Vertrouwen gaat over in kracht
Vertrouwen in jezelf is de grootste kracht ter
wereld....
Annemiek.
43 Consumindermijmering 22 april 2017.
Af en toe eet ik vis, deze keer in de kookworkshop
van het consuminderhuis geleidt door Melika. Haar recept wil ik graag aan je
doorgeven. Het is voor mij voor herhaling vatbaar al weet ik niet of ik dat
schoonmaken zomaar zonder tranen kan omdat het toch diertjes zijn en eens
leefden....De tijd zal het leren.
De ingrediënten voor het menu:
Per persoon
een verse makreel
1 tomaat
1 dikke ui
peper/zout
dverse sla soorten.
Verder:
lavas ( als je hebt)
koriander ( als je daarvan houd)
lente ui
knoflook stengels of tenen knoflook
daslook kan ook ( als je hebt)
of rozemarijn ( als je hebt)
Alleen lente ui kan ook ...niet iedereen heeft een
moestuin.
Werkwijze: De verse makreel kost gemiddeld 1,50
euro per stuk en een vis per persoon is een flinke maaltijd. Het schoonmaken van
de vis als volgt: De kop en staart eraf met een mes en de vinnen met een keukenschaar verwijderen. De vis open snijden en je voelt vanzelf waar de graad zit. Daar snij je
langs zodat de graad heel blijft. Wat in de vis zit verwijderen,( zie foto)
inclusief het vlies, want dat maakt de vis bitter. De vis in een kom met water
leggen. De vis goed wassen tot alle ongerechtigheden verwijderd zijn en laten
uitdruipen in een vergiet. De aardappels schillen en in schijven en reepjes
snijden. In een pan met water met iets zout koken en vanaf kookpunt zes minuut
op laag gas beetgaar garen en afgieten. De aardappels bakken in olie.... maar
niet te lang want ze moeten nog in de oven.
De ui snipperen en de tomaten wassen, in schijven
snijden en eventueel van hart stukje ontdoen al hoeft dat voor mij niet. In een
koekenpan en/of wok de tomaten bakken op hoog gas en in een andere pan de uien
fruiten. De lavas en koriander snijden en de lente ui eventueel daslook of
knoflook. Wat je hebt en waar je van houdt. Alleen lente ui en knoflook is prima
en bak dit even mee op het laatst met de ui en de tomaat.
De vis op een bakplaat leggen en bestrooien met
peper/zout en de ui/knoflook lente ui en de tomaat. Afdekken met aluminiumfolie.
De gebakken aardappels op een ovenplaat en de lavas en koriander erdoor mengen
of alleen rozemarijn of....alleen de aardappels. Alles in de oven en na 15
minuut de aluminiumfolie van de vis halen zodat de bovenlaag bruint. Ondertussen
maak je de sla met de dressing aan zoals je gewend bent.....
Smakelijk eten met dank aan
Melika.......
Mijn leventje....
De matige vorst sloeg er hard in en van de zes
tomatenplanten aan de zijkant van mijn huis is er eentje bevroren waar ik
vergeten was een flanelletje over te leggen. Onder het afdak is alles nog prima
in vorm al staan de planten stil in groei. Door de kapelletjes bank die hoger is
dan de aardbeien in de border werd de kou iets tegen gehouden en de
aardbeienplanten bloeien volop verder. Na de verraderlijke vorstnacht heb ik de kweekbakken met
courgettes planten buiten gezet onder het afdak en staan ze te harden.
Elke avond bekijk ik de weerberichten en bij gemelde vorst mogen de planten
overnachten binnenshuis. Vandaag komen de pompoenplanten van het consuminderhuis
naar mijn huis op de vensterbank van de woonkamer. Daar zullen ze blijven tot
half mei....want ik neem met de pompoenplanten geen enkel
risico........
Ik heb een week vrijaf van het consuminderhuis en
dat kan door het fantastisch team dat daar staat.... Jozé Theo en kevin en vele
mensen van de kerngroep die hun werk uitstekend doen met hart en ziel. De mensen
op de kledingafdeling de logistiek de naailes, handwerk/les en de kookworkshop
plus de fietsenmaker en de klussendienst. Vanaf de oprichting van het huis is
mijn doel geweest mezelf overbodig te maken. Daarvoor moet je de juiste mensen
binnen krijgen en ik volg daarin mijn gevoel. Loslaten kan je pas als je echt
vertrouwen hebt en een baby kan ook niet lopen zonder de kruipperiode. Het voelt
heel goed de coördinatie even over te dragen omdat het team het aankan. Het
betekend voor mij een week per twee maanden vrij om aan privé zaken toe te komen
zoals tuinieren en schrijven aan mijn vijfde boek. Als ik alle touwtjes van de
coördinatie zou blijven vasthouden ten aller tijden dan zou ik een ego zijn en
dat ben ik zeker niet. Ik geef liever de budget consuminder kringen en de
workshops achter de coulissen en weet dat ik daar op zijn plaats ben. Met een blij gevoel gaat het
team de uitdaging aan en ik weet zeker dat alles goed zal
verlopen.....
Annemiek