dinsdag 18 april 2017

Mijmering 42 Spitskoolstamppotje en mengen voor meer.....

Beste mensen,

Wie een tuin verzorgt
verzorgt tegelijk zijn persoonlijkheid...

Annemiek.
 
42 Consumindermijmering 2017.
 
Tip.
Een klein blikje abrikozen  is voldoende voor een grote kruimeltaart als je mengt met een pot pompoenmarmelade. Die heeft niet iedereen maar wel als je wat pompoen zet tussen je blommen in de tuin. Komend seizoen weer nieuwe kansen nietwaar. De abrikozen mengen met goedkope abrikozenjam kan ook natuurlijk. Maar eerst voorbewerken.......
 
De abrikozen afgieten ( sap opvangen) en de abrikozen in stukjes snijden. Het sap in een pannetje aan de kook brengen. Twee eetlepels water in een bekertje mengen met een afgestreken eetlepel aardappelzetmeel en bij het kokende sap roeren. Wel in beetjes want het sap moet niet te dik worden. Een minuutje doorkoken op laag gas tot het sap helder is. De abrikozen erbij omroeren en gas uit. De marmelade of jam toevoegen en af laten koelen.
 
Het deeg is inmiddels bekend dacht ik
250 gram boter
150 gram suiker
zakje bakpoeder
1 ei
snuf zout
scheut melk
ongeveer 600 gram bloem of meer.
 
werkwijze:
De oven voorverwarmen tot 180 graden.
De ingrediënten  m.u.v. de bloem in een kom en met twee messen de boter in stukjes snijden. Ongeveer 300 gram bloem toevoegen en kneden. Steeds bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen. Twee derde van het deeg uitrollen tot een lap en een vlaaibodem ermee bedekken. Stukjes leggen mag. De abrikozen erop en de rest van het deeg in de deeg/kom met de twee messen in kruimels snijden. Kruimels gelijkmatig op de taart en in de oven tot lichtbruin afbakken... Uit de oven de taart in de vorm laten tot hij afgekoeld is en hard. Grote taartschaal erop omkeren en de vorm eraf halen. Tweede taartschaal erop en weer keren. Het kleine taartje was met glutenvrije bloem gemaakt en heb ik een nieuw deegje gemaakt en de helft van de ingrediënten voor gebruikt. Dat kan dus ook.......
 
Tip 2
Koude voorjaarsdagen staat een voorjaarsstamppotje op het menu. spitskool.... maar wel met een heel korte kooktijd voor de kool die daardoor heel fris en licht verteerbaar is. Ik kookte voor twee dagen...
Ingrediënten:
1 kilo aardappels
1 spitskool
boter
nootmuskaat zout peper.
 
De aardappels schillen en in kleine stukken snijden ( zie foto). Met weinig water en zout opzetten en vanaf kookpunt tien minuut op laag gas sudderen. Intussen de kool wassen in het geheel en snijden. Na de tien minuut kooktijd aardappels de kool erbij met ietsje zout en gas hoog. Na twee minuut gas laag en na acht minuut gas uit. De kool is nu net beetgaar. Eventueel afgieten en kookvocht opvangen. Bij mij hoefde dat afgieten niet. De stamper erdoor en peper/zout/nootmuskaat en een klontje boter. Eventueel kookvocht toevoegen....De stamppot direct opdienen en is zo lekker dat je het vlees niet mist........
 
Tip 3
Een goed ingrediënt mengen met iets goedkopers en mindere kwaliteit brengt meer volume en de goede smaak van het beste blijft meestal. Voorbeelden hiervan zijn:
Half roomboter half margarine ( nu de roomboter zo duur is geworden) in je baksels.
Veel goedkopere groenten in roerbakgerechten en als je nog vlees eet dan steeds minderen en kleinere stukjes in roerbakgerechten.
Beetgaar heeft meer volume dan doorgekookt en rauw nog meer dus maaltijdsalades zijn top.
Een hele witte kool is goedkoop, zeker op de markt en je kan er heel veel mee. Heel fijn geraspt als salade of in de salade en als vulling in een roerbakgerecht op het laatst ( 2 minuut) mee wokken. Er is niets mis met een dag pannenkoek met fruit na......
 
Shampoo mengen met water in de flacon en schudden. Doucheschuim idem en hand zeep in het flacon. En wat is er mis met een stuk toiletzeep in de douche... Zuiniger dan douche gel. Melk mengen met water bij pannenkoeken beslag of havermout maken en wellicht kom je door het mengen op nog veel meer ideetjes.
 
Mijn leventje...
De kou slaat er goed in en de verwarming is weer aan. Kleiner wonen in eigen huis dan wel en alleen in de woonkamer op 17 graden. Dat is voldoende en alleen als ik thuis ben..... Dat was vandaag om 14.00 uur. Afspraken aan elkaar plannen is automatisme geworden en als ik thuis kom blijf ik thuis. Ik hoor allemaal berichten over sneeuw in het weekend en hoop dat dit overwaait....... Er is al eens een voorjaar geweest met een dik pak sneeuw op de glasplaten van de koude kas waar de sla in stond. Sneeuw isoleert en de blaadjes waren alleen wat bleekjes geworden zo zonder licht. Dat kleurde snel bij toen het glas van de bakken ging. April doet wat hij wil....
tijd voor frisse stamppotjes en misschien nog een laatste keer linzensoep morgen of zo......... oh nee er is nog stamppot die ik nu eens NIET in een dag heb opgegeten........
 
Annemiek