Als je de moed hebt onvolmaakt te zijn
is het leven een stuk eenvoudiger....
Annemiek
26 Consumindermijmering 2016.
Spitskool stamppot ziet er maar bleekjes uit maar
oh wat is hij lekker. Vooral als je de spitskool maar kort kookt. Voorgesneden
groenten kopen doen we niet aan. Gesneden groente verliest snel aan
voedingswaarde. Al na 8 uur verliest de groente 10% van de vitamine C. Als je
bedenkt dat gesneden groente die in de super te koop wordt aangeboden 4 tot 9
dagen oud is vraag je je af wat er nog in zit. De groente blijft er fris uitzien
door het gasverpakken. Velen denken dat voorgesneden verpakte groente zo in de
pan kan maar dat is niet zo. De groente moet nog gewassen worden al doen
weinigen dit en gooien zo uit de zak de groenten in de pan. Het kan
beter!....Neem maar een heel spitskooltje, was hem in het geheel nadat het
buitenste blad werd verwijdert. Snij middendoor in de lengte en met een
kartelmes de kool in reepjes, en dat hoeft niet superfijn te zijn.
Ik heb altijd de dikste aardappels uit de voorraad
gehaald en blijf nu met de kleintjes zitten. Eigen schuld dikke bult. De nodige
aardappelkrieltjes werden geschild gewassen en opgezet met iets zout en weinig
water. Daarna werd de spitskool gewassen en gesneden zoals hierboven vermeldt en
even apart gezet. Als de aardappels half gaar zijn ( vanaf kookpunt ongeveer
acht minuut) kan de kool erbij met wat zout en op hoog gas aardappels en kool
weer aan de kook brengen. Op laag gas de kool 10 tot 12 minuten aan de kook
houden. Als de aardappels gaar zijn is de kool beetgaar en als je het goed hebt
gedaan is het water verkookt. Zo niet dan afgieten. Klontje boter erbij en wat
vers geraspte nootmuskaat. Met de stamper de aardappels en spitskool stampen en
door elkaar scheppen met een houten lepel. Het moet een grove stamppot worden.
De helft voor vandaag en de rest voor morgen als ik geen tijd heb om te
koken........
Tip 2
Doen met wat er is.... een restje yoghurt en een
half litertje melk wordt vlaflip. In een kommetje een deel van een halve liter
melk met 35 gram custard en 35 gram suiker oplossen en de rest van de melk in
een pan aan de kook brengen. De opgeloste suiker/custard aan de kokende
melk toevoegen en een minuutje aan de kook houden ( al roerende) Gas uit en af
en toe roeren zodat er geen vel op komt. Als de custard lauw is twee mooie
glazen om en om vullen met laagje yoghurt, laagje custard en weer yoghurt.
Bovenop versieren met wat confituur. Het mooiste is dit gerecht in hoge glazen
zodat je vier laagjes kan maken en misschien onderin beginnen met confituur.
Gebruik je slagroom eindig dan met custard....... Voor mij was het zo al
goed.
Bij het nakijken van de vers voorraad zag ik dat de
uien niet zo best meer zijn en die moesten maar opgemaakt. Weg laten rotten is
geen optie. De schilletjes werden bewaard om met Pasen eieren geel/bruin mee te
verven ( komt nog in de mijmeringen) Van de uien werd een klein pannetje
uiensoep gemaakt door in een beetje olie de uienringen te fruiten tot
lichtbruin. Enkele tenen knoflook toevoegen en mee fruiten. Afblussen met een
flinke scheut sherry of witte wijn. Die had ik even niet en heb rode wijn
gebruikt. Moet kunnen. Driekwart liter water erbij en een halve eetlepel
bouillonpoeder of groente bouillonblok. Eventueel meer naar smaak. Er kan peper
bij. De soep lekker laten sudderen en nog op smaak maken. De soep blijft staan
tot morgen dan is hij nog lekkerder. Met een schijfje brood op de warme soep in
de soepkop met een plakje kaas even in de oven en mmmm.
Ik had even geen tijd voor de afwas en heb de pan
plus bestek even op het hofje gegooid en met regenwater gevuld. De tijd doet het
werk. Morgenvroeg zal ik eens kijken en voorspoelen met de oude afwasborstel die
buiten ligt. Ik ben gek op mijn “buitenkeuken”wat gewoon de oppottafel is en
waar ik in de zomer alle groente schoonmaak en het eten voorbereid. Zo uit de
aarde voor wassen met regenwater is heerlijk. Daarna komt pas het gezuiverde
water uit de kraan eraan te pas. Opeens viel me in dat het tafeltje van Tineke
nog geen bestemming heeft. Het heeft een marmeren blad en gietijzeren poten en
is al heeeel oud. Dat wordt mijn afwasplek buiten en kan ik de vaat in de week
zetten als ik wil. Zo naast de regenton zal het tafeltje heel nostalgisch staan.
Ik heb een geëmailleerde grote bak waar klein spul in, in de week kan worden
gezet. Het echte afwassen kan dan in de keuken ( 2 meter verder) met gezuiverd
drinkwater uit de kraan. Heerlijk dat gespetter buiten en op hoogte op het
tafeltje ( beter voor het oog en mijn rug) want die pannen die ik altijd op het
stoepje gooi is geen gezicht....... Ik kan ook de handwasjes op het tafeltje
doen in het geëmailleerde ovalen wasbakje. Gewassen en gespoelde bloesjes in
regenwater kliedernat ophangen en zo weer aan. Er hoeft geen strijkbout aan te
pas te komen.......Je leest het al....ik mijmer over de zomer die komt. Niet
lang meer het ergste is voorbij.........
Annemiek