zondag 23 november 2014

Mijmering 175 snoeiafvalkunst grond verbetering en boerenkool.



Beste mensen,

Gelukkig zijn is in wezen ergens met je hele hart heengaan....
de moestuin is zo’n plek....zelfs in herfst en winter.

Annemiek

175 Consumindermijmering 2014.

Tip.
Door de week is het allemaal te omslachtig dus ga ik in het weekend shoppen ( oogsten) in de groentetuin.  Ik leg wat ik de komende week nodig heb in de inkuil
vlakbij de keuken. Zonder te wassen met aanhangende aarde en er hoeft niets opgelegd te worden want het vriest nog niet. Dat zou je ook zomaar met de wortels en knolselderij van de markt kunnen doen. Beter in/op de aarde dan in de koelkast.

Tip 2
Zo tussendoor maak ik van een hoop snoeiafval van de wilde wingerd kransen en manden. Als je aan het snoeien bent....met wilgen en kronkelwilg plus berkentwijgen kan het ook. Morgen komt de werkwijze.

Tip 3
Breng elke zonnige minuut buiten door, met een dikke trui of vest aan. Lunchen kan zelfs nog in de luwte. Probeer maar eens....Binnen zitten kan je de hele winter nog......

Tip 4
Snoeien voor de winter hoeft niet.... alleen de hoge stengels die omvielen en de tuin ontsieren. Zoals zie foto de topinamboer. De stengels werden tien cm boven de aarde afgeknipt in stukken in de compostbak gedeponeerd. Wat gevallen blad erbij en een schop aarde en het voedzaam “compost/soepje” laten sudderen oftewel composteren. Vroeg in het nieuwe jaar op een vorstvrij moment zal ik de compost uit de bak halen en mengen met kippenmest van een jaar oud. Die is zo scherp niet meer. De compost mengen met stalmest ( koemest) kan ook. De compost kan vervolgens als mulch gebruikt worden op de stukken moestuin waar nu nog de wintergroente staan tot in maart en dus nu geen mest in ondergespit kan worden. 

Nog meer grondverbetering....voor de moestuinstarters.  Een stukje van de voortuin wordt moestuin en is al jaren niet bemest. Ik deed er niet veel aan en liet de natuur haar gang gaan. Enkele maanden geleden heb ik kalk gestrooid op die plek. Een oude boerenwijsheid vertelt dat kalk en mest elkaar opheffen dus gebruik met tussenruimte van zeker twee maanden aan te raden. Het zal wel zo’n vaart niet lopen maar toch.... De zware klei op dat stukje grond kan nu al bemest worden want zware klei houdt de mest lang vast en een winterlang wordt de organische mest afgebroken tot mineralen. Door de mest wordt het bodemleven bevorderd en de structuur van de grond verbeterd. Uiteindelijk blijven er voedingsrijke mineralen over Na dit afbraakproces halen planten geleidelijk de voedingsstoffen die ze nodig hebben uit de aarde.
Elke soort hun eigen voedsel en je begrijpt wel waarom wisselteelt moet plaatsvinden.

Tip 5
De voortuin die moestuin wordt zal twee schoppen diep omgespit moeten worden en we starten met een
geul graven. De aarde uit die geul wordt op een hoop gelegd. Onderin de geul komt een laagje koemest. De tweede geul wordt direct ernaast gespit en de aarde daarvan in de eerste geul gedeponeerd op de mest. Als je het goed doet hou je aan het einde van het te spitten stuk een geul over.

Als je het niet begrijpt kijk dan naar de foto’s. Omdat in de voortuin veel zevenblad groeit heb ik elke schop aarde eerst op een grote plastic schijf uitgezocht. Stukjes wortel en halfvergaan hout maar ook de topinamboer knollen die door de tuin zwierven op die plek verwijdert. Daarna pas werd de schone aarde in de geul gedeponeerd.

Tip 6
Er is vorst aan de grond geweest en kan ik boerenkool oogsten. Zetmeel wordt door de koude omgezet in suikers en dat verbetert de smaak.
Het fijne van boerenkool in de tuin is wel dat je de nodige bladeren afbreekt van de stengel en de plant laat staan, Neem het eerst de onderste bladeren. Geen betere bewaarplek dan de plant en de aarde. De topinamboer die ik met spitten in de voortuin vond kan bij de boerenkool stamppot. Maakt niet uit hoeveel als het maar niet meer dan de aardappels is. Bij boerenkool kan ook een rest knolselderij die je over hebt. Alleen aardappels kan natuurlijk ook.

De knollen wassen en in kleine stukjes gesneden opzetten in een bodem water en iets zout. De boerenkoolbladeren werden eerst in ruim regenwater gewassen en daarna in drinkewater uit de kraan. In grove stukken gescheurd komt het blad op de inmiddels kokende knollen. Als het blad geslonken is knip ik met de keukenschaar zo in de pan het blad wat kleiner. Alles afgieten door het vergiet en eventueel kookvocht opvangen. De stamper erdoor en een klontje boter nootmuskaat en eventueel iets peper of nog wat zout naar smaak.

Mijn leventje....Elk vrij moment spit ik een stukje van een of twee geultjes dan breekt het lijntje niet. Het liefst in de namiddag en ga direct erna warm douchen en met de woonmantel op de bank. Op deze manier kan een chronisch ziek mens zelfs een moestuin onderhouden. Het leuke is
dat de aarde die direct tegen de schutting lag nu is verplaatst. Een nieuwe laag ligt direct tegen de schutting ( van de tweede geul) en kan ik gewoon weer klimcourgette ertegen zetten.  Wisselteelt op eigen wijze. Het stukje waar ik de komende keer mest in ga werken daar komen de tuinbonen op.
Tuinbonen in de border was geen succes afgelopen seizoen. Tuinbonen houden van mest in tegenstelling van hun familie struikbonen en klimbonen dus ze zullen jodelen van plezier. Elk jaar vind ik weer iets anders uit om te kunnen blijven moestuinieren en de drie kruiwagens stalmest in de lege regenton is een
succes gebleken. Enkele mannen hebben afgelopen voorjaar die mest uit de volkstuin voor me gehaald waar een kruiwagen 75 cent kost. Altijd bij de hand in de ton met deksel kan ik de mest gebruiken als het me uitkomt. Met elk regeltje omgespit droom ik weer wat in 2015 op die plek zal komen. Pastinaken natuurlijk na die tuinbonen.......Geen leven denkbaar zonder pastinaken.....


 

Annemiek.