woensdag 9 maart 2016

Mijmering 29 Stoofpotje “afscheid van een winter.”

Beste mensen,

Zoek het geluk
en je zult het niet vinden....
Geluk is de echo die antwoord op de gave van jezelf....


Annemiek
29 Consumindermijmering 2016.
 
Tip.
Stoofpotje “afscheid van een winter.”
 
De laatste spruitjes opgemaakt en een selderijknolletje maar dat mag ook een koolraapje zijn, wat ingevroren tomaten die rijp geoogst in zomer 2015 de zon hebben gevangen. Groene linzen die plantaardig eiwit geven als “vleesvervanger” en knoflook die de bloeddruk laat dalen. Uien zijn goed tegen gewrichtsreuma en artritis en ze gaan bacteriën infecties tegen. Mijn einde winter stoofpotje is dus een bom van goede voedingsstoffen.....en oh zo gemakkelijk te maken..........Proberen?
 
Ingrediënten:
2 uien
3 tenen knoflook
500 gram spruiten
knolselderij of koolraapje
4 overrijpe ingevroren tomaten
2 eetlepels olijfolie
verse tijm ( of gedroogd)
wat lavas als je hebt
250 gram groene linzen
6 dl water
scheutje koksroom
zout
 
Werkwijze:
De gesnipperde ui smoren in de olijfolie in een stoofpan. Even later de gesnipperde knoflook toevoegen en mee stoven. De bevroren tomaten even in warm water leggen van schil ontdoen en in stukken snijden. Water, afgespoelde linzen, tijm en de tomaten in de pan bij de uien/knoflook voegen. Op hoog gas aan de kook brengen en met de deksel op de stoofpan op een zacht pitje 30 minuut garen. Af en toe omscheppen.
Ondertussen de spruitjes schoonmaken wassen en halveren. De selderijknol was niet goed meer.... te oud ( droog) ging in de compost en heb ik een kleine verse uit de tuin gehaald. Het was mijn laatste en zijn er twee aardappels bijgekomen omdat de knol te klein was. Na 30 minuut de groenten bij de stoofschotel met wat peper en zout. Aan de kook brengen en weer sudderen op een laag pitje tot de spruitjes/aardappel/knol beetgaar zijn. Goed opletten en steeds iets water toevoegen als het gerecht lijkt aan te zetten op de bodem van de pan. Er kan een scheutje koksroom bij. Het
stoofschoteltje is een heerlijk wintergerecht om afscheid te nemen van wintergroente de kou en een lange regenperiode.......De lente komt in zicht.
 
Mijn leventje.....
Ik hou van stoofschoteltjes waar allerlei soorten groenten smaakjes van elkaar overnemen, krachten bundelen en de vitamientjes in de pan blijven omdat er niets afgegoten hoeft te worden.
Voor morgen blijft er een deel staan en eet ik het gerechtje koud als ik moe van mijn werk kom. Vol van smaak kan geen kant-en-klaar gerecht van de super ertegen op...
 

Het was een vreemde dag vandaag en viel me op dat het zo vroeg licht was. De zon die al zo krachtig voelt aan de zijkant van mijn huis en heb ik daar even gezeten en na gedacht over de film die Jacqueline en ik gisteren in de cinema zagen. “Knielen op een bed violen.” Nu ga ik het boek voor de tweede keer lezen en lees het met nieuwe ogen. In de film wordt de “verschijning” van God aan de
hoofdrolspeler heel goed gespeeld en kan ik me voorstellen dat een man ( of vrouw) zichzelf zo kan opzwepen dat een natuurverschijnsel als een verschijning van God of een heilige wordt ervaren. Ik kan me nog herinneren dat er ergens in Limburg een Maria beeldje “huilde.” Er liep af en toe een traan naar beneden wat ook condens of zo kan zijn geweest. De media kwam erbij en veel “bedevaarders” Het gezin waar het beeldje in de huiskamer stond sloeg er goed geld uit. Er zijn hele karavanen charlatans die “het licht” zagen en er grof geld mee verdienen. Het geluk wordt je verkocht op alle mogelijke manieren maar geluk is niet te koop............wat een geluk.
 
Annemiek