maandag 12 juli 2021

Mijmering 54 Romige venkelsoep, hart van boerenwormkruid, reifkoekjes en een fietstocht naar het "Nonke Buusjke."

Beste mensen

Leven is mensen en dingen omhelzen en weer loslaten.
Niets en niemand bezitten en juichen bij elke ster
die uit de hemel valt...
 
Annemiek
 
Mijmering 54 2021.
 
Tip
Door de week te evalueren en veranderingen in te voeren kreeg ik meer
tijd om erop uit te gaan. 


De zondag vroeg zat ik al op de fiets richting Heikop waar Peter R. de Vries vele malen is geweest op de plek waar Nicky Verstappen het leven liet. 

Tijdens de afdaling stegen mijn gebedjes op voor Peters beterschap en vooral kwaliteit van leven als hij erdoor komt...


Gedachten van hoop delend met de natuur op mooie plekjes langs velden vol bloemen en bijenkorven. 

Mijn neus achterna kwam ik uiteindelijk in Schinvelds bossen terecht bij het “Nonke Buuske.”   https://www.facebook.com/NonkeBuusjke 
 
Tip 2
Op zaterdag maak ik meestal een feest menu misschien omdat het weekend is en niets moet? 

Nou ja karweitjes zonder druk waar tussendoor reifkoekjes werden gemaakt. Deze keer van een courget.
 
Ingrediënten reifkoekjes:
zonnebloemolie
1 courget
1 ui
havermout
bloem
snuf zout en peper
1 ei
 
Werkwijze:
De courget wassen en met schil raspen. De ui snipperen en
met het ei peper/zout en een kopje havermout mengen.

Zoveel bloem toevoegen zodat de prut een beetje smeuïg wordt. 

Olie in de wok of koekenpan en de prut in hoopjes bakken. Eerst op hoog gas dichtschroeien en op lager gas om te garen. 

De reifkoekjes keren en verder garen... Je kan reifkoekjes
maken van aardappels, pompoen topinamboer en courget met als standaard ingrediënt de gesnipperde ui. 

Alleen bij pompoen is de ui niet lekker...
 
Tip 3
Van de laatste venkelknol heb ik soep gemaakt en dat is zo gepiept...
 
Ingrediënten romige venkelsoep.
1 dikke venkel
1 ui
2 groentebouillonblokken
2 aardappels
6 dl water en 4 dl melk
samen een liter
eventueel room of koffiemelk
 
Werkwijze:
De gesnipperde ui zachtjes fruiten in iets olie of olie met een klontje boter. 

Snij de gewassen venkel in stukken (waarom niet in ringen troela?) en voeg toe aan de pan. Bewaar wat groene sprietjes voor de garnering. 

Water en de melk toevoegen en de bouillonblokken. 


Breng aan de kook. Schil en was de aardappels en snij in kleine stukken. Voeg toe aan de pan en zet bij kookpunt het gas laag. 

Leg een houten lepel tussen pan en deksel om overkoken te voorkomen. 

Eventueel een snuf komijn toevoegen (deed ik niet). De
staafmixer door de soep en eventueel een scheut room of koffiemelk toevoegen (deed ik niet). 

In de soepkop garneren met het venkelgroen. Grof bruinbrood erbij serveren.
 
Tip 4
De komkommers beginnen goed te groeien en het grootste deel van de planten laat ik langs de borders afhangen. 


Dat spaart plaats in de border waar de tomatenplanten staan. Omdat de komkommerplanten toch ergens houvast te geven heb ik touwen in bogen langs de border gehangen. 

Natuurlijk niet bevestigd aan de planten maar door fietsenspaken om te buigen en door een knoop in het touw te steken. 


Als tentharingen werden de spaken diep in de aarde gestoken dichtbij de komkommer plant.

Genoeg houvast en de rankjes van de komkommer pakken het touw al vast hier en daar...
 
Tip 5
Aan het einde van mijn fietstocht heb ik vele koppen
boerenwormkruid geknipt. 

Met voldoende stengel om te kunnen binden. Natuurlijk niet alles op een plek maar hier en daar zodat “de oogst” nauwelijks te zien was. 

Het hart van boerenwormkruid dat ik jaren geleden maakte... werd opnieuw gewikkeld en eerst de oude bloemen eraf geknipt zover dat mogelijk was. 


Wil je dit zelf maken vorm dan van spandraad een hart en buig de uiteinden van de draad om en haak in elkaar. 

Je kan natuurlijk ook gewoon een krans maken groot of klein. De geur van het kruid in je huis is verrukkelijk... 

De bloemen gewoon in een bos bijeen binden en op de kop ergens ophangen kan ook. 

De gedroogde bloemen kan je later weer in stukken verwerken... 

Op de foto zie je hoe boerenwormkruid gewikkeld wordt met klossen wikkeldraad. 

Ik wikkel met de klos nog een tweede keer om oneffenheden
wat gelijk te trekken en doe dat alleen met boerenwormkruid. 

De draad valt tussen de blommen en zie je de “verbeteringen” niet. 

Je kan zelfs later nog hier en daar een bloem tussensteken waar nog een gaatje zit...
 
Mijn leventje...
In het Nonke Buusjke hebben Mathieu en zijn paard Barousjka een demonstratie ploegen gegeven. 

De bijenkasten werden bewonderd en de moestuin. 

Ik ben daar terug in de tijd gegaan met de varkens die nooit worden geslacht en de kipkes wil ik niet weten. 

Bij het lupinezaad ging ik 63 jaar terug in de tijd en heb wat zaadjes geplukt en die zitten al in de grond op mijn hofje... 

Als 7 jarig kind was mijn grootste schat lupine zaadjes plukken her en der... en zaaien in de bloemenbak bij “ons thuis” of in de pot van de sanseveria op de vensterbank in de kamer. 

Herinneringen die terug kwamen daar tussen al die schoonheid....
 
Het bakkus werd bewonderd waar op vrijdag de zuurdesem broden in werden gebakken. 

Daar ging heel wat aan vooraf omdat de oven eerst op temperatuur moest komen door takkenbossen (schansen) erin te verbranden...


Natuurlijk had zo'n oven geen thermostaat en zag je aan de kleur van de stenen en je ervaring wanneer het brood in de oven kon. 

Het deeg lag dan al klaar gerezen en in vorm gebracht.... jawel vloerbroden.

Ik heb dit bakken samen met een kennis en de woensdagvriend eens geprobeerd. 

De kennissen hadden een "bakkus"  en geen ervaring ermee... 

De eerste vlaaien waren een beetje verbrand en later lukte
het prima...

De vlaaien werden vroeger na het brood gebakken als de steen van de oven al iets minder heet was en de broden lagen af te koelen op roosters.

Ik kwam op zondag opeens de maandag tegen en de wastobbes en strijk op dinsdag.  

De slaapkamer waar ik zo een dutje had willen doen en even willen zitten wegdromen in de "goei kamer."

Wat een energie heb ik weer opgedaan en ideetjes. 

Ik heb de zelfgebakken vlaai gegeten met een kop echte koffie. 

Uren heb ik daar met een glimlach vol geluk rondgelopen niet wetende dat vele ogen van vrijwilligers me volgden... 

Ze hebben genoten hoorde ik later van mijn genieten en dat moet hetzelfde geluk zijn geweest zoals mijn team en ik genieten als we een mens in crisis kunnen helpen...
 
Annemiek.