Wie een tuin verzorgt
verzorgt tegelijk zijn
persoonlijkheid...
Annemiek.
42 Consumindermijmering 2017.
Een klein blikje abrikozen is voldoende voor een
grote kruimeltaart als je mengt met een pot pompoenmarmelade. Die heeft niet
iedereen maar wel als je wat pompoen zet tussen je blommen in de tuin. Komend
seizoen weer nieuwe kansen nietwaar. De abrikozen mengen met goedkope
abrikozenjam kan ook natuurlijk. Maar eerst voorbewerken.......
De abrikozen afgieten ( sap opvangen) en de
abrikozen in stukjes snijden. Het sap in een pannetje aan de kook brengen. Twee
eetlepels water in een bekertje mengen met een afgestreken eetlepel
aardappelzetmeel en bij het kokende sap roeren. Wel in beetjes want het sap moet
niet te dik worden. Een minuutje doorkoken op laag gas tot het sap helder is. De
abrikozen erbij omroeren en gas uit. De marmelade of jam toevoegen en af laten
koelen.
Het deeg is inmiddels bekend dacht ik
250 gram boter
150 gram suiker
1 ei
snuf zout
scheut melk
ongeveer 600 gram bloem of meer.
werkwijze:
De oven voorverwarmen tot 180 graden.
De ingrediënten m.u.v. de bloem in een kom en met
twee messen de boter in stukjes snijden. Ongeveer 300 gram bloem toevoegen en
kneden. Steeds bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen. Twee derde
van het deeg uitrollen tot een lap en een vlaaibodem ermee bedekken. Stukjes
leggen mag. De abrikozen erop en de rest van het deeg in de deeg/kom met de twee
messen in kruimels snijden. Kruimels gelijkmatig op de taart en in de oven tot
lichtbruin afbakken... Uit de oven de taart in de vorm laten tot hij afgekoeld is en hard. Grote taartschaal erop omkeren en de vorm eraf halen. Tweede taartschaal erop en weer keren. Het kleine taartje was met glutenvrije bloem gemaakt en
heb ik een nieuw deegje gemaakt en de helft van de ingrediënten voor gebruikt.
Dat kan dus ook.......
Tip 2
Koude voorjaarsdagen staat een voorjaarsstamppotje
op het menu. spitskool.... maar wel met een heel korte kooktijd voor de kool die
daardoor heel fris en licht verteerbaar is. Ik kookte voor twee
dagen...
Ingrediënten:
1 kilo aardappels
boter
nootmuskaat zout peper.
De aardappels schillen en in kleine stukken snijden
( zie foto). Met weinig water en zout opzetten en vanaf kookpunt tien minuut op
laag gas sudderen. Intussen de kool wassen in het geheel en snijden. Na de tien
minuut kooktijd aardappels de kool erbij met ietsje zout en gas hoog. Na twee
minuut gas laag en na acht minuut gas uit. De kool is nu net beetgaar. Eventueel
afgieten en kookvocht opvangen. Bij mij hoefde dat afgieten niet. De stamper
erdoor en peper/zout/nootmuskaat en een klontje boter. Eventueel kookvocht
toevoegen....De stamppot direct opdienen en is zo lekker dat je het vlees niet
mist........
Tip 3
Een goed ingrediënt mengen met iets goedkopers en
mindere kwaliteit brengt meer volume en de goede smaak van het beste blijft
meestal. Voorbeelden hiervan zijn:
Veel goedkopere groenten in roerbakgerechten en als
je nog vlees eet dan steeds minderen en kleinere stukjes in
roerbakgerechten.
Beetgaar heeft meer volume dan doorgekookt en rauw
nog meer dus maaltijdsalades zijn top.
Een hele witte kool is goedkoop, zeker op de markt
en je kan er heel veel mee. Heel fijn geraspt als salade of in de salade en als
vulling in een roerbakgerecht op het laatst ( 2 minuut) mee wokken. Er is niets
mis met een dag pannenkoek met fruit na......
Shampoo mengen met water in de flacon en schudden.
Doucheschuim idem en hand zeep in het flacon. En wat is er mis met een stuk
toiletzeep in de douche... Zuiniger dan douche gel. Melk mengen met water bij
pannenkoeken beslag of havermout maken en wellicht kom je door het mengen op nog
veel meer ideetjes.
Mijn leventje...
De kou slaat er goed in en de verwarming is weer aan. Kleiner wonen in eigen huis dan wel en alleen in de woonkamer op 17 graden. Dat is voldoende en alleen als ik thuis ben..... Dat was vandaag om 14.00 uur. Afspraken aan elkaar plannen is automatisme geworden en als ik thuis kom blijf ik thuis. Ik hoor allemaal berichten over sneeuw in het weekend en hoop dat dit overwaait....... Er is al eens een voorjaar geweest met een dik pak sneeuw op de glasplaten van de koude kas waar de sla in stond. Sneeuw isoleert en de blaadjes waren alleen wat bleekjes geworden zo zonder licht. Dat kleurde snel bij toen het glas van de bakken ging. April doet wat hij wil....
De kou slaat er goed in en de verwarming is weer aan. Kleiner wonen in eigen huis dan wel en alleen in de woonkamer op 17 graden. Dat is voldoende en alleen als ik thuis ben..... Dat was vandaag om 14.00 uur. Afspraken aan elkaar plannen is automatisme geworden en als ik thuis kom blijf ik thuis. Ik hoor allemaal berichten over sneeuw in het weekend en hoop dat dit overwaait....... Er is al eens een voorjaar geweest met een dik pak sneeuw op de glasplaten van de koude kas waar de sla in stond. Sneeuw isoleert en de blaadjes waren alleen wat bleekjes geworden zo zonder licht. Dat kleurde snel bij toen het glas van de bakken ging. April doet wat hij wil....
tijd voor frisse stamppotjes en misschien nog een
laatste keer linzensoep morgen of zo......... oh nee er is nog stamppot die ik
nu eens NIET in een dag heb opgegeten........
Annemiek