Wie het kleine niet leert
doet het grote verkeerd...Annemiek
22 Consumindermijmering
2016.
Tip
Maak maar cake of appelcake om leeg geblazen eieren
te sparen. In appelcake gaan wel zes eieren en dat loopt lekker op. Maak maar
gevulde omelet rond het weekend en je hebt de leeg geblazen eieren compleet voor
de paasdecoratie ’s.
Appelcake:
Pakje roomboter
250 gram suiker
6 eieren middelmaat
300 gram cakemeel
4 appels
abrikozenjam
Werkwijze: Blaas de eieren leeg door aan boven en
onderkant met een flinke naainaald een gaatje te prikken. Peuter een klein
stukje schaal eruit zodat het gaatje iets groter wordt anders blaas je je het
apelazarus. Steek diep in het ei met de naald zodat de dooier kapot is, ook dat
blaast gemakkelijker. Pak de naald met een vochtige ( vaat) doek vast dan heb
je meer grip met steken. Zet je mond op een gaatje en hou het ei boven een kom.
Blazen maar........
De appelcake:
Een springvorm invetten en dat kan met de boter die
op het papier achterbleef. De oven voorverwarmen op 180 graden. Boter en de
suiker in een mengkom mixen met de mixer met een derde van het ei. Steeds ei
toevoegen als het vorige is opgenomen. Mix zeker acht minuten en voeg in
gedeeltes de cakemeel toe met de houten lepel of de mixer op zeer lage stand.
(bestuif en passant de springvorm met cakemeel) De houten lepel moet rechtop in
het beslag blijven staan dat is de juiste beslag dikte. Met te dun beslag zakken de
appels naar de bodem. Het ligt aan de grootte van de eieren of er meer of minder
cakemeel in moet dan de aangegeven hoeveelheid. Het beslag in de springvorm
spatelen en de appels schillen in vieren delen en van klokhuis ontdoen. De
ruggetjes van de appelpartjes diep insnijden en de appelpartjes op bovenkant
beslag leggen. De appelcake afbakken in 55 minuten ( kan ook langer zijn, ligt
aan de oven) tot net gaat en lichtbruin. Steek een breinaald in de cake ( tussen
de appel) als de naald droog eruit komt is de cake gaar. Direct uit de oven de
ring van de springvorm verwijderen en de bovenkant van de appelcake ruim
bestrijken met abrikozenjam. Ik deed het met
pompoenmarmelade...( doen met wat er is.)
Mijn leventje....
Vroeg in de ochtend was het even droog en ging de
was op de lijn in de harde wind. Je moet er haast bij blijven want weldra begon
het te motregenen en de was half droog kon op de lijn in de hobbykamer. Het was
de moeite waard geweest van het buiten hangen..... Op de fiets boodschappen doen vroeg in de morgen,
direct tussen de buien door en afspraken na gegaan bleef de verwarming uit.
Het was al 13.00 uur toen ik weer thuis aangeland de thermostaat hoger draaide
naar 16.5 graden, dat is genoeg als je bezig bent in huis. De goei
kleertjes uit en het gemakkelijke kloffie aan, de dikke sokken en de sloffen.
Een dik wollen vest aan en het was heel behaaglijk al die laagjes en dat kan want ik ging
nergens meer heen. Energiezuinig heet dat....... spaart eurootjes bij de
jaarafrekening van het energiebedrijf. De appelcake in de oven bracht de
gezellige baklucht en extra warmte en ik hoor je al denken.... voor een persoon
zo’n groot gebak? Morgen gaat er een stuk naar een vriend die boodschappen deed
toen ik ziek was en verder wat parten in de vriezer in doosjes voor als er
bezoek komt of ik bij mezelf op bezoek ben op een zondag namiddag of
zo......