Beste mensen,
Geluk zit in kleine dingen...
al is het maar iemand die met je meeleeft...
met wat humor...als je ziek bent.
Annemiek.
Recept:
Ingrediënten:
250 gram bloem
of halfom op kamertemperatuur
150 gram donkere basterdsuiker
snuf zout
10 gram speculaas of koekkruiden
1 ei.
Voor de vulling en afwerking:
Ca. 400 gram amandelspijs
1 a 2 eieren
bloem
geschaafde amandelen
De oven voorverwarmen op 175 graden.
Voeg de resterende ingrediënten toe en kneed tot een soepele deegbal. Leg de bal in een pedaalemmer zak ruim een uur in de koelkast om op te stijven.
Kneed de spijs tot een nog stevig maar goed uit te strijken spijs. Kneed het deeg nog even kort en rol uit tot een dunne lap. En nu komt de truuk...
Zet een ingevette vorm met bloem bestrooid op de deeg lap en snij met een mes mooi rondom de vormbodem de maat uit.
Weer wat ei en de vorm wederom op de rest van de deeg lap zetten. De bodem nogmaals uitsnijden. De lap op de spijs en bovenkant deeg met ei besmeren. Bestrooien met amandelschaafsel...
Mijn oven was wat langzaam en heb ik nog tien minuut erbij gedaan op 200 graden. Toen
Sta je op de achterkant van de planken te slaan als een gek en blijft de kop in de vorm hangen. Stel het gaat goed dan moet je die mannen heel in en uit de oven zien te krijgen... Geen beginnen aan... Gewoon grote lappen deeg leggen op een plaat en amandelschaafsel erop strooien. Uit de oven direct in vierkanten snijden en helemaal goed.....
Recept huis tuin en keuken speculaas
Ingrediënten:
175 gram boter margarine
of halfom
250 gram donkere basterdsuiker
350 gram bloem
2 eetlepels melk
1 ei
1 theelepel bakpoeder
15 gram speculaaskruiden
Maakt niet uit...lap maar op en plak en snij tot alles past. je kan nog eens de deegrol erover halen en de lap deeg met los geklopt ei besmeren met je vingers. Bestrooien met amandelschaafsel en 20 minuut in een voorverwarmde oven op 150 graden. Meestal is de speculaas gaar als de amandel kleurt.
Om te testen... Snij rondom de plaat een randje weg en proef.... De stukjes worden snel hard en weet je of ze gaar zijn... Nog even in de oven kan altijd nog. De speculaas in vierkantjes snijden en af laten koelen. Ook bij dit recept heb ik de dubbele hoeveelheid ingrediënten genomen want ik bak maar een keer speculaas en bewaar het lekkers in pannen met deksel wel drie weken lang en deel uit.
Tip 3
De mooie soeppan die ik van Nel kreeg gebruik ik als broodtrommel en in een geëmailleerd potje op het aanrecht wordt het koffiemolentje bewaard. Lege broodzakken bewaar ik ook voor van alles en nog wat in vele malen hergebruik tot de zak versleten is...
Mijn leventje...
Hij sleepte zich moeizaam verder en we moesten nog zoveel doen. Zeil halen bij Fieke die ze schonk om de marktkramen mee af te dekken...Boodschappen halen voor de bak workshop vrijdag (we gaan speculaas bakken) en omdat we toch bij de PLUS waren heb ik mijn doos melk en vijf pakjes filterzakjes plus een zak suiker meegenomen voor in mijn voorraadkast. Natuurlijk apart afgerekend. Ik zie me geen doos melk op de fiets vervoeren....en als we er toch zijn...
Ik probeerde Theo aan het lachen te krijgen door de tomtom
mevrouw na te doen en het lukte aardig. Naar Van Cranenbroek voor vier zakken
kalk voor de moestuinen consuminderhuis. Ook maar eentje
voor mezelf meegenomen plus twee zakken wegenzout. Natuurlijk apart afgerekend...
Bij mijn hoopje kwam een zak vogelzaad en een streng pinda’s en voor Molenberg drie zakken vogelzaad en vetbollen. In die buurt eten de vogels alleen kant-en-klaar
bollen.
Voor thuis maak ik ze zelf want in mijn tuin zijn de vogels verwent...
Theo sleepte met zakken kalk en zout en wilde dat beslist zelf doen en als ik
vlug was kon ik mee tillen steeds goed hoorbaar zeggend;... Arme
zieke man...”Ohh arme zieke man.” Hij haalde de zakken door elkaar bleek
wel...In Molenberg aangekomen heb ik de vogels snel gevoerd wetende dat ze erop azen... Was die arme Theo de derde zak kalk al aan het binnen zetten.
“Die moet in Landgraaf zijn!” Voor elke moestuin twee zakken kalk, weet je nog?
Och arme...en werd de zak weer naar buiten gesleept en ingeladen in de caddy. We hebben wat afgelachen... Tegen half vier
werd ik thuis afgezet en ja ik heb een steekkarretje in de schuur. Theo naar de
Caddy met het ding, terwijl ik wat boodschappen naar binnen bracht... suiker
vogelzaad pindaslinger en filterzakjes. Kwam de goeierd al aan met op de
steekkar twee zakken kalk! Moest weer eentje terug en
ingeruild voor twee zakken wegenzout. Uiteindelijk liggen bij de balie van consu
Landgraaf twee zakken kalk voor de moestuin in Landgraaf ....als het goed is. We waren net de dikke en de dunne niet wetend wie die dunne dan moest zijn...
Ik heb de arme zieke Theo wederom aan het lachen gekregen en koffie wilde hij niet dus heb ik maar wat gevulde speculaas ingepakt en wat koemest korrels voor zijn kamerplanten. Die moesten nog gemest, vertelde hij, en ik heb genoeg. Ruim korrels op de potaarde strooien en met lauw/warm water goed gieten... Van de geur van het boerenland gaar tevens je neus weer open...enne... met hete melk vroeg naar bed meneer...wat wel zal lukken met die mestgeur in zijn woonkamer...
Ik heb de arme zieke Theo wederom aan het lachen gekregen en koffie wilde hij niet dus heb ik maar wat gevulde speculaas ingepakt en wat koemest korrels voor zijn kamerplanten. Die moesten nog gemest, vertelde hij, en ik heb genoeg. Ruim korrels op de potaarde strooien en met lauw/warm water goed gieten... Van de geur van het boerenland gaar tevens je neus weer open...enne... met hete melk vroeg naar bed meneer...wat wel zal lukken met die mestgeur in zijn woonkamer...
Annemiek