dinsdag 18 februari 2020

Mijmering 13 Havermoutkoekjes, Rösti recepten en vele tipjes...

Beste mensen,
Het leven bevind zich in het hier en nu...niet in het daar en daarna.
Elke dag met verdriet of vreugde beleven we heel intens
of.... ze gaat aan ons voorbij.
 

Annemiek.
Mijmering 13 2020.
Tip.
Een nostalgisch koekje uit ver verleden is het havermoutkoekje. Je kan ze beter klein van stuk maken want het is een stevig koekje. Geen harten of sterren maar gewone rondjes want het deeg is grof door de havermout... 

Het geeft me een rijk gevoel een koektrommel vol op tafel te hebben staan. Je kan de koekjes lang bewaren en dat probeer ik ook...Nou ja...of het bewaren lukt?

Ingrediënten havermout koekjes:
125 gram boter of margarine
75 gram suiker
snuf zout
1 ei
evenveel havermout als bloem
1 zakje bakpoeder

Werkwijze:
De oven op 175 gram voorverwarmen. De boter en suiker in een kom en met twee messen de boter klein snijden.

 Ei bakpoeder en zout erbij. Een grote beker bloem en evenveel havermout en kneden met je hand. Bloem en havermout (altijd evenveel) toevoegen tot het deeg loslaat van je handen. Het deeg tot een bal vormen en op je werkblad uitrollen tot een dunne plak. Dat er scheuren ontstaan geeft niet. Met een rond koekjesstekertje de koekjes uitsteken en op een beboterde bakplaat leggen met ietsje rijs ruimte. De restjes deeg weer tot een bal vormen, uitrollen en weer koekjes uitsteken.
 
Je hebt geen koekjessteker? Dan balletjes rollen en iets platdrukken op de bakplaat en krijg je havermout moppen. Je kan ook een rol van het deeg maken en schijfjes van de rol snijden en mag je zelf een naam voor bedenken...
 
Tip 2
Ovenschotels zijn vaak duur aan ovenkosten...
Als ik de oven in gebruik heb ben ik geneigd om een ovengerecht te maken dat na het bakken in de oven kan of tegelijkertijd. Dat scheelt in kosten elektriciteit.

Rösti heeft veel variaties en bij mij wordt het wat nog in voorraad is en op kan of moet. Ik maakte daardoor vandaag een menu van restjes dat amper iets kostte...

Ingrediënten Rösti:
2 aardappels
stuk knolselderij uit de tuin
halve paprika
wat diepvries erwtjes uit de grote zak
handvol diepvries tuinbonen
restje kaas zelf geraspt
peper/zout

Werkwijze:
De oven voorverwarmen of restwarmte zoals van mijn koekjes.
De kleine knolselderij kwam uit de tuin en kan ook een aardappel extra zijn. Knol en aardappels schillen eventueel met de dunschiller en wassen. De knollen grof raspen. Beetje zonnebloemolie in de wok en goudbruin roerbakken op hoog gas zodat vocht verdampt. Af en toe roeren zodat het mengsel los blijft. 

De halve paprika werd gewassen en in kleine stukjes gesneden. De paprika toevoegen in de wok met peper/zout en mee roerbakken. De erwtjes en eventuele tuinbonen toevoegen en op hoog gas blijven roerbakken tot alles beetgaar is... Ondertussen de kaas raspen. Een ovenschotel invetten met olie en de rösti over de schotel verdelen... Afdekken met de geraspte kaas...tot de kaas gesmolten is in de oven...

Tip 3
Variatie Rösti met zuurkool.
Ingrediënten:
2 aardappels en een knol topinamboer
of knolselderij
of drie aardappels.
500 gram zuurkool
peper/zout
Slagroom of koksroom

Werkwijze:
De oven voorverwarmen op 200 graden.
De zuurkool vanaf kookpunt 12 minuut gaarkoken. De aardappels schillen, wassen en raspen en/of de knollen. De geraspte aardappels en knol goudbruin roerbakken in iets zonnebloemolie met peper/zout. Steeds omscheppen zodat de rösti los blijft. De zuurkool eventueel afgieten en mengen met enkele lepels slagroom of koksroom. De zuurkool door de rösti scheppen en in een ingevette ovenschaal verdelen. De geraspte kaas erop strooien.... In de oven tot de kaas gesmolten is...
 
Voor de niet vegetariër kunnen gerookte spekjes gebakken worden voordat je de aardappelrasp in de wok bakt. De spekjes even apart leggen...Maar waarom zou je dat doen...Je kan bovenop ook appelringen leggen en laat je de kaas weg. Appelringen krijg je door met een appelboor het klokhuis uit de appel te steken. De appels in schijven snijden (met schil) en op de rösti leggen. Even in de oven...met stukjes boter in de gaatjes van de appelringen...
 
Tip 4
De theezakjes van D.E. bestaan uit twee delen, bekijk ze maar eens goed. Je kan ze gemakkelijk delen met een schaar en tweemaal thee van een zakje. Nog beter is losse thee in een thee ei. A1 kwaliteit voor minder geld want losse thee is goedkoper en beter van kwaliteit.

Tip 5
Volwassen kinderen kostgeld laten betalen bereidt hen voor op de toekomst. De gebraden duiven komen niet uit de lucht vallen. Dat moeten ze leren. Vele ouders ontzeggen zichzelf veel om hun kinderen een “goede” onbezorgde jeugd te geven. Zachte heelmeesters maken echter stinkende wonden. Zelfs als je het gemakkelijk kan missen….vraag toch maar kostgeld. Ze leren ervan. Al zet je het op de spaarbank……kijk voor de hoogte van het kostgeld op: www.nibud.nl
 
Tip 6
Controleer maandelijks de bandenspanning van je autobanden en bespaar jaarlijks 37 liter brandstof oftewel zeker 50 euro. Ook met een scooter of bromfiets bespaart het brandstof. Op de fiets kost het je energie……..en nieuwe fietsbanden als je zwaar bent.

Tip 7
Koop een dozijn dezelfde kleur panty kousjes. Is er eentje stuk is een nieuw huwelijk snel gesloten. Het kapotte kousje trek je over een bezem. Door het statisch effect blijven haren en stof aan het kousje hangen als je snel even de laminaat veegt of de badkamervloer. Spinrag verwijderen met de bezem plus kousje lukt prima. Hoef je geen ragebol voor aan te schaffen. Je zou de kousjes ook nog kunnen wassen voor hergebruik. Leg er dan wel een knoop in anders gaan ze weer in de goede sokkenlade. Moet je snel weg heb je dat kapotte ding weer aan je voet………..

Tip 8
Je goed zittende lievelingsbroek of shirt totaal versleten? Knip voorzichtig de naden open en je hebt een volmaakt patroon om op te grote shirts en broeken te leggen.

Tip 9
Veel gasten in huis? Achter elkaar twee potten koffie zetten? Gebruik dezelfde filter en doe er bij de tweede pot i.p.v. vier scheppen drie scheppen koffie BIJ. De smaak en sterkte is precies hetzelfde.

Tip 10
Gewassen kussen hoezen moeilijk om het kussen te krijgen? Trek een plastic zak om het kussen en trek de hoes over het kussen beginnende bij de opening van de plastic zak. Plastic glijd. Zit de hoes erom trek je de zak eruit. Gaat gemakkelijk.

Tip 11
Als iets versleten of vies lijkt hoeft het nog niet weg of direct gewassen…..De hobby van Floortje de poes is alles onder het tapijt vegen. Ze is er druk mee tijdens winterdagen als het te koud is om buiten te flaneren. Om haar energie kwijt te kunnen ging ze met haar achterpoten aan een hoek van het kleed krabben en het kleed heeft er danig van geleden. Ander vloerkleed kopen? Ik denk het niet. 

Het kleed werd gekeerd zodat de slechte hoek nu onder een grote fauteuil ligt. Geen mens die het ziet en kan het kleed nog jaren mee.... We hebben nog een fauteuil waar een afgeknaagde hoek onder past. Vieze vlek op het tafellaken dat net schoon op ligt? Misschien het tafelkleed zo draaien dat er een schaal of pot op kan. Vlek niet helemaal uit een theedoek? Maakt niet uit volgende keer beter……door niet zo pijnlijk precies te zijn bespaar je heel veel…..

Tip 12
Vieze luchtjes in de koelkast ga je te lijf met een eierdopje azijn in een hoekje te zetten. Vieze luchtjes in plastic dozen? Zet ze in de vriezer....

Na deeg kneden op je werkblad of de vieze bakplaat altijd eerst met een plastic krabbertje afkrabben. Je knipt ze uit een plastic emmertje. Daarna kan je met een doekje in een handomdraai de plaat of werkblad schoonvegen. Dat voorkomt vettige schuursponsjes met smurrie... De ovendeur open laten na het bakken en heb je profijt van de ovenwarmte...

Mijn leventje...
Het liefste wat ik doe is in karretjes kijken in de supermarkt. De mega bedragen bij de kassa zien en bedenken hoe ik de kant-en-klaar gerechten goedkoper en verser zou maken. Ik zwijg natuurlijk en kijk alleen maar... Het is een sport plastic verpakkingen zoveel mogelijk voorkomen en soms koop ik iets gewoon niet om die reden. Ik ben helemaal voor bakken losse bonen rijst bloem en wat dan ook... Zoals in de goede oude tijd en jawel...ik ben 50 jaar te laat geboren....

Annemiek