donderdag 13 april 2017

Mijmering 41 Hartig en zoet Paasbrood met zongedroogde tomaatjes en gedroogd fruit....

Beste mensen,

Mijn oude jas en ik leven comfortabel.
Hij heeft al mijn plooien aangenomen en knelt me nergens al is hij een beetje vaal.
Hij heeft zich naar mijn misvormingen gevormd en is me behulpzaam bij al mijn bewegingen.
Ik voel zijn aanwezigheid alleen omdat hij me warm houdt.
Oude jassen en oude vrienden zijn hetzelfde....

Annemiek
 
41 Consumindermijmering 2017.
 
Tip.
Paasbrunch met een hartig paasbrood gevuld met zongedroogde tomaatjes en zeezout.
 
Ingrediënten:
250 gram volle yoghurt of kwark
snuf zout
4 eetlepels melk
1 ei
1 zakje bakpoeder
ongeveer 600 gram bloem 
bieslook en/of tijm of oregano.
Ik nam knoflook pijpjes en salieblad
gedroogde kruiden kan ook
potje zongedroogde tomaatjes 280 gram
8 eetlepels zonnebloemolie en dat is precies wat er in het potje zit.
De kappertjes en kruiden mogen ook erbij
 
Werkwijze:
De zongedroogde tomaatjes met de keukenschaar in stukjes knippen. De oven voorverwarmen op 200 graden. In een deeg/kom alle ingrediënten met een garde kort mengen met uitzondering van de bloem en de tomaatjes. De kruiden mogen ook in de deeg/kom. Ongeveer de helft van de bloem toevoegen en kort kneden. Bloem toevoegen tot het deeg nog iets plakt. De tomaatjes met bloem bestrooien en kort mengen met het deeg door losjes te kneden. bloem toevoegen tot het deeg niet meer plakt. Maak een mooie deeg bol zonder naden en leg op een vlaai of taartvorm op bakpapier of duurzame folie. De deegbal met olie insmeren en zeezout en gemalen peper in de olie drukken. Ik heb wat fijn geknipte salieblaadjes tussen het zeezout gestrooid maar dat mag ook tijm zijn. Met een kartelmes ruiten snijden in het deeg en in de oven. De baktijd verschilt van oven en is rond de 55 minuten. als het brood hol klinkt is het gaar.......
 
Tip 2
Zoet paasbrood met gedroogd fruit.
 
Ingrediënten:
250 gram volle yoghurt of kwark
snuf zout
4 eetlepels melk
1 ei
1 zakje bakpoeder
ongeveer 600 gram bloem 
Half zakje tutti frutti
handvol rozijnen
handvol suiker
abrikozenjam of pompoenmarmelade
 
Werkwijze:
Het gedroogde fruit uit het zakje nemen en mooi verdelen in evenveel gedroogde pruimen appeltjes perzik en abrikozen. De ene helft weer in het zakje en de andere helft in reepjes knippen. De rozijnen en fruit mengen met twee eetlepels kokend water en laten intrekken. Oven voorverwarmen. Het deeg op dezelfde manier maken als bovenstaand recept en op het laatst kort het gedroogde fruit door het deeg kneden. Fruit wel eerst afgieten door een vergiet en met bloem bestuiven. Het deeg uitrollen en heel dun besmeren met de jam of marmelade en strak oprollen. De rol op een bakblik op bakpapier of folie leggen en natmaken. Met een kartelmes streepjes op de rol kerven....
 
Mijn leventje....
Te druk na een hele dag Consuminderhuis heb ik wederom een maaltijdsalade gemaakt met allerlei soorten sla en fruit. Witlof zuring en blaadjes lollo rosso pluksla. Met mijn sla kom ben ik de tuin door gelopen en knipte hier en daar wat af. De rucola is prachtig op hoogte en afgeknipt zo in de kom want mijn biologische sla wassen hoeft niet volgens mij. Een stengel bleekselderij erbij en een trosje druiven en een appel in blokjes. De laatste twee wel danig gewassen want die komen van de super en dus bespoten. Olie azijn peper/zout en wat zoet ( honing) en wat citroensap. Even mengen en een dressing maken van dikke yoghurt mayonaise tipje mosterd en peper/zout. Wat over is van de dressing kan in de koeling.  De salade is zo gemaakt en in ieder geval gezond en was er tijd om mijn nieuwe receptjes met jullie te delen voor de Paasbrunch.........
 
Veel plezier ermee.....
 
Annemiek