Het leven is een serie van lessen
die doorleefd moeten worden
Dus voor je eigen deur is veel te doen....
Annemiek.
Mijmering 67 2020
Tip.
Ik werk graag met de wind en de regen
samen in mijn tuin en ben dankbaar voor beiden. Een bont wasje droogde tussen de
buien door en het laatste beetje droogde in de werkkamer waar de lappen nog een
beetje klammig zo over de waslijnen werden gegooid.
De planten groeien als een
gek en de wilde wingerd moest weer gesnoeid op hek hoogte. Mijn energie is
ongeveer gehalveerd en ik bedenk truukjes om meer te doen met minder energie....
Van een bigshopper werd een handvat verwijderd en de
andere werd middendoor geknipt en het handvat verlengt met een stuk touw eraan
geknoopt.
Het resultaat was een schoudertas waarmee ik in de border ben
geklommen. Alle gesnoeid blad verdween in de tas en bespaart me een veegbeurt
van de hof of snoeisel tussen planten uitrapen...
Later ben ik met die tas aan mijn lijf door de tuin
gewandeld en heb hier en daar wat onkruid geplukt of geknipt... De tas werd
regelmatig geleegd in de compostbak of GFT.
Tip 2
Less is more en de inhoud van het dressoirtje met
bijzondere pannen en kommen werd gehalveerd.
Een bananendoos vol werd
doorgegeven en heeft elk pannetje en kom die bleven een vaste plaats met enige
afstand van elkaar. Ik kan ze zo op gevoel pakken....
De decoratie op kasten heeft bij mij meestal een
gebruiksfunctie. De pracht gele casserole herbergt mondkapjes en in de winter
handschoenen.
Het zeepbakje van het lampetstel is gevuld met nagelvijltjes en
pincetjes en de soeppan met de wolkjes van Nel is mijn broodtrommel.
Heb ik een
pan nodig kieper ik de inhoud tijdelijk op de kast of zo... Aan de muur hangt
mijn puddingvorm en de frambozenazijn staat ter decoratie op de goei
kast....
Tip 3
Ik ben vergeten de aardbei stekjes te verzorgen in de kom
water en ze zijn om zeep.
Geen man eh plant overboord want er kwamen weer nieuwe
uitlopers aan de planten. Deze keer zet ik ze als vanouds direct in potjes aarde
terwijl de navelstreng nog aan de moederplant zit...
Te weinig vierkante potjes die het best passen in het
onder bakje en nam ik een grote bak waar meerdere stekjes ingingen...
Als ik ze
vergeet water te geven neemt moeder aarde eh de regen het wel over... De stekjes
krijgen wortels en kunnen later in de grote bak die nieuwe planten moet krijgen.
Het liefst in augustus maar ik verleng de maand gewoon...
Tip 4
Zin in boontjes bleek de hoeveelheid bonen aan de plantjes
nog wat mager... Dan maar meer gebakken ui en geen energie voor een aardappel
regelen heb ik de grootste vegaburger uit de vriezer opgedoken.
Tip 5
Tijdmanagement inzetten en heb ik de bos gedroogd
rucolazaad onder het afdak gehaald.
Een tafelkleedje op de tuintafel en de bos
erop voorkomt dat zaad tussen de kiertjes valt en als de wind opduikt en komt
plagen en wordt het kleedje dicht geslagen...
De ideetjes borrelen weer op en de
bijeen gebonden stengels wordt een handbezempje voor de bank onder het afdak...
De stofjes en blaadjes worden ermee weggeveegd. Ook het bezempje blijft ter
decoratie bij de bank in de buurt...
De fijnere takjes van de gedroogde rucola worden
de onderlaag in Floor haar mandje in haar buitenverblijf. Bovenop wat stro en
heeft het wichtje een warm zacht dekje voor de herfst.... De natuur geeft meer
dan je denkt...
Elke CD die ik draai krijgt met een permanent marker een
twee of drie kruisjes die zelfs een bijna blinde zou zien. Drie kruisjes
betekend natuurlijk driesterren muziek en er verdwijnen ook CD’s naar wie ze
wil... Met boeken heb ik dat ook altijd zo gedaan.
Tip 7
De regenboog snijbiet is oogst klaar en ik was vergeten hoe
lekker ze zijn. Regenboog snijbiet pasta op het menu en hoop ik dat deze of gene
ze in eigen moestuin heeft want kopen kan je ze niet dacht ik...
Ingrediënten:
De nodige stengels regenboog snijbiet
1 bekertje pasta
zonnebloemolie en olijfolie
halve eetlepel bloem
beetje melk
peper/zout
Werkwijze:
Water opzetten voor de pasta en de pasta volgens
gebruiksaanwijzing koken.
Ik nam biologische pasta maar alles kan.
Het blad plus nerf rondom van de stengels knippen en blad
en stengels wassen. De stengels in reepjes snijden en apart leggen. Het blad in
kleine stukjes snijden. Dat doe ik met de schaar...
De stukjes stengel in de wok in zonnebloemolie bakken met
peper/zout. Even op hoog gas en dan op een lager pitje garen. Bijna beetgaar het
blad toevoegen en op hoog gas kort laten slinken en gas uit. In een klein
pannetje de boter laten smelten en de bloem toevoegen...
Een scheutje melk
toevoegen en..... greep ik mis. Geen melk in de tent! Bij de bloem/boter kwam
een scheut kooknat van de pasta en een scheut koffiemelk...plus een mini snuf
zout en peper.
Flink roeren met de garde en eventueel vocht toevoegen tot
je de juiste dikte hebt.
De pasta op een diep bord de groente erop en tot slot
de saus... Het water loopt me nu alweer in de mond bij het schrijven...
Zo
lekker die vergeten aardse smaak van regenboogsnijbiet... Ik heb de planten
extra water gegeven zodat ze vooral extra goed groeien en aan de overkant van de
border staat nog een rij...oranje regenboog snijbiet. Wat een pracht geschenk van
moeder natuur...en zaad van Angelique gekregen geloof ik...
Mijn leventje,
De grote zeecontainer met bedden komt van CMP Landgraaf
naar CMP Molenberg. Ze worden met de matrassen verenigd zou je kunnen zeggen.
In
Molenberg is meer plaats. De matrassen wachten als bruidjes op de bedden. Het is
een hele klus om die grote bak met een speciale kraan op te tillen en te
vervoeren. We zullen zien of het lukt...
Binnenkort verhuisd CMP Landgraaf (Nieuwenhagen) naar een
kleinere locatie twee straten verderop en wordt Nederlands eerste
consuminderhuis pand afgebroken.... de sloopkogel gaat er tegenaan oftewel de
beuk erin... Op die plek komen 55 plus appartementen... De nieuwe tijd zoals u zegt...
Annemiek