maandag 22 februari 2016

Mijmering 22... Eieren uitblazen en appelcake....

Beste mensen

Wie het kleine niet leert
doet het grote verkeerd...

Annemiek
 

22 Consumindermijmering 2016.

Tip
Maak maar cake of appelcake om leeg geblazen eieren te sparen. In appelcake gaan wel zes eieren en dat loopt lekker op. Maak maar gevulde omelet rond het weekend en je hebt de leeg geblazen eieren compleet voor de paasdecoratie ’s.

Appelcake:
 
Ingrediënten:
Pakje roomboter
250 gram suiker
6 eieren middelmaat
300 gram cakemeel
4 appels
abrikozenjam

Werkwijze: Blaas de eieren leeg door aan boven en onderkant met een flinke naainaald een gaatje te prikken. Peuter een klein stukje schaal eruit zodat het gaatje iets groter wordt anders blaas je je het apelazarus. Steek diep in het ei met de naald zodat de dooier kapot is, ook dat blaast gemakkelijker. Pak de naald  met een vochtige ( vaat) doek vast dan heb je meer grip met steken. Zet je mond op een gaatje en hou het ei boven een kom. Blazen maar........
 

De appelcake:
Een springvorm invetten en dat kan met de boter die op het papier achterbleef. De oven voorverwarmen op 180 graden. Boter en de suiker in een mengkom mixen met de mixer met een derde van het ei. Steeds ei toevoegen als het vorige is opgenomen. Mix zeker acht minuten en voeg in gedeeltes de cakemeel toe met de houten lepel of de mixer op zeer lage stand. (bestuif en passant de springvorm met cakemeel) De houten lepel moet rechtop in het beslag blijven staan dat is de juiste beslag dikte. Met te dun beslag zakken de appels naar de bodem. Het ligt aan de grootte van de eieren of er meer of minder cakemeel in moet dan de aangegeven hoeveelheid. Het beslag in de springvorm spatelen en de appels schillen in vieren delen en van klokhuis ontdoen. De ruggetjes van de appelpartjes diep insnijden en de appelpartjes op bovenkant beslag leggen. De appelcake afbakken in 55 minuten ( kan ook langer zijn, ligt aan de oven) tot net gaat en lichtbruin. Steek een breinaald in de cake ( tussen de appel) als de naald droog eruit komt is de cake gaar.  Direct uit de oven de ring van de springvorm verwijderen en de bovenkant van de appelcake ruim bestrijken met abrikozenjam. Ik deed het met pompoenmarmelade...( doen met wat er is.)


Mijn leventje....
Vroeg in de ochtend was het even droog en ging de was op de lijn in de harde wind. Je moet er haast bij blijven want weldra begon het te motregenen en de was half droog kon op de lijn in de hobbykamer. Het was de moeite waard geweest van het buiten hangen..... Op de fiets boodschappen doen vroeg in de morgen, direct tussen de buien door en afspraken na gegaan bleef de verwarming uit. Het was al 13.00 uur toen ik weer thuis aangeland de thermostaat hoger draaide naar 16.5 graden, dat is genoeg als je bezig bent in huis. De goei kleertjes uit en het gemakkelijke kloffie aan, de dikke sokken en de sloffen. Een dik wollen vest aan en het was heel behaaglijk al die laagjes en dat kan want ik ging nergens meer heen. Energiezuinig heet dat....... spaart eurootjes bij de jaarafrekening van het energiebedrijf. De appelcake in de oven bracht de gezellige baklucht en extra warmte en ik hoor je al denken.... voor een persoon zo’n groot gebak? Morgen gaat er een stuk naar een vriend die boodschappen deed toen ik ziek was en verder wat parten in de vriezer in doosjes voor als er bezoek komt of ik bij mezelf op bezoek ben op een zondag namiddag of zo......

Annemiek