zondag 24 juni 2018

Mijmering 57 Bloemen met kruidenkaas als borrelhapje en ratatouille plus de jaren 60...

Beste mensen,

Laat de kniezers maar kniezen
en de zwartkijkers zwart kijken.
Zing een lied en laat ons een beetje gelukkig zijn
op de meest eenvoudige wijze
een beetje gelukkig zijn....

Annemiek.
 
57 Consumindermijmering 2018.
 
Tip.
In het zaaibed van de koolraapjes staan de plantjes elkaar te verdrukken. De temperatuur is op dit moment ideaal om plantjes uit te poten al is het kurkdroog. In de pootgaten water gieten en na het planten water geven. De dagen erna wederom water geven totdat de plantjes rechtop staan en dat is meestal de tweede of derde dag. Omdat komende week weer hoge temperaturen worden gemeld gaat het gieten deze keer een weekje door, in de avond. Ik giet alleen pas gezette plantjes en de rest haalt met de wortels vocht uit de bodem. Alleen tomatenplanten paprika en courgette in de volle grond WEL gieten want die hebben wat meer vocht nodig....en natuurlijk planten in potten... Gieten overdag heeft geen enkele zin want de helft van het water verdampt en de plant verbrand als er water op de bladeren komt.....
 
Tip 2
De erwten staan te drogen aan het gaas....over een weekje trek ik de wortels uit de aarde en laat de plant hangen... dan drogen de erwten pas echt hard. Van erwt naar zaai erwt of gedroogde erwt voor in de erwtensoep......
 
Tip 3
De sperzieboontjes staan in bloei en tijd om nieuwe rijtjes te zaaien. In verband met de droogte vul ik het zaaigeultje eerst met water waarna de bonen worden gelegd. Gele slaboontjes en groene stambonen. Misschien later nog een rijtje als de bonen bloeien die ik nu heb gezaaid. Oogstspreiding heet dat...
 
Tip 4
Kruidenkaas is gewenst om de bloemen van de courgette mee te vullen. Een halve liter volle yoghurt in een filterzakje uit laten lekken in een houder... een nacht lang met een bordje erop. Er kwam fijn geknipte bieslook bij en wat tijm plus peper/zout... Even omscheppen en afgedekt laten rusten in de koeling.
 
Vroeg in de ochtend zijn courgette bloemen open en sluiten zich tegen 10 uur alweer. Pluk de mannelijke bloemen dus vroeg, want we willen open bloemen en leg ze in de koelkast, waar ze open blijven.Vrouwelijke bloemen pluk je niet.... die hebben een vruchtbeginsel achter de bloem en brengen courgettes.

De kruidenkaas in een spuitzak scheppen en de bloemen met kruidenkaas voor twee derde vullen zodat de bloembladeren nog dicht gebonden kunnen worden. Knip uit de tuin rankjes van klimplanten en de mijne kwamen van de chayote maar klimbonen doen het ook. Gekrulde rankjes zijn het gemakkelijkste. De bloemblaadjes van de gevulde courgette bloemen bij elkaar pakken en het rankje erom. Haak de krullen van het rankje in elkaar of maak een knoopje en zet de gevulde bloemen weer in de koeling....
 
Wat je ermee moet? Heerlijke borrelhapjes samen met schijfjes gefrituurde courgette met een jasje aan. Maak een beslag van zelfrijzend bakmeel met 1 ei snuf zout en wat melk en zorg dat het beslag stevig is. Te dun zou van de bloemen aflopen en te dik is te zwaar. Je hebt zo wat meel of melk erbij gedaan...dus probeer maar. Zet een klein pannetje op het gas met zonnebloemolie en zorg dat de olie heet is. Sleep de bloemen door het beslag en leg in de hete olie. Het beslag sluit zich om de bloem als een jasje.... Laat bruinen en keer de bloem op tijd. Leg de gevulde bloemen op een mooi schaaltje en maak het beslag op met schijven van een klein courgetje dat je hopelijk ergens nog hebt. Het beslag opmaken als pannenkoek kan natuurlijk ook....in de koekenpan. Ik heb de eetbare bloemen van het komkommerkruid ( bernagie) op de bloemen gelegd. Lekkere bite tussen de kruidenkaas bloemen door.......Een glaasje HUGO en de zondag in het zuiden was weer af........
 
Tip 5
De eerste ratatouille van deze zomer komt op het menu. De meeste ingrediënten kwamen uit eigen tuin en heb ik enkele wortels gekocht en wat tomaten. De volledige ingrediënten als volgt:
 
Ratatouille,
Ingrediënten:
1 grote courgette of 2 kleintjes
2 paprika
3 a 4 chioggia (als je hebt)
enkele wortels
enkele aardappels
1 ui
3 tenen knoflook
4 tomaten
tijm basilicum oregano als je hebt
en/of salie
peper/zout
2 eetlepels olijfolie.
 
Werkwijze:
De gesnipperde ui fruiten in de olijfolie in een stoofpan. Even later de gesnipperde knoflook erbij en roerbakken. Alle schoongemaakte groenten met aanhangend waswater  in stukken gesneden toevoegen. Op hoog gas met de deksel op de pan aan kookpunt brengen. De kruiden klein gesneden toevoegen en op laag gas 30 minuut stoven....
 
De wortels werden geschild met de kaasschaaf ( niet biologisch) De aardappels heb ik uit de tuin genomen, onder elke aardappelstruik een dikkertje met mijn vinger in de aarde voorzichtig losmakend van de wortels. Met een borstel werden de aardappels schoon geschrobd en het velletje viel er zo af. De paprika van zaad ontdaan in stukken gesneden en de tomaten in stukken. De courgette middendoor in de lengte en in stukken inclusief de schil. De chioggia werd met de kaasschaaf geschrabd want de schil is te hard en niet geschikt om te eten. De chioggia/biet verliest zijn mooie kleur in een stoofgerecht maar is heerlijk van smaak. Rauw in salade kan de biet geschaafd gebruikt worden en behoud zijn mooie kleur, het recept komt binnenkort.... Ratatouille eet je met stokbrood en een glas wijn..... met je vrienden. Het liefst op een warme zomeravond en die laat nog even op zich wachten....
 
Mijn leventje.....
Vroeg in de morgen…suis ik de heuvel af naar het consuminderhuis in Heerlen. De frisse wind in de vroegte op de fiets brengt flash backs en zit ik weer in de tijd van toen…. Voortgezet onderwijs 55 jaar geleden en juffrouw Overbeek.  Ze gaf natuurkunde en zangles… een verstokte vrijgezel met degelijke steunschoenen met veters en een lange rechte rok.  Een hoog gesloten blouse met strik aan de hals en een knotje in haar grijze haar. Ze kon zo uit 1900 zijn weggelopen en in de verkeerde tijd beland.
De meiden in 1964 met hoog getoupeerde haren waren haar een doorn in het oog.  De pil was net uitgevonden en de meiden waren vol van de nieuwe tijd. Seks drugs en rock en roll. Meisjes van veertien die naar de Alpha bar mochten of gewoon gingen. want iedereen ging. Juf Overbeek was schijnbaar van mening dat er wat frisse wind moest komen in de zwaar opgemaakte kinderen die volwassen dames speelden. Ze besloot de zangles in de vrije natuur te geven met haar leerlingen al zingend door bos en hei, heuvel op en af.
Eigenlijk waren het meer mars tochten door de toen nog vrij ongerepte bossen, de paden en de lanen op, met fris gemoed. 
De hoog getoupeerde haartjes en de hakjes van in mini gestoken meisjes die zwaar kreunden. Allemaal waren ze opeens “ongesteld” want dat was het toverwoord om ergens onderuit te komen. Daar had juf Overbeek dus geen boodschap aan…. Juf leerde ons en passant een lied uit de pre historie, je kon daar zo heerlijk op marcheren vertelde ze. De stoet nylons met ladders en opkruipende mini jurkjes, de “spinnen” getoupeerd haar die ondanks de haarlak inzakten en de make-up die zweterig uitliep…juf leek het niet te zien. Ik had er geen last van want we waren nog kinderen en laatbloeiers, mijn vriendin Nelleke en ik. We droegen korte sokjes in stevige sandalen en wijde rokken, make-up mocht niet van moeder.  De bossen waren ons bekend want we klommen regelmatig in bomen. Het lied dat we leerden ken ik nog steeds  “Een vreemde arme snuiter, was moede van het wand’len…. Was moede… enz.…  
Drie octaven of zo... en af en toe zing ik het lied nog steeds om te kijken of ik die drie octaven nog haal. Op de fiets klinkt dat lekker als je de berg af flitst…van Landgraaf naar Heerlen toen de tijd even verschoof.... Een meneer passeerde en keek me vreemd aan en kwam ik weer terug in 2018 terwijl ik net die hoge noot probeerde te halen…. Ik glimlachte hem toe en nam vervolgens de berg naar de “witte wijk.” Ze denken maar wat ze willen de meneren en dook ik de zaterdagstraat in….weer een heuvel op en op de top….ligt het Consuminderhuis Molenberg…. een groeiend thuis voor velen.
Annemiek.