woensdag 4 oktober 2017

Mijmering 100 Schilderen met groente, soep als cadeautje en oud zaad....

Beste mensen,

Hoop moet je koesteren tussen je handpalmen
als het vlammetje van de laatste lucifer
in een lange poolnacht....

Annemiek.
 
100 Consumindermijmering 2017.
 
Tip.
De quiche zonder deeg heeft me nog steeds in de ban. ik experimenteer met alle soorten groenten en deze keer zelfs met een saus erdoor. Ik wil mijn bevindingen graag met je delen....
 
De ingrediënten zijn:
Beetgare groenten waarvan tenminste een soort wat steviger en in grotere schijven zoals aardappel koolraap zoete aardappel enz. Ik nam zoete aardappel en glaskoolraap.
Als fijne soort groente nam ik deze keer erwtjes uit de diepvries en stukjes regenboogsnijbiet stengels, maar dat kan ook spinazie zijn of paprika gecombineerd met erwtjes of zelfs spruitjes middendoor gesneden.
Verder 200 a 225 gram volle kwark
6 eieren
2 uien
geraspte kaas
peper/zout.
 
De groente net beetgaar koken met iets zout in verschillende pannetjes.
De erwtjes waren ingevroren uit eigen tuin en de regenboogsnijbiet ( ook uit eigen tuin) in stukjes gesneden. De zoete aardappel en de glaskoolraap in schijven snijden en schillen. Als de groente net beetgaar is afgieten en in de wacht zetten. De gesnipperde uien aanfruiten tot lichtbruin, de regenboogsnijbiet stengels in stukjes  toevoegen en roerbakken tot net beetgaar. Een half pakje gezeefde tomaten toevoegen en een klein gesneden pepertje met 2 zaadjes voor de pittig en iets zout. Het geheel mag niet te nat zijn.
 
Een middelmaat springvorm werd ingevet met olie en onderop kwam een laag glaskoolraap schijven. (de helft) Dan een laagje zoete aardappel ( de helft) en de helft van de snijbiet met ui en tomaat. Vervolgens weer koolraap, zoete aardappel en alle erwtjes in een laag. Dan de rest van de snijbiet. het is boetseren met groente en ontzettend leuk om te proberen een zo mooi mogelijk resultaat te krijgen.
 
De eieren met de kwark loskloppen met een garde, wat geraspte kaas erdoor en gelijkmatig over de groente in de vorm gieten. Nog wat geraspte kaas bovenop en in een voorverwarmde oven op 180 graden zetten tot de quiche gaar is en de bovenkant bruin. De quiche kan warm of koud gegeten worden en ingevroren in delen....
 
Tip 2
Ik maakte wederom een linzensoep en deze keer van blonde linzen. Die verkleuren niet zo als je de soep voor twee dagen wilt bewaren. Je ziet drie soorten wortels op de foto’s en allemaal andere smaken omdat het verschillende groentesoorten zijn.
De kleine wortels zijn peterseliewortel en je ziet het groen erop liggen dat ook gebruikt kan worden in de soep.
De tweede soort wortels zijn pastinaak die ook licht van kleur zijn maar een verzonken wortelhals hebben. Het loof gaat in de compost.
De bonte wortel (kan ook oranje winterwortel zijn) als derde wortelsoort. Van dit loof zou je soep kunnen maken in tijd van nood.
Verder werd een knolselderij uitgedaan en een schijf van de kop met loof in een bloempot met potgrond gezet. Goed aandrukken en water geven. De grootste bladeren verwijderen en afwachten. De schijf wortelt en geeft op de vensterbank in de winter, als potplant, maanden lang nieuw blad voor in de soep.
 
Terug naar de soep. 
Een dikke ui gesnipperd aanfruiten in een soeppan en afblussen met twee liter water. Anderhalve beker blonde linzen toevoegen en twee/drie bouillonblokken naar smaak en wat zout. De gesneden groenten toevoegen en aan de kook brengen. Ondertussen heb ik in de tuin lavasblad en bladselderij geknipt ( van de knolselderij). Even wassen fijn knippen en in de soep. Een pepertje (met een zaadje) in ringetjes geknipt kwam erbij en ik vond nog een puntpaprika aan een plant in de tuin. De knoflooktenen die ik drie jaar geleden in de border heb gedrukt heb ik nooit geoogst en daardoor zijn het “vaste” planten geworden en komen de stengels in het najaar weer op. Het bespaart me knoflook kopen want de
stengels zijn veel lekkerder dan de tenen. Een bosje knoflook stengels klein geknipt kwam in de soep. Linzensoep is snel gaar en de groente beetgaar is de soep al goed. (ongeveer 30 minuut) De dag later kan de soep dikker zijn en voeg je iets water toe. Een bosje prei dat in de border in de verdrukking was gekomen tussen de snijbiet was achter gebleven in groei maar oh zo lekker in de soep.
 De preitjes
werden helemaal gebruikt tot de laatste cm stengel. Gewassen en in julienne geknipt werden ze de laatste minuut in de soep gekieperd dat is het lekkerste....en kan het gas uit.
Antonia kreeg een pannetje soep cadeau in een boeren theedoek en een plant knolselderij groen in pot. Daar kan je met een gebroken pols prima mee overweg....... "De buitenkeuken" was in een minuut schoon met een gieter regenwater zo de smurrie het putje in, en alle groenteafval in de compostbak....

Tip 3
Heb je oud pastinaakzaad over van eigen teelt? Of zaad van een doorgeschoten lavasplant? Gebruik maar in de keuken in gerechten. Pastinaakzaad is heerlijk tussen gebakken aardappeltjes. Hoe kom je aan bergen pastinaakzaad? Drie planten laten staan en volgend jaar gaan ze doorschieten en bloeien tot bloem en zaad. De peterselie idem....
 
Mijn leventje....
Wereld dierendag was de bedoeling dat ik Floor ontbijt op bed ( in haar mandje) kwam brengen. Dat mandje staat in de woonkamer en is een rotan wasmand gevuld met een gewatteerde deken. Daarin slaapt ze tot ze in de ochtend de wekker hoort... en komt ze naar boven om op mijn deur te kloppen of krabben want het is volgens haar etenstijd. Omdat ik toevallig voor de wekker wakker was ben ik opgestaan en kwam Floor tegen halverwege de trap. Dat gooit haar schema in de war want het hoort zo dat ze bovenaan de trap wat aaitjes krijgt en goedemorgen wordt gewenst, Vervolgens gaat ze voor mij naar beneden, krabt aan de deurmat en komt eens kijken wat ze in haar voerbakje krijgt. Als ik eerst naar het toilet moet vind ze maar vervelend oponthoud.
 
Tja en halverwege de trap ben ik maar weer naar boven gegaan om de ceremonie opnieuw te starten. Ze kreeg in haar etensbakje een scheutje room bovenop de visbrokjes. Een mens zou er van gruwen in de vroege ochtend. Daarna kon ik haar net weg graaien van de gasvlam onder het pannetje water voor de koffie. Ze zat weer op het gasfornuis want ze had het geluid van de deksel van de boterpot gehoord. Er steeg een vreemd geurtje op van verbrand haar en je moet ook overal je ogen hebben met die blagen. Via het aanrecht naar de keukendeur geeft ze aan naar buiten te willen. Regenplaatjes wil ze niet. Dan blijft ze op de deurmat zitten jammeren en moet ik een ander “plaatje” toveren. Als dat zou kunnen....  Werelddierendag heeft Floortje van Deursen elke dag zoals je leest....
 
Annemiek.