zaterdag 17 juli 2021

Mijmering 55 Linzentaarten voor de burgemeester die niet kwam, ons pracht team en eerste hulp voor lange lijzen in de moestuin...

Beste mensen,


Je hoeft niet thuis te komen

om in een hart te wonen....

Help waar je helpen kan...

 

Annemiek

 
Mijmering 55 2021...
 
Tip
Na de zondvloed droogt de zon onze tuinen en straten en zakt het water in de kelders. 

De regen voorbij nemen we de schade op.
Het consuminderhuis bleef droog en mijn hofje kon het water aan omdat een put op de juiste plaats was gelegd indertijd. 

Bij velen is dat niet zo en worden oplossingen bedacht om de volgende keer schade te voorkomen. Hopelijk zet deze ramp mensen aan het denken beter voor de aarde te zorgen. Te laat? Het is NOOIT te laat en begin vooral bij jezelf!
 
De klimcourget groeit als een gek tegen haar klimrekje op en heb ik de lange stengels steeds vastgebonden met stukjes panty.

Tomatenplanten in de volle grond kunnen doorgaans na de vierde of vijfde tros getopt
worden, maar als de vierde tros eraan zit zullen de planten wel twee meter hoog zijn vrees ik. 

Teveel water dat niet weg kon heeft de groei gedreven naar ongekende hoogte. Of er nog kracht is voor de tomaten zullen we zien... 

De zon moet kunnen drogen en heb ik alle blad onder de
eerste trossen weggeknipt. We willen geen schimmel in de planten...
 
De vlinder/bijentuin is een jungle geworden en ben ik in de regen de kruisbessenstruik gaan zoeken. 

Voorzichtig werden de zware takken opgetild en werd de zwaarte al snel duidelijk.

Ongelofelijk dikke kruisbessen hingen aan de takken en ook hier was de reden teveel water dat niet weg kon. 

Ik heb vol dankbaarheid geoogst in de regen en de kop en kontjes van het fruit geknipt. 

De kruisbessen werden gewassen en per pond verpakt in hergebruik zakjes ingevroren. 


Dat wordt kruisbessen op harde wenerbodem (oftewel zandtaartdeeg) met slagroom.
 
Tip 2
Van zandtaartdeeg heb ik ook de taarten gemaakt gevuld met pompoenmarmelade. 

Nou ja... voor die tweede taart kwam deze taart deeg tekort en heb ik de onderkant (bodem) van brooddeeg gemaakt. 

De deeg krapte had o.a. te maken met
mijn wapperende handjes waardoor alles niet zo vloeiend verliep en deeg op de mat terecht kwam. 

Daar werd het ingetrapt en kon me niet deren want ik laat me niet onder krijgen en het was veel te leuk...

 

Zandtaartdeeg

 

Ingrediënten:

250 gram boter of half boter/blue band margarine

of alleen blue band (boter of BB op kamertemperatuur)

150 gram suiker

1 ei

snuf zout

1 zakje bakpoeder

scheut melk

bloem.

 

Werkwijze: De oven voorverwarmen op 180 graden. Ik nam de ingrediënten dubbel omdat ik twee taarten wilde bakken dus verkijk je niet op de hoeveelheid op de foto’s.

 

Ongeveer een pond bloem in een deeg/kom en de rest van
de ingrediënten toevoegen. 


De boter met twee messen in kleine stukjes snijden in de kom. 


Kneed het deeg en voeg bloem toe tot het deeg loslaat van je handen. 


Omdat ik een professioneel rastertje wilde maken werd iets
meer dan een vierde van het deeg afgenomen en tot een bolletje gevormd.. 


De bol deeg uitrollen en op de met bloem bestrooide rastervorm leggen. 


Zandtaartdeeg brokkelt en erger je niet want met stukjes en beetjes komt het ook goed. 



Weer bloem strooien en met de deegrol flink over de rastervorm rollen. 


Het bovenste deel van de rastervorm werd opgetild en werd met bloem bestrooid. 


Daar kwam een grote pizzaplaat op en werd het geheel omgekeerd. 


Met het heft van een mes of zo werd op de
rastervorm getikt tot het deeg eruit viel op de pizzaplaat. 


In de koelkast ermee om hard te worden en werd de vlaaivorm bedekt met bakpapier bekleedt met een lap deeg.


Ook dat gebeurd met stukjes wat normaal is bij dit brokkelig deeg. Ter plaatse bedacht ik een oplossing die ik graag met je
wil delen....

 

De uitgerolde lap deeg werd in vieren gesneden en werd het uitgeknipte stuk plastic van het mezenbollen emmertje opgeduikeld. 


Ik kon er zo mee onder de kwarten deeg
schuiven en de deegkwarten zonder breuk in de vlaaiplaat leggen. 


Wat een oplossing....even aan elkaar drukken en voilà. 


De bodem werd ruim belegd met de pompoenmarmelade en de inmiddels door de kou hard geworden deegraster erop geschoven. 


Door mijn trillende handen verliep e.e.a. minder soepel en kwam toch redelijk goed.

 

Voor de tweede taart werd wederom een deegraster gemaakt
en wat toen nog van deeg over was leek me te weinig voor een bodem. 


Geen probleem en werd een snel kort brooddeegje gemaakt van:

 

250 gram volle yoghurt

8 eetlepels zonnebloemolie

4 eetlepels melk

1 ei

snuf zout

1 zakje bakpoeder en klein handje suiker

 

Alles in een kom en met de garde kort omroeren. Ongeveer 400 gram bloem erbij en kort kneden. 


Bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen. Het
deeg werd uitgerold tot een dunne lap en in vlaaivorm 2 gelegd. 


Met een vork erin geprikt en de rest van de pompoenmarmelade erin geschept. 


De rest zandtaartdeeg werd tot kruimels gehusseld en kwam op de vulling. In de oven tot lichtbruin afbakken.  


 

Ik had nog wat brooddeeg over en heb daar twee toeslagjes van gemaakt. 


De deksel van de botervloot werd als vorm gebruikt en wat ik uit de marmelade kom kon schrapen was genoeg als vulling.


De randjes nat gemaakt werd het deeg dichtgeklapt en met een vork de randjes aangedrukt. 


De bovenkant natmaken en
grove suiker erop gestrooid. 


Er was nog een plekje in de oven en konden ze mee gebakken...

 

Mijn leventje...

Ik heb de grootste troep opgeruimd en de baktijd afgewacht voordat ik plat ging. 


Conclusie: Ik zal geen rastertjes meer maken van zandtaartdeeg maar gewoon kruimels van deeg bovenop. 

De reepjes zelf snijden kan natuurlijk ook als je dat wil.

 

De taarten waren o.a. voor het aangekondigde bezoek woensdag de 15e van de burgemeester van Heerlen aan ons
consuminderhuis.


De burgemeester zou vergezeld zijn van een wethouder en de buurtregisseur. 


Twee bestuursleden van ons consuminderhuis en mensen van het pand WONEN ZUID mede aanwezig, zou ik een presentatie en rondleiding geven. 


Diny had de boel nog een extra stofzuigerbeurt gegeven en Jamila maakte kleine broodjes en chocolade koekjes terwijl de aanhoudende regen een drama werd. 


Te elfder uren werd het bezoek gecanceld want de burgemeester had wel andere dingen aan zijn hoofd toen o.a.
Heerlen tot rampgebied werd verklaard...

 

De taarten en broodjes werden aan de vrijwilligers van ons consuminderhuis uitgedeeld bij de koffie. 


We hebben een top team bleek wel toen opeens drie inboedels op een dag moesten gebracht. 



Enkelen hebben nog overgewerkt en iedereen zette haar/zijn beste beentje voor... 


En de burgemeester? Die komt binnenkort als de ramp voorbij is en de rust weder gekeerd... 


Enne... ingetrapt deeg kan je uit een mat krabben met een vork en de stofzuiger erover...

 

Annemiek.