maandag 24 november 2014

Mijmering 175 tuindecoratie mand van snoeiafval en vele tips...

Beste mensen,

Geluk is een tussenstation
tussen te weinig en teveel.
Ik noem het mijn persoonlijk GENOEGPUNT....

Annemiek
175 Mijmering 2014.
 
Tip.
Het snoeiafval van de wilde wingerd heb ik hergebruikt en doe dat al vele jaren in de herfst als de blaadjes zijn gevallen en de twijgen houterig zijn geworden. Elk jaar heb ik wel weer een ander ideetje en deze keer kwam het idee een bloemenmand aan de muur in de geveltuin te maken.
Het voelt alsof ik een verjaardagcadeautje kreeg van mijn moeder de aarde....
 
Je hoeft geen mandenvlechter te zijn om een mand te kunnen maken en zie hieronder de eenvoudige werkwijze.:
Wat heb je nodig:
Twee stukjes spandraad en twee wikkelklossen plus een plastic zak (vuilniszak) wat aarde en een beetje mos.
Verder oude plastic bloempotten of andere lichtgewicht vulling en dat kunnen ook hergebruik plastic puddingemmertjes zijn.
Verder een berg snoeiafval wilde wingerd wilgentakjes of berkentwijgen vers gesnoeid dan zijn ze nog soepel. Lang liggende twijgjes kunnen in water gelegd worden om weer soepel en zacht te worden. Soms helpt een regenbui ook al.
Buig de uiteinden van een stuk spandraad om en haak in elkaar. Neem lange twijgen en bind tegen de klok in
de twijgen op de spandraad/ring met een wikkelklos. Neem gerust de mindere dikkere takken, ze maken het volume en je ziet ze straks toch niet meer. Trek maar goed aan en werk regelmatig een rondje takjes op de draad. Neem na een rondje een tweede stuk spandraad en haak de uiteinden om de spandraadring
en wikkel takjes om de boog. Zie foto....
Ik ben driemaal rond gegaan over boog en krans met als laatste keer de mooiste dunne takjes om alle grove twijgen te bedekken.
 
Vervolgens een stukje gaas met wikkeldraad aan de binnenkant mand rand naaien als volgt:
Spitse puntjes van het gaas ombuigen en met wikkeldraad overhands het gaas aan de rand naaien. Dat kan onzichtbaar door de draad onder twijgjes of gebonden wikkeldraad te steken en weer door een maasje van het gaas. Het hoeft maar net vast te zitten. Vouw daarna het gaas dubbel zodat je een “tasje”hebt en knip het overige gaas af.  Vouw weer de spitse puntjes om en vouw het “tasje in model in de ronding van de mand en naai op dezelfde manier als
eerder het gaas vast aan de mand. Even goed kijken naar de foto's en je begrijpt het wel.
 
Keer de mand naar voor en kijk of alles goed zit. Met een gehandschoende hand de bolling in het gaas aan de voorzijde maken zodat de mand wat ronding heeft. Een vuilniszak erin vouwen en de mand onderin zeker tot de helft vullen met plastic potjes of ander vulmateriaal dat bespaart gewicht en aarde. Een beetje aarde op de vulling en tussen plastic zak en
gaas een laagje mos schuiven zodat je door het gaas heen het mos ziet zitten. Verder afvullen met aarde en het teveel van plastic zak afknippen.  Maak aan de tas een ophang lus van bijv. touw. Er kan een strik op van uitgeplozen touw. Ik heb er drie viooltjes in gezet en eenmaal water gegeven.Rond de viooltjes mos leggen
tot op de rand van de mand en zie je de plastic zak ook niet meer.........

 
Tip 2
Het was vroeger al zo en nog steeds. Een kruisje snijden in de stronkjes van bloemkoolroosjes en de kool is eerder gaar. Spruitjes idem….Spaart gas.
 
Tip 3
We wassen wat af. De was en onze huid. Vooral in de winter droogt de huid zeer uit. Door het koude weer, de verwarming EN te lang onder de warme douche. We wassen als het ware het beschermende vetlaagje eraf. Wie een gevoelige huid heeft komt in de problemen. Jeuk op benen buik rug enz. Dat is uitdrogingseczeem. Douche KORT en lauw met weinig doucheschuim. Ook al staat er: Dermatologisch getest, voor gevoelige huid enz. Douchen en douchen is ook nog een verschil. Er zijn mensen die gewoon veel te lang onder veel te warm water gaan staan. Dan ben je echt niet schoon. Maak je nat en zet de kraan dicht, zeep je in op plaatsten waar je niet schoon meer bent zoals achter je oren, je nek, je oksels en het kruisgebied. Misschien sta je met je voeten in een bakje en weken die al schoon. Daarna kort afspoelen en goed afdrogen vooral tussen je tenen. De droge delen insmeren met goedkope bodylotion is voldoende. Ik douche me in de winter niet elke dag. Twee maal per dag aan een wasbakje helemaal wassen deed men vroeger ook. Dat is schoon schoner schoonst. Er hoeft daardoor geen crème op cortisonenbasis aan te pas te komen omdat de huid extreem uitdroogde. Mijn benen en een groot deel van de romp hoeft niet met zeep. Gewoon water is op die plaatsen voldoende. Zo zie je alweer……. wat goed is voor je huid is goed voor je beurs en goed voor het milieu. Alles met mate.
 
Tip 4
Foto’s maken van dierbare spullen en de spullen daarna weggeven is een hele goeie tip. Ruimt lekker op. Over foto’s gesproken.....Foto’s uit slechte tijden van mezelf en mijn zoon heb ik in reepjes geknipt boven de afvalcontainer. Een vaarwel van momenten waar ik niet meer aan herinnert wil worden. Elke keer dat je ze bekijkt breekt je hart…….waarom zou je dat toelaten. WEG ERMEE…
 
Tip 5
We hebben steeds minder tijd om schoon te maken in ons huis. Regelmaat is het enige wat helpt. Wat er ook gebeurd de plee krijgt dagelijks een sopje met het laatste afwaswater en de keuken lijkt zelfreinigend door elke dag een klusje na de afwas. Sanitair onderhoud is niet uitstelbaar dus de badkamer maak ik  schoon tijdens en rondom het douchen.
Wat ook haast zelfreinigend is? De vuile pitten van het gasfornuis. Gooi ze een nacht in een oud sopje wat best vuil mag zijn. Het afwasmiddel en de tijd weekt alle vuil los. Met een sponsje met groen schuurlapje erop is de volgende ochtend de inmiddels losgeweekte aanslag zo weg. Daar hoef je geen BRILLO soappads voor te kopen. Spaart geld en energie….Door regelmatig schoonmaken hoef je geen agressieve middelen te gebruiken die meestal duur zijn………
 
Tip 6 Doe ook maar met de ovenbodem als er iets is ingebrand. Een paar druppels SUNSODA of afwasmiddel op de plek. Een kliedernatte vaatdoek die je toch in de was wilde gooien met sop doordrenkt op de vuile plek leggen. De hele bodem vuil? Dan een dweil erop. Laat maar een nachtje weken. De tijd doet alweer je werk…..De dag erna met schuursponsje de vlek behandelen. Eventueel het proces herhalen……al hoeft dat meestal niet..
 
Tip 7 Probeer alleen te wassen als het droog buiten is of de waslijntjes binnen vrij zijn. Soms heb je toch de droger nodig. Drogers hebben OF een tijdklok OF een droogprogramma. Stel de droogtijd met een tijdklok niet TE LANG in. Dit kost onnodige energie. Een droger met een programma heeft voelers en slaat af als de was droog is. Deze drogers zijn het duurst in aanschaf. Drogen bij een lagere temperatuur en dus langer bespaart energie. Soms is er een knop daarvoor. Drogers die in een verwarmde ruimte staan verbruiken minder energie. Natuurlijk ga je daarvoor niet extra de verwarming aanmaken. Als je de droger OF in een onverwarmde enkel steens garage OF binnenshuis in een logeerkamer zet is de laatste de beste plek.
 
Tip 8 Een koelkast zet je liefst in een koele ruimte en zeker niet naast een kachel of oven. Scheelt een hoop in energieverbruik…….Kan het niet anders? Plak dan isolatiemateriaal op de zijkant oven…….
Tip 9 Verzorg je spullen goed dan gaan ze lang mee. Ik slaap in een breed tweepersoons bed waar twee eenpersoons matrassen in liggen. Eens per maand wissel ik de matrassen. De matras waar ik op slaap draai ik na een week om en de derde week van hoofd naar voeteneind. Een meneer van een matrassenzaak vertelde me eens dat het de manier is om je matras lang mee te laten gaan.
Tip 10 De inventaris van de zolder en schuur op een lijstje in je computer met trefwoorden waar alles ligt……….hoef je niet iets te kopen wat je al hebt en niet meer vinden kan……maak een begin…. ruim elke avond een kwartiertje een lade of kastdeel op EN.. intypen op je lijstje.
 
Mijn leventje.....
Op de fiets boodschappen doen want alles blijkt opeens op. Brood in de reclame wordt ingeslagen en de boer GIJS kaas van de PLUS is ook in de reclame. Dat komt goed uit met lunchers woensdag. Het is koud opeens er hangt vorst in de lucht lijkt het wel en hoe heerlijk voelt het rode jasje. Binnenkort handschoenen aan. In blok heb ik mijn afspraken geregeld vandaag en dat is energiezuinig. Vroeg in de ochtend naar het consuminderhuis kleding sorteren en besprekingen met vrijwilligers met aansluitend de boodschappen doen en is het 16.30 als ik thuis kom. Dan pas de thermostaat op 18 graden. Mijn voorkeur nachtstand is 14 graden. Het dikke vest aan en de gebreide slofjes die Gerry voor me maakte. Met de slofjes in grote ruime heren pantoffels rommel ik nog wat rond om later in de avond in de woondeken te duiken op de bank. Maar dan is het 22.00 uur of zo........
 
Tijdens afgelopen weekend, het knutselen en werken in de tuin wordt mijn hoofd lichter en de zorgen dwalen wat weg naar de achtergrond. Pure therapie dat knutselen. Er komt een vredig gevoel in mij in de beschutting van de geveltuin terwijl de mand met viooltjes ontstaat. Voor 50 cent wikkeldraad en drie viooltjes van 1,50 samen. Wat een rijkdom....... Ik voel me gedragen door ma natuur en alles komt zoals het komt.... Ik wil zijn als de steen in een rivier waar water omheen kabbelt. Leven bij de dag in het hier en nu. Knutselen in de tuin brengt me weer op aarde....relativeert en maakt me blij....Mijn plekje in het licht en ik mag er zijn........
 
Annemiek.