Het leven is veel te kort
en onze wereld veel te klein
om er een slagveld van te maken....
Annemiek
Mijmering 52 2021.
Tip.
Op zondag evalueer ik de afgelopen week en kwam erachter
dat ik in het weekend teveel tijd aan de was besteed en mijn energie niet goed
verdeel.
Resultaat te weinig tijd voor erop uit... nu het weer kan...
Voortaan zet ik door de week in de late avond op daluren
stroom al een wasje aan en zeker op de vrijdagavond zodat de zaterdag start met
de was ophangen.
Op tijd op en het huis even bijwerken kost hooguit een uur. Om
12 uur al plat voor de nodige dut omdat de vermoeidheid van de lange vrijdag nog
in mijn lijf zit.
Tegen twee uur in de middag start de nieuwe dag en ben ik
mezelf uitgebreid gaan douchen en verzorgen.
Op de fiets naar de markt tegen de
tijd dat de markt ten einde loopt en de koopjes je om de oren vliegen...
Voorbeeld?
3 venkel voor 1 euro
2 bakjes aardbeien 1 euro
pruimen 1,50
nieuwe aardappels 1,50
5 courget voor 1 euro
4 paprika 1 euro
Alles samen voor nog geen tientje en omdat de groenten en
fruit ongesorteerd zijn heb ik direct alles nagekeken.
De overrijpe tomaten
kwamen gewassen in de vriezer voor pastasaus. De hardere in de koelkast.
De
overrijpe pruimen werden apart gelegd om een open vlaai van te bakken en de rest
in de koelkast.
Een courget had een plekje en werd direct gebruikt, gewassen in
schijven gesneden en door beslag gewenteld.
Gebakken in zonnebloemolie. De venkel in de koelkast voor soep later in de week.
Gebakken in zonnebloemolie. De venkel in de koelkast voor soep later in de week.
De paprika’s waren hard en
gaaf en kwamen ook in de koelkast. De aardappels bleven in het kistje dat in de
schuur voortaan groentekistje mag zijn...
Zoals je al zag neem ik naar de markt vele hergebruik
tasjes en netjes mee en die plastic bakjes van de aardbeien heb ik
spijt van... Leerpunt!
spijt van... Leerpunt!
Verder neem ik de tijd om te kijken en tijd om te beslissen (ADCA) en
heb losse euro’s bij de hand. Soms koop en reken ik bij een kraam driemaal af
omdat ik me niet laat drukken... Door te evalueren heb ik nog steeds grip op
mijn leven...
Na het sorteren van de groente en fruit was er nog energie
om een open pruimenvlaai te bakken.
Weer zoiets uit vervlogen tijden toen velen
”in de wei of op het good” pruimenbomen hadden. Met het snel kort deegje is het zo
gepiept...
Ingrediënten open pruimenvlaai:
1 ei
snuf zout
8 eetlepels zonnebloemolie
4 eetlepels melk
klein handje suiker
1 zakje bakpoeder
Werkwijze:
De oven voorverwarmen op 180 graden. Alles in een deeg/kom
met de garde omroeren (m.u.v. de bloem) en ongeveer 400 gram bloem toevoegen.
Met de hand kort en snel kneden. Bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je
handen.
Het deeg uitrollen tot een dunne lap. Ik liet de lap ietsje minder dun
omdat ik daarvan hou.
Het deeg in een grote vlaaivorm met bakpapier leggen en
het deeg inprikken met een vork.
De pruimen wassen en in vieren snijden en ontpitten. Zie
foto hoe je de pruimen het beste op de vlaai kan leggen.
In de
oven tot het deeg lichtbruin is. De vlaai met poedersuiker bestrooien.
oven tot het deeg lichtbruin is. De vlaai met poedersuiker bestrooien.
Tip 3
Van de rest deeg heb ik kaasstengels gemaakt.
De rest deeg uitrollen en nat maken. Bestrooien met geraspte kaas en in repen snijden.
De rest deeg uitrollen en nat maken. Bestrooien met geraspte kaas en in repen snijden.
De
repen al draaiende in een spiraal op een bakvorm leggen.
Tip 4
Tijd om de keuken weer een goeie beurt te geven en dat doe
ik in dagelijkse etappes na de afwas met het laatste sopje.
Omdat toch
gestofzuigd moest worden en veel bestek in de
afwas lag ben ik maar begonnen met de besteklade.
afwas lag ben ik maar begonnen met de besteklade.
Met de stofzuiger de kruimels uit de bak en de lade en alles
afgesopt. Weer wat bestek geruimd wat in de gang lade kan (weinig gebruikt) en
wat weg kan (consuminderhuis) en in de schuur.
De kop is eraf en voor de week om
is heeft de keuken haar
grote beurt gehad... Het kost je amper energie...
grote beurt gehad... Het kost je amper energie...
Mijn leventje...
Op de fiets in de vroege zondag ochtend waar de stilte nog
hangt en de geur van de vele bloeiende liguster.
Richting Schinvelderbos zie ik
dat een wildbrug werd gebouwd en “mijn” boerenwormkruid plantage bouwput werd.
Ik ken meer plekjes en het was een blij weerzien al zit het boerenwormkruid nog
in de knop.
De moderne tijd zoals u zegt, bouwde nieuwe huizen en ze passen
wonderwel tussen wat van oud her bleef.
Op een terras heb ik cappuccino
gedronken en onderweg door de hei meegebracht kruidenwater uit een
thermos...
Veel bekende natuur plekjes terug gezien kreeg ik
zadelpijn en ben richting de “ijstied” gefietst onderweg naar huis.
Dat zat nog
in het vat... die beloofde notencoupe aan mezelf en was het goed rusten wetende
dat 5 minuut verder mijn hofje ligt...
Naast de ijssalon ligt een fitness hal
waar halverwege mijn
notencoupe vele superslanke mensen uitkwamen met zo’n opgerold matje onder de arm.
notencoupe vele superslanke mensen uitkwamen met zo’n opgerold matje onder de arm.
Allemaal met strakke glimmende legging, vrouwen
zowel als mannen (die herkende je aan het dopje middenvoor).
Ze waren heel
zelfverzekerd en liepen tussen de tafeltjes van het terras hun lijf te
etaleren en terecht...
Ze keken naar de dikkerds achter hun ijscoupe’s en een groet kon er
niet af... Verschil moet er zijn... en was ik net voor de onweersbui weer thuis
waar mijn lieve Floortje samen met me plat ging in de
sta-op-stoel...
Annemiek