Beste mensen,
Een glimlach geeft een gouden randje aan een
groet,
een glimlach is als boter
dus smeer maar royaal uit....
Annemiek.
39 Consumindermijmering 2017.
Tip.


Tijd om courget en pompoen voor te zaaien. In
bakjes in closetrolletjes gevuld met potgrond. Elk rolletje een zaadje, een glas
water per bakje (a 22 rolletjes) en een glasplaat erop. Tien dagen later komen
de plantjes op. De ene week de courgettes en de week erop de pompoen. De
courgettes zijn na 14 dagen al tweebladige plantjes en kunnen onder het afdak in
de luwte. Het weer is goed en harden ze af tot donkergroene sterkte planten. Na
het vierde blad kunnen ze in de volle grond, d.w.z. als er geen vorst
dreigt.... Indien nodig verdwijnen de bakjes zo weer naar binnen.
De pompoen staat in het consuminderhuis met
glasplaatjes op de bakjes....
In de moestuin kan nog bonte wortel gezaaid en
zomerwortel die vanzelf winterwortel wordt als ik hem laat staan.......Ik heb
nog nooit verschil gemerkt.
Tip 2

De daslook staat in bloei en de eetbare bloem kwam
op zondag op de gemengde sla, fleurigheid ten top. De rabarberplant kreeg drie
bloemknoppen en verliest daardoor kracht. De stengels met de bloemknoppen werden
uit de plant gedraaid en in een nostalgische kan gezet. Decoratieve
blommenstruis van het “boerenland” op tafel.....
Tip 3

Eieren verven voor Pasen kan met natuurlijke
kleurstof die je overal vinden kan. Rode uienschil in een pannetje water waar je
de eieren in kookt.(met altijd een flinke scheut azijn) Vier minuten aan de kook houden en het gas uit. Laat de
eitjes maar liggen tot het water lauw is. De meeste eieren die je in de
supermarkt vindt zijn bruin, maar soms kun je ook witte vinden. De kleur van de
eieren is van invloed op de uiteindelijke kleur na het verven. Rode kool maakt
witte eieren blauw, maar maakt bruine eieren meer groen. Bieten maken witte
eieren roze, maar maken bruine eieren meer donkerrood. De bruine eieren krijgen
over het algemeen een diepere kleur, de witte eieren een heldere
kleur, maar nooit de scheut azijn vergeten.
De lichtgele kleur krijg je door
een eetlepel kurkuma in het kookwater te strooien en verder hetzelfde als bij de
uienschillen. Het gekleurde water kan na afkoeling in een pot met deksel en kan
je nogmaals kleuren of doorgeven aan buurvrouw of vrienden.


Hoe langer je de eieren in de kleurstof laat liggen,
hoe intenser de kleur wordt. Bij bieten of bessensap bijvoorbeeld, worden de
eieren roze als je ze er kort in laat liggen en rood als je ze langer laat
liggen. Bij spinazie varieert de kleur van grijs tot groen, dus in het geval van
spinazie kun je de eieren er beter langer in laten liggen als je een groene
kleur wilt. De eieren af laten koelen en
met zonnebloemolie invetten met een stukje closetpapier. De glans verdiept de
kleur. Na enkele uren zijn de glimmende eieren matglanzend.
Tip 4

Pasen in zicht en al aardbeitjes te koop. De Spaanse
koop ik nooit want die zijn te lang onderweg geweest en brachten daardoor schade
aan het milieu. Ik ga voor de Hollandse aardbeitjes die onder tunnels geteeld
worden en wacht geduldig tot ze er zijn. Intussen worden de kruisbessen in de
vriezer opgemaakt want in de tuin zitten al minibesjes aan de kruisbesstruik.
Wat er ook op komt..... taartbodempjes van zandtaartdeeg kan je beter altijd in
voorraad hebben. Je kan ze als roomboterkoekjes bewaren in een trommel of gewoon
op een bord met een hergebruik plastic zak erom. Wel veertien dagen
lang..........
Recept roomboter taartbodempjes:
Ingrediënten:
250 gram roomboter
150 gram suiker
1 zakje bakpoeder
1 ei
kopje melk
bloem.
Werkwijze: De oven voorverwarmen op 180 graden en
taartvormpjes ( met randje) invetten met boter en met bloem bestrooien. Alle
ingrediënten in een deeg kom met ongeveer 300 gram bloem. De boter met twee
messen in stukjes snijden en met de hand de ingrediënten kneden tot een
samenhangende deeg. Steeds bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen.
De helft van het deeg uitrollen tot een dunne lap en de vormpjes ermee bekleden
en in de oven zetten. Je kan natuurlijk ook een grote biscuitvorm gebruiken voor
een grote taart. Ik hou van vele kleine tweepersoons taartjes. De taartbodempjes
kunnen immers bewaard en heb je vele dagen feest als er bezoek komt. Wat over
blijft van zo’n grote taart “ruim” ik zelf op en kom weer een kilo bij.
Van de
rest deeg maakte ik roomboter eendjes die met losgeklopt ei werden bestreken met
een kwastje. Alles in de oven en de gaar tijd is ongeveer 45 minuut tot
lichtbruin. Als je geen eendjes vormpje hebt dan maar blommen of hartjes wat je
maar aan steekvormpjes hebt.
De bodempjes met het heft van een mes uit de vormpjes
tikken en als de onderkant nog te licht van kleur is kunnen ze zo nog 10 minuut
in de oven zonder vorm. De koekjes kunnen in een kom met deksel want ik wil
geen koektrommel die maar in de weg staat...




Tip 5...De kruisbessen
zijn vorig jaar van eigen struik geplukt en na kort afspoelen met de schaar van
de “kopjes en kontjes” ontdaan. Direct in porties ingevroren vinden ze hun weg
door het jaar op taartjes. nu mogen de laatste opgemaakt. Uit de vriezer in een
pannetje met een eetlepel water en twee eetlepels suiker op hoog gas. Af en toe omscheppen kan als ze nog
keihard bevroren zijn. Na vijf minuten op laag gas sudderen met de deksel op de
pan en zijn ze al bijna ontdooit. Ze hebben inmiddels vocht losgelaten maar zijn
nog redelijk in model. Het sap wordt gebonden door een opgehoopte eetlepel
aardappelzetmeel in twee eetlepels water in een beker op te roeren en het papje
bij de kruisbessen om te scheppen op hoog gas. De melkachtige vloeistof wordt nu
doorzichtig en gebonden. Gas uit en af laten koelen zonder deksel. Taartina
gebruiken hoeft niet en is te duur. Maïzena zou melkachtig ( blind) blijven dus
gebruiken we ook niet. Alle soorten fruit met sap is met aardappelzetmeel te
binden tot heldere sap kleur...Zo eenvoudig is dat.

Mijn leventje...Ik was
even druk met zaaien en de zomer tuinrubriek schrijven voor Genoeg magazine.
Schrijven doe ik bij gouden zonnedagen heel vroeg in de ochtend en laat in de
avond met midden op de dag zaaien in de zon. April doet wat ze wil en dat is
maar goed. De plantjes waren toe aan wat minder warm anders kregen de vroege
soorten het idee in de verkeerde maand gezaaid te zijn. De wind moest er even
door en stabiliseren voor de volgende groeispurt. De kleur van de blaadjes zijn
nu weer meer donkergroen dan geelgroen en komt het goed. Allerlei soorten bonen
wil ik nog voor/zaaien zeker de klimmers droogbonen die een lang seizoen nodig
hebben. Ze komen volgende week aan de beurt als de pompoenen op zijn gekomen en
door verhuisd naar mijn huis waar ik crèche houdt oftewel elke dag verzorging
met hun natje en droogje.
Bij mij voor het raam geen echtpaar haas zoals bij de
meeste huizen. Blokker of Hema heeft volgens mij miljoenen van die
popjes ingeslagen en verkocht. Huis aan huis staan ze afgewisseld met een huis
waar groene bakjes opkomend gewas voor de ruiten staat.... dat huis is het mijne.
Met grote letters staat op de bakjes wat erin groeit en te lezen vanaf de
straat. De tekst aan de zijkanten geschreven zou beter zijn geweest vooral de
tekst “oud zaad courget.” Het is niet anders en we gaan de Pasen ermee
door. Mijn tuin vol bloei is Pasen en voorjaar tegelijk en gelukkig is nog de
helft van de tuinen in ons straatje geen beton of kiezelstenen tuin. Buurman
noemt mijn tuin ”tenminste beter dan kiezel” en zo denk ik over zijn tuin ook
want onze smaken verschillen zeer en dat mag. Ik kan me voorstellen dat hij geen klimbonen en
rabarber in de voortuin wil. Ik heb voorzichtig de bonenrekken al geplaatst en
vertelt dat daar tweekleurige bloemen aankomen en dat is ook zo. Dat er later
lange bonen aankomen zie je wellicht niet tussen het groene blad. In die tijd
zijn de topinamboer op hoogte en die zijn familie van de zonnebloemen. Dat ik in
oktober/november de knollen als een woelrat opgraaf en opeet is van later zorg. Rond die tijd zijn mensen minder in tuinen bezig en hebben geen oog voor
wat die zot nu weer aan het doen
is. Voor mij maakt het niets uit maar ik wil geen mensen van streek maken die
menen dat in tuinen beton en kiezel hoort....
Annemiek.