zondag 4 juli 2021

Mijmering 52 Open pruimenvlaai, kaasstengels, de grote keukenbeurt spelenderwijs en op de fiets door Limland...met of zonder glimmende leggings..

Beste mensen,

Het leven is veel te kort

en onze wereld veel te klein

om er een slagveld van te maken....

 

Annemiek

 
Mijmering 52 2021.
 
Tip.
Op zondag evalueer ik de afgelopen week en kwam erachter dat ik in het weekend teveel tijd aan de was besteed en mijn energie niet goed verdeel. 

Resultaat te weinig tijd voor erop uit... nu het weer kan...
 
Voortaan zet ik door de week in de late avond op daluren stroom al een wasje aan en zeker op de vrijdagavond zodat de zaterdag start met de was ophangen. 

Op tijd op en het huis even bijwerken kost hooguit een uur. Om 12 uur al plat voor de nodige dut omdat de vermoeidheid van de lange vrijdag nog in mijn lijf zit. 


Tegen twee uur in de middag start de nieuwe dag en ben ik mezelf uitgebreid gaan douchen en verzorgen. 

Op de fiets naar de markt tegen de tijd dat de markt ten einde loopt en de koopjes je om de oren vliegen... Voorbeeld?
 
3 venkel voor 1 euro
3 kilo tomaten voor 2 euro
2 bakjes aardbeien 1 euro
pruimen 1,50
nieuwe aardappels 1,50
5 courget voor 1 euro
4 paprika 1 euro
 
Alles samen voor nog geen tientje en omdat de groenten en fruit ongesorteerd zijn heb ik direct alles nagekeken. 


De overrijpe tomaten kwamen gewassen in de vriezer voor pastasaus. De hardere in de koelkast. 

De overrijpe pruimen werden apart gelegd om een open vlaai van te bakken en de rest in de koelkast. 

Een courget had een plekje en werd direct gebruikt, gewassen in schijven gesneden en door beslag gewenteld.

Gebakken in zonnebloemolie. De venkel in de koelkast voor soep later in de week. 

De paprika’s waren hard en gaaf en kwamen ook in de koelkast. De aardappels bleven in het kistje dat in de schuur voortaan groentekistje mag zijn...
 
Zoals je al zag neem ik naar de markt vele hergebruik tasjes en netjes mee en die plastic bakjes van de aardbeien heb ik
spijt van... Leerpunt! 

Verder neem ik de tijd om te kijken en tijd om te beslissen (ADCA) en heb losse euro’s bij de hand. Soms koop en reken ik bij een kraam driemaal af omdat ik me niet laat drukken... Door te evalueren heb ik nog steeds grip op mijn leven...
 
Tip 2
Na het sorteren van de groente en fruit was er nog energie om een open pruimenvlaai te bakken. 

Weer zoiets uit vervlogen tijden toen velen ”in de wei of op het good” pruimenbomen hadden. Met het snel kort deegje is het zo gepiept...
 
Ingrediënten open pruimenvlaai:
250 gram volle yoghurt of kwark
1 ei
snuf zout
8 eetlepels zonnebloemolie
4 eetlepels melk
klein handje suiker
1 zakje bakpoeder
 
(bloem)
 
Werkwijze:
De oven voorverwarmen op 180 graden. Alles in een deeg/kom met de garde omroeren (m.u.v. de bloem) en ongeveer 400 gram bloem toevoegen. 

Met de hand kort en snel kneden. Bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen. 


Het deeg uitrollen tot een dunne lap. Ik liet de lap ietsje minder dun omdat ik daarvan hou. 

Het deeg in een grote vlaaivorm met bakpapier leggen en het deeg inprikken met een vork.
 
De pruimen wassen en in vieren snijden en ontpitten. Zie foto hoe je de pruimen het beste op de vlaai kan leggen. 

In de
oven tot het deeg lichtbruin is. De vlaai met poedersuiker bestrooien.
 
Tip 3
Van de rest deeg heb ik kaasstengels gemaakt. 

De rest deeg uitrollen en nat maken. Bestrooien met geraspte kaas en in repen snijden. 

De repen al draaiende in een spiraal op een bakvorm leggen.
 
Tip 4
Tijd om de keuken weer een goeie beurt te geven en dat doe ik in dagelijkse etappes na de afwas met het laatste sopje.

Omdat toch gestofzuigd moest worden en veel bestek in de
afwas lag ben ik maar begonnen met de besteklade. 

Met de stofzuiger de kruimels uit de bak en de lade en alles afgesopt. Weer wat bestek geruimd wat in de gang lade kan (weinig gebruikt)  en wat weg kan (consuminderhuis) en in de schuur. 

De kop is eraf en voor de week om is heeft de keuken haar
grote beurt gehad... Het kost je amper energie...
 
Mijn leventje...
Op de fiets in de vroege zondag ochtend waar de stilte nog hangt en de geur van de vele bloeiende liguster. 

Richting Schinvelderbos zie ik dat een wildbrug werd gebouwd en “mijn” boerenwormkruid plantage bouwput werd.


Ik ken meer plekjes en het was een blij weerzien al zit het boerenwormkruid nog in de knop. 

De moderne tijd zoals u zegt, bouwde nieuwe huizen en ze passen wonderwel tussen wat van oud her bleef. 

Op een terras heb ik cappuccino gedronken en onderweg door de hei meegebracht kruidenwater uit een thermos...

 
Veel bekende natuur plekjes terug gezien kreeg ik zadelpijn en ben richting de “ijstied” gefietst onderweg naar huis. 

Dat zat nog in het vat... die beloofde notencoupe aan mezelf en was het goed rusten wetende dat 5 minuut verder mijn hofje ligt... 

Naast de ijssalon ligt een fitness hal waar halverwege mijn
notencoupe vele superslanke mensen uitkwamen met zo’n opgerold matje onder de arm. 

Allemaal met strakke glimmende legging, vrouwen zowel als mannen (die herkende je aan het dopje middenvoor). 

Ze waren heel zelfverzekerd en liepen tussen de tafeltjes van het terras hun lijf te etaleren en terecht... 

Ze keken naar de dikkerds achter hun ijscoupe’s en een groet kon er niet af... Verschil moet er zijn... en was ik net voor de onweersbui weer thuis waar mijn lieve Floortje samen met me plat ging in de sta-op-stoel...
 
Annemiek