zaterdag 15 februari 2020

Mijmering 12 verzekeringen, waarde inboedel en gevuld hartig brood....

Beste mensen,

Met weinig tevreden zijn
is het geluk van vrije mensen....
Annemiek.

Mijmering 12 2020.
Tip...

Van restjes stof maken de deelnemers van de naailessen “misschientjes.” Dat zijn tasjes die opgevouwen in je hand of schoudertas een vast plekje hebben. Misschien neem je wat boodschapjes mee onderweg en kan je in ieder geval plastic draagtasjes afslaan. 

We gaan nog verder en maken van vitrage kleine, middel en grotere zakjes voor groente en fruit. In de super kan je het prijsje erop plakken en door de vitrage ziet de kassière wat erin zit. 

Ik gebruik ze ook op de markt... Heel zelden koop ik een gerookte makreel en heb daarvoor een speciaal smal zakje. De makreel in papier gewikkeld is genoeg verpakking en kan in het zakje zonder plastic... Je kan dergelijke zakjes zelfs op de hand maken als je geen naaimachine hebt... De misschientjes werden pracht werkjes met de zelfgekozen decoratie die van een ceintuur en band werden gemaakt.

Tip 2
Hartig gevuld brood was het thema van de kookworkshop en een enorm succes.

Ingrediënten:
500 gram magere kwark (goedkoopste)
16 eetlepels zonnebloemolie
8 eetlepels melk
2 eieren
snuf zout
2 zakjes bakpoeder
ongeveer 1 kilo bloem.

De vulling:
3 paprika’s
geraspte kaas
2 dikke uien
peper/zout
kruiden naar wens zoals:
tijm knoflook.

Werkwijze:
De oven voorverwarmen op 180 graden...
Een rest kaas werd geraspt en wat teveel was werd ingevroren. Kaas zelf raspen dan weet je wat je eet en is veel goedkoper! 

Af en toe koop ik een groot goedkoop stuk en rasp de hele blok waarna het in delen ingevroren wordt. Bevroren kaas ontdooit heel snel in 5 minuut of zo. 

Als je naar de kiloprijs van zakjes gekochte geraspte kaas kijkt dan weet je wel hoeveel uurloon je verdiend door zelf te raspen...Restjes kaas bewaar ik zelfs in lege zakjes van pinda’s of andere noten. Ze zijn zelfs hersluitbaar door de strip....

Terug naar het recept. De uien van schil ontdoen en in dunne ringen snijden. De paprika middendoor, van zaadlijsten ontdoen en wassen. In kleine stukjes snijden. De uien in zonnebloemolie fruiten tot lichtbruin. Er kan teentjes gesneden knoflook bij. We hadden knoflookstengels en die kwamen later... Bij de licht gekleurde uienringen de stukjes paprika en peper/zout voegen. Op hoog gas roerbakken tot de paprika beetgaar is en het vocht verdampt... De vulling werd op een platte schaal overgedaan en buiten gezet om af te koelen...

Alle ingrediënten van het deeg in een deeg/kom behalve de bloem. Met een garde door elkaar roeren. De garde eruit en ruim de helft van de bloem op goed geluk toevoegen. Kort en snel het deeg kneden. Al doende bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen.  

Een bol vormen en uitrollen tot een langwerpige dunne deeg lap. (zie foto)
De deeg lap met je handen goed inwrijven met water. De lap gelijkmatig met geraspte kaas bestrooien met uitzondering van de randjes rondom. De groente in een laag op de kaas verdelen wederom met uitzondering van de randen... De deeg lap dichtklappen als een kerststol. (zie foto)

De bovenkant deegrol met water inwrijven en geraspte kaas erover strooien.... We hadden vergeten op de groenten laag de geknipte knoflookstengels te verdelen en/of kruiden. Die hebben we dus maar op de kaas gestrooid en helemaal goed... Volgens Daisy kan je ook nog paneermeel door de kaas mixen en krijg je een krokante gesmolten kaas laag... Proberen we de volgende keer...

Het gevulde brood bakken tot lichtbruin. Direct uit de oven middendoor snijden  en zagen we dat het brood nog even moest. Terug in de oven werd de temperatuur op 160 graden gezet en 10 minuut later was het brood gaar. Warm in plakken gesneden was het een zaligheid en een plak ruim voldoende voor een persoon. Jamila maakte muntthee erbij en er was koffie en thee... Gasten mochten mee eten en een toekomstige vrijwilligster die wel zag hoeveel je leren kan bij het consuminderhuis....
Mijn leventje...
Song strooide houtsnippers op het "terras". Ze waren in de reclame bij van Cranenbroek 50 liter 1,90 euro en 20 zakken betaalbaar. 

Daarmee is het terras in de moestuin van Molenberg klaar. De eerste erwtjes plantjes steken hun kopke boven de grond in de bakjes binnen op de vensterbank. 

Een enkele tuinbonenplant drukt tegen het glas in de koude kas buiten zag ik en zullen we ze iets dieper moeten zetten want ze moeten nog even...

Kring 50 in de middag en het thema budgetteren dat alle deelnemers nu beheersen en dat is snel. We blijven maandelijks overleg plegen over de maandafrekening om bewustwording te krijgen van inkomsten/uitgaven en of we kunnen sparen. Drie beginners hebben al een bedrag over gehouden en dat geeft een enorme opluchting. Weten dat je altijd wat geld in je portemonnee hebt al hoef je het niet uit te geven. 

Mensen lossen leningen af en bij sommigen helpen we daarbij door de broodlijn te geven... We bespraken verzekeringen en WA is echt verplicht. Wat dekt een brandverzekering en sommigen meenden als er brand uitbrak dat je de brandweer moest betalen en dat is echt niet zo... Een inboedel brandverzekering niet hoger afsluiten dan wat je hebt... Verzekeringsagenten zijn ook gewoon winkeliers die je een product verkopen (soms te duur) dus pas op...
Een meneer die van ons een inboedel kreeg krijgt bij brand echt geen nieuwwaarde inboedel. Hij woont in een huurflatje dus het huis verzekeren hoeft hij niet. Dat doet de eigenaar wel... Als je geen duur spul inboedel hebt hoef je ook geen hoge verzekering. Mijn WA plus brandverzekering kost 11,80 samen per maand...en dekt royaal de schade.
Begrafenis/crematieverzekeringen werden besproken en als
je de verzekering een poot wil uitdraaien moet je jong sterven. Dan heb je waar voor je geld. Een crematieverzekering blijkt bij je 80e verjaardag tegen de 5000 te hebben gekost. Een consuminder crematie heb je al voor 800 euro. Dat is toch te geef nietwaar...

Het blijft een gok en iedereen moet dat zelf uitmaken... In ieder geval gaat iedereen dood dus je bent niet verzekert voor niets. 

Je kan je lichaam afstaan aan de medische wetenschap en wordt alles betaald. Dat kost geen cent... Dan moet het lijk niet ouder zijn dan 24 uur anders kunnen ze er niets meer mee... Dat is bij een vriendin gebeurd en had de ontbinding al toegeslagen. 

Nog even naar die inboedel verzekering...
Toen door een veilingmeester mijn vermogen werd geschat in het programma “Hoeveel ben je waard” door De Mol Producties kwamen ze op 2000 euro waarvan mijn fiets op 750 euro werd geschat dus dat was het duurste stuk. 

 Mijn duurzame kleding en lingerie was opeens amper iets waard omdat het was gedragen...

Een nieuwe TV kost na een week alweer een derde van de nieuwprijs en met inboedelstukken is dat net zo.... Verzamelingen zijn vaak nog maar een habbekrats waard of het moeten al diamanten of zo zijn.... De emotionele waarde brengt gemis bij brand en diefstal en zijn niet te vervangen verzekert of niet. Het dierbaarste zijn mijn dozen vol boeken die wel eventueel opnieuw kunnen aangeschaft op rommelmarkten. Voor de rest kan bezit me gestolen worden...

Het is trouwens niet veel meer na de zoveelste ontspulling... De laatste kratten van mijn zoon werden geruimd en in de schuur staan alweer 6 bananendozen oud papier.... De volgende onspulling zal weer in de kluskamer starten... De waskamer zou mijn hulp zeggen omdat ik daar was ophang... Spullen die bij twijfel bleven staan zullen de volgende ontspul sessie wel weer geruimd worden...en raakt die waskamer ook leeg.  
Van echt grote waarde zijn de menselijke contacten en als ik niet steeds als een olifant in een porseleinkast of te kort door de bocht op zal treden in mijn werk zal ik die contacten behouden... We zullen zien...

Als toegift mijn zaterdagavond menu...Een gesnipperde ui fruiten en even later een paprika in stukjes en wat tomaten in partjes mee roerbakken. Peper/zout en een rest rijst uit de vriezer die in de wok snel ontdooide... Een Goddelijk maaltje binnen 30 minuut...Ik bedoel maar...

Annemiek