Leven is mensen en dingen omhelzen en weer loslaten.
Niets en niemand bezitten en juichen bij elke ster
die uit de hemel valt...
Annemiek
Mijmering 54 2021.
Tip
Door de week te evalueren en veranderingen in te voeren kreeg ik meer
tijd om erop uit te gaan.
tijd om erop uit te gaan.
De zondag vroeg zat ik al op de
fiets richting Heikop waar Peter R. de Vries vele malen is geweest op de plek
waar Nicky Verstappen het leven liet.
Tijdens de afdaling stegen mijn gebedjes
op voor Peters beterschap en vooral kwaliteit van leven als hij erdoor komt...
Gedachten van hoop delend met de natuur op mooie plekjes langs velden vol
bloemen en bijenkorven.
Mijn neus achterna kwam ik uiteindelijk in Schinvelds
bossen terecht bij het “Nonke Buuske.” https://www.facebook.com/NonkeBuusjke
Op zaterdag maak ik meestal een feest menu misschien omdat
het weekend is en niets moet?
Nou ja karweitjes zonder druk waar tussendoor
reifkoekjes werden gemaakt. Deze keer van een courget.
Ingrediënten reifkoekjes:
zonnebloemolie
1 ui
havermout
bloem
snuf zout en peper
1 ei
Werkwijze:
De courget wassen en met schil raspen. De ui snipperen enmet het ei peper/zout en een kopje havermout mengen.
Zoveel bloem toevoegen
zodat de prut een beetje smeuïg wordt.
Olie in de wok of koekenpan en de prut in
hoopjes bakken. Eerst op hoog gas dichtschroeien en op lager gas om te
garen.
De reifkoekjes keren en verder garen... Je kan reifkoekjes
maken van aardappels, pompoen topinamboer en courget met als standaard ingrediënt de gesnipperde ui.
maken van aardappels, pompoen topinamboer en courget met als standaard ingrediënt de gesnipperde ui.
Alleen bij pompoen is de ui niet lekker...
Tip 3
Van de laatste venkelknol heb ik soep gemaakt en dat is zo
gepiept...
Ingrediënten romige venkelsoep.
1 dikke venkel
1 ui
2 groentebouillonblokken
2 aardappels
6 dl water en 4 dl melk
samen een liter
eventueel room of koffiemelk
Werkwijze:
De gesnipperde ui zachtjes fruiten in iets olie of olie
met een klontje boter.
Snij de gewassen venkel in stukken (waarom niet in ringen troela?) en voeg toe aan de pan.
Bewaar wat groene sprietjes voor de garnering.
Breng aan de kook. Schil en was de aardappels en snij in kleine
stukken. Voeg toe aan de pan en zet bij kookpunt het gas laag.
Leg een houten
lepel tussen pan en deksel om overkoken te voorkomen.
Eventueel een snuf komijn
toevoegen (deed ik niet). De
staafmixer door de soep en eventueel een scheut room of koffiemelk toevoegen (deed ik niet).
staafmixer door de soep en eventueel een scheut room of koffiemelk toevoegen (deed ik niet).
In de soepkop garneren met het
venkelgroen. Grof bruinbrood erbij serveren.
Tip 4
De komkommers beginnen goed te groeien en het grootste deel van de planten laat ik langs de borders afhangen.
Dat spaart plaats in de border waar de
tomatenplanten staan. Omdat de komkommerplanten toch ergens houvast te geven heb
ik touwen in bogen langs de border gehangen.
Natuurlijk niet bevestigd aan de
planten maar door fietsenspaken om te buigen en door een knoop in het touw te
steken.
Als tentharingen werden de spaken diep in de aarde gestoken dichtbij de komkommer plant.
Genoeg
houvast en de rankjes van de komkommer pakken het touw al vast hier en
daar...
Tip 5
Met voldoende stengel om te kunnen binden. Natuurlijk
niet alles op een plek maar hier en daar zodat “de oogst” nauwelijks te zien
was.
Het hart van boerenwormkruid dat ik jaren geleden maakte... werd opnieuw gewikkeld en eerst de oude bloemen eraf
geknipt zover dat mogelijk was.
Wil je dit zelf maken vorm dan van spandraad een
hart en buig de uiteinden van de draad om en haak in elkaar.
Je kan natuurlijk
ook gewoon een krans maken groot of klein. De geur van het kruid in je huis is
verrukkelijk...
De gedroogde bloemen kan je later weer in stukken verwerken...
Op de foto zie je hoe boerenwormkruid gewikkeld wordt met klossen wikkeldraad.
Ik wikkel met de klos nog een tweede keer om oneffenheden
wat gelijk te trekken en doe dat alleen met boerenwormkruid.
wat gelijk te trekken en doe dat alleen met boerenwormkruid.
De draad valt tussen de blommen en zie je de “verbeteringen” niet.
Je kan zelfs
later nog hier en daar een bloem tussensteken waar nog een gaatje zit...
In het Nonke Buusjke hebben Mathieu en zijn paard
Barousjka een demonstratie ploegen gegeven.
De bijenkasten werden bewonderd en
de moestuin.
Ik ben daar terug in de tijd gegaan met de varkens die nooit worden
geslacht en de kipkes wil ik niet weten.
Bij het lupinezaad ging ik 63 jaar
terug in de tijd en heb wat zaadjes geplukt en die zitten al in de grond op mijn
hofje...
Als 7 jarig kind was mijn grootste schat lupine zaadjes plukken her en der...
en zaaien in de bloemenbak bij “ons thuis” of in de pot van de sanseveria op de
vensterbank in de kamer.
Herinneringen die terug kwamen daar tussen al die schoonheid....
Het bakkus werd bewonderd waar op vrijdag de zuurdesem broden in werden gebakken.
Daar ging heel wat aan vooraf omdat de oven eerst op temperatuur moest komen door takkenbossen (schansen) erin te verbranden...
Natuurlijk had zo'n oven geen thermostaat en zag je aan de kleur van de stenen en je ervaring wanneer het brood in de oven kon.
Ik heb dit bakken samen met een kennis en de woensdagvriend eens geprobeerd.
De kennissen hadden een "bakkus" en geen ervaring ermee...
De vlaaien werden vroeger na het brood gebakken als de steen van de oven al iets minder heet was en de broden lagen af te koelen op roosters.
Ik kwam op zondag opeens de maandag tegen en de wastobbes en strijk op dinsdag.
De slaapkamer waar ik zo een dutje had willen doen en even willen zitten wegdromen in de "goei kamer."
Wat een energie heb
ik weer opgedaan en ideetjes.
Ik heb de zelfgebakken vlaai gegeten met een kop
echte koffie.
Uren heb ik daar met een glimlach vol geluk rondgelopen niet wetende
dat vele ogen van vrijwilligers me volgden...
Ze hebben genoten hoorde ik later van
mijn genieten en dat moet hetzelfde geluk zijn geweest zoals mijn team en ik
genieten als we een mens in crisis kunnen helpen...
Annemiek.