maandag 1 februari 2016

Mijmering 15 havermoutkoekjes en 25 tips...

Beste mensen,

Voor elk stuk brood dat je eet
heeft iemand een graankorrel in de aarde gelegd
alleen al daarvoor eet je ook de korstjes...

Annemiek
15 Consumindermijmering 2016.
 
Tip voor regendagen...
Bak een regiment havermoutkoekjes en vul de koektrommel ermee. Ze smaken beter dan de gekochte koekjes en je kan ze in hergebruik koffiebonen ( of gemalen koffie) zakjes weggeven.
Ze blijven in die zakjes krakend vers...
 
Ingrediënten:
250 gram margarine of roomboter
op kamertemperatuur
150 gram suiker
snuf zout
kopje melk
1 ei
2 handvol havermout
pakje bakpoeder
zeker 400 gram bloem of meer
 
Werkwijze:
Boter suiker zout ei melk in een deeg kom en de boter met twee messen in kleine stukjes snijden. De havermout bakpoeder en ongeveer de helft van de bloem toevoegen en kneden maar. Al knedende meer bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen. Het deeg uitrollen met de deegrol en koekjes uitsteken. Als je geen uitsteekvormpje hebt neem dan een dekseltje van een pot of zo. Je kan ook het deeg in een rol vormen en de koekjes afsnijden. Leg de koekjes op een bakblik en bak ze in ongeveer 45 minuut op 180 graden tot ze lichtbruin en net gaar zijn. Probeer er maar eentje voor je alles te vroeg eruit haalt. De oven hoeft niet voorverwarmt te worden bij dit deeg. Verwarm je wel voor dan zal de baktijd iets korter zijn vanaf dat de koekjes de oven in gaan.
 
Tip 2 variatie koekjes
Het recept zonder havermout heet zandkoekjes. Een variatie daarvan zijn pindakoekjes. Het deeg bestrijken met een losgeklopt ei en bestrooien met ongezouten pinda’s ( te koop bij PLUS)
 
Tip 3 recept van Libi
Maak je eigen muesli:
Een half pak havermout mengen met drie eetlepels zonnebloemolie en drie eetlepels honing ( goedkoop bij de Lidl). 15 minuut op een bakplaat in de oven op 180 graden. Af laten koelen en eventueel rozijntjes toevoegen. Je kan er noten bij doen maar hoeft niet.... In magere yoghurt een voedzaam ontbijtje....
 
Tip 4
Warmte is vaak gevoelsmatig. Een kaarsje aan en een gezellig geel gekleurd lamplicht. Een flinke kop hete soep met een pepertje erin. Weten dat er een dikke trui gewenst is. Warme kleuren in het interieur. Een vloerkleed onder de tafel zodat je voeten rusten op warmte en niet op steen al is hout ook al iets. Nu het gordijn nog even dicht tot op de vensterbank. Het was 18 graden en ik ben van mening dat het gevoelsmatig twee graden warmer aanvoelde…..
 
Tip 5
De mooiste verzamelingen kerstspul vind je vanaf nu op het kerkhof in de containers. Binnenkort worden er voorjaarsstukjes op de graven gelegd en kan je lint dennenappels kerstballen hout droogspul zoals papaverbollen enz.… zomaar voor niets uit de containers vissen. Drogen laten op zolder enne….vergeet niet de grafhouders mee te nemen om zelf met een nieuw oaseblok erin Allerheiligen stukken te maken voor op het graf van je dierbare…..of kerststukken.
 
Tip 6
Heb je ook al een uiendoosje voor als je een halve ui overhebt? Een rommelmarktdoosje met deksel of een glazen pot met een wijde hals en een deksel bespaart je folie of alu folie. Wel alleen voor ui bewaren gebruiken ivm de geur.
 
Tip 7
De theezakjes van D.E. bestaan uit twee delen, bekijk ze maar eens goed. Je kan ze gemakkelijk delen en tweemaal thee van een zakje. Nog beter is losse thee in een thee ei. A1 kwaliteit voor minder geld want losse thee is goedkoper en beter van kwaliteit.
 
Tip 8
Een kilo pootaardappels is voor tien vierkante meter. Vorig jaar kocht ik drie kilo pootaardappels. Anderhalve kilo vroege en anderhalve kilo late winteraardappels. De winteraardappels waren van het soort rode Desiree. Ze zijn net ertussen in. Niet te bloemig en niet te hard. Groot formaat en meestal een goede oogst. Ik kwam ermee uit van half juli tot begin februarie want ik heb nog een maaltje.De oogst was twee flinke kisten vol…….Misschien een weet voor als je pootaardappels wil halen…….
 
Tip 9
Volwassen kinderen kostgeld laten betalen bereidt hen voor op de toekomst. De gebraden duiven komen niet uit de lucht vallen. Dat moeten ze leren. Vele ouders ontzeggen zichzelf veel om hun kinderen een “goede” onbezorgde jeugd te geven. Zachte heelmeesters maken echter stinkende wonden. Zelfs als je het gemakkelijk kan missen….vraag toch maar kostgeld. Ze leren ervan. Al zet je het op de spaarbank……kijk voor de hoogte van het kostgeld op: www.nibud.nl
 
Tip 10
Controleer maandelijks de bandenspanning van je autobanden en bespaar jaarlijks 37 liter brandstof oftewel zeker 50 euro. Ook met een scooter of bromfiets bespaart het brandstof. Op de fiets kost het je energie……..en nieuwe fietsbanden als je zwaar bent.
 
Tip 11
Als je nog een oud gasfornuis hebt met een waakvlam….kun je jaarlijks 23 euro besparen door hem te doven. Een gasaansteker kost daar een fractie van. Ken je de kaarsenaansteker? Als die het niet meer doet kan je er altijd nog het gas mee aansteken…Wist je dat?
 
Tip 12
Koop een dozijn dezelfde kleur pantykousjes. Is er eentje stuk is een nieuw huwelijk snel gesloten. Het kapotte kousje trek je over een bezem. Door het statisch effect blijven haren en stof aan het kousje hangen als je snel even de laminaat veegt of de badkamervloer. Spinrag verwijderen met de bezem plus kousje lukt prima. Hoef je geen ragebol voor aan te schaffen. Je zou de kousjes ook nog kunnen wassen voor hergebruik. Leg er dan wel een knoop in anders gaan ze weer in de goede sokkenlade. Moet je snel weg heb je dat kapotte ding weer aan je voet………..
 
Tip 13
Je goed zittende lievelingsbroek of shirt totaal versleten? Knip voorzichtig de naden open en je hebt een volmaakt patroon om op te grote shirts en broeken te leggen.
 
Tip 14
Veel gasten in huis? Achter elkaar twee potten koffie zetten? Gebruik dezelfde filter en doe er bij de tweede pot i.p.v. vier scheppen drie scheppen koffie BIJ. De smaak en sterkte is precies hetzelfde.
 
Tip 15
Gewassen kussenhoezen moeilijk om het kussen te krijgen? Trek een plastic zak om het kussen en trek de hoes over het kussen beginnende bij de opening van de plastic zak. Plastic glijd. Zit de hoes erom trek je de zak eruit. Gaat gemakkelijk.
 
Tip 16
Zitten je ouders krap bij kas? Is er geen ruimte voor extraatjes? Er zijn potjes o.a een bijdrage voor schoolreis of een bijdrage om te kunnen sporten. Kijk eens op www.grijpjekansen.nl Er staan ook leuke tips zoals boeken kaften met resten behangpapier. Of hoe pimp je een goedkope agenda. Hip geknipt voor weinig geld? Zoek bij jou in de buurt een kappersschool. De leerlingen moeten het nog leren maar er is toezicht zodat je met een blitz kapsel de deur uit gaat voor weinig geld……..
 
Tip 17
Als iets versleten of vies lijkt hoeft het nog niet weg of direct gewassen…..De hobby van Floortje de poes is alles onder het tapijt vegen. Ze is er druk mee tijdens winterdagen als het te koud is om buiten te flaneren. Om haar energie kwijt te kunnen ging ze met haar achterpoten aan een hoek van het kleed krabben en het kleed heeft er danig van geleden. Ander vloerkleed kopen? Ik denk het niet. Het kleed werd gekeerd zodat de slechte hoek nu onder een grote fauteuil ligt. Geen mens die het ziet en kan het kleed nog jaren mee.... We hebben nog een fauteuil waar een afgeknaagde hoek onder past. Vieze vlek op het tafellaken dat net schoon op ligt? Misschien het tafelkleed zo draaien dat er een schaal of pot op kan. Vlek niet helemaal uit een theedoek? Maakt niet uit volgende keer beter……door niet zo pijnlijk precies te zijn bespaar je heel veel…..
 
Tip 18
Als je slaapt ben je niet op internet of aan de telefoon. Trek de stekker van het modem dus maar uit. Wen jezelf maar aan het modem alleen in te steken als je wil computeren of de vaste(kabel) telefoon aan moet zijn. Hoeveel uren zou je stroom kunnen besparen? Tien? Vijftien uur, of nog meer?
 
Tip 19
Ik maak al tijden geen complete maaltijden en zeker geen aardappels groente vlees gedoe. Een groentegerechtje en een nagerechtje is meestal al GENOEG. Bijvoorbeeld witlof. De stronken middendoor snijden en het harde gedeelte (stronkje) eruit snijden. De witlof opzetten met twee eetlepels water en iets zout. Deksel op de pan op hoog gas en later laag. Af en toe de stronkjes keren….. Net beetgaar laten smoren en besprenkelen met vloeibare honing. Is de honing gekristalliseerd? Een eetlepel in een pannetje ietsje verwarmen maar niet heet, net tot de honing vloeibaar is……
 
Tip 20
Gebruik koffiedrap als scrub om je handen mee te “wassen” vieze uiengeurtjes en vuil in plooitjes verdwijnt als sneeuw voor de zon. Spoel de drap maar door de afvoer. De korrels duwen de vetaanslag in de buizen weg. Bewaar koffiedrap om rond jonge slaplantjes te leggen in maart. Slakken houden niet van de korrels en gaan elders uit eten.
 
Tip 21
Vieze luchtjes in de koelkast ga je te lijf met een eierdopje azijn in een hoekje te zetten. Vieze luchtjes in plastic dozen? Zet ze in de vriezer....
 
Tip 22
Spaar lege eierdoppen voor de paasstukken komende maand.
 
Tip 23
Er lagen alweer wat bijna lege tubes tandpasta. We weten inmiddels dat leeg nog niet echt leeg is. De tubes werden overdwars opengeknipt. De ene helft als een “deksel” over het doosje geschoven. Je kan er nog drie dagen mee poetsen en droogt de tandpasta niet uit…..
 
Tip 24
Leidingwater bespaartip? Als het toilet wordt doorgespoeld met regenwater betekend dat een besparing van 30% op je totale leidingwaterverbruik. Dat gaat je te ver een gieter regenwater op de plee? Gebruik dan de bespaarknop. Die is er niet? Vul een petfles met water en leg die in het waterreservoir. Besparing een liter bij elke spoelbeurt.
 
Tip 25
Bij het wassen van groenten en fruit gaat er nogal wat leidingwater verloren. Vang het op in een emmer en giet er de planten mee of was de ramen de fiets of schrob het stoepje…..verder zou je vieze vaat er mee kunnen voorspoelen of in de week zetten. Bedenk hoe je water een tweede of derde maal kan hergebruiken en sla het op in een decoratief emmertje buiten naast de keukendeur ……
 
Mijn leventje...
Het is leuk af en toe bij NIBUD te kijken ( zie bovenstaande link) bijvoorbeeld hoe hoog je persoonlijke buffer moet zijn. Bij mij is dat 3300,00 euro. Het hangt ervan af of je een eigen huis of auto hebt. Bij een hoekwoning is het gasverbruik 1583 kuub per jaar. Het mijne is ongeveer 800 kuub of minder. Eenpersoons huishouden stroomverbruik 1870 kWh. tja en dat is bij mij rond de 1500 want ik werk veel aan de PC. Dan doe ik het nog goed en de zonnepanelen moeten uitkomst hierin brengen komend jaar. Een vrouw tot 65 jaar eet voor 6,49 per dag en een man meer. Hoe meer mensen in een gezin hoe duurder het inkopen maar goedkoper wordt de warme maaltijd per persoon. Een persoon gebruikt 46 kuub water per jaar. Nou ja ik minder met mijn regentonnen en al dat bespaar. Je mag trots zijn als je consumindert want dan zit je onder alle verbruik vergelijkingen........
 
De regendagen worden gebruikt om administratie bij te werken voor het consuminderhuis en mijn tijdmanagement klus van deze week kleerkast opruimen. Tussen de buien boodschappen doen met een lijstje. Ik neem anders te weinig mee. De valkuil van teveel meenemen ken ik niet. Er zal wel nog genoeg zijn denk ik steeds........hoe dat erin geslopen is weet ik niet. Als er geen koffie meer is drink ik thee en als de filterzakjes op zijn gebruik ik weer een tijd de stoffen versie tot ik daar weer genoeg van heb. Als er geen kaas is pak ik de jam en als het brood op is gaan de crackers en de beschuit eraan. Er is altijd wel ergens een zak bloem om pannenkoeken te maken met appeltjes of zo........of om zelf brood te bakken. Als we ondersneeuwen zou ik daar geen moeite mee hebben alleen die wiskas brokjes van Floor he........ die kan ik niet maken en ze gaat voor merk de verwende freule....Ze heeft zelfs fanpost...af en toe komt er een opgestuurd zakje pretvoer van een mijmeringfan en lees ik haar het kaartje voor..... Ze krijgt binnenkort beslist sterallures en dat mag.
 
Annemiek