maandag 24 april 2017

Mijmering 44 The day after vis, gedachtenspinsels en courgette in huisjes....

Beste mensen,

Het voorjaar is heerlijk.
Je voelt je jong genoeg om weer onzin uit te halen
en.... te bedenken.

Annemiek.
 
44 Consumindermijmering 2017.
 
Tip.
Even weg van de snelweg, los van verplichtingen doet de mens goed. Even niets meer onthouden wat me de laatste tijd moeilijker afging in mijn te vol hoofd.  Ik werk met mijn handen in de aarde. Troostende helende energie brengende aarde en dat is hard werken in de jungle van de bijentuin. Hard hoort bij mij en met de steekschop graaf ik wortelkluiten op van jaren woekerende topinamboer en oneindig veel zevenblad. Het is puur ontginnen en tussen alle teveel aan planten komen twee kleine kruisbes struikjes tevoorschijn die ik eens heb gepland. Afleggertjes van de moeder struik en ze hebben weer de ruimte om te groeien..... Er kon weer een klimbonenrek geplaatst worden en werk ik deze week langzaam naar de braam en frambozen struiken die totaal zijn ingegroeid door zevenblad die de klein fruit tuin overnam. De bijentuin blijft maar wel meer onder controle.........dat zou anders zijn als ik in een achteraf bosje woonde met kippen en een geitje, wat ganzen om te waken als de marter de kippen wilde aanvallen. Het is niet zo en pas ik me gedeeltelijk aan.... Waar je ook je dagen mee vult... af en toe een week vakantie thuis brengt je weer bij jezelf terug.........
 
Tip 2
Wederom kocht ik op de markt voor 5 euro tomaten witlof en paprika. Voor 1,50 euro twee kilo peren erbij en is mijn voedsel voor deze week grotendeels binnen. Veel groenten en fruit van de markt is B kwaliteit en daar is niets mis mee. Ongesorteerd en soms hier en daar een plekje van wat overrijp. De aardbeitjes van Hollandse bodem idem en 3 bakjes voor 3 euro dat maakt 9,50 euro samen... het is te geef. Ik kocht vorige week twee broden halen een betalen en die zijn in delen ingevroren. Er zijn uien en rijst en pasta... aardappels als het moet maar naar de drie laatsten taal ik niet als ik moe van het tuinwerk alleen maar of warm of koud voedsel wil. Als de bereiding maar kort is........en gooi ik wat bonen door sla of wok gerecht......
 
Wok gerecht met de naam “wat voorhanden is” aangevuld met wat de tuin me brengt:
1 ui
paprika
2 tomaten
peper/zout.
 
uit de tuin:
Raapsteel daslook knoflookpijpjes rucola
 
Werkwijze: De gesnipperde ui aanfruiten en de paprika en tomaat in stukken toevoegen. Peper/zout en roerbakken maar. Ondertussen werd in de tuin raapsteel geoogst en rucola daslook en knoflook. Dit mandje groente werd in stukken geknipt toegevoegd en een minuut door het warme wok gerecht geroerd. Klaar.........
 
Het sla gerecht kreeg als extra een peer in stukjes met schil en klokhuis. Raapsteel en rucola zijn heerlijk rauw met wat blaadjes sla uit de mandjes van de sla ladder. Wat rozijntjes en voorgekookte witte boontjes voor het eiwit. Als toetje deze keer wat gedroogd fruit voor de stofwisseling maak ik mezelf wijs maar gewoon omdat het lekker is........
 
Tip 3
Elke dag werden wat te dik gezaaide bietjes plantjes  ( ik schoot uit met zaaien) om gepoot... dat is noodzaak omdat ik geen plantje wil weg gooien. Mijn gereedschap is een vork en een houten lepel. ( achterkant houten lepel voor pootgaatjes) De aarde moet nat zijn om de worteltjes niet te beschadigen en als het niet regent gaat de gieter met regenwater erover. De wind speelde tijdens het melde zaaien in maart, en de plantjes op ongewenste plekjes werden naar de rijtjes omgepoot........Priegelwerk waar je stil van wordt.....
 
Tip 4
De courgetteplanten moesten te lang binnenshuis doorbrengen. Voor/zaaien is gokken  en omdat het lang koud blijft zal ik de courgette planten  of in de volle grond moeten zetten op hoop van zegen dat ze het redden, of als tussen oplossing in potten. Je zal denken wat doet dat mens zichzelf aan met dat voor zaaien maar een kas wil ik niet maar wel vroege oogst, en de natuur zal het laatste woord hebben al ken ik vele slimme truukjes. De grootste courgette planten kregen een
plekje in de aarde inclusief een kraagje van koemest gier. Grote plastic bloempotten van bodem ontdaan werden om de planten geschoven en iets in de aarde gedrukt. De plantjes staan een beetje uit de wind en het scheelt als de vorst aan de grond likt en de huisjes net voldoende beschutting geven.......
 
Mijn leventje....
Floor de poes is helemaal gelukkig als ik in de tuin werk. Ze is nooit verder dan een meter of twee van me af en opeens zie ik dat ze op het gedroogde iris blad ligt in de tuin. Dat herkent ze als de vulling van haar mandjes buiten. Helemaal tevree ligt ze te soezen en komt af en toe kijken naar mijn ontgin resultaat..... Ze bekijkt al snuffelend het “nieuwe” stuk en vooral de schuilplaats van de slakken heeft haar interesse. Elke steen van de rotsblokjes randen worden in etappes gekeerd en de slakken in winterslaap maken een verhuizing mee net voor ze massaal aan de vermenigvuldiging beginnen. ( eind april en mei) Ze hoeven niet dood maar verhuizen wel naar een plekje ver van mijn moestuin...We eten aardbeien op brood en beschuit en even geen kaas. Kruidenthee en koffie die ik niet missen kan... Geen super en geen mensen om me heen en als de buurvrouwen samen scholen sluit ik mijn poortje. Heerlijk even helemaal niets.........
 
 Op de markt heb ik de vis bekeken. Verschillende soorten liggend tussen ijs met hoekige en langwerpige kopkes, groot en klein als goe kadullen ?? en bedacht dat ik nu wel smoesjes kan bedenken waarom ik toch maar geen vis koop maar eerlijkheid duurt het langst. Tijdens de kookworkshop met de slachting van de makreeltjes ben ik al misselijk geworden ( van de koriander heb ik vertelt) en al dat bloed wegdrukken is net gelukt. De groenten op de vis werkt camouflerend bedacht ik nog en de kop eraf zodat geen oogjes je aankijken in diep verdriet... of zo. Met wat fantasie leken het net groente burgertjes met gegrilde groente erop. Ja... ze waren al dood, de visjes en kwamen echt niet tot leven als ik ze niet eet maar het is wel zo dat meer vis wordt aangevoerd als de vraag stijgt. En ja... de visser moet ook brood op de plank die vissers willen niet in de bijstand. Gedachten tuimelen door elkaar en nam mijn lijf de beslissing door zo misselijk te worden dat alles eruit kwam in de vroege avond..... Luisteren naar je lichaam Annemiek begrijp ik... maar ik pas dat niet toe  als ik in de tuin werk en de pijn verdoof met enorme hoeveelheden paracetamol. Liever kwaliteit dan kwantiteit van jaren.... Dit mens blijft vooral haar eigen regisseur en Melika zal zeker ook receptjes weten zonder diertjes.....
 
Annemiek