we bereikten twintig jaar
geleden of zo. Doet me denken aan dat Carnaval gebeuren in de Jubileumhal van de
Philips top ( toen ik 18 was) en ik de bedrijfskantine draaiende hield.. Toen kon ik nog werken als een paard maar toch kwam het mannetje met de hamer.
Ik weet niet hoeveel personeel
aanwezig was om de hossende mensen van drankjes en hapjes te voorzien. De
personeelskantine was 24 uur open waar koffie/thee, broodjes, soep en.. en
werd geserveerd om weer wat energie op te doen. Vervanging was er niet en de
meesten moesten 24 uur achter elkaar achter de bar, de snacks en opruimen. waarna je het gevoel hebt een kater
te hebben van vermoeidheid. De steeds zatter wordende menigte kon niet naar buiten want dan kon je er niet meer in. Dat zorgde voor ongewenste taferelen in de hal, tegen pilaren en achter de coulissen. Tussen de opgerolde tennisnetten lag een stel waar ik net niet de
nek over brak. Een meneer van de raad van bestuur met een wulpse mevrouw die volgens mij niet zijn echtgenote was.
We mochten na afloop ook een wijntje drinken en ik nam een cola met een dubbele tic. In die tijd kon ik wel wat hebben maar na al die werkuren dus niet. Een taxi bracht ons thuis en ik ben de twee trappen op gekropen en zo in mijn bed gerold met mijn serveerstersuniform nog aan. Onder de schuine balken stonden de bedden van de “meiden” naast de strijkplank de stofzuiger en de Kerstzooi achter het schot. De verwarmingsketel en de echtelijke kleerkast die we hadden “geërfd” waar de kleren van de “meiden” nu inlagen. Ik zie het zo voor me.... Door het open trappengat kwamen geluiden van de dag die ik niet heb gehoord en ze hebben me maar laten slapen... Die tic was de hamerslag geweest en die taxi chauffeur heeft me uit de taxi moeten trekken en aangebeld hoorde ik later. Ik kan het me niet meer herinneren maar ons moeder wel.... Mijn thuiskomst met drankkegel gaf een zeer vertekend beeld.... Dat is wel meer voorgekomen in mijn leven.... terwijl ik een gewoon braaf hardwerkend meiske was. Nou jaaaa...
Annemiek.