donderdag 20 augustus 2020

Mijmering 66 Tip fitshapers, mooie verhaaltjes, gevulde bolcourgette schijven...en de poezen.

 Beste mensen,

Liefde is niet zorgen voor, maar geven om
en daarom is het beter de mens in crisis zelf het pakje van
levenservaring opdoen te laten dragen
zodat hij/zij door schade en schande wijzer wordt.

Een stukje de ladder omhoog drukken kan weer wel...
Met wat inboedel en maatwerk...
en dat hebben we vandaag in CMP Molenberg weer gedaan...
 
Annemiek.
 
Mijmering 66 2020.
 
Tip.
“Hij die de sla laat groeien” zal wellicht gedacht hebben: Minder zicht... laat die schele de muziek maar weer herontdekken... En jawel...Ik heb mijn stapels CD’s weer gevonden en op de knoppen van de CD speler zijn witte plakkers geplakt op het zwart want ik zie geen kleine lettertjes meer.
 
Het is zolang geleden dat ik cd’s draaide dat ik even moest denken of op de achterkant ook iets staat. Een B kant of zo. Op de foto’s sterk uitvergroot zie ik de spinnenwebben rond het apparaat.... Jij ook?
Als God een deur sluit...opent hij een venster!
 
Tip 2
Mijn muzieksmaak is heel breed... van klassiek tot smartlap en zelfs drukwerk. Ken je die groep? Andre Hazes senior is fantastisch om bij te soppen en de plee te poetsen al galmend dat het ooit beter zal gaan...  
 
...en met Harry Slinger van Drukwerk in mijn cassetterecorder reed mijn autootje zo lekker. “Ze loog tegen mij, alsof ik een kind was...enz.” als ik om 4.30 uur in de ochtend naar mijn werk reed in het bejaardenverzorgingshuis. Dat is al een tijd geleden en in die tijd was ik hoofd huishoudelijke dienst. Het controleren zat er zo in dat ik bij vrienden bij het afscheid, in gedachten tegelijk met het laatste praatje de vinger over de deurranden haalde. Dat werd me niet in dank afgenomen.
 
Tja en Harry Slinger met “Ze loog tegen mij.”was het enige die het nog deed van mijn autootje nadat ik op een vluchtheuvel knalde die er volgens mij gisteren nog niet lag. Jarenlang dezelfde route in de nacht maakt je blind nietwaar. Zoiets... want er rijdt toch geen hond op die tijd... Jammer genoeg knalde mijn niet meer onder controle hebbende auto na de vluchtheuvel op een rijtje geparkeerde voertuigen.
 
Je kon precies zien welke op de handrem stond. Aan de bovenramen verschenen allemaal meneren in gestreepte pyamaatjes... Er was toen nog geen
mobiele telefoon en bij een van de meneren heb ik mijn werk gebeld. Daar liep de nachtdienst nog.... 

Mijn autootje was total loss en schafte ik me hetzelfde type oudje aan met twee zitplaatsen en een laadruimte... Ik kwam onderweg wel eens wat tegen nietwaar... Zoiets als Stiefbeen en zoon...maar dan anders... hergebruik brengt duurzaamheid. Je leest het al... de muziek doet me goed. André is aan zijn vlieger bezig...
 
Tip 3
Heb je ook van die fitshapers? Zo noemen ze tegenwoordig sport BH’s. Zonder sluiting moet
je ze over je hoofd aandoen. Heb jij dat ook? Dat ze bij klamme dagen als je zo’n ding aandoet ze in een rolletje ergens tussen nek en schouders blijven hangen? 

Geen beweging in te krijgen...De oplossing hangt voor het grijpen altijd vooraan in de kleerkast... een roze/rode plastic kleerhanger. Het beste is eentje in een felle kleur voor schele ogen en een vaste haak. 

Even achter je rug met dat ding en je trekt de hele boel los
en naar beneden... Peulenschil...
 
Tip 4
Tip van mijn lieve zus... Een draad in naald geval... Nog steeds te koop op de markt of naai garnituren winkels. (zie foto). Enne machine naalden voor denim waarvan de ogen groot zijn en de naalden stevig voor als je onvoorzien een heuvel moet nemen. 

Naai daar alleen dikke stoffen mee en geen voile of zo...
anders maak je perforatie in plaats van stiknaden...
 
Tip 5
Een bolcourget is geweldig om lunch gerechtjes van te maken of... hoofdmaaltijd als je wilt. Ik heb de mijne tot de juiste grootte laten groeien en Floor heeft er nog even mee gespeeld. Dat moet kunnen. 

De courgette wassen en heel dun een kapje eraf snijden. Twee plakken werden eraf gesneden van ongeveer twee vingers dik. Met een beker het hart eruit steken dat je altijd nog kan meebakken later.
 
In de wok wat zonnebloemolie en de courgette ring met peper en zout bestrooid op hoog gas bakken. Is de ring lichtbruin dan omkeren en in het gat middenin een ei breken. 

Op hoog gas laten stollen en klein zetten om de ring en het ei te laten garen. Peper/zout op het ei en al of niet de dooier inprikken. Schuif de plak op twee boterhammen grof brood. Ziet dat er niet prachtig uit?
 

De rest courgette bol op een bord in de koel kast voor de dag erop... Deze keer een ring
(want hij is groter) afsnijden en misschien iets dikker. Wederom peper/zout en de ring in de wok bruinen aan een kant. 

Omkeren en schijven tomaat in het midden bakken die je omdraait als ze voldoende geroosterd zijn. Ik heb in de wok wat schijfjes brie op de tomaten laten smelten... 

De plak op twee boterhammen grof brood en misschien een hugootje erbij? Wat een rijkdom bijna voor nop als je een
tuin hebt...en bolcourgette. (ook te koop op de markt)
 
Tip 6
Bij de PLUS waren kilopakken kaas in de reclame waarvan ik eentje heb gekocht. 

Met de keukenrasp schaven en in kleine porties invriezen in lege ijsdoosjes of mini boterdoosjes of smeerkaas doosjes. Mooi werkloon heb je verdiend en weet je wat je eet. 

Al eens gezien hoeveel de kilo prijs is van geraspte kaas? Enne die wordt van afval kaas gemaakt die aangevreten is door muizen of waar schimmel afgesneden is (of niet) en weet ik wat nog... 

Google maar eens de woorden:  weet wat je eet restkaas .
 
Dag drie had ik mijn snelle gezonde hap met een gesnipperd uitje twee dikke tomaten in stukken en de rest
van de bol courgette. 

Jawel een wok gerechtje garen terwijl een beetje basmati rijst in een steelpannetje stond te garen. Rijst gaar... bij het wok gerecht en omscheppen. Ik heb het gerecht warm en enkele uren later koud gegeten... mmmmmm
 
Mijn leventje....
Popje de poes wordt langzaam maar zeker een beetje dikker al blijft ze een iel poeske en is grote vriend met Diny.


In tijd van minder zicht en hittegolf heeft Diny het voeren en kroelen meer overgenomen en daar zijn Popje en ik haar heel dankbaar voor. 

Diny woont enkele straten verder en ik 20 minuten fietsen verder en dat maakt verschil. Mijn Floor is weer gezond na het badkamer breken trauma en door het herontdekken van muziek (vooral klassiek) lig ik in mijn stoel te genieten als lezen niet mogelijk is. 

Visio Sittard voor revalidatie en advies voor slechtzienden gaat me verder begeleiden. Verder zijn er ook ortheses voor bovenbeen en heup heb ik vandaag gehoord van mijn geweldige revalidatie arts die me heel lang overeind wil houden en dat geeft moed en dankbaarheid... Tel je zegeningen...Jij en ik om wat je nog kan...
 
Annemiek