zondag 20 maart 2016

Mijmering 33 Hoe werk je stalmest onder en lesje in aardappels poten....

Beste mensen,

Voor elk stuk brood dat je eet,
heeft iemand een graankorrel in de aarde gelegd....
En voor elke wortel werd een zaadje gezaaid....

Annemiek. 33 Consumindermijmering 2016.
 
Tip.
Data 19 maart Sint Joep behoren volgens traditie de vroege aardappels in de grond te zitten en dat is wederom gelukt..... De pootaardappels liepen al uit en ze werden voorzichtig naar de moestuin van het consuminderhuis gedragen. Twee prachtige gespierde mannen hebben met een aanhanger steeds weer mest gehaald bij de boer en het was een lust om te zien hoe goed hen dat af ging. Bij de moestuin stond onze nieuwe tuinmeester Sigi al klaar en kon de les in mest onderwerken beginnen. Kijk je mee?
 
De eerste sleuf werd gegraven ( wel 25 cm diep) en de aarde daaruit werd opzij gelegd om aan het einde van het perceel de laatste sleuf weer te vullen.
Onderin de sleuf komt een laagje stalmest... Dan de tweede sleuf graven vlak langs de eerste en met de steekschop de aarde die daaruit komt op de mest van de eerste sleuf te leggen. ( zie foto) Blijf recht en neem niet te grote stukken aarde maar spit wel diep. Alle sleuven moeten dezelfde diepte hebben zodat de mest echt in de aarde zit en niet direct aan de oppervlakte.
De kluiten aarde direct met de schop middendoor steken en na drie sleuven gegraven te hebben direct met de hark de aarde fijn maken. Je kan er immers nog bij. NOOIT OP PAS OMGESPITTE AARDE LOPEN! Je drukt de losheid weer vast.... Bij inzaaien planken gebruiken om op te lopen en staan, zodat je gewicht wordt verdeeld.
 
Siggi onze nieuwe tuinmeester is duidelijk een geboren moestuinier en spitten lijkt gemakkelijk als je hem bezig ziet maar ik weet dat het zo gemakkelijk niet is. Met veel humor werd het mest onderwerken door hem onderwezen en er was een meneer die alvast voorwerkte door onkruid te verwijderen en de topinamboer die was blijven zitten op te graven. Het was heerlijk geholpen te worden door deze mannen die voor wat hoort wat heel goed hebben begrepen. Ze waren dankbaar eens iets terug te kunnen doen na alle hulp die ze al kregen en nog krijgen.... Ze hadden de dag van hun leven maar ik ook moet ik zeggen......alleen al door te kijken.  De moestuin van het consuminderhuis heeft er nog nooit zo mooi uitgezien. Drie dagen lang was onze tuinmeester Sigi om tien uur in de ochtend al aan het werk tot laat in de middag want er moest veel gedaan worden en er is nog veel te doen.......
 
Tip 2
20 maart start de lente en tijd om in de volle grond te zaaien, nee niet volgende maand eens maar NU!.... wortels pastinaak bietjes prei stengel-ui radijs erwten en peultjes. We starten met aardappels poten en dat doe je als volgt:
Leg een plank op de gespitte aarde waarin mest is onder gewerkt. Leg een riek of schoffel op de aarde en ga er even op staan. Er is nu een mooie rechte lijn getrokken. Langs die lijn maak je diepe pootgaten met een bollenpoter. Tussen de pootgaten 25 a 30 cm aanhouden. Je kan daarvoor een maatplankje maken met streepjes met permanentmarker erop. Ik leg de bollenpotter plat en weet dat die precies 25 cm is. Dan komt het volgende pootgat. In de pootgaten komen de pootaardappels en de gaten van de eerste rij blijven even open. De afstand tussen de rijen is 30 cm en dat is precies de afmeting van een trottoirtegel dus als trottoirtegels langs het paadje liggen is dat een mooie “meetlat.” Langs de tweede lijn hoef je niet meer te meten tussen de pootgaten want je maakt ze op dezelfde hoogte als langs lijn een. Als de tweede lijn pootgaten is gemaakt kunnen de pootgaten op de eerste lijn dicht want je hebt nu voorbeeld van lijn twee enz.....Door de pootgaten mooi op rij te maken staan de aardappelplanten straks ook op rijen.
 
Tip 3
Erwten zaaien in de volle grond kan nu, maar hoe heerlijk is het om erwtenplanten te zetten langs een gaaswandje van ongeveer 1.50 meter hoogte. Zoals jullie in eerdere mijmeringen zagen zaai ik voor in februari in closetrolletjes gevuld met potgrond in bakjes. De rolletjes werden nu met een oude vork ( uit de bestek lade) uit de voor zaai bakjes gewipt. Met de bollenpoter worden diepe pootgaten langs het gaas gemaakt waar twee rolletjes gevuld met erwtenplantjes tegen elkaar gedrukt inpassen. Zet de plantjes diep..... De rolletjes zijn inmiddels half vergaan en lossen verder op in de volle grond. Elk plantje heeft zijn wortelkluitje in eigen “huisje” waardoor er geen groeistop ontstaat. De erwtenplanten waren echt toe aan de volle grond want de rankjes begonnen al richting buurplant te slingeren. Nu mogen ze langs het gaas opklimmen.........
 
Mijn leventje.........
Mist en bewolkt maar we zijn dagen doorgegaan met spitten mest onderwerken en inzaaien. De pootaardappels in de grond en kan alles gaan groeien. De moestuin van het consuminderhuis ligt tussen huizen en dat is zo beschut dat de nachtvorst wel meevalt als die nog komt. Ik heb het schuurtje opgeruimd waar het gereedschap ligt en de regenton staat en ik heb de aardappels gepoot. Al die zaden vol verwachting toevertrouwen aan de aarde maakt blij. We hadden mensen die aanpakten en een gouden greep is toch wel de tuinmeester die in een week al meer verbeteringen bracht dan alle mensen van de afgelopen zes jaar. Dat geeft voldoening en weten we weer waar we zo hard voor werken in ons consuminderhuis. Voor wat hoort wat en samen zijn we sterk..........
 
Annemiek.