Hoop moet je koesteren tussen je
handpalmen
als het vlammetje van de laatste
luciferin een lange poolnacht....
Annemiek.
100 Consumindermijmering
2017.
De quiche zonder deeg heeft me nog steeds in de
ban. ik experimenteer met alle soorten groenten en deze keer zelfs met een saus
erdoor. Ik wil mijn bevindingen graag met je delen....
Beetgare groenten waarvan tenminste een soort wat
steviger en in grotere schijven zoals aardappel koolraap zoete aardappel enz. Ik
nam zoete aardappel en glaskoolraap.
Als fijne soort groente nam ik deze keer erwtjes
uit de diepvries en stukjes regenboogsnijbiet stengels, maar dat kan ook
spinazie zijn of paprika gecombineerd met erwtjes of zelfs spruitjes middendoor
gesneden.
Verder 200 a 225 gram volle kwark
2 uien
geraspte kaas
peper/zout.
De groente net beetgaar koken met iets zout in
verschillende pannetjes.
De erwtjes waren ingevroren uit eigen tuin en de regenboogsnijbiet ( ook uit eigen tuin) in stukjes gesneden. De zoete aardappel en de glaskoolraap in schijven snijden en schillen. Als de groente net beetgaar is afgieten en in de wacht zetten. De gesnipperde uien aanfruiten tot lichtbruin, de regenboogsnijbiet stengels in stukjes toevoegen en roerbakken tot net beetgaar. Een half pakje gezeefde tomaten toevoegen en een klein gesneden pepertje met 2 zaadjes voor de pittig en iets zout. Het geheel mag niet te nat zijn.
De erwtjes waren ingevroren uit eigen tuin en de regenboogsnijbiet ( ook uit eigen tuin) in stukjes gesneden. De zoete aardappel en de glaskoolraap in schijven snijden en schillen. Als de groente net beetgaar is afgieten en in de wacht zetten. De gesnipperde uien aanfruiten tot lichtbruin, de regenboogsnijbiet stengels in stukjes toevoegen en roerbakken tot net beetgaar. Een half pakje gezeefde tomaten toevoegen en een klein gesneden pepertje met 2 zaadjes voor de pittig en iets zout. Het geheel mag niet te nat zijn.
Een middelmaat springvorm werd ingevet met olie en
onderop kwam een laag glaskoolraap schijven. (de helft) Dan een laagje zoete
aardappel ( de helft) en de helft van de snijbiet met ui en tomaat. Vervolgens
weer koolraap, zoete aardappel en alle erwtjes in een laag. Dan de rest van de
snijbiet. het is boetseren met groente en ontzettend leuk om te proberen een zo
mooi mogelijk resultaat te krijgen.
De eieren met de kwark loskloppen met een garde,
wat geraspte kaas erdoor en gelijkmatig over de groente in de vorm gieten. Nog
wat geraspte kaas bovenop en in een voorverwarmde oven op 180 graden zetten tot
de quiche gaar is en de bovenkant bruin. De quiche kan warm of koud gegeten
worden en ingevroren in delen....
Ik maakte wederom een linzensoep en deze keer van
blonde linzen. Die verkleuren niet zo als je de soep voor twee dagen wilt
bewaren. Je ziet drie soorten wortels op de foto’s en allemaal andere smaken
omdat het verschillende groentesoorten zijn.
De kleine wortels zijn peterseliewortel en je ziet
het groen erop liggen dat ook gebruikt kan worden in de soep.
De tweede soort wortels zijn pastinaak die ook
licht van kleur zijn maar een verzonken wortelhals hebben. Het loof gaat in de
compost.
De bonte wortel (kan ook oranje winterwortel zijn)
als derde wortelsoort. Van dit loof zou je soep kunnen maken in tijd van
nood.
Verder werd een knolselderij uitgedaan en een
schijf van de kop met loof in een bloempot met potgrond gezet. Goed aandrukken
en water geven. De grootste bladeren verwijderen en afwachten. De schijf wortelt
en geeft op de vensterbank in de winter, als potplant, maanden lang nieuw blad
voor in de soep.
Terug naar de soep.
Een dikke ui gesnipperd aanfruiten in een soeppan
en afblussen met twee liter water. Anderhalve beker blonde linzen toevoegen en
twee/drie bouillonblokken naar smaak en wat zout. De gesneden groenten toevoegen
en aan de kook brengen. Ondertussen heb ik in de tuin lavasblad en bladselderij
geknipt ( van de knolselderij). Even wassen fijn knippen en in de soep. Een
pepertje (met een zaadje) in ringetjes geknipt kwam erbij en ik vond nog een
puntpaprika aan een plant in de tuin. De knoflooktenen die ik drie jaar geleden
in de border heb gedrukt heb ik nooit geoogst en daardoor zijn het “vaste”
planten geworden en komen de stengels in het najaar weer op. Het bespaart me
knoflook kopen want de
stengels zijn veel lekkerder dan de tenen. Een bosje knoflook stengels klein geknipt kwam in de soep. Linzensoep is snel gaar en de groente beetgaar is de soep al goed. (ongeveer 30 minuut) De dag later kan de soep dikker zijn en voeg je iets water toe. Een bosje prei dat in de border in de verdrukking was gekomen tussen de snijbiet was achter gebleven in groei maar oh zo lekker in de soep.
De preitjes
werden helemaal gebruikt tot de laatste cm stengel. Gewassen en in julienne geknipt werden ze de laatste minuut in de soep gekieperd dat is het lekkerste....en kan het gas uit.
Antonia kreeg een pannetje soep cadeau in een boeren theedoek en een plant knolselderij groen in pot. Daar kan je met een gebroken pols prima mee overweg....... "De buitenkeuken" was in een minuut schoon met een gieter regenwater zo de smurrie het putje in, en alle groenteafval in de compostbak....
Tip 3
stengels zijn veel lekkerder dan de tenen. Een bosje knoflook stengels klein geknipt kwam in de soep. Linzensoep is snel gaar en de groente beetgaar is de soep al goed. (ongeveer 30 minuut) De dag later kan de soep dikker zijn en voeg je iets water toe. Een bosje prei dat in de border in de verdrukking was gekomen tussen de snijbiet was achter gebleven in groei maar oh zo lekker in de soep.
De preitjes
werden helemaal gebruikt tot de laatste cm stengel. Gewassen en in julienne geknipt werden ze de laatste minuut in de soep gekieperd dat is het lekkerste....en kan het gas uit.
Antonia kreeg een pannetje soep cadeau in een boeren theedoek en een plant knolselderij groen in pot. Daar kan je met een gebroken pols prima mee overweg....... "De buitenkeuken" was in een minuut schoon met een gieter regenwater zo de smurrie het putje in, en alle groenteafval in de compostbak....
Tip 3
Heb je oud pastinaakzaad over van eigen teelt? Of
zaad van een doorgeschoten lavasplant? Gebruik maar in de keuken in gerechten.
Pastinaakzaad is heerlijk tussen gebakken aardappeltjes. Hoe kom je aan bergen
pastinaakzaad? Drie planten laten staan en volgend jaar gaan ze doorschieten en
bloeien tot bloem en zaad. De peterselie idem....
Mijn leventje....
Wereld dierendag was de bedoeling dat ik Floor
ontbijt op bed ( in haar mandje) kwam brengen. Dat mandje staat in de woonkamer
en is een rotan wasmand gevuld met een gewatteerde deken. Daarin slaapt ze tot
ze in de ochtend de wekker hoort... en komt ze naar boven om op mijn deur te
kloppen of krabben want het is volgens haar etenstijd. Omdat ik toevallig voor
de wekker wakker was ben ik opgestaan en kwam Floor tegen halverwege de trap.
Dat gooit haar schema in de war want het hoort zo dat ze bovenaan de trap wat
aaitjes krijgt en goedemorgen wordt gewenst, Vervolgens gaat ze voor mij naar
beneden, krabt aan de deurmat en komt eens kijken wat ze in haar voerbakje
krijgt. Als ik eerst naar het toilet moet vind ze maar vervelend oponthoud.
Tja en halverwege de trap ben ik maar weer naar
boven gegaan om de ceremonie opnieuw te starten. Ze kreeg in haar etensbakje een
scheutje room bovenop de visbrokjes. Een mens zou er van gruwen in de vroege
ochtend. Daarna kon ik haar net weg graaien van de gasvlam onder het pannetje
water voor de koffie. Ze zat weer op het gasfornuis want ze had het geluid van
de deksel van de boterpot gehoord. Er steeg een vreemd geurtje op van verbrand
haar en je moet ook overal je ogen hebben met die blagen. Via het aanrecht naar
de keukendeur geeft ze aan naar buiten te willen. Regenplaatjes wil ze niet. Dan
blijft ze op de deurmat zitten jammeren en moet ik een ander “plaatje” toveren. Als dat zou kunnen....
Werelddierendag heeft Floortje van Deursen elke dag zoals je
leest....
Annemiek.