Onbeschreven herfstblad
dat neerdaalt aan mijn voeten...
Je bent een gedicht...
Annemiek
102 Consumindermijmering 2017.
Van onze sponsors kregen we een mand met kastanjes
en ze moeten binnen een week verwerkt en worden uitgedeeld. Hoe verwerk je kastanjes? Met een scherp mes een kruisje insnijden
in het zachtste deel en de kastanjes in een pan water aan de kook brengen. Drie
minuut aan kookpunt houden waardoor het water onder de schil trekt en de schil
zachter word. Het schillen is daardoor gemakkelijker. Als je geen tijd
hebt voor verdere verwerking kunnen de geschilde kastanjes in de
vriezer....
Tip 2
De knapkoek is bijna op en lang bewaard smaakt hij
nog steeds goed. (drie weken?) Tijd om iets anders te maken dat lang houdbaar
is. Luxe peperkoek......
1 beker bruine
basterdsuiker
3/4 beker water
1 beker stukjes walnoten
anderhalve beker bloem
1 zakje bakpoeder
210 gram dadels zonder pit
50 gram boter
1 ei.
Omdat ik het bestuur van ons Consuminderhuis wilde trakteren tijdens
de bestuursvergadering werden de ingrediënten verdubbelt. De dames die kleding
uitzoeken kregen ook hun deel..... Omdat de walnoten best duur zijn gebruikte ik de helft van de hoeveelheid. Je kan ook best een deel van de dadels vervangen door (goedkopere) rozijnen.
De oven voorverwarmen op 180 graden.
Meng de basterdsuiker, in stukjes geknipte dadels, de rozijnen, de
boter en het water in een pannetje en breng langzaam aan de kook. Laat buiten
afkoelen... Meng de in stukjes gesneden walnoot met een geklutst ei in een kommetje en laat even rusten. In een
grote kom de bloem bakpoeder en pimentpoeder mengen met de ei/walnoten en de
inmiddels afgekoelde inhoud van het pannetje. Roer met de houten lepel en bekijk
of het beslag de dikte van cakebeslag heeft. Er kan eventueel een beetje bloem
bij. Het beslag in een ingevette langwerpige cakevorm scheppen waarvan ik eentje
heb dus werd een kleine ronde cakevorm erbij gezet. In de voorverwarmde oven in
ongeveer 50 minuut garen. De peperkoek uit de vorm nemen en af laten koelen. De
peperkoek in plakken snijden en besmeren met boter... Heerlijk om altijd iets
van in huis te hebben.
Tip 3
Pompoensoep.
Ingrediënten:
een derde wortel
op twee derde pompoen stukken.
1 liter water
peterselie als je hebt
room als je wil
De pompoen in stukken snijden en eventueel harde schil verwijderen.
De wortels afschrobben met een kokosborstel en in stukjes snijden. De stukken
wortel en pompoen in 1 liter water met de bouillonblokken garen met eventueel nog wat peper/zout.
(proeven) De blender erdoor of de soep door de pasvite en eventueel wat water toevoegen. Verse peterselie fijn
geknipt erdoor roeren en een scheutje witte wijn of sherry. Ik gebruik hiervoor
witte port die op moet en voor koken heel geschikt is. Misschien nog wat zout en
in de soepkop een toefje crème fraiche koksroom of slagroom. Het mag ook een
scheutje koffiemelk zijn....
Soep voor twee dagen en een
emmertje voor de vriezer. Antonia kreeg een pannetje soep warm aan de deur
afgeleverd met een stuk luxe peperkoek en hoe heerlijk zal dat zijn. Tijdens de
broodlijn in het consuminderhuis werden al tien van de 102 pompoenen uitgedeeld
waarvan enkelen met afgebroken stengel die direct worden verwerkt. We moeten
zeker weten dat de mensen de pompoenen niet als decoratie op de stoep leggen en
ze vervolgens laten bevriezen.... Dat zou heel erg jammer zijn. Bianca gaf aan
met haar zoon samen een pompoen uit te hollen voor Halloween maar de inhoud te
verwerken en daar ken ik haar wel voor. Ze gooit nooit voedsel weg.....
Als ik bedenk dat de pompoenen van opgespaarde zaden werden geteeld op een liefdevolle plek op de heuvel, weet ik dat er veel goeds onder hun "vel" zit. De blije gezichten van onze mensen die inmiddels wel weten wat je daar allemaal mee kan doen, geeft voldoening. Ik vertel hen hoe deze rijkdom te bewaren door wekelijks te keren en hebben ze altijd voedsel in huis als het even tegen zit. In de kookworkshop van komende vrijdag maken we pompoensoep en pompoenpannenkoekjes... het is maar dat je het weet.... De deelnemers krijgen allemaal een pompoen mee naar huis om mee aan de slag te gaan.......
Annemiek
Als ik bedenk dat de pompoenen van opgespaarde zaden werden geteeld op een liefdevolle plek op de heuvel, weet ik dat er veel goeds onder hun "vel" zit. De blije gezichten van onze mensen die inmiddels wel weten wat je daar allemaal mee kan doen, geeft voldoening. Ik vertel hen hoe deze rijkdom te bewaren door wekelijks te keren en hebben ze altijd voedsel in huis als het even tegen zit. In de kookworkshop van komende vrijdag maken we pompoensoep en pompoenpannenkoekjes... het is maar dat je het weet.... De deelnemers krijgen allemaal een pompoen mee naar huis om mee aan de slag te gaan.......
Annemiek