maandag 30 oktober 2017

Mijmering 108 Herfstfruit, Amandel speculaasjes en van wentelteefjes tot paneermeel...

Beste mensen,

Proberen iets los te laten is onmogelijk.
Loslaten betekend immers het opgeven van al het proberen,
en laten zijn....wetende dat alles komt zoals het komen moet...
Gods goed is niet altijd ons goed... 

Annemiek.
 
108 Consumindermijmering 2017.
 
Tip.
Niets heerlijker dan de najaar frambozen. Ze zijn veel steviger van structuur en voller van smaak dan de voorjaar soort. Je kan ze nog bij het tuincentrum kopen en nu nog in de aarde zetten. Een aflegger oftewel stek van vrienden is gratis en kan natuurlijk ook. De mijne heb ik van Theo gekregen en ik ben benieuwd of de onrijpe vruchtjes nog rijpen in november. De struik staat op het meest beschutte plekje van mijn hofje... Wat een cadeautje die prachtvruchtjes. Een feest nagerecht voor vandaag met een kommetje yoghurt, een likje aardbei confituur en de framboosjes....
 
Tip 2
De laatste sedumbloemen werden afgesneden in de blommentuin en van blad ontdaan. De oude bos sedum heeft vijf weken in een vaas gestaan en de bloemen zijn op maar niet de stengels...Daaraan zijn ragfijne worteltjes ontstaan. Ik heb de blommen in een glazen vaas gezet buiten op de tuintafel om de wortels verder te laten ontwikkelen. De nieuwe bos sedum staat nu in de woonkamer, misschien wel tot het advent stuk op tafel zal komen. Kasbloemen koop ik nooit en als ik ze krijg worden ze direct doorgegeven..... Ik heb een schurftige hekel aan kas teelt bloemen...al die stroom die verbruikt wordt.. De bloemen staan vaak veel te lang in koele winkels of koelcellen en uiteindelijk na de aankoop op tafel in de verwarmde woonkamer staan ze net drie dagen en kwakkelen weg. Dan heeft ook nog een vrachtwagen die brandstof verbruikt, ze heen en weer gereden van tuinderij naar veiling naar winkel.  De mijne droeg ik zelf en kwamen uit eigen tuin...Eerlijker kan niet.......Bovendien vermeerder ik de bloemen en geef de stekken weg...uit eerbied en respect voor al wat leeft zonder kunstgrepen.
 
 
Tip 3
Er staat ook nog steeds bernagie in bloei in de kruidentuin en nu ook in een kannetje op de kast.
 
Tip 4
Bij de broodlijn in het consuminderhuis zijn wel eens hopen harde broodjes die de mensen liever laten liggen. Zachte broodjes van gisteren smaken immers beter. Als ik uitdeel is het verplicht om de harde broodjes mee te nemen. Ieder een flinke zak en de grote gezinnen twee zakken. Ik vertel er bij dat je ze vandaag nog kan oppiepen in de oven en zijn ze weer “vers.” Morgen of overmorgen kan je ze in schijfjes snijden die in losgeklopt ei met snuf zout in de pan in iets olie gebakken worden. Wentelteefjes heet dat en breng je menigeen weer op ideetjes. De stokbrood schijfjes zijn helemaal zacht als ze uit de pan komen.......
 
Tip 5
Er waren wel erg veel harde broodjes over en besloot ik het paneermeel van de kookworkshop bij te vullen.... De harde broodjes werden doorgesneden en op de pas gestofte radiator gelegd. Vanavond ging de verwarming even aan want het was 14 graden in huis. Morgen vroeg ga ik dansen... op een nylon tasje gevuld met gedroogd brood. Het resultaat door een grove vergiet gooien en de dikke stukken wederom in het tasje en weer dansen....
 
Tip 6
Het is tijd om amandel speculaasjes te maken. Het recept als volgt:
 
Ingrediënten:
175 gram boter of margarine op kamertemperatuur
250 gram donkere basterdsuiker
1 ei plus 1 extra ei
1 theelepel bakpoeder
2 eetlepels melk
snuf zout
15 gram speculaaskruiden
of koekkruiden
amandelschaafsel
tenminste 350 gram bloem.
 
werkwijze:
Alle ingrediënten in een deeg/kom m.u.v. het amandelschaafsel, het extra ei... en de bloem voor ongeveer twee derde. De boter met twee messen in heel kleine stukjes snijden. De ingrediënten met de hand kneden en bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen. Zo nodig meer bloem toevoegen dan staat aangegeven. Het deeg uitrollen met de deegrol en met een koekjes steker ronde vormen uit het deeg steken. In een bord het extra ei loskloppen en het amandelschaafsel op een bord nog iets kleiner maken met je handen. De koekjes door het ei en in de amandelschaafsel drukken. Leg ze op een met boter ingevet bakplaat of op duurzame folie of bakpapier. De oven op 180 graden voorverwarmen en de koekjes afbakken in ongeveer 35 minuten. Van de restjes deeg rol je maar pepernoten....
 
Mijn leventje....
De herfst zet door en als de zon schijnt op mijn hofje voel ik geen kou als ik bezig ben. De stilte doet zo goed. Geen BQ bij buren en geen stemmen in tuinen. In de herfst blijven de mensen in mijn buurtje binnen en heerst de stilte op mijn hofje..... De bladeren mogen blijven liggen voorlopig want wegruimen moet alleen op gazon en die heb ik niet. Floor en ik rommelen wat in dat bladerdekje, Misschien ga ik van de stengels van de wilde wingerd wel vogelnestjes maken voor Pasen. Natuurlijk kan ik dat niet zo als de vogels dat doen... maar het is te proberen. Ik oogst geen rode snijbiet meer want die is nu te mooi om op te eten. De rucola groeit nog steeds en kan ik nog van oogsten... later. Ik heb het een week niet zo nauw genomen met koken maar nu weer wel... De vele wintergroenten kosten bijna niets en staat vandaag weer pompoensoep op het menu met wentelteefjes van oud stokbrood.... en het verrukkelijk frambozen toetje, niet te vergeten. Een appeltje voor in de avond en is het weer helemaal goed. 
 
De meterstanden werden opgenomen van de maand oktober want wie schrijft die blijft. Natuurlijk kan je ook die verbruik manager aflezen van je energie provider maar een boekje met een pen heeft toch wat... nog steeds. Stroomverbruik vanaf half september ( 6 weken) 33 KWu piek en 50 KWu dal tarief stroomverbruik. Het gas 22 kuub en 2 kuub water. Zuinig aan en ben ik helemaal tevreden mee. We geven elkaar rapportcijfers in de consuminderkringen en voor mijn verbruik geef ik mezelf een 8. Er zijn nog steeds mensen die zuiniger zijn dan ik en hele volksstammen die veel meer verbruiken. We vergelijken en zoeken uit waar dat aan ligt en of je misschien minder wil verbruiken en hoe en waarom.... Een mens is nooit te oud om te leren... binnenkort start ik de 47e budget/consuminderkring....
 
Annemiek