maandag 17 april 2017

Mijmering 41 Hergebruik stofzuigerzak, aardappels telen in pot, sla telen en de kou....

Beste mensen,

Wie een mens zonder fouten zoekt
zal er geen vinden...
veeg vlijtig het pad voor eigen deur,
en behandel een ander zoals jij behandeld wilt worden...

Annemiek.
 
41 Consumindermijmering 2017.
 
Tip.
Een frisse snelle maaltijd is de maaltijdsalade met vegaburger, warm in schijven gesneden op de sla. ( of gebakken champignons)  en je hoeft er niet eens voor naar de super als je sla in je tuin teelt...en dat kan in potten en kratten. Van de pluk/sla in potten op de (sla) ladder wordt bijna dagelijks geknipt. Hier en daar een buitenste blaadje en hebben de binnenste blaadjes weer plaats om te groeien. De pluk/sla is van gekochte plantjes ( in maart) en door ze beschermd wat hoger te zetten hebben ze geen last van vorst aan de grond. Je kan ze nog steeds zetten....
Van de snijsla in de kratten blijf ik nog even af, die moet nog groeien en is in maart gezaaid onder glas. Dat glas komt bij melding vorst in de nacht op de kratten en daarvoor is groeiruimte gelaten en reikt de aarde maar tot halverwege de kratten. Snij sla kan je meerdere malen per jaar zaaien dus aan de slag.
 
Tip 2
Ik heb de bietjes wederom te dik gezaaid en de reden is ongecontroleerde bewegingen. Tja.... geen man ( plant) overboord want na een regenbui kan ik de plantjes zo ompoten in een rijtje ernaast. Het heerlijke is dat op stahoogte ( moestuintje in verhoogde border)  dat werkje heel goed te doen is.... Voor ompoten zijn ze nu net nog te jong.... en komt later.
 
Tip 3
De blikvangers van manden blommen past heel goed tussen de moestuinborders. Er komen nog geraniums bij, een nieuw soort uit het tuincentrum omdat ik al 20 jaar teel met stekken trekken van een soort dat ik eens uit Mechelen meebracht waar ze weg werden gegooid. Door de jaren heen heb ik de roze soort verloren en de rode behouden. Tijd voor nieuwe planten waar ik natuurlijk weer van ga stekken in augustus.
 
Tip 4
Voor de tomatenplanten is het veel te koud en ik geef ze dan ook amper water en staan ze bij elkaar onder het afdak. Tijdens de koude nachten krijgen ze een flanelletje over de kopkes. Binnen zetten is geen optie meer, de potten zijn te zwaar en zou ik ze helemaal ontregelen van koud naar warm en later weer terug.... De mensen die ik plantjes heb beloofd krijgen die nog want ik hoorde dat een meneer ze in de volle grond heeft gezet en daarvoor is het nog te koud.
 
Tip 5
In een hoge pot heb ik 20 cm hoog aarde gestrooid waar vijf pootaardappels in werden gepoot. De pot heeft aan de zijkant onderaan gaten zodat het teveel aan hemelwater weg kan. Als puntjes van blad boven de aarde uitkomen stort ik weer een laagje aarde van tien cm steeds weer totdat de rand van de pot is bereikt. Op deze manier trek je als het ware de plant naar boven en komen aardappels aan lang gerekte wortels in je pot van onder naar boven. Mesten met koemestkorrels is aan te bevelen. Aardappels hebben veel mest nodig. De plant verder gewoon behandelen als een potplant dus water geven als het niet regent. De plant gaat bloeien en afsterven zoals bij aardappels in de volle grond. Op dat moment kan je de aardappels oogsten door de bak te legen. Aardappels poten kan nog steeds.... ook in pot. Pak maar een paar kleintjes uit de gekochte aardappels ( geen nieuwe) en misschien hebben ze al kleine uitlopertjes.

Tip 6
De restafval container werd geleegd en dat gebeurd bij mij eenmaal per jaar door mijn fanatieke afval scheiden. De kliko is best nog schoon en vooral droog omdat met zorg wordt omgegaan met wat erin kwam. Onderin komt altijd een laagje krant om eventueel vocht te absorberen en gemakkelijk te kunnen legen. Het eerste laagje restafval werd de inhoud van de stofzuigerzak..
Stofzuigerzakken zijn duur en kunnen vele malen hergebruikt worden.  Alex “verbouwde” een tang voor BQ waar het vlees mee wordt omgekeerd. De grove tanden heeft hij af afgezaagd en de scherpe punten werden omwikkeld met dik plakband zodat een soort  grote pincet ontstond.  De tang past probleemloos door het gat van de stofzuigerzak en legen boven de kliko is geen probleem. De volle zak lag in de wacht totdat ik onder de douche moest en mijn haren wilde wassen...
 
Mijn leventje..
Zachte meiregen in april. Weliswaar wat frisjes maar zeer welkom in mijn moestuintje waar het jonge grut een badje krijgt en de aarde zacht werd door het hemelwater. De opkomende plantjes hebben minder moeite om “geboren” te worden. Duidelijk zichtbaar vormen zich de rijtjes biet, snijbiet, preitjes, ui en melde. De chayote werd getopt om meerdere zijstengels te krijgen... In de zaaibedden is het druk en olijfgroen kleurt het jonge wilde wingerdblad in de afrastering. De aardbeienplanten staan in bloei en regendruppels schitteren op de invalide koolplanten die dapper doorzetten na de aanslag van familie slak. De eerste sering bloeit in het jonkie dat ik trok van de oude seringenboom. Je ziet dat de rabarber hoog opgericht in de voortuin zich geweldig voelt en de pioenroes aan zijn zij niet meer zo eenzaam lijkt. Regen gestadig neervallend is beter dan water uit de gieter en de tomatenplanten aan de zijgevel staan open en bloot in die douche die te koud voor ze is....of niet? De zijgevel is beschut en de potten naar het afdak dragen is te zwaar........ Nog even.... Donderdag wordt het warmer en krijgen ze voor nu een bemoedigend klopje op hun bollekes en een flanelletje tijdens komende nachten....
 
Annemiek