In de stilte van mijn hofje heb ik geen verleden noch toekomst,
geen leeftijd, of zorgen, geen verdriet of
gemis.
Er is enkel een probleemloos gelukkig zijn,
van waaruit het leven zich weer ontvouwt...
Annemiek.
Wie schrijft die blijft en of je nu je stroom/gas/water
verbruik digitaal of in een schriftje bij houdt... weten brengt bewustwording en
grijp je in, als je wil...
Rond deze tijd heb ik de
jaarafrekening en ik weet dat het goed zit. Het jaarverbruik water was 33 kuub
en krijg ik nog 1,22 euro terug dat van het maandtermijn augustus wordt
afgehouden. Het maandtermijn water is 11,10 euro.
Het maandtermijn stroom en gas is 60 euro en krijg ik ook
nog iets van terug weet ik. Een paar euro of zo... Dat zit nog in het vat.... We
leren alle minima dat energiezuinig zijn hun grote winst betekend en ik ken twee
mensen die nooit stoken in hun huis.
Dat gaat te ver en is niet gezond en krijg
je vocht en schimmel in je huis als je niet goed lucht... Nog erger is teveel
verbruiken door laksheid of slordigheid en in de financiële problemen komen
omdat je alle tips over energiezuinig in de wind slaat...
De zomer is echt zo’n
tijd om na te denken over dubbele gordijnen en woonmantels maken. Kijk op
mijmering https://annemieksmijmeringen.blogspot.com/2015/08/mijmering-100-woonmantel-met_2.html
of google woonmantel mijmeringen...
Ik heb later nog wollen mouwen aan die woonmantel gezet
van een oude trui en het ding ligt nu in de wasmand om gewassen te worden
tijdens een tropisch weekend of zo. In 2015 al gemaakt zag ik en ik kan mijn
dierbare woonmantel niet missen.
Hij bracht heel veel geld op door me als een
mini huisje winters lang te verwarmen als ik in de avond op de bank zat of aan
de PC. Zoek een dikke wollen deken ergens vandaan bekijk het patroon en aan de
slag... Met de hand kan het ook en je hebt maanden de tijd...
Ik heb een kabelbaan gemaakt voor de klimcourgettes...
Twee touwen vanaf bovenkant klimrek waarlangs de planten kunnen groeien naar het
afdak.
Af en toe de ranken om het touw slaan en vinden ze hun weg... Met de
komkommers en augurken gaat het net zo in de boogjes langs de borders... Zo
simpel dat een mens er jaren niet opkomt en opeens het kwartje valt...
Tip 3
Het zaad van de pastinaken hangt droog aan de tweejarige
planten en werd geoogst voordat de wind ermee op de loop gaat.
In vergietjes
droogt het zaad na onder het afdak. De aardbeien planten uitlopers werden weer met
zorg in potjes aarde “afgelegd.”
Met een gebogen ijzerdraadje worden de eerste
“kindjes” aan de uitlopers vastgezet in de aarde. De rest van de uitloper
wordt afgeknipt. Vorig jaar gingen de stekken naar de moestuin van Molenberg. Dit jaar naar nieuwe planten voor in mijn wasteilen en bakken...
wordt afgeknipt. Vorig jaar gingen de stekken naar de moestuin van Molenberg. Dit jaar naar nieuwe planten voor in mijn wasteilen en bakken...
Begin september komt
daar “nieuwe” (lees hergebruik moestuin) aarde in met een laagje potgrond
bovenop. Daar komen de nieuwe plantjes in. Na twee jaar wordt de oogst minder en
ruim ik de planten...
Tip 4
Voor de bui werden de Gulden Roede blommen afgeknipt die
mooi open waren.
De bladeren eraf gerist werden ze in bosjes gebonden opgehangen
aan de staande lamp in de woonkamer.
Wat ik ervan ga maken weet ik nog niet maar
lees je nog wel. In ieder geval is het NU tijd om te oogsten...nu ze in volle
bloei staan.
Tip 5
In de workshops werden nog broodjes kransen gemaakt van
onverkoopbare broodjes die gedroogd werden vernist en op kransen gelijmd...
Hierbij wat voorbeelden en misschien een tip voor jou?
Tip 6
Over brood gesproken ik heb vandaag van een kort snel
deegje een kaas/uien brood gemaakt dat geweldig is gelukt... Hierbij het
recept...
Kaas/uien brood
Ingrediënten voor de vulling:
1 paprika
geraspte kaas.
Voor het deegje:
250 gram volle yoghurt
8 eetlepels zonnebloemolie
4 eetlepels melk
1 zakje bakpoeder
1 ei
ruim een pond bloem.
Werkwijze: De oven voorverwarmen op 180 graden... De uien
van schil ontdoen en in dunne ringen snijden.
Ondertussen de paprika in dunne schijven
snijden en van pitten ontdoen en afspoelen.
Als de uien ringen glazig zijn de
paprika erop leggen met peper/zout en de deksel op de wok of pan en op laag gas
smoren.
Als de paprika beetgaar is gas uit en de pan buiten zetten om af te
koelen.
De ingrediënten van het deeg in een kom los roeren met een
garde zonder de bloem.
Zeker 400 gram bloem toevoegen en kort kneden waarbij je
bloem toevoegt tot het deeg loslaat van je handen.
De deegbal uitrollen tot een langwerpige dunne lap die je
in een langwerpige bakplaat of braadslee legt waar de randen deeg overheen
hangen.
De lap natmaken met je handen en de vulling in het midden erop verdelen.
Ruim geraspte kaas erop verdelen en de zijflappen dichtklappen en aandrukken.
Het “brood” omdraaien en met een grote schaar knipjes erin maken en het deeg
natmaken.
Al
werkt elke oven weer anders... De laatste 5 minuut ruim geraspte kaas erop
verdelen en laten smelten in de oven...
Dit gevulde kaas/uien brood kan warm of
koud worden gegeten en is een heerlijker aanvulling bij een koud buffet,
Mijn leventje...
Al drie weken sta ik op de zaterdagen op tijd op en heb de
was al droog in de kast voor het middag is...
Dit keer moest de was nog eventjes over
de lijntjes gehangen in de waskamer om na te drogen want er kwam een bui aan...
Tussen de buien werd in de tuin gewerkt in stilte want de hoorapparaten bleven
in het doosje om op te laden of zo.
Ik laadde ook op want ik hoefde geen energie te spenderen
om mijn aandacht overal bij te houden (concentratiestoring).
Mijn gedachten
mochten van mezelf lekker dwalen en sprong ik van de hak op de tak...
Ik lijk dan een
beetje op Floortje die ook steeds opnieuw plekjes en dingen ontdekt op haar
weg... die al 20 jaar daar staan.
Hier en daar heb ik een stokje gezet en was even bezig met het opbinden van
plantjes om weer een stukje hof vegen als ik tegen de bezem aanliep.
Tijdens dat
vegen liep ik weer tegen een ander klusje aan en hup daar weer aan de slag...
Ik
hoef niks en drink koffie en eet een hapje als ik dat wil waarbij Floor altijd
meedoet met een slokje melk.
We weten niet hoe laat het is Floor en ikke en het
voelt zoals het gedichtje bovenaan de mijmering...
Aan het einde van de dag heb
ik toch veel gedaan en vooral genoten van de bijtjes die samen met mij de
courgettes hebben bevrucht...
Komende week eten we boontjes uit eigen
tuin zag ik en morgen ga ik eens met een vinger op inwendig onderzoek in de
aarde.
Wroeten bij de aardappeltjes om af te tasten waar een dikke zit...
Dat wordt dan samen
met veel groente een midzomer ratatouille...
Concentratiestoring is niet alleen
lastig maar brengt ook veel geluksmomenten...
Annemiek