maandag 7 maart 2016

Mijmering 28 Borrelhapjes en appelpunten plus reifkoekjes...

Beste mensen,

Het prettige van de toekomst is
dat het met een dag tegelijk komt....
Dat is te doen dus waar maak je, je druk om....

Annemiek
28 Consumindermijmering 2016.
 
Tip.
De grappige bewaar appeltjes worden steeds zoeter en moeten echt op. Ik heb een stel geblancheerd om in appelflappen te verwerken. Gewoon snelle appelflapjes van diepvries bladerdeeg waarvan een pakje te lang al in de vriezer rond zwierf. Maar meteen het hele pakje opmaken ( tien blaadjes deeg voor 99 cent) De blaadjes op het aanrecht ontdooien....
Een deel van de vierkantjes deeg middendoor gesneden worden hartige borrel ( eh wijn) hapjes. De rest appelpuntjes.
 
Appeltjes schillen klokhuis eruit en de partjes nog middendoor. Met een eetlepel water wat kaneel en rozijntjes samen met de appeltjes in een pannetje blancheren ( suiker erbij hoeft niet) oftewel op gas sudderen met de deksel op het pannetje. Een minuutje of vier.......wel af en toe kijken of het niet aanbrand. Eventueel tipje water toevoegen. Als de appeltjes half zacht zijn en de rozijntjes dik, de kaneel opgelost en heerlijke geurtjes je keuken vullen is het goed. Het pannetje buiten zetten om af te koelen.
 
In de hartige deeglapjes komt kruidenkaas maar mag ook brie zijn of stukjes camembert of geitenkaas. Als het geitenkaas is mag er een druppie honing bij. De lapjes rondom nat maken met je vingers zodat dichtgevouwen de lapjes deeg aan elkaar plakken.  Druk met een taartvorkje de lapjes nog eens extra stevig dicht maar eigenlijk doe ik dat voor het leuke kartel randje.........
 
De inmiddels afgekoelde appeltjes werden verdeeld over de grotere deeglapjes die rondom nat gemaakt dicht werden gevouwen in punten. Wederom met het vorkje bewerken, bovenop natmaken met je vingers en bestrooien met suiker. (Op de hartige hapjes geen suiker.) Op een bakplaat in de oven lichtbruin afbakken op 175 graden...
 
Reifkoekjes voor twee personen....
Reifkoekjes kan je maken van aardappels met ui maar ook van courgette of pompoen wat je maar hebt. Deze keer werd het aardappel met gesnipperde ui en een ei.
Het eitje heb ik uitgeblazen...die lege doppen spaar ik voor de paasstukken van het consuminderhuis. Receptje?
 
3 aardappels
1 ei
snuf zout
kleine gesnipperde ui
beetje bloem en evenveel havermout.
 
De aardappels schillen wassen en raspen. De ui snipperen en het ei de ui en de aardappelrasp mengen met een snuf zout bloem/havermout toevoegen tot de massa bindt. Heb je geen havermout dan alleen bloem. Maak de massa niet te droog. Leg hoopjes in wok of koekenpan in iets olie op het gas. Dichtschroeien en losmaken van de bodem door de wok te schuiven of met een pannenkoekmes de koekjes opwippen. De reifkoekjes keren en op laag gas garen. Ik heb vier reifkoekjes bewaard voor morgen want koud eten kan ook.......
 
Mijn leventje....
Halverwege de dag brak de zon door na een miezerige ochtend en voelde je alweer de lente..... Maart roert zijn staart.... Ik ben vandaag niet naar de 896 erwtenkinders gaan kijken in het consuminderhuis en ik voel me een slechte moeke. Nou jaaaaaa zachte heelmeesters maken stinkende wonden en morgenvroeg  om acht uur of zo krijgen ze een vleugje waterspray over de bolletjes. Ik zal ze toespreken dat nu elke dag dat spray doucheje komt en tijdens stookdagen tweemaal. Ze mogen donderdag meegluren met de dames die handwerken en naailes krijgen en dat is best boeiend. Er wordt op dit moment een zomerjurk gehaakt en voor de geruststelling er komt een sport bh onder en ik denk wel een wielrennersbroek of ouderwetse directoire. In de naaiafdeling heb ik druk proberen te zetten om de glasgordijnen af te knippen en om te naaien net boven de radiatoren. Ze zaten voorheen achter die radiatoren gefrot en het zag er niet uit. De druk zetten
is mislukt want Keulen en Aken werden ook niet op een dag gebouwd en dat was ik even vergeten. De
wasmachine ging ook nog kapot en je ziet nu precies welke gordijnen wel en niet zijn gewassen maar ze zijn allemaal korter en prachtig omgezoomd. Dankjewel dames!!! Het wassen komt ook nog.......Terug naar die erwtenplanten die nu nog
staan te soezen en bij te komen van hun geboorte. De herrie begint op donderdagmorgen om negen uur als die zot aan de leiding de hele klimbim toespreekt wat er die dag weer op het programma staat. Tot nu toe niet veel en kunnen we even adem halen en energie opdoen voor de week erop want ik heb verse koemest gevonden ergens via via en die moet nu naar de moestuin van het consuminderhuis. Geweeeeeeeeeldig en mest kwam geen vier jaar meer in de aarde in onze tuin en het mag nu wel weer....... als het goed komt is 18 maart het poepfeest en kunnen de aardappels net voor sint joep in de grond. Ieder mens haar/zijn eigen sprookje nietwaar....
 
 
Annemiek