Geluk is weten dat binnenkort de hitte even voorbij
zal zijn
en daarin durven geloven....
Annemiek.
71 Consumindermijmering 2018.
Voor twee dagen heb ik een groente salade gemaakt
voor mezelf en om uit te delen. In de koelkast ermee om de smaakjes door te
laten trekken en van elkaar over te nemen. Veel bite van rauwe groenten en naar
verhouding weinig koolhydraten als je de berg groente bekijkt die erin gaat. De
laatste hittegolfdagen kan ik ermee vooruit....
5 eieren
5 medium maat aardappels
4 bleekselderij stengels
zeker 200 gram diepvries erwtjes
1 paprika
klein of kwart courgetje als je hebt
klein of halve komkommer eventueel
restje
tijm als je hebt
blaadje salie als je hebt
peper-zout
yoghurt dressing van Calvé
doosje slagroom gekoeld.
Werkwijze... De geschrobde aardappels met schil aan
de kook brengen met de eieren. De aardappels zijn biologisch van eigen tuin. Aan
kookpunt de kookwekker op 6 minuut en het gas laag. De eieren na die tijd eruit
nemen en laten schrikken in koud water. Het gas uit zetten en de aardappels nog
8 minuut in het kookwater laten staan dan zijn ze beetgaar. Ondertussen de diepvrieserwtjes in weinig water aan de kook brengen
en 8 minuut aan kookpunt houden op laag gas. Afgieten en af laten koelen evenals
de eieren en aardappels....
De gewassen komkommer doormidden snijden en met een
lepel van zaad ontdoen. De komkommer met schil nog enkele keren in de lengte
snijden en in smalle schijfjes. Het gewassen courgetje idem. De bleekselderij
van draden ontdoen, in de lente doormidden en in heel smalle reepjes snijden.
De aardappels van schil ontdoen en in kleine stukjes snijden. De eieren pellen en idem... Alles in een grote kom met peper-zout en een halve fles yoghurt dressing. Ik heb wat tijm en blaadje versnipperde salie toegevoegd. Het gekoelde doosje slagroom werd lobbig geslagen... eigenlijk meer aan de stijve kant. De room bij de salade... alles voorzichtig omscheppen en in de koeling zetten. De aardappels en de room binden de groente tot een samenhangende salade. Je kan op een bordje blaadjes sla erbij serveren met partjes tomaat en eventueel halve perziken...
De aardappels van schil ontdoen en in kleine stukjes snijden. De eieren pellen en idem... Alles in een grote kom met peper-zout en een halve fles yoghurt dressing. Ik heb wat tijm en blaadje versnipperde salie toegevoegd. Het gekoelde doosje slagroom werd lobbig geslagen... eigenlijk meer aan de stijve kant. De room bij de salade... alles voorzichtig omscheppen en in de koeling zetten. De aardappels en de room binden de groente tot een samenhangende salade. Je kan op een bordje blaadjes sla erbij serveren met partjes tomaat en eventueel halve perziken...
Tip 2
Basilicum is eenjarig en na de bloei komt het zaad
erin in hetzelfde seizoen. De bruin gedroogde schijfjes heb ik verzamelt om
volgend jaar weer in potjes uit te zaaien.. Zie je de kleine zaadjes op het
bordje... De peterselie geeft het tweede jaar bloei en zaad en heb ik enkele
plantjes van 2017 laten staan voor dit doel. Ze zijn gaan doorschieten en bloeien en na de
bloei kwam het zaad erin dat nu door de hitte heel snel droogt. Elke dag even
controleren of de zaadjes loslaten van het schermpje. De zaadjes in een kommetje
verzamelen voordat de wind ze meeneemt..... en je moeite voor niets is
geweest.....
Tip 3
Ik ben een onverbeterlijke optimist en heb alweer
sla en snijbiet gezaaid plus courget en komkommer. Dat was twee weken
geleden en het kan nog wel als je van
experimenten houdt. Wie weet duurt de nazomer tot ver in de herfst en heb je
heerlijke herfst courgetjes en snij sla en snijbiet in september. De voorjaars
snijbiet groeit nog wel maar heeft veel geleden door de hitte. Ik giet niets van planten in
de volle grond.... alleen die jonge plantjes in de border. Ze staan niet voor
niets tegen de muur waar de zon tegenaan schijnt... Tot laat in de herfst geeft die muur in de late avond nog warmte af van overdag opgeslagen zonnewarmte.
Mijn leventje... Is in tropenschema leven en dat is mijn huis luchten in de nacht in de
bovenverdieping en beneden luchten van 20.00 uur tot middernacht. Een siësta in de middag en Floor tot
drinken proberen aan te zetten. Twee tot driemaal per dag heel kort douchen
met lauw water. Wel drie liter water drinken per dag als het niet meer is en van
de koffie ben ik zo ongeveer af. Ik begrijp de mensen niet die karrevrachten
frisdrank aanslepen en voor gekoelde kruidenthee van kruiden uit eigen tuin neem
ik al de moeite niet meer. Wat een zegen dat er water uit de kraan komt en meer
drinken heeft de mens niet nodig. Moeilijk te geloven dat we met vest en jas met
muts en wanten over een tijdje weer op de fiets zitten. Elk seizoen heeft zijn
eigenheid al zullen we zomer 2018 niet snel vergeten....
Deze week zijn geen gezinnen met de kindjes
weggeweest. We vonden het te warm....Wel heeft een moeder met puberdochter een
abonnement voor de wereldtuinen van Monde Verde gekregen voor de rest van het
jaar. Dat was al lang hun droom die nu in vervulling ging. Komende week gaan wel
weer kindjes met hun ouders naar de Efteling met een etentje na. Het zijn grote
gezinnen en hopelijk zijn de temperaturen redelijk. De treinreis is lang....maar
bij aankomst is er water heb ik me laten vertellen.......En vandaag.... ging een puber een midweek mee op kamp en morgen gaan de ouders een dagje naar Thermae 2000. Vooral aan de moeder is dit zo heel goed besteed. Om het nog vol te kunnen houden want het einde van de WSNP nadert. Hoe zwaar is dat laatste jaartje met de haven in zicht. Te lang geen therapie voor een ziek mens en al die jaren al alles op en versleten. Nergens geld voor en als we dat gezin niet drijvende hadden gehouden was er wellicht geen gezin meer geweest en de schade aan de zoon niet te overzien........ Ook dat kon uit het potje van kindjes van Annemiek.......
Annemiek