dinsdag 11 november 2014

Mijmering 169 pastinaaksoep geroosterde pastinaak en nog meer tipjes...



Beste mensen,

Is het leven niet veel en veel te kort om je te vervelen?

Annemiek

169 Consumindermijmering 2014.
 
Tip.
Een bijzonder moment is aangebroken. Pittige pastinaaksoep op het menu. Deze witte winterwortel met verzonken wortelhals is gezaaid in maart van zaad gewonnen uit eigen tuin. Door enkele wortels het tweede jaar te laten staan gaat de plant doorschieten krijgt bloemen en uiteindelijk zaad. Gratis oogst...
 
Terug naar het zaad in maart gezaaid. Het hele zomerseizoen hebben de pastinaken bladeren ontwikkelt met in september pas het dikken van de wortels. Pastinaak is een van de voorlopers van de aardappel en een vergeten groentesoort. Tegen de feestdagen kost hij soms wel 2 euro per stuk en als ik de rijtjes in mijn tuintje bekijk ben ik schatrijk zonder een euro te hebben geïnvesteerd. Naarmate het winterseizoen vordert smaken pastinaken winterwortels aardpeer peterseliewortel boerenkool en spruiten zoeter omdat door vorst de zetmeel in suikers wordt omgezet. Het heeft nog niet echt gevroren maar wel net boven nul geweest en dat proef je al aan de pastinaken.
recept: Pastinaaksoep.
Ingrediënten
        2 eetlepels boter
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 grote pastinaken, geschild en in blokjes van 1 cm  oftewel 750 gram
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 750ml kokend water
  • een dikke aardappel.
  • halve eetlepel bouillonpoeder.
  • 2 theelepels kerrie poeder
  • 100 ml slagroom oftewel half pakje
  • Zout en peper
  • Gedroogde spaanse peper of fijn geknipte spaande peper zonder zaadjes.
Werkwijze:
Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Fruit de ui in boter tot het zacht is, ongeveer 5 minuten. Voeg de pastinaak, knoflook en kerrie poeder toe en bak een paar minuten om de smaken los te laten komen.
  1. Kook het water in een pannetje en meng met de bouillonpoeder. Voeg toe aan de pastinaak en meng goed.
  2. Schil de aardappel, snij in stukjes en voeg toe.
  3. Laat 15 minuten zachtjes doorkoken tot de pastinaak zacht en gaar is.
  4. Haal van het vuur en mix met een staafmixer. Roer de room erdoorheen.
  5. Breng op smaak met zout en peper en garneer de soep in een soepkom met de zeer fijn geknipte peper zonder de zaden.
  6. Als je geen peper hebt neem dan paprikapoeder.
Ik hou niet altijd van pittig en heb de soep een dag later gegarneerd met fijngeknipt bloedzuringblad.
 
Tip 2
Geroosterde pastinaak in de oven.
Een grote pastinaak schillen en halveren. Snij de helften in de lengte in dunne parten en bestrooi met fijngeknipt rozemarijn en tijm zout en peper.
Besprenkel met olijfolie, leg in een ovenschaal en zet in de oven. Haal ze uit de oven als de parten gaan uitdrogen. Maak een gemengde sla met peper/zout olie azijn en iets zoet. Kook eitjes en serveer de warme geroosterde pastinaak met de partjes ei op de salade.
 
Tip 3
Op de markt in Eygelshoven heb ik drie mega zakken paprika gekocht voor 5 euro. Gehalveerd en schoongemaakt in stukken gesneden in plastic zakjes in de vriezer. Voor een winter lang paprika zo bij de hand voor peanuts. Voor stoofgerechten wok/gerecht en pasta sausen.....Sla je slag komende zaterdag.......
 
Tip 4
De plastic sluit vierkantjes van brood bewaar ik in de lade in de keuken. De sluitingen zijn geweldig voor de ingevroren zakjes paprika. Als ik maar enkele stukjes nodig heb is het zakje gemakkelijk geopend en weer gesloten zonder dat het zakje stuk gaat....
Tip 5
Maak van oude lapjes schoenzakken met een lint erdoor ook handig voor in de koffer op vakantie. Schoenen moeten ademen dus plastic zakken zijn niet zo geschikt. Oude kussenslopen zijn ook goed of stoffen tasjes die menigeen in overvloed heeft. Dichte schoenen die je weinig draagt kunnen opgevuld worden met kranten.
Tip 6
Suède schoenen in de kleur bruin en zwart met kale neuzen en beschadigingen hoeven niet weg. Je kan ze gewoon met zwarte schoencrème poetsen en worden ze helemaal “kaal” dof glad en ben je er nog een hele tijd netjes mee……Lichte kleur suède schoenen zwart verven is ook een optie…..
Tip 7
Suède schoenen kan je “stomen” boven de damp van een kokende fluitketel en lelijk geworden nubuck leder met vetvlekken daar zet je gewoon de schoensmeer op.
Tip 8
En de bergschoen de werkschoen waar je alle weersomstandigheden mee in moet? De pekel en de natte sneeuw? Koop maar een grote doos kleurloze ledervet en vet ze ermee in. Met een oude tandenborstel goed langs de zoolranden insmeren. Uitwrijven hoeft niet……
Tip 9
Uitgedroogde schoensmeer die al tijden in de doos ligt wordt weer vloeibaar door het potje in een bodempje water in een pannetje te zetten en op te warmen.
Tip 10
Borstel de radiatoren goed schoon aan achterzijde en ertussen en plaats geen meubelstukken voor de radiatoren. Spaart stookosten...
Tip 11
Wintertijd is extra verzorging. Uitdrogend haar en huid door centrale verwarming. Schrale handen en gezicht door de wind. Een scheut olie op je haar met een maskertje van honig op je gezicht. Plastic zak over je haren en enkel uren laten intrekken. Crème op benen voeten en een goede nachtcrème…..gewoon van den ALDI die dezelfde kwaliteit heeft dan de crème van ESTEE LAUDER alleen tien maal goedkoper. Met een wattenstokje de nagelriemen met olijfolie inwrijven kost heel weinig en elke dag wat druppels olijfolie op je handen na de afwas. Gewoon uit de fles uit de keuken…..Als je naar bed gaat nog wat vaseline of uiercrème op je handen dan heeft het tijd om in te trekken.
Tip 12
Eenmaal per drie maanden zet ik de douchekop in de azijn. Plastic emmertje azijn in de douchebak zetten, de douchekop erin en de tijd doet de rest. Na vier uurtjes even afspoelen en alle kalk waar vuil in zat spoelt zo weg. Het emmertje azijn wordt gesloten en weer in een hoekje gezet voor de volgende keer……
Mijn leventje.....
Mijn ramen zijn weer gewassen, van binnen en van buiten. Vreselijk vuil waren ze door alle regen van de laatste weken. Monique de hulp doet de binnenkant de hoekjes en de randjes. Ik was de ramen van buiten wel met mijn ongecontroleerde bewegingen met de lange Brabantia stok met het “bezempje”eraan.
We waren druk met de “grote schoonmaak.” De sierpleister in woonkamer en trappenhuis indertijd door een bouwbedrijf aangebracht wordt eenmaal per jaar voor de winter met de stofzuiger afgezogen. Het fijne wendbare borsteltje aan de lange stang. Langs de muren, plintjes en het plafond en zien we zeer fijn spinrag en stofsliertjes verdwijnen. De grote poetsbeurt brengt ruimte in mijn hoofd en een opgeruimd huis. Glasgordijnen wassen we na de kerst/kaarsjestijd en de overgordijnen kregen een wasbeurt midden zomer. Alles heeft zijn tijd.......Wel gingen de meubels van hun plek en de tafelkleden gewassen. Over twee weken kunnen de kerststukken op schone kleedjes........
 
Annemiek