zondag 14 februari 2016

Mijmering 18 Winterwok en nog 35 tips....

Beste mensen,

Je kunt de klok niet terugzetten
maar wel opnieuw opwinden....

Annemiek.
18 Consumindermijmering 2016.

Tip.
De meest waardevolle hulp die een mens bij ziekte kan krijgen is een zelfgemaakt soepje. Ik heb er een mooi nostalgisch pannetje voor maar het kan ook in een soepterrine. Met een boeren theedoek erom geknoopt maak je de medemens helemaal blij.
 
Tip 2
Regenwater volop inzetten  als je zelf wasmiddel/allesreiniger maakt. ( recept staat in mijmering 2 http://annemieksmijmeringen.blogspot.nl/2016/01/mijmering-2-tips-om-vervelende.html)
Het regenwater door een theezeefje gieten en de kleine ongerechtigheden komen niet in het wasmiddel.
 
Tip 3
Vele blokken huishoudzeep kwamen onze kant uit en ze zijn zo hard dat schaven bijna onmogelijk is. Enkele mooie exemplaren bewaren als aandenken is prima maar de rest wordt mee en mee in een emmertje water gelegd en de tijd lost de zeep op. Af en toe de bovenste zacht geworden laag eraf krabben met een lepel. Indien nodig het zeep/water als fijnwasmiddel in de wasmachine ( een beker vol) kieperen en weer nieuw water in het emmertje gieten. Jawel dit kan ook met kleine zeepjes van hotels of vreemde gekregen zeepjes die maar blijven liggen in de kast. Gewoon in water weken en je kan er fijne was mee wassen.........
 
Tip 4
Winter wok en doen met wat er is.........Wortel paprika ui knoflook maar altijd in de winter flitters Savoie kool of witte kool in plaats van taugĂ©..... De fijn gesneden kool op het laatst enkele minuten mee roerbakken. Nooit langer dan zes minuut. Het maakt van een gewoon wok gerecht een winter wok gerecht met body....  Gebakken eitje erop en voilĂ ..... Kook maar wat meer rijst als er veel groente is en roer overgebleven rijst en groenten door elkaar. In bakjes in de vriezer. Je eigen kant-en-klaar maaltijd met een eitje gebakken erop helemaal goed tijdens een drukke dag.
 
Tip 5
Keer je matras regelmatig en laat flink luchten met de ramen en deuren open tijdens een zonnige droge dag. Strooi wat droge soda op het matras zodat vocht en luchtjes erin kunnen trekken. Na een uurtje bijeen vegen en het matras stofzuigen...... De soda kan hergebruikt in de afvoer douche en wasbakjes met kokend water nagieten en de leidingen zijn weer schoon.
 
Tip 6
Kinderkamers zijn vaak bevolkt met knuffels. In een kussensloop ermee en wassen in de wasmachine. Dat kan ook met duplo of lego, gymschoenen en sportschoenen idem....
 
Tip 7
Vitrage met plastic haken kunnen in een kussensloop gewassen. De stalen haken kan je beter eruit halen voor het wassen. Witte vitrage worden extra wit met een extra schep soda bij het wasmiddel in de wasmachine.
 
Tip 8
Een waterbesparende douchekop bespaart je per jaar 40 euro. Kan je nagaan hoeveel dat met een gezin is……met vier kinderen.
 
Tip 9
Restjes stof over een eigengemaakt potje jam een elastiekje erom en dan pas mooi rondom de stof afknippen. Een gewoon touwtje erom knopen en het elastiekje met een haaknaald weer verwijderen. Een stukje folie erom met een strik.....voor een lief cadeautje.
 
Tip 10
Een grote en een kleine thermos bespaarden me al klauwenvol geld en brachten veel luxe van overal koffie. Koud water kan natuurlijk ook. Een oud thermosje koffiesmaak vrij maken? Met een tablet gebitsreiniger van het kruidvat.
 
Tip 11
Uitstel en verwachting……..ik ben er dol op. Tussen door neem ik eens een goedkoper merk kaas of badschuim. Hoe geweldig is het dan als je jezelf verwend met het duurder geliefd merk. Altijd duur wordt zo gewoon. Dan mis je het “gelukkig zijn” gevoel, als je het betere proeft. Ons land met de seizoenen past daarbij. Zomergroenten en weer de zuurkool in september. De eerste courgetsoep van eigen land en de spruiten in het najaar. Koop seizoengroenten. Goedkoper en goed voor het milieu en je verheugd je op wat je al tijden niet meer kreeg.
 
Tip 12
Was buiten hangen bespaart je veel geld. Keer donkere kleding wel binnenste buiten als de zon schijnt. De kleuren worden vaal. Vergeelde witte kleding mag juist wel in de felle zon. De zon bleekt. Ken je nog de “bleek” het grasveldje uit de vijftiger jaren waar de luiers met vlekken opgelegd werden? Vlekken bleken dus ook in de zon.
 
Tip 13
De hendelkraan  is een sluipverbruiker. Even snel wat water nemen staat die hendel nog naar links (warm) terwijl je het met koud ook kan doen. Je merkt het niet eens direct omdat eerst het koude water wat in de leiding zit eruit gaat. Elke keer gaat er bij de combiketel wel het “verbruikmetertje” aan de slag. Aanleren dus de kraan te sluiten direct naar rechts. Automatisme……….
 
Tip 14
Door een hotfill te plaatsen op je wasmachine bespaar je 80 euro per jaar. Een hotfill brengt warm water uit je mengkraan in je wasmachine en kost een vermogen kijk maar http://www.dugoshop.nl/ms1002  Dat kan je zelf natuurlijk ook. Gooi twee flinke volle emmers warm water uit je mengkraan in je wasmachine. ( hopelijk heb je een bovenlader) Neemt de machine nog water dan weet je dat er iets bij moet de volgende keer. ……Nog beter is douchen in de avond vlak voor je naar bed gaat in een grote plastic bak en het warme water direct in je wasmachine. Je kan dan ook minder wasmiddel gebruiken.
 
Tip 15
Er is weinig kalk in Landgraafs water, maar toch wel IETS. Gisteren legde ik de douchekop in een emmertje met azijn. Een nacht lang. Je kent ze wel die emmertjes waar yoghurt en pudding met fruit in zit. Een buurvrouw spaart die emmertjes voor me. Ik hou het liever bij yoghurt met ECHT FRUIT. Dat emmertje dus... driekwart gevuld met azijn zette ik in de douchebak en de douchekop erin. Dat is helemaal geen moeite. Na die nacht even met een oude tandenborstel de gaatjes en de randjes afborstelen. De bruine aanslag (vuil kalk waar vuil in zat)is nu helemaal weg en de gaatjes weer open. Dat emmertje azijn? Daar ging de deksel op en werd weg gezet voor een volgende keer. Azijn is goedkoper dan ontkalker en zeker bij hergebruik………Het staat al jaren op hetzelfde plekje en doet het nog steeds
 
Tip 16
Moe en niet meer zo soepel in de gewrichten? Dan wil je wel eens de pannen in de kast keilen…….ik legde er een rest novilon in zodat door het schuiven de kasten niet beschadigen. Het lag nog op zolder….ooit van iemand gekregen. Vilten vloertegels is nog beter maar die zou ik moeten kopen……dat doe ik echt niet met iets anders voor dat doel op zolder.
 
Tip 17
Waarom zou er alweer een nieuwe pot pindakaas moeten staan als de oude nog niet leeg is?........Laat er maar eens enkele dagen overheen gaan en verlang maar eens naar die nieuwe pot…….Er zijn landen waar mensen kilometers moeten lopen voor een bakje modderig water. Die dagen zonder pindakaas kan weer eens opgemaakt worden wat er nog staat! En…..een hele besparing al die dagen zonder pindakaas per jaar.
 
Tip 18
Het kost je 80 euro meer stookkosten per jaar als je de radiatoren met kasten en banken dicht bouwt.
 
Tip 19
Een druppende kraan? Een nieuw leertje erin. Een licht druppende kraan kan per jaar gemakkelijk 2000 liter water verspillen. Een wat heviger druppende kraan verspild wel 27000 liter per jaar……
 
Tip 20
Verpakkingsmateriaal kan je hergebruiken. Een lege flacon werd een perfecte gieter. De emmertjes van de dure yoghurt... Het zijn ideale diepvriesdozen en ontsmettingsemmertjes voor de afwasborstels (ietsje gloor en de rest water) De deksels van ijsdozen daar knip ik alle soorten spatels van………en heb je niets meer op de bank? Koop van je laatste geld een zakje meel en bak zelf brood. De deegkom en het aanrecht krab je tot de laatste kruimel schoon met je …BANKPAS en de afgeknipte biogarde of yoghurtbekers? Zijn geweldige overpotjes voor je stekken. Spaar ze maar alvast........de lente komt eraan binnenkort.
 
Tip 21
Als je alleen woont en je been of enkel breekt ( of de Mexicaanse griep krijgt) en geen toilet boven bij je slaapkamer hebt, wordt je vanzelf vindingrijk….. Een half afgeknipte flinke lege plastic melk flacon is een perfect plastuitje……..Zo kan je staande plassen. Je plasje kan in een emmertje of …….de wasbak Water naspoelen uiteraard. Andre Hazes plaste ook altijd in de wasbak van zijn kleedkamers…waarom jij dan niet in noodgeval……..
 
Tip 22
Voor de mens die pas kennis maakte met consuminderen? Voor het ophangen van een nieuwe closetrol er eventjes op gaan staan. De rol rolt minder gemakkelijk af en ervaring leert dat er minder papier wordt gebruikt vooral bij kinderen.
 
Tip 23
Kinderrijke gezinnen met kleine kinderen en pubers die veel te royaal shampoo doseren? Giet wat water bij de shampoo in de flacon, even schudden en klaar voor gebruik……
 
Tip 24
Spaar lege eierdoppen voor de paasstukken komende maand.
 
Tip 25
Paaseieren komende maand verven met kleurstof uit de natuur? Spaar bruine en rode uienschillen, de eieren koken met de schillen. Een blokje diepvries spinazie meekoken voor de groene eieren. Bietjes kookvocht bewaren om de eieren in te koken ( bruin/rode eieren….)
 
Tip 26
Maak vele gerechten waar eieren inzitten en blaas de eieren uit. Je kan er prachtige paasstukken van maken en kransen voor op de voordeur. Steek met een stopnaald een gaatje in het ei en maak het gaatje voorzichtig een stukje groter met de punt van de naald. Maak aan de andere kant een zelfde gaatje en steek met de naald diep in het ei zodat de dooier stuk gaat. Blaas flink op een gaatje en hou het ei boven een kom. Spoel het ei even door met water en blaas weer leeg boven het aanrecht. Deze eieren kunnen jaren bewaard worden…..
 
Tip 27
Laat de tijd je werk doen.... Floor is een viespeuk en knoeit aardig bij het voerbakje. De ingedroogde vlekken op het novilon zeiltje ga ik echt niet wegkrabben of schrobben. Ik gooi er de vieze vaatdoek van gisteren wel overheen maar wel kliedernat. De tijd weekt de vlek los en met EEN streek veeg je alles weg na een uurtje. Haar vies voerbakje gaat in de week in de restjeswaterbak. Wat is een restjeswaterbak zul je zeggen. Ik was wel eens mijn handen of spoel even kort iets af. Door een bak in de gootsteen te zetten vang je alle water op zodat het hergebruikt kan worden…..voor o.a. bovenstaande klussen.
 
Tip 28
Ken je de papieren draagzakken die je gratis krijgt bij de grote kledingwinkels? Er zitten mooie dikke koorden aan die uitstekend dienst doen als koord in een knikkerzak of lussen in jassen en bindkoorden voor weetikveel De uiteinden anti/rafel maken doe je door ze even af te schroeien boven een gasvlam. Ze smelten zo dicht……..of…..een knoopje erin. Nog beter is zelf een tas meebrengen en kan je de papieren tas weigeren. Goed voor het milieu........
 
Tip 29
Nieuwe laarsjes kosten 119 euro…..Nieuwe hakken onder laarsjes kosten 8,50 euro…..Op tijd in de poets en ze gaan weer twee jaar mee. Door te lang op scheef afgelopen hakjes te lopen raken laarsjes en schoenen voorgoed uit het model. Investeren dus om onder de streep te besparen…….Doe het maar binnenkort aan het einde van de winter. Zet de laarsjes in de poets en bewaar ze in een doos om volgende winter goede laarzen te kunnen pakken…..
 
Tip 30
Probeer zoveel mogelijk scharen en schilmesjes in felle kleuren te kopen, als er een nieuwe moet komen Tussen de schillen en groenteafval verdwijnen er velen in de kliko GFT. Als je zelf composteert komt het verloren voorwerp na verloop van tijd vanzelf weer in je handen.
 
Tip 31
Transpiratievlekken in witte was onder de oksels? Dezelfde vlekken in kussenslopen? Zet maar 24 uur in de week in een bak water met een kopje zout. Stralend wit…….zo deden ze het al bij de wasserijen 50 jaar geleden.
 
Tip 32
Fruitsap even goed dan fruit voor de vitamientjes en de dorst? VERGEET HET MAAR! In fruitsap zit evenveel suiker en zuur als in frisdrank. In fruit zitten bovendien veel meer vezels en het stilt de honger. De ideale dorstlesser is en blijft water……..
 
Tip 33
Vanillestokjes….bewaar deze niet in het zakje maar in een potje met poedersuiker: na enkele weken heb je eigen vanillesuiker voor het bakken van taart.
 
Tip 34
Olie van zon gedroogde tomaatjes? Gooi maar een scheut in pizza/deeg of Italiaans broodrecept. Olie uit blikjes tonijn of sardientjes? Sprenkel maar over de pizza….Lijkt je dat niets? Mijn Floor is helemaal blij met wat olie van tonijn gesprenkeld over haar kattenvoer……..Moet je zien hoe ze smult.
 
Tip 35
Ik heb een mooie badmat Hij ligt schoon opgevouwen in de kast misschien voor als er bezoek komt? Op de vloer van de badkamer ligt een dikke donkere badhanddoek van katoen die daar speciaal voor is. Ik heb er twee van. Ze nemen zalig water op en nemen weinig plaats in als ze gewassen worden in het wasmachien…….na het douchen hang ik hem even over de balustrade op de overloop om te drogen en kan hij weer mee........
 
Mijn leventje....
De tomaten en peterselieplantjes krijgen tweemaal per dag een vleugje sproeiwater uit de flacon. Ze varen er wel bij en blijven kort en stevig. Ze staan op de vensterbank in de woonkamer en weldra zal blaadje drie en vier aan de plantjes komen. De knipsla binnenshuis gezaaid doet het niet zo goed maar dat kan gebeuren........ Restjes oud zaad waar ik mee experimenteer dus het mag misgaan. De ijsbeertjes ( tuinbonen) komen al op in de “koude kas” onder het afdak. Hun stevige topblaadjes breken als ijsbrekertjes door de koude aarde naar het licht. Als ik geen tuinbonen at zou ik toch deze lentebrengertjes zaaien want het is een pracht om te zien. Een dezer dagen zal er nachtvorst zijn maar met de glasplaat op de bakjes deert het ze niet. Elke dag ga ik even kijken hoe ze het maken en weet ik weer........na elke winter komt een lente..........
 
Annemiek