maandag 9 oktober 2017

Mijmering 101 en pomperdepom pompoenenpannenkoekjes....

Beste mensen,

Misschien met een klein hart
toch je plicht doen...
Dat is echte moed....

Annemiek.
 
101 Consumindermijmering 2017.
 
Tip.
De pompoenen bij onze sponsor op de heuvel zijn geoogst. De zesde generatie van het zaad waarmee ik begon. Ik heb de pompoenen eerst een aantal jaren in Landgraaf geteeld en elke keer bij het verwerken van de pompoen het zaad bewaard en het jaar erop weer gezaaid. Het is nu een heel regiment bastaardjes geworden want de bijtjes hebben de afgelopen jaren de rassen vermengd. De smaak zal er niet minder om zijn omdat de muskaatpompoen eigenschappen de boventoon voeren zag ik, dat is dus een dominant ras. Ik besluit nieuw raszuiver  zaad te bestellen voor komend jaar..........
 
We herkennen in de bastaardjes pompoenen de pindapompoen (galeux d‘eysine) de kabocha, de hokkaido, de curcubita pepo en de vif d’etampes.
 
Pompoenen zijn oogst klaar als de stengel kurkachtig is en in ieder geval moeten ze voor de vorst van het land. Omdat er enthousiaste kinderen bij de oogst waren heb ik de ouders gevraagd toe te zien dat de stengels zo lang mogelijk werden gelaten en beschadigde stengels pompoenen apart te houden. Deze moeten direct verwerkt. De pompoenen nooit aan de stengels optillen en voorzichtig neerzetten. Volmaakte stengels verlengen de bewaartijd. De ideale bewaartemperatuur is tussen 6 en 10 graden . Eenmaal per week de pompoenen keren is aan te raden om doorliggen te voorkomen. Bij grote pompoenen leg ik een schoteltje eronder waardoor een groot deel van de onderkant vrij komt....
 
De komende weken zullen de pompoenen hun weg vinden via de kookworkshops naar onze doelgroep. Pompoenen bewaard op een koele plek in je huis en er is altijd voedsel. Je kan er zoveel mee doen en we starten met pompoen pannenkoekjes.
 
Ingrediënten:
een stuk pompoen
havermout
beetje bloem
snuf zout
1 ei of een scheut melk
poedersuiker.
 
Werkwijze:
De pompoen raspen en mengen met het ei, snuf zout en havermout vlokken. Bij havermout altijd een kopje bloem voegen en de substantie mengen met je hand tot een samenhangende massa. Je voelt vanzelf of er nog bloem of havermout bij moet. Vorm er balletjes van en bak de pannenkoekjes in zonnebloemolie. Druk de balletjes een beetje plat als je ze in de pan legt. Op hoog gas dicht schroeien en meteen op laag gas garen.......Keren... dicht schroeien en weer op laag gas garen.... Vind je de havermout te zwaar neem dan alleen bloem.... De pompoen pannenkoekjes bestrooien met poedersuiker.
Pompoen kan in stukken gesneden in de vriezer voor o.a. soep.
 
Mijn leventje....
De regen spoelde de aarde van de pompoenen. Ze liggen prinsheerlijk op een beschut plekje op worteldoek. Onze tuinmeneer heeft opeens 100 kindjes om voor te zorgen en ik zal hem leren waar ze van houden.... We volgen de weersverwachting om bij gemelde vorst de kindjes direct binnen te leggen. Ze
kleuren nog wat bij en rijpen na. De schillen zullen dikker worden en dat is prima. Het is een ontzettend rijk bezit en de conserven potten worden opgezocht om binnenkort te vullen met pompoen marmelade gemengd met sinaasappelsap. Heerlijk om in voorraad te hebben om taartjes mee te bakken en altijd iets in huis voor op het brood als beleg ontbreekt........ Pompoen puree, gevulde pompoen, pompoen in de oven, pompoen met pasta, Gegrilde pompoen op sla en/of met feta, pompoen tarte tatin, risotto met pompoen en en........oh ja... pompoensoep. 
 
Annemiek.