woensdag 13 november 2019

Mijmering 85 Gevulde speculaas met truukjes, zieke Theo en huis-tuin en keuken speculaas.

 
Beste mensen,

Geluk zit in kleine dingen...
al is het maar iemand die met je meeleeft...
met wat humor...als je ziek bent.

Annemiek.
85 Consumindermijmering 2019.

Tip.
Gevulde speculaas zelf maken is zo moeilijk niet, als je maar werkt met de truuks van Annemiek!

Je kan zelf amandelspijs maken door amandelen te malen...dan weet je wat je eet. Ikzelf koop de pakjes al zijn ze best duur. Bovenop komen geschaafde amandelen die ook niet goedkoop zijn. Een tip is allebei in Duitsland kopen als je vlakbij de grens woont. Je woont op de Mokerhei? Dan gewoon eens diep in de buidel tasten want eigen gebakken gevulde speculaas is het einde...

Recept:
Ingrediënten:
250 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
160 gram roomboter of blue band
of halfom op kamertemperatuur
150 gram donkere basterdsuiker
snuf zout
10 gram speculaas of koekkruiden
2 eetlepels melk
1 ei.

Voor de vulling en afwerking:
Ca. 400 gram amandelspijs
1 a 2 eieren
bloem
geschaafde amandelen
 
Werkwijze:
De oven voorverwarmen op 175 graden.
Bloem en boter in een kom en met twee messen de boter in kleine stukjes snijden ter grootte van doperwten. 

Voeg de resterende ingrediënten toe en kneed tot een soepele deegbal. Leg de bal in een pedaalemmer zak ruim een uur in de koelkast om op te stijven.

Breek de amandelspijs blok in kleine stukjes en meng met 1 ei en 1 theelepel citroensap en dat kan uit zo’n plastic citroen of een flesje. 

Kneed de spijs tot een nog stevig maar goed uit te strijken spijs. Kneed het deeg nog even kort en rol uit tot een dunne lap. En nu komt de truuk... 

Zet een ingevette vorm met bloem bestrooid op de deeg lap en snij met een mes mooi rondom de vormbodem de maat uit.
 Neem de vorm eraf en even na snijden. De lap in de vorm leggen en besmeren met los geklopt ei. Amandelspijs erop smeren met de achterkant van een lepel of een mes. Het helpt als je kleine bolletjes of plukjes spijs verdeelt op het deeg.  
Weer wat ei en de vorm wederom op de rest van de deeg lap zetten. De bodem nogmaals uitsnijden. De lap op de spijs en bovenkant deeg met ei besmeren. Bestrooien met amandelschaafsel...
Besmeren met los geklopt ei doe je met je vingers en het deeg dat over is daar draai je pepernoten van. Ik heb het dubbele van de ingrediënten genomen omdat speculaas lang bewaard kan worden, in een trommel of doos. De hoeveelheid amandelspijs klopte niet helemaal en heb ik dunner gesmeerd.
Je kan gevulde speculaas in langwerpige lage vormen maken en direct uit de oven in vierkantjes snijden. Een ronde vorm als een taartje leek me ook wel leuk. Direct uit de oven in punten gesneden een heerlijkheid bij een kopje koffie. De baktijd is 40 minuut op 175 graden in een voorverwarmde oven. 

 Mijn oven was wat langzaam en heb ik nog tien minuut erbij gedaan op 200 graden. Toen
waren de amandeltjes gekleurd en leek de speculaas goed. Direct snijden is aan te raden en om te weten of het baksel goed is... snij een randje eraf dat je even onderzoekt eh...proeft. De warme speculaas is altijd zacht en wordt na het afkoelen harder. Te lang in de oven betekend droog en dat willen we niet dus succes ermee........
 
Tip 2
Te moeilijk allemaal?
Maak gewone speculaas in brokken. geen mannen of molens of andere flauwe kul die je niet uit vormen krijgt. Moet je die vormen bepoederen met rijstebloem kindermeel of zoiets en de deeg erin rollen. 
Sta je op de achterkant van de planken te slaan als een gek en blijft de kop in de vorm hangen. Stel het gaat goed dan moet je die mannen heel in en uit de oven zien te krijgen... Geen beginnen aan... Gewoon grote lappen deeg leggen op een plaat en amandelschaafsel erop strooien. Uit de oven direct in vierkanten snijden en helemaal goed.....

Recept huis tuin en keuken speculaas
Ingrediënten:
175 gram boter margarine
of halfom
250 gram donkere basterdsuiker
350 gram bloem
2 eetlepels melk
1 ei
1 theelepel bakpoeder
snuf zout
15 gram speculaaskruiden
Werkwijze:
De oven voorverwarmen op 150 graden. In een kom de boter op de basterdsuiker met 2 messen snijden tot erwtjes formaat. De rest van de ingrediënten toevoegen en kneden tot een soepele deegbal. Het deeg een uur in de koelkast in een plastic zak laten opstijven. Een plaat invetten met boter en bestuiven met bloem. De deegbal kort kneden en uitrollen tot een lap ongeveer het formaat bakblik. De lap dichtvouwen en op de plaat uitspreiden. klopt voor geen meter? 

 Maakt niet uit...lap maar op en plak en snij tot alles past. je kan nog eens de deegrol erover halen en de lap deeg met los geklopt ei besmeren met je vingers. Bestrooien met amandelschaafsel en 20 minuut in een voorverwarmde oven op 150 graden. Meestal is de speculaas gaar als de amandel kleurt. 
Om te testen... Snij rondom de plaat een randje weg en proef.... De stukjes worden snel hard en weet je of ze gaar zijn... Nog even in de oven kan altijd nog. De speculaas in vierkantjes snijden en af laten koelen. Ook bij dit recept heb ik de dubbele hoeveelheid ingrediënten genomen want ik bak maar een keer speculaas en bewaar het lekkers in pannen met deksel wel drie weken lang en deel uit.
 
Tip 3
Koekdozen heb ik niet. Ik bewaar koek in decoratieve pannen met deksel. Wafels bewaar ik in stoofpannen en staat geen koek/doos in de weg. In het recept staat folie rond het deeg wikkelen en in de koelkast laten opstijven. Ook flauwe kul en daar neem ik een pedaalemmer zak voor die bij de tweede bal ook werd gebruikt. Daarna heb ik de bak gevulde speculaas erin bewaard en vervoert naar het consuminderhuis voor de bestuursvergadering. Dat was de derde keer hergebruik. De lege vorm ging weer erin naar huis in de fietstas en werd de zak een uitgeklopt. Als ik een heel brood koop gaat de helft in dezelfde zak en de rest in de originele zak in de vriezer. Ik neem mijn brood erin mee naar mijn werk of zo en als de zak 5 a 6 keer gebruikt is wordt het een plastic afvalzakje in de keuken die later in de grote plastic afvalzak gaat of zo.... 

De mooie soeppan die ik van Nel kreeg gebruik ik als broodtrommel en in een geëmailleerd potje op het aanrecht wordt het koffiemolentje bewaard. Lege broodzakken bewaar ik ook voor van alles en nog wat in vele malen hergebruik tot de zak versleten is...
 
Mijn leventje...
Vandaag met Theo de voedsellijn opgehaald en de arme man is ziek. Zoals mannen wel meer doen bij ziekte zucht en kreunt hij en sleept zich demonstratief voort. Ik moest zijn voorhoofd voelen want volgens hem had hij koorts. Niets te voelen alleen zat zijn kop een beetje los. Het petje zweefde bovenop zijn hoofd omdat zijn haar moet geknipt en dat komt morgen vertelde de arme ziel. Ik stelde voor Piet te bellen om af te lossen zodat Theo naar bed kon. NEE!! Een man heeft ook nog wat trots nietwaar. Hij wilde duidelijk “bedoerd” worden en dat heb ik om de twee zinnen gedaan. “Theo je bent echt ziek!”
Het voedsel verzorgt stond ik al klaar bij de caddy buiten en ben maar eens binnen gaan kijken toen het lang duurde... Stond Theo bij de balie op mij te wachten omdat hij me niet zag en ik misschien op het toilet zat? Jongejonge...
Hij sleepte zich moeizaam verder en we moesten nog zoveel doen. Zeil halen bij Fieke die ze schonk om de marktkramen mee af te dekken...Boodschappen halen voor de bak workshop vrijdag (we gaan speculaas bakken) en omdat we toch bij de PLUS waren heb ik mijn doos melk en vijf pakjes filterzakjes plus een zak suiker meegenomen voor in mijn voorraadkast. Natuurlijk apart afgerekend. Ik zie me geen doos melk op de fiets vervoeren....en als we er toch zijn...
Ik probeerde Theo aan het lachen te krijgen door de tomtom mevrouw na te doen en het lukte aardig. Naar Van Cranenbroek voor vier zakken kalk voor de moestuinen consuminderhuis. Ook maar eentje voor mezelf meegenomen plus twee zakken wegenzout. Natuurlijk apart afgerekend... Bij mijn hoopje kwam een zak vogelzaad en een streng pinda’s en voor Molenberg drie zakken vogelzaad en vetbollen. In die buurt eten de vogels alleen kant-en-klaar bollen. 

Voor thuis maak ik ze zelf want in mijn tuin zijn de vogels verwent...  Theo sleepte met zakken kalk en zout en wilde dat beslist zelf doen en als ik vlug was kon ik mee tillen steeds goed hoorbaar zeggend;... Arme zieke man...”Ohh arme zieke man.” Hij haalde de zakken door elkaar bleek wel...In Molenberg aangekomen heb ik de vogels snel gevoerd wetende dat ze erop azen... Was die arme Theo de derde zak kalk al aan het binnen zetten. “Die moet in Landgraaf zijn!” Voor elke moestuin twee zakken kalk, weet je nog?

Och arme...en werd de zak weer naar buiten gesleept en ingeladen in de caddy. We hebben wat afgelachen... Tegen half vier werd ik thuis afgezet en ja ik heb een steekkarretje in de schuur. Theo naar de Caddy met het ding, terwijl ik wat boodschappen naar binnen bracht... suiker vogelzaad pindaslinger en filterzakjes. Kwam de goeierd al aan met op de steekkar twee zakken kalk!  Moest weer eentje terug en ingeruild voor twee zakken wegenzout. Uiteindelijk liggen bij de balie van consu Landgraaf twee zakken kalk voor de moestuin in Landgraaf ....als het goed is. We waren net de dikke en de dunne niet wetend wie die dunne dan moest zijn... 

 Ik heb de arme zieke Theo wederom aan het lachen gekregen en koffie wilde hij niet dus heb ik maar wat gevulde speculaas ingepakt en wat koemest korrels voor zijn kamerplanten. Die moesten nog gemest,  vertelde hij, en ik heb genoeg. Ruim korrels op de potaarde strooien en met lauw/warm water goed gieten... Van de geur van het boerenland gaar tevens je neus weer open...enne... met hete melk vroeg naar bed meneer...wat wel zal lukken met die mestgeur in zijn woonkamer...

Annemiek