maandag 26 juli 2021

Mijmering 57 De kabelbaan, uien/kaas brood, energieverbruik, en opladen...

 Beste mensen,

In de stilte van mijn hofje heb ik geen verleden noch toekomst,
geen leeftijd, of zorgen, geen verdriet of gemis.
 
Er is enkel een probleemloos gelukkig zijn,
van waaruit het leven zich weer ontvouwt...
 
Annemiek.
 
 
Mijmering 57 2021.
 
Wie schrijft die blijft en of je nu je stroom/gas/water verbruik digitaal of in een schriftje bij houdt... weten brengt bewustwording en grijp je in, als je wil... 

Rond deze tijd heb ik de jaarafrekening en ik weet dat het goed zit. Het jaarverbruik water was 33 kuub en krijg ik nog 1,22 euro terug dat van het maandtermijn augustus wordt afgehouden. Het maandtermijn water is 11,10 euro.
 
Het maandtermijn stroom en gas is 60 euro en krijg ik ook nog iets van terug weet ik. Een paar euro of zo... Dat zit nog in het vat.... We leren alle minima dat energiezuinig zijn hun grote winst betekend en ik ken twee mensen die nooit stoken in hun huis. 

Dat gaat te ver en is niet gezond en krijg je vocht en schimmel in je huis als je niet goed lucht... Nog erger is teveel verbruiken door laksheid of slordigheid en in de financiële problemen komen omdat je alle tips over energiezuinig in de wind slaat... 

De zomer is echt zo’n tijd om na te denken over dubbele gordijnen en woonmantels maken.  Kijk op mijmering https://annemieksmijmeringen.blogspot.com/2015/08/mijmering-100-woonmantel-met_2.html  of google woonmantel mijmeringen...
 
Ik heb later nog wollen mouwen aan die woonmantel gezet van een oude trui en het ding ligt nu in de wasmand om gewassen te worden tijdens een tropisch weekend of zo. In 2015 al gemaakt zag ik en ik kan mijn dierbare woonmantel niet missen. 


Hij bracht heel veel geld op door me als een mini huisje winters lang te verwarmen als ik in de avond op de bank zat of aan de PC. Zoek een dikke wollen deken ergens vandaan bekijk het patroon en aan de slag... Met de hand kan het ook en je hebt maanden de tijd...
 
Tip 2
Ik heb een kabelbaan gemaakt voor de klimcourgettes... Twee touwen vanaf bovenkant klimrek waarlangs de planten kunnen groeien naar het afdak.  

Af en toe de ranken om het touw slaan en vinden ze hun weg... Met de komkommers en augurken gaat het net zo in de boogjes langs de borders... Zo simpel dat een mens er jaren niet opkomt en opeens het kwartje valt...
 
Tip 3
Het zaad van de pastinaken hangt droog aan de tweejarige planten en werd geoogst voordat de wind ermee op de loop gaat. 

In vergietjes droogt het zaad na onder het afdak. De aardbeien planten uitlopers werden weer met zorg in potjes aarde “afgelegd.” 

Met een gebogen ijzerdraadje worden de eerste “kindjes” aan de uitlopers vastgezet in de aarde. De rest van de uitloper

wordt afgeknipt. Vorig jaar gingen de stekken naar de moestuin van Molenberg. Dit jaar naar nieuwe planten voor in mijn wasteilen en bakken... 

Begin september komt daar “nieuwe” (lees hergebruik moestuin) aarde in met een laagje potgrond bovenop. Daar komen de nieuwe plantjes in. Na twee jaar wordt de oogst minder en ruim ik de planten...
 
Tip 4
Voor de bui werden de Gulden Roede blommen afgeknipt die mooi open waren. 

De bladeren eraf gerist werden ze in bosjes gebonden opgehangen aan de staande lamp in de woonkamer. 

Wat ik ervan ga maken weet ik nog niet maar lees je nog wel. In ieder geval is het NU tijd om te oogsten...nu ze in volle bloei staan.
 
Tip 5
In de workshops werden nog broodjes kransen gemaakt van onverkoopbare broodjes die gedroogd werden vernist en op kransen gelijmd... Hierbij wat voorbeelden en misschien een tip voor jou?

 
Tip 6
Over brood gesproken ik heb vandaag van een kort snel deegje een kaas/uien brood gemaakt dat geweldig is gelukt... Hierbij het recept...
 
Kaas/uien brood
Ingrediënten voor de vulling:
2 uien
1 paprika
geraspte kaas.
 
Voor het deegje:
250 gram volle yoghurt
8 eetlepels zonnebloemolie
4 eetlepels melk
snuf zout
1 zakje bakpoeder
1 ei
 
ruim een pond bloem.
 
Werkwijze: De oven voorverwarmen op 180 graden... De uien van schil ontdoen en in dunne ringen snijden. 
De ringen fruiten in een scheut zonnebloemolie in de wok of koekenpan. 

Ondertussen de paprika in dunne schijven snijden en van pitten ontdoen en afspoelen. 

Als de uien ringen glazig zijn de paprika erop leggen met peper/zout en de deksel op de wok of pan en op laag gas smoren. 


Als de paprika beetgaar is gas uit en de pan buiten zetten om af te koelen.
 
De ingrediënten van het deeg in een kom los roeren met een garde zonder de bloem. 

Zeker 400 gram bloem toevoegen en kort kneden waarbij je bloem toevoegt tot het deeg loslaat van je handen.
 
De deegbal uitrollen tot een langwerpige dunne lap die je in een langwerpige bakplaat of braadslee legt waar de randen deeg overheen hangen. 

De lap natmaken met je handen en de vulling in het midden erop verdelen. 


 Ruim geraspte kaas erop verdelen en de zijflappen dichtklappen en aandrukken. 

 Het “brood” omdraaien en met een grote schaar knipjes erin maken en het deeg natmaken. 

In de oven ermee en afbakken tot lichtbruin in ongeveer 50
minuut. 

Al werkt elke oven weer anders... De laatste 5 minuut ruim geraspte kaas erop verdelen en laten smelten in de oven...

Dit gevulde kaas/uien brood kan warm of koud worden gegeten en is een heerlijker aanvulling bij een koud buffet,

een BQ of met tomatensla een complete maaltijd (deed ik) ook helemaal goed...
 
Mijn leventje...
Al drie weken sta ik op de zaterdagen op tijd op en heb de was al droog in de kast voor het middag is...


Heel vroeg nog een enkele nodige boodschap gehaald en het huis opgeruimd. 



Dit keer moest de was nog eventjes over de lijntjes gehangen in de waskamer om na te drogen want er kwam een bui aan...


Tussen de buien werd in de tuin gewerkt in stilte want de hoorapparaten bleven in het doosje om op te laden of zo. 
 

Ik laadde ook op want ik hoefde geen energie te spenderen om mijn aandacht overal bij te houden (concentratiestoring).

Mijn gedachten mochten van mezelf lekker dwalen en sprong ik van de hak op de tak... 


Ik deed alles tegelijk of half en later weer verder als ik ertegen aan liep. 


Ik lijk dan een beetje op Floortje die ook steeds opnieuw plekjes en dingen ontdekt op haar weg... die al 20 jaar daar staan. 


Hier en daar heb ik een stokje gezet en was even bezig met het opbinden van plantjes om weer een stukje hof vegen als ik tegen de bezem aanliep. 



Tijdens dat vegen liep ik weer tegen een ander klusje aan en hup daar weer aan de slag... 


Ik hoef niks en drink koffie en eet een hapje als ik dat wil waarbij Floor altijd meedoet met een slokje melk. 


We weten niet hoe laat het is Floor en ikke en het voelt zoals het gedichtje bovenaan de mijmering... 

Aan het einde van de dag heb ik toch veel gedaan en vooral genoten van de bijtjes die samen met mij de courgettes hebben bevrucht... 

Mijn hofje is een droom en zelfs een deel van de andijvie lieten de slakken voor me over. 

Komende week eten we boontjes uit eigen tuin zag ik en morgen ga ik eens met een vinger op inwendig onderzoek in de aarde.

Wroeten bij de aardappeltjes om af te tasten waar een dikke zit... 

Die trek ik dan zo van de wortelkluit en kunnen de kleintjes nog groeien... 


Dat wordt dan samen met veel groente een midzomer ratatouille... 

Concentratiestoring is niet alleen lastig maar brengt ook veel geluksmomenten...
 
Annemiek